Jump to content

Posekake som brennes


Tittei

Recommended Posts

Har en utfordring. Jeg prøver å lage kaker, sånne poser med pulver som du tilsetter med smør og vann. Problemet er at jeg alltid brenner det jeg lager uansett hvor lav varme jeg har på primusen. Hva gjør dere? 
 

Har samme problem med kanelsnurrer også. Endten blir de ikke gjennomstekte eller så blir de brent. Noen gode råd? 

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Så lenge du bare har undervarme må det du steker være svært tynt, og helst kunne snues. (Pannekaker, pannebrød etc.) 

Det du trenger for å gjennomsteke større ting som kake uten å svi det er et lukket rom der luften blir varm rundt hele kaken. Det finnes ferdige løsninger for turbruk, men en liten form på en rist inne i en større kasserolle med lokk, vil gjøre susen. Noen bruker også litt sand i bunn av den store kasserollen for å få jevnere varme.

Noen eksempler (som jeg ikke har testet):

https://bikeshop.no/firebox-stove/firebox006/firebox-billy-baking-kit-14cm-for-baking-på-tur?gclid=CjwKCAjwjMiiBhA4EiwAZe6jQ82jng4ZqO9uiMTrOjLgU2R4-BogPSGhxvxHe9vEeEhOMXM9m_1jgxoCgXQQAvD_BwE

https://www.sparelys.no/omnia-miniovn-boksovn?gclid=CjwKCAjwjMiiBhA4EiwAZe6jQyAAYwM5_eVTb4svpvdj1Yt8mKcyV8buqsmutgoWnnBi_uvNt5eToRoCK9oQAvD_BwE

Det kan godt være det finnes bedre løsninger, eller at du kan finne disse billigere.

Link to comment
Share on other sites

sneakyowl skrev (8 timer siden):

Hev panna/kjelen høyere fra flammen?

Hvordan gjør jeg det? Holder den høyere med hendene

 

Eksilbergenseren skrev (7 timer siden):

Så lenge du bare har undervarme må det du steker være svært tynt, og helst kunne snues. (Pannekaker, pannebrød etc.) 

Det du trenger for å gjennomsteke større ting som kake uten å svi det er et lukket rom der luften blir varm rundt hele kaken. Det finnes ferdige løsninger for turbruk, men en liten form på en rist inne i en større kasserolle med lokk, vil gjøre susen. Noen bruker også litt sand i bunn av den store kasserollen for å få jevnere varme.

Noen eksempler (som jeg ikke har testet):

https://bikeshop.no/firebox-stove/firebox006/firebox-billy-baking-kit-14cm-for-baking-på-tur?gclid=CjwKCAjwjMiiBhA4EiwAZe6jQ82jng4ZqO9uiMTrOjLgU2R4-BogPSGhxvxHe9vEeEhOMXM9m_1jgxoCgXQQAvD_BwE

https://www.sparelys.no/omnia-miniovn-boksovn?gclid=CjwKCAjwjMiiBhA4EiwAZe6jQyAAYwM5_eVTb4svpvdj1Yt8mKcyV8buqsmutgoWnnBi_uvNt5eToRoCK9oQAvD_BwE

Det kan godt være det finnes bedre løsninger, eller at du kan finne disse billigere.

Takk. Jeg syns liksom «alle» klarer å lage kanelsnurrer uten problem, mens jeg bare får brente eller ugjennomstekte 😢

Link to comment
Share on other sites

Tittei skrev (26 minutter siden):

Og da gjør jeg hva? Røra er jo i stor grad flytende hvis vi snakker om kake/sveler

Dersom det er høy nok temp med vannbad, så kan kanskje ha røra i en pose og legge den i vannbadet?

Blir vel noe "rustikke" kaker med særpreg dette... (Jeg har ikke prøvd selv)

Kanelsnurrer klarer jeg også å brenne i panna, men pannekaker eller sveler stekes greit i panne på primus. Og så trenger jeg bare vann for tilsette poseblandingen. Toppes helst med bær plukket i nærheten.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Tittei said:

Og da gjør jeg hva? Røra er jo i stor grad flytende hvis vi snakker om kake/sveler

Finn en kakeform som passer i kjelen, fyll i vann, dekk kjelen til og kok. Prøv deg gjerne frem med det du lager om du vil dekke til kakeformen når den er i kjelen eller ikke. Det kan også være lurt å heve kakeformen noe fra bunnen på kjelen med et par kvister. 
 

