Gå til innhold

Eksilbergenseren

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  293
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Eksilbergenseren

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Asker

Nylige profilbesøk

1 645 profilvisninger
 1. Det er mulig det ikke kom klart nok fram. Jeg tror på ingen måte at denne løsningen er ubrukelig. (Kanskje den til og med er god for alt jeg vet.) Poenget var at man sannsynligvis ikke får noe som skårer bedre enn "grei nok" på enten skitur eller fottur-delen. Med lang og bratt anmarsj, og skigåing uten for bratte bakker slik som på Monsen-turen, kan det veldig godt hende at dette er rette valget. (Eller det kan være produktplassering, men det er en annen diskusjon.) Hvis du er sånn middels handy, så er det forresten ikke noen hekskunst å montere bindinger selv.
 2. Ja, jeg vil mene det, men det er veldig lenge siden jeg har gått langt med skisko. (Har aldri gått langt med NNN-BC som er det eneste jeg har nå) Det er selvsagt ulemper med begge. Tungen på 75 mm er lenger, men stålstangen på NNN-BC er glattere, hardere, og mer utsatt for skade.
 3. Dette blir uansett en kompromissløsning. Jeg har ikke prøvd slike bindinger, men jeg vil tro de ikke er veldig gode som skibinding. Det blir dermed en løsning som er 100 % når du går på beina (siden du bruker fjellstøvlene du uansett ville brukt) og ikke helt 100 % når skiene er på. Alternativet er å gå for gode gamle fjellskistøvler av 75 mm typen, og en tilhørende binding. De fleste 75 mm skistøvler er vesentlig bedre å gå på beina med enn NNN eller NNN-BC. Vurder dette dersom du prioriterer skigåing og skikjøring over gå på beina komfort. Dette gir en 100% løsning når du har på skiene (mange vil mene at disse er bedre enn NNN-BC), og en helt ok gå løsning. Tenk gjerne igjennom bein/ski-forholdet du ser for deg på turene dine. Er fotturen bare en anmarsj ville jeg helt klart gått for 75 mm. https://www.google.com/search?q=75+mm+skisko&rlz=1C1GCEU_noNO843NO843&oq=75+mm+&aqs=chrome.2.69i57j0l7.3734j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
 4. Er litt ute av trening etter 20 år med aluminiumsbokser, men å åpne flasker ble gjort på følgende måte: Åpne første øl ved å jekke med korken til den neste øllen i køen. Drikk øl. Gjenta fire ganger. Når man kommer til siste øl i sixpacken, og man ikke lenger har en øl med kork å jekke med, bretter man pappen i sixpacken, og jekker øllen med kanten på bretten. Med de første fem øllene innabords bør selvtilliten være akkurat stor nok til å dra i land dette. Dessverre har jeg aldri vært tilstrekkelig interessert i hermetikk til å utvikle tilsvarende teknikk for åpning av bokser.
 5. Nei, jeg gjør det på den måten jeg beskriver😜
 6. Hvis du ikke har skikkelig tørr ved eller store mengder bensin så er det viktig å begynne med små tynne greiner, eller spon spikket av en kubbe. Fortsett med svært finkløyvet ved. Ikke legg på store kubber før du har kontroll på bålet med småved. Store kubber kjøler ned bålet og trenger god varme for å antennes. Sørg for å stable luftig når du legger på ved, så du ikke kveler bålet. Når bålet er i gang, legg gjerne neste kubbe helt inntil bålet. Da er den litt varmere og litt tørrere når du legger den på.
 7. Ta ut all papp, bruksanvisning og eventuelt reparasjonssett, sømimpregnering og ekstra stangledd når du veier. Hvis produsentene presses til å ta dette med i oppgitt vekt fører det bare til at de slutter å legge ved slike ting. Jeg synes det er greit at dette ikke er med. At noen produsenter velger å droppe plugger, pakkposer og lignende synes jeg er useriøst, og de kan godt henges ut på nett. (Selv om det står oppgitt med liten skrift.)
 8. Det er varmere i teltet enn i vognen, så vognposen er helt super å sove i. Eneste argument for å bytte til sovepose er at vognposer ofte er tunge og volumiøse. Husk bare å legge et godt skumunderlag under posen. Bakken er kald.
 9. Ser du har kjøpt, men hvis du allerede er på A4-format kan jeg anbefale denne «kartmappen». https://www.clasohlson.com/no/Exibel-lamineringsmaskin-A4-/p/34-1401?gclid=Cj0KCQjwncT1BRDhARIsAOQF9LllZ0Vb3WnnLIYthHF2PetVSuDcLVJdx1WIhZ_ev2wSKJznz0-x5RkaAppZEALw_wcB
 10. Det finnes på en måte to typer billigtelt. De veldig billige, blytung teltene med sømmer som rakner ved normal bruk, og moderat billige telt fra kjente merker som "kopier" seg selv, men med billigere (les tyngre) materialer. Den siste typen kan være veldig bra. Helsport Nordmarka, og Bergans Trillemarka er såvidt jeg vet gode telt dersom du ikke har tusenlapper å bruke for å spare noen 100 gram. Andre produsenter har sikkert tilsvarende. Jeg kjenner ikke McKinleyteltet, og vet ikke helt hvilken kategori det hører hjemme i. Alene, eller sammen med en til er det sikkert et fint valg. Med 3 blir det nok litt trangt uten særlig fortelt å legge bagasje i. 2,7 kilo er ikke superlett, men heller ikke veldig tungt.
