Gå til innhold

Eksilbergenseren

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  207
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Eksilbergenseren

Nylige profilbesøk

1 014 profilvisninger
 1. Er det ikke "bøtta" som gir CO-problemet? Jeg mener å huske fra tidligere diskusjoner at kjeler med varmevekslere som fører til økt CO. Særlig om ikke brenner og kjele er optimalisert for hverandre. Da har man vel ingen garanti for at Pocket Rocketen er bedre. (Med stor forbehold om feil og mangler i min hukommelse.)
 2. Eksilbergenseren

  Pass på hvor du har kniven!

  Det er mye man kan ha lyst til å skjule som ikke er ulovlig: Brukte dametruser i hanskerommet. Elskerinne under teppet i baksetet. Fire årganger av Se og hør i kofferten...
 3. Eksilbergenseren

  Anorakk eller jakke?

  Anorakk har for meg noen store fordeler: Utrolig mykt frontstykke, siden det ikke er en glidelås der. Stor lomme over magen med plass til votter og lignende. Og noen små: Litt lettere enn jakke (for gramjegere) Ulempene er: Man ser feit(ere) ut med alt for mye i lommen på magen. Det er litt flaut når man skal kaste jakken (anorakken), og genser og T-skjorte blir med opp. (Jeg må jobbe litt mer med vaskebrettet før det føles naturlig med bar overkropp i en hver anledning) EDIT: Dette gjelder kun anorakk vs jakke, alt annet likt. Dersom man i tillegg skal vurdere bomull vs syntetisk er fordelene til bomullsanorakken mange. På dagstur, der det ikke er meldt regn bruker jeg alltid bomull. På lengre turer blir avveiningen litt vanskeligere. En vanntett syntetisk, eller bomull + regnjakke.
 4. Eksilbergenseren

  Pass på hvor du har kniven!

  Ikke over alt. Min søte lille Leatherman-saks med et pitte lite knivblad har som en del nøkkelknippet mitt fartet rundt i Europa uten problem. I Calgary (Canada) fikk jeg et strengt blikk, og så aldri kniven igjen...
 5. Eksilbergenseren

  Justering av misvisningskompass

  Hvis du vet hvor du er, og peiler mot et kjent punkt med kompasset, så finner du kursen dit, inkludert misvisning. Gjør du samme øvelse på kartet får du kurs uten misvisning. Da er det bare å trekke det ene tallet fra det andre, så har du total misvisning for det aktuelle kartet (uten å trenge å fundere på hva som skyldes plassering av magnetisk nord, og hva som skyldes kartprojeksjon.)
 6. Eksilbergenseren

  Hvordan kombinere fjellturer med jobb!

  Litt avhengig av hvor du bor selvsagt, men to timer er nok for en tur i fjellet. Du får gjort mye på en helg. Tog, bil eller buss til fjells fredag etter jobb/studier gir to døgn før du søndag kveld må vende hjemover. Reiser du kollektivt trenger ikke en gang start og stopp være på samme sted, og da når du langt på to døgn. Det er klart det er lett å la seg inspirere av Norge på langs eller Tyrifjorden rundt men fjelltur trenger ikke være ekspedisjon. Jeg vil (i alle fall før jeg fikk familie) kalle meg en relativt erfaren friluftsmann, men jeg trenger ikke hele hånden for å telle de gangene turene har vart lenger enn en helg. Dersom du sier hvor du bor, og hvilke ambisjoner du har, tipper jeg du vil få mange turtips her på FF som er gjennomførbar på en helg.
 7. Eksilbergenseren

  Amok Draumr 3.0

  Det har jeg også, så de blir vel nedspammet av velmenende pirat-detektiver
 8. Eksilbergenseren

  Amok Draumr 3.0

  Jeg tror Amok blir utsatt for et ganske drøyt piratsalg på Facebook. Jeg får opp annonse for hengekøye med video av en Amok-køye, men der hengekøyen viser seg å koste alt for lite til å være original. Siden de så vidt jeg kan se har stjålet både bilder og video er sjansen rimelig liten for at det man får er verd de 20 dollarene.
 9. Eksilbergenseren

  Er det lov med primus i skogen nå? (Buskerud)

