Eksilbergenseren

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  102
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Eksilbergenseren

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Asker

Nylige profilbesøk

461 profilvisninger
 1. Flaske til rødsprit til forvarming

  Natusan babyolje kommer i en fin flaske på 200 ml. Jeg har rødsprit i en slik. Sikkert litt mer enn du trenger, men morsomt med 200 ml babyolje nå som strandsessongen er igang.
 2. Cumulus Selva 450

  Satt igjen med samme følelsen da jeg fikk min comforter. Utrolig kvalitet på det som er sydd, men systemet for å lage fotboks er noen hemper, en strikk og noen strammere.
 3. Diskusjon ang. røverkjøp og gode tilbud

  Funket ikke når jeg testet, så da har de nok innsett feilen og retter opp. (Eller er det forskjeller på fordkjellige plattformer?)
 4. Diskusjon ang. røverkjøp og gode tilbud

  Det er ikke rabatt på rabatt. Eller?
 5. Hengekøye til to barn

  Over fysisk disk, så har du nok rett, men det finnes jo litt forskjellig tilgjengelig i norske nettbutikker. Fjellsport for eksempel leverer jo som regel meget raskt.
 6. Ulovlig stormkjøkken "solo-stove"?

  Jeg kjøpte meg en Kellyketle for et par år siden. Veldig effektiv, og morsom, men den er alt for stor til å bli med på tur...
 7. Sovepose passform/størrelse

  Kjenner ikke Draumr i detalj, men i hengekøye er det lett for at soveposen trykkes flat mot hengekøyeduken på siden av underlaget. Da kan det bli kaldt.
 8. Sovepose passform/størrelse

  Høres rart ut at du skulle fryse i +10, og så lenge bena ikke presser mot posen, så skal ikke passformen ha noe å si. De to mest nærliggende forklaringene for meg er for dårlig underlag, eller vind. Komforttemperaturen forutsetter ly mot vind, og god isolasjon mot bakken. Husk at soveposeisolasjonen du ligger på er tilnærmet ubrukelig. Den trykkes helt flat.
 9. Missvisning: Rutenett nord, sann nord og magnetisk nord

  Nei. På ingen måte. Jeg bryr meg ikke om å korrigere for misvisning Misvisning har ingenting med måleunøyaktighet fra kartverket å gjøre. De to komponentene som gir misvisning er: 1 - magnetisk nordpol flytter seg. 2 - at man har forsøkt å presse en rund jordklode ned på et flatt kart med ortogonalt rutenett (UTM) Punkt 1 er det ikke noe å gjøre med, så lenge vi ikke vil endre rutenettet vårt kontinuerlig, og gi ut nye kart. Dette vil gi totalt kaos i alle kartreferanser, og luftambulansen ville være nødt til å spørre om datoen på kartet ditt og korrigere posisjonen din deretter. Punkt 2 kan man unngå ved å bruke et rutenett som ikke er ortogonalt. (La de vertikale strekene møtes på Nordpolen). Dette hadde vært fint med tanke på retninger og kartpeiling, men ville forkludre avstandsmåling. Rutene vil ikke lenger være f.eks 1x1 km. Lengde og breddegrader er et eksempel på et slikt system. På sjøen har man valgt å prioritere retning, og korrigere på avstandene, men man på land gjør det motsatt.
 10. Missvisning: Rutenett nord, sann nord og magnetisk nord

  Hvis ikke klarer å få en fornuftig måling av misvisningen på denne måten, så navigerer du ikke nøyaktig nok til at du trenger å bry deg om misvisning 😈😝
 11. Missvisning: Rutenett nord, sann nord og magnetisk nord

  Det @Mareng spør om er vel ikke egentlig en krysspeiling, men å peile en kjent kurs for så å sammenligne denne med tilsvarende kurs på kartet. Avviket mellom disse to er total misvisning mellom kartrutenett og magnetisk nord. (Dette kan gjøres med alle turkompass, men de som er laget for peiling vil nok bli mer nøyaktig.) Du trenger ikke et kompass som kan korrigere for misvisning. Eksempel (beklager hvis dette blir litt mye teskje) Du peker på fjellet "Stortoppen" med kompasset, og vrir huset til kompassnålen og huset stemmer over ens (glem kartet i denne øvelsen). Da kan du lese av at du må gå i retning 273 grader for å komme på toppen. Hvis du så legger kompasset på kartet slik at det peker fra der du er på kartet til "Stortoppen" (på kartet) og vrir kompasshuset til det stemmer med rutenettet (glem kompassnålen og terrenget nå), så kan du lese av hvilken retning kartet mener du bør gå. Dersom tallet blir noe annet enn 273, så er differansen lik misvisningen.
 12. Utstyrshysteri

  Huff...Jeg må bare tilstå...Jeg er syk! Leser en tråd om utstyrshysteri og overforbruk, og ender med å få lyst på en kvistbrenner....for det er vel kjekt å ha...
 13. Hva har du kjøpt nå!

  Jeg digger bardunstrammerne på den lille Exped-tarpen min, så jeg bestilte like godt samme løsning til den større DD-Hammock tarpen. http://www.exped.com/usa/en/product-category/tents/slide-lock Sammen med 30 meter 2mm dyneema ble det noen 100-lapper, men det er det jaggu verdt tror jeg. DD's superlight tarp er forresten veldig fin. Selve duken og festene, virker solide og gjennomtenkt, men barduner, plugger og pakkpose kunne de latt ligge igjen på fabrikken.
 14. Jeg skal ikke uttale meg om hva som er optimal stangdiameter, men større diameter er ikke nødvendigvis bedre. Dersom man beholder veggtykkelsen i røret, vil større diameter være sterkere og stivere. Den vil selvsagt samtidig bli tyngre. I tillegg vil den bli mindre elastisk. Den kan altså ikke bøyes like mye før den knekker. Et rør med større diameter vil også være svakere i forhold til å bli tråkket på selv om veggtykkelsen er den samme. Optimal diameter blir dermed et kompromiss som er forskjellig fra telt til telt, og kanskje til og med fra person til person. PS: Mer som en kuriositet enn som et bevis på min autoritet på feltet: jeg skrev faktisk prosjektoppgave om styrke på Helsport teltstenger når jeg studerte på NTNU. Morsom oppgave for en byggingeniør, men jeg husker ikke helt hva vi kom fram til.
 15. Tips til valg og DIY "allround" fjell / markaski

  Enig. En kontinuerlig plate vil også gi stor skjærbelastning på skruene når skien bøyes. Ta gjerne mer enn en cm også, for den delen av platen som ikke er under binding eller helkloss har ikke mye funksjon.