Det er også mulig å koke kake i vann, søk på "boiled pudding" så ser du konseptet. Du tar et tørkle som du smører/fukter og strør før du fyller i kakemikstur og koker. Ganske artig i grunn. 

Edited by Fiskepadde
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Tittei skrev (På 4.5.2023 den 16.01):

Hvordan gjør jeg det? Holder den høyere med hendene

 

Takk. Jeg syns liksom «alle» klarer å lage kanelsnurrer uten problem, mens jeg bare får brente eller ugjennomstekte 😢

«Alle» klarer da virkelig ikke å lage kanelsnurrer på tur. Tøys og tull, og opp med humøret. Kanelsnurrer skal jo lages i ovn. Er på ingen måte overrasket over at dette blir en  komplisert oppgave på primus. For å løfte humøret ditt litt kan jeg opplyse om at ekte nimroder som undertegnede faktisk regelmessig er istand til å brenne noe så idiotenkelt som havregrøt på primus. Dette gjelder med Whisperlite. Sulten og utålmodigheten tar overhånd derav for høy varme. Har faktisk kommet dit hen at jeg har med stålull til oppvasken på tur… 

Link to comment
Share on other sites

Kom forresten på at jeg ser flere bruker Omnia med svært godt resultat.

Det produseres nydelig bakverk, boller, brød, kaker, lasagne etc. i disse.

Denne får du også siliconform til, slik at ting ikke brenner seg fast og du bare kan løfte ut siliconformen/kaken:

 

DC162299-ECBB-426E-B8FD-A3FC25BCB083.jpeg

 

EDIT: ser @Eksilbergenseren allerede har linket til omniaen ;) 

 

6E3EECE9-69E0-4498-AFE6-EBA43B32E963.jpeg

Edited by Marius Engelsen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...
TheSleepwalker skrev (På 5.8.2023 den 17.59):

Burde vel fungere bra med liten kjele/form oppi stor kjele. Fyll litt stein eller noe i bunn av den store, samt vann. På med lokk på den store og kjør på.

Eller?

Tror jeg må teste dette. 

Ja, jeg husker far bakte bursdagskake til broren min på gassbluss på hytta en påske for 30+ år siden med denne metoden. Han satte kaken ut i snøen for avkjøling og den ble spist av bikkja så aner ikke om den faktisk ble god.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Hei

Moren min hadde en Omnia type som hun kallte "gassbakeform" - altså til å bake over gassbluss med. Den virker fortrinlig ( mange engelske Plumkaker er bakt i denne) og står på hytta, hvor vi har gass. Borsett fra at den er av aluminium, så det meste lett brenner sig fast. Derfor er silikone innerformen sikkert genial. - Kanskje jeg skal forsøke å få tak i sådan såfremt det da er samme diameter!

Elgen

Link to comment
Share on other sites

elgen skrev (1 time siden):

Hei

Moren min hadde en Omnia type som hun kallte "gassbakeform" - altså til å bake over gassbluss med. Den virker fortrinlig ( mange engelske Plumkaker er bakt i denne) og står på hytta, hvor vi har gass. Borsett fra at den er av aluminium, så det meste lett brenner sig fast. Derfor er silikone innerformen sikkert genial. - Kanskje jeg skal forsøke å få tak i sådan såfremt det da er samme diameter!

Elgen

Laget krydderkake i min i går, på optimus Stillebrenner.

Stillebrenner samler flammen på midten, så den blir 250 grader på noen sekunder (har termometer på min omnia). Så den må stå på veldig lav effekt.

Kaken skulle ta ca 25 minutter, men den måtte stå en liten time. Men den ble fin den kaken :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 8/5/2023 at 5:59 PM, TheSleepwalker said:

Burde vel fungere bra med liten kjele/form oppi stor kjele. Fyll litt stein eller noe i bunn av den store, samt vann. På med lokk på den store og kjør på.

Eller?

Tror jeg må teste dette. 

Funker knall. La litt grus i kjelen for å lage avstand mellom kakeformen og kjelebunnen. La på lokk og dampkokte kaka til den virket fast i fisken. 

 

20231015_113159.jpg

20231015_115317.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Bakte Toro sin eplekake i min nyanskaffede Omnia ovn i helgen. Tok 10 min lengre enn det sto på pakken. Trolig grunnet at jeg stekte ute i ganske kraftig vind.

Kaken ble suveren. Ikke svidd og forsvant på et blunk. 

Dette var min første test av ovnen, planen er å ta den med på pulk og kajakk turer i 2024.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy