Gå til innhold

Eksilbergenseren

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  197
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Eksilbergenseren

Nylige profilbesøk

909 profilvisninger
 1. Eksilbergenseren

  Lette tursko som tåler vann og tørker fort

  Snublet over denne på intersport i går: XXL var lettere forvilet når de måtte gi meg 400 kroner på prisløftet sitt. De mente at 789 som de tar allerede er alt for billig. Om disse passer gjør du altså et kupp. De er svært lette, tørker fort, men er på ingen måte vanntett.
 2. Eksilbergenseren

  Første langtur i Jotunheimen

  Siden du skriver at det er første gang på lenge at du skal telte på tur vil jeg anbefale en liten prøvetur, med lave ambisjoner og null stress. Det trenger ikke egentlig være lenger enn ut i hagen, men noen km inn i skogen er kanskje det beste. Da vil du fort oppdage ting som er vanskelig å fundere seg fram til hjemme. Kanskje soveposen er for varm/for kald, eller underlaget for tynt. Kanskje lå ikke teltpluggene i teltposen likevel. Kanskje du trenger noe foran øynene for å få sove i et lyst telt. Kanskje er det enklere med pulverkaffe enn med presskanne (eller kanskje det er motsatt). Med litt flaks finner du også ting du kan ta ut av sekken, som ikke gir verken økt komfort eller sikkerhet. På en sommertur med bare en overnatting finnes det under normale forhold ingenting du kan glemme som vil påvirke noe annet enn komfort PS: Hvis det blir prøvetur i hagen, så prøv å motstå fristelsen til "bare å hente" noe.
 3. Eksilbergenseren

  Thermacell backpacker

  20 m3 er jo nesten ingen ting. Virker den i alle retninger trenger den bare å virke 1,7 meter for å oppfylle løftet om 20 m3. Tipper de sier 20 m3 fordi det høres mye bedre ut enn 1,7 meters radius. (2.5 meters radius dersom de lover 20 m2.)
 4. Eksilbergenseren

  Exped tømmer seg for luft

  Dette høres ut som en reklamasjon. Jeg tror ikke du trenger å lokalisere hullet for å klage på den. Nesten tvert om. Hvis den lekker uten å ha synlig skade er det vanskelig for produsenten å skylde på røff bruk.
 5. Eksilbergenseren

  Hvilke Norse kajakk til meg?

  Siden kajakken har "utsving" må du kante utover for å få carving-effekt. Jo høyere fart, jo større effekt. Denne effekten får du ved at den neddykkede delen av kajakken blir buet når den kantes. Det som gjøres i videoen er mer analogt med en skrens-sving. Farten er lav, så carving-effekten er liten. Det som betyr noe da, er at kantingen flytter oppdriftsvolumet mot senter av båten. (Dypere under midten, og grunnere eller helt ute av vannet i endene.) Siden baugen og hekken må dras mange meter gjennom vannet for at kajakken skal snu, vil alt som stikker ned i vannet her bremse en rotasjon. Midten av kajakken skal nesten bare rotere rundt seg selv, og vil dermed bremse lite.
 6. Eksilbergenseren

  Hvilke Norse kajakk til meg?

  Det er jo nettopp dette som er tilnærmet umulig i en lang kajakk, uten spring, og med tømmerstokkprofil. Kajakkene i videoen endrer den neddykkede delen av skroget totalt når den kantes. Vannlinjen blir kortere, og båten stikker dypere på midten. Den oppfører seg da som en mye kortere kajakk. Inuk’en min er fortsatt 5,5 meter med kanting.
 7. Eksilbergenseren

  Hvilke Norse kajakk til meg?

  Bare for å gjøre ting enda vanskeligere: Trenger du egentlig en rask kajakk? Jeg har en Nelo Inuk. 5,5 meter lang og 50 cm bred. For å være havkajakk, altså en smal og ganske rask båt, men ingen racerkajakk. Den er fantastisk å padle alene som trening, men har noen absolutte svakheter til annen bruk. Jeg vet ikke i hvilken grad dette er aktuelt for de du ser på, men greit å tenke på. Den har lang svingradius. Når jeg padler sammen med en av ungene (7 og 9) snur de på en femøring. Jeg trenger 50 meter. Det vil både si at det er vanskelig å følge dem, men også at det tar tid for meg å komme fram til dem dersom de skulle velte. Den har liten cockpit-åpning. Så liten at jeg ikke får opp knærne før rumpen er på akterdekket. Dette er suverent når man først sitter i båten, men gjør det for meg nærmest umulig å entre eller forlate båten uten flytebrygge. (Jeg tror ikke dette er aktuelt for de du ser på.) Den er i grenseland ustabil for å kunne fiske. (Med det går) Den er knotete å justere, og derfor vanskelig å låne bort. Dekket er tynt for å spare dekk. Det tåler derfor mindre herjing enn jeg kunne tenke meg. Så her sitter jeg med en rask "drømmekajakk" og drømmer om en lettmanøvrert plastkajakk.
 8. Eksilbergenseren

  Telt på budsjett - hjelp en nybegynner?

  Det ser da vitterlig ut som on det er tett duk i innerteltet. Jeg skjønner heller ikke helt argumentet om at innerteltet blir vått. Det skal regne brutalt mye for at dette blir noe problem.
 9. Eksilbergenseren

  Nytt underlag fra ME

  R-verdien kan med fordel tas med en stor klype salt. Her innrømmer ME selv at de har blingset. De oppgir så vidt jeg kan se ikke noen R-verdi lenger. Men de rater det til -40 grader. https://www.mountain-equipment.co.uk/blog/aerostat-mats-theyre-really-good-but-weve-made-a-mistake/
 10. Eksilbergenseren

  Kan man gå en rundtur i Aurlandsdalen?

  Det går selvsagt også an å start nede og gå opp, men det er for spesielt interesserte
 11. Eksilbergenseren

  Kan man gå en rundtur i Aurlandsdalen?

  Det vanligste er vel å kjøre til Geiteryggen (2-3 dagers tur) eller til Østerbø (dagstur) og gå til Vassbygdi. Derfra går det buss opp igjen. (Ca klokken 9 og klokken 17 tror jeg det var i fjor i alle fall.) Alternativt kjøre til Vassbygdi, og starte turen med å ta bussen opp til Østerbø/Geiteryggen.) Det går også an å gå halve turen fra Østerbø til Vassbygdi, til Vetlehelvetet, og gå en alternativ rute ned opp igjen. Nederste del tror jeg det er vanskelig å gå som en runde.
 12. Eksilbergenseren

  Vanntett kamera eller kamerahus

  Fordeler og ulemper med alt, selvfølgelig, men kamera i undervannshus blir veldig klumpete (med noen få unntak.) Skal du ikke dykke dypt, så er vanntette kameraer mer enn bra nok. Jeg har et Olympus TG-4 som har god plass i lommen på redningsvesten. Da er det "alltid" med. (Unntatt i går når jeg endelig fikk hele familien med ut på kajakktur.) TG-4en er bra, men den er et par år gammel, så hva som er det hotteste akkurat nå, vet jeg ikke.
 13. Eksilbergenseren

  Turtips nær kollektivtransport

  Aurlandsdalen er jo en klassiker. Tog til Finse. Gå via Geiteryggen og Østerbø til Vassbygdi. Derfra går det buss til Flåm, og tog tilbake til Oslo. Tre dagsetapper.
 14. Eksilbergenseren

  Gode tur shortser

  Jeg vet ikke hvordan den blir for lange, tynne, men for meg som er halvfeit og gjennomsnittlig lang så er Norrøna Fjørå Flex min soleklare favoritt. Det er egentlig en shorts laget for sykling, men jeg bruker den til alt (bortsett fra på jobb). Den er så dyr at jeg normalt ikke ville tenkt på det engang, men så var jeg så "dum" å kjøpe langbuksevarianten til halv pris. Da gikk det ikke lang tid før jeg måtte krype til korset å kjøpe shortsen til fullpris (med FF-rabatt selvfølgelig).
 15. Eksilbergenseren

  Ticket to the moon, hvilken størrelse?

  Jeg har en ensfarget singel og en tofarget king size. Skulle jeg valgt på nytt ville jeg valgt ensfarget dobbel. Så vidt jeg vet er det bare bredden som skiller størrelsene, men unntak av den lille barnekøyen og den gigantiske Mammock. Jeg tror dobbel vil gjøre det litt enklere å ligge diagonalt. King-size er rett og slett for stor. Det blir mye stoff til overs, som henger ned i ansiktet. Grunnen til at jeg presiserer at jeg ville valgt ensfarget er at de ikke har noen søm, der de to fargene i de tofargede er sydd sammen. Denne sømmen er litt stivere enn duken, og man kan derfor kjenne at man ligger på den. Det er ikke noe stort problem, men skal man ligge på en sky, så kan jo ikke skyen ha sømmer
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.