 11. For en prøvetur i Nordmarka er det bare liggeunderlag på listen din som er viktigere enn sovepose. Ikke dra uten sovepose. Du blir kald av å ligge i ro selv om temperaturen kanskje ikke er så lav. Sjekk låne og leiemuligheter. Telt kan lånes og leies på litt forskjellige steder. Bibllioteket i noen kommuner, bua.io , speidergrupper, finn.no eller lignende. Jeg er selv en utstyrsfrik, og har stort sett flere alternativer av telt, sovepose, kokeapparater etc, men du må ikke være "rik" for å komme deg på tur. Hvis jeg ikke eide noe utstyr, og ville en tur i marka på stramt budsjett ville min prioritering ville vært: Liggeunderlag: Kjøp et enkelt skumunderlag. Der er billig og robust, og om du sener kjøper noe fancy kan du bruke skumunderlager under som ekstra beskyttelse, eller skjære det opp i et passende antall sitteplater. På sommeren kan 100-kroners fra XXL duge. Bergans extreme / Bamse eller lignende til 4-500 funker hele året. (På tilbud for 250 kr fra tid til annen.) Sovepose: En helt OK 3-sessongspose for turer i lavlandet får du for godt under 1000-lappen. For ren sommertur, juni-august kan du sikkert klare deg med enda billigere, men da må du fort investere en gang til. Ullundertøy og sokker kan øke komforten betraktelig om du nærmer deg grensen for soveposen. Ryggsekk: Bruk en du har om du kan, eller kjøp brukt. 50-60 liter for en overnatting. Litt større om du planlegger for 2-3 netter. (Større sekk gjør det lettere å spare på andre ting, fordi lite og lett = dyrt.) (Er værmeldingen super og du ikke er midt i myggsessongen så er du nå i mål. Rull ut liggeunderlag og sovepose, og nyt stjernene.) Telt: Du får faktisk helt OK telt for 2000 kroner. Handler du på finn kan du gjøre det enda bedre. Primus: Både biltema og sportsbutikker selger OK gassapparater for noen hundrelapper. Skal du bare fine ut om teltliv er noe for deg er det mye fin mat som kan tas med som ikke krever varme. Tursko: Dropp det om du er på budsjett. Ta et par joggesko du allerede har. Kart: Har du tilgang til printer, så printer du ut kart fra for eksempel norgeskart.no Kompass: Kan du bruke det så kjøp et. Hvis ikke trenger du det ikke på en tur i marka.
 12. Denne legen benytter en litt spesiell form for statistikk. Håper han kan medisin bedre enn matematikk. Hvis man skal ekstrapolere antall funn i en testgruppe til å gjelde en hel stat er et absolutt minimumskrav at testene er gjort tilfeldig. Det er all grunn til å tro at testene i f.eks New York på ingen måte er tilfeldige, men tvert imot tester av folk man misstenker er syke. Det gir derfor ingen mening å benytte dette tallet på hele befolkningen. Det er viktig å benytte statistikk for å forstå, og sammenligne sykdommer, og det er ikke usannsynlig at Covid er mindre farlig enn man trodde, men det er jo en fordel om de som gjør beregningene faktisk kan statistikk. Det denne legen kommer med er jo, i mangel av et bedre ord, Bull Shit. To eksempler regnet med denne legens logikk (begge er selvsagt feil): Eksempel 1: Jeg tester ti mennesker (som alle tilfeldigvis er mistenkt smittet.) Alle tester positivt for Covid. Vi ekstrapolerer til norges befolkning og finner at 5 mill nordmenn er smittet. Eksempel 2: Jeg tester 10 tilfeldige mennersker i Norge. Det viser seg at ingen har Covid. VBi ekstrapolerer og ser at ingen har Covid i Norge.
 13. Det finnes mange typer lappesaker, men ikke alle er lufttette. Jeg tror ikke de du har prøvd ville holdt på luften selv om du hadde fått de til å sitte. Liming av plastprodukter er vanskelig. Forskjellig lim fungerer på forskjellige plasttyper og på forskjellige overflatebehandlinger. En uorginal lapp som er helt ubrukelig kan derfor likevel være perfekt på det materialet den er laget for. Akkurat til dette formålet kan derfor orginalvare være litt viktigere enn ellers.
 14. Det er vel komplett umulig å holde grensen stengt mot Sverige for folk som ønsker å omgå forbudet ved å gå over grensen. Alle veier vil jeg derimot tro er stengt eller kontrollert. Det største problemet så langt har ikke vært utlendinger, men nordmenn som er så glad i billig snus at de frivillig pådrar seg karantene og bøter for å handle i Sverige.
 15. Bergans oppgir: Glidelås:Left / Right YKK no. 5 Lengde 175 cm Jeg finner ikke spesifikasjon på glidelåsen til Mammuten i et raskt nettsøk, men det er ikke usannsynlig at det er YKK i alle fall. Dersom 175 cm lengde er i nærheten er det kanskje verdt et forsøk.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.