Jump to content

Eksilbergenseren

Aktiv medlem
 • Posts

  358
 • Joined

 • Last visited

About Eksilbergenseren

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Asker

Recent Profile Visitors

2,265 profile views

Eksilbergenseren's Achievements

 1. Litt rart at brannvesenet legger opp til at det skal være åpent for tolkning om røyking inkluderes av forbudet. Hadde de sagt "All bruk av ild" vil jo det omfatte røyking, men når de heller bruker "Forbudt å gjøre opp ild" vil jo det for de fleste bety forbud mot å lage bål. Å tenne et lite tobakksbål i fjeset vil vel de ferreste kalle å gjre opp ild? Loven om det generelle bålforbudet er vel revidert nettopp for å legge til rette for skjønn. Jeg tror de bruker en formulering ala "det er likevel tillatt å gjøre opp ild dersom det åpenbart ikke er fare for brann". De spesifikke forbudene som kommer nå er jo nettopp for å lukke denne muligheten. Brannfaren er så stor at det ikke er åpnet for skjønn (fordi litt for mange vurderer feil). Jeg tok konsekvensen av forbudet og bestilte to stykk mattermos i dag...
 2. 25 % på det meste på XXL i helgen. (Mot at du selger sjelen, og melder deg på nyhetsbrev.)
 3. Soveposer er sjelden særlig vindtett. En pose som funker i 10 minus i vindstille kan bli iskald selv i plussgrader dersom det er litt trekk. Det må være noe feil på Downmaten din dersom det er den som er problemet.
 4. Det står mye fornuftig i testen, og bildene er illustrative, men målingen er jo veldig merkelig. Den favoriserer lykter med konsentrert lysbilde. Jeg er sikker på at jeg har en laserpenn fra syden som ville ace'et den lysmålingen, så lenge den treffer måleren. 2 cm til siden vil den gi null lys. Når de først har laget denne riggen ville det jo kostet lite ekstra innsats å måle i 3-4 punkter til. Da kunne de vist lysspredning også med tall.
 5. Hva som er greit er jo delvis definert i loven, men hva omverden oppfatter som greit kommer jo helt an på hvor du er, og hvor godt du faktisk har prøvd å finne en egnet plass. Jeg ser alt for mange eksempler på at folk «legger til rette» fem meter fra forrige campers tilrettelegging. Det er for meg komplett idiotisk å måtte lage sin egen teltplass og bålplass når det finnes noe fra før bare et steinkast unna. Er du på en plass langt fra allfarvei, så er det klart at denne vurderingen blir litt anderledes. Jeg har laget mange fete leirplasser som Speider i ungdommen, men jeg må innrømme at jeg blir mer og mer tilhenger av sporløs ferdsel.
 6. Jeg så en dokumentar for sikkert 20 år siden om en leteaksjon i Skottland. Der hadde de en liten epilog om farger som har brent seg fast hos meg. Mannen som var kledd som en typisk fjellturist i brunt og grønt hadde i utgangspunktet «bare» gått seg litt ut fra stien, havnet ut i et bratt parti og vært uheldig og brukket ankelen. Når de fant ham en uke senere var det bare flaks at han fortsatt var i live. Han hadde hele den uken sett helikoptre og redningsmannskaper, men ikke klart å oppnå kontakt. I epilogen tok skuespilleren som spilte den skadede i rekonstruksjonene en oransje vindsekk ut av sekken, og plutselig var han synlig fra parkeringsplassen der leteaksjonen hadde hatt base hele uken. Etter jeg så den har grønt og brunt turutstyr mistet litt av sjarmen for meg.
 7. Her tror jeg du har en god sak mot XXL. Skiene er din eiendom selv om du