  Ja... Der hjelper det ikke med "Vi er like ved vannet, og har dessuten en bøtte klar om noe skulle skje..." Ganske illustrativ (og skremmende) video. Dert er også litt fascinerende å se hvor apatiske mange av tilskuerne er. Lurer på om jeg hadde reagert annerledes??
 10. Eksilbergenseren

  Vassbygdi-Geiterygghytta "feil" vei

  Det er neppe noe annet galt enn at du får litt mindre hjelp av vår venn Gravitasjonen. Jeg gikk ned fra Østerbø til Vassbygdi i fjor høst, og da traff vi flere som kom imot og tydeligvis hadde gått fra Vassbygdi. Det vil nok bli tungt i noen partier, men ikke mer enn andre steder, om det totale antallet km og høydemeter virker ok for deg. Lenger opp er ikke høydeforskjellen like stor, og siste etappe fra Geiteryggen til Finse blir jo faktisk "nedoverbakke". (Hytten ligger på 1224 mot Finses 1222) Første etappe ligger på ut.no https://www.ut.no/tur/2.13514/ De første setningene her er litt villedende. Det er Bjørnestigen som er den luftige ruten. Hør med f.eks Østerbø fjellstue om oppdatert status på veivalg. Som det står i Artikkelen har det gått ras, men jeg tror de har ryddet og åpnet Bjørnestigen igjen.
 11. Eksilbergenseren

  Lette tursko som tåler vann og tørker fort

  Snublet over denne på intersport i går: XXL var lettere forvilet når de måtte gi meg 400 kroner på prisløftet sitt. De mente at 789 som de tar allerede er alt for billig. Om disse passer gjør du altså et kupp. De er svært lette, tørker fort, men er på ingen måte vanntett.
 12. Eksilbergenseren

  Første langtur i Jotunheimen

  Siden du skriver at det er første gang på lenge at du skal telte på tur vil jeg anbefale en liten prøvetur, med lave ambisjoner og null stress. Det trenger ikke egentlig være lenger enn ut i hagen, men noen km inn i skogen er kanskje det beste. Da vil du fort oppdage ting som er vanskelig å fundere seg fram til hjemme. Kanskje soveposen er for varm/for kald, eller underlaget for tynt. Kanskje lå ikke teltpluggene i teltposen likevel. Kanskje du trenger noe foran øynene for å få sove i et lyst telt. Kanskje er det enklere med pulverkaffe enn med presskanne (eller kanskje det er motsatt). Med litt flaks finner du også ting du kan ta ut av sekken, som ikke gir verken økt komfort eller sikkerhet. På en sommertur med bare en overnatting finnes det under normale forhold ingenting du kan glemme som vil påvirke noe annet enn komfort PS: Hvis det blir prøvetur i hagen, så prøv å motstå fristelsen til "bare å hente" noe.
 13. Eksilbergenseren

  Thermacell backpacker

  20 m3 er jo nesten ingen ting. Virker den i alle retninger trenger den bare å virke 1,7 meter for å oppfylle løftet om 20 m3. Tipper de sier 20 m3 fordi det høres mye bedre ut enn 1,7 meters radius. (2.5 meters radius dersom de lover 20 m2.)
 14. Eksilbergenseren

  Exped tømmer seg for luft

  Dette høres ut som en reklamasjon. Jeg tror ikke du trenger å lokalisere hullet for å klage på den. Nesten tvert om. Hvis den lekker uten å ha synlig skade er det vanskelig for produsenten å skylde på røff bruk.
 15. Eksilbergenseren

  Hvilke Norse kajakk til meg?

  Siden kajakken har "utsving" må du kante utover for å få carving-effekt. Jo høyere fart, jo større effekt. Denne effekten får du ved at den neddykkede delen av kajakken blir buet når den kantes. Det som gjøres i videoen er mer analogt med en skrens-sving. Farten er lav, så carving-effekten er liten. Det som betyr noe da, er at kantingen flytter oppdriftsvolumet mot senter av båten. (Dypere under midten, og grunnere eller helt ute av vannet i endene.) Siden baugen og hekken må dras mange meter gjennom vannet for at kajakken skal snu, vil alt som stikker ned i vannet her bremse en rotasjon. Midten av kajakken skal nesten bare rotere rundt seg selv, og vil dermed bremse lite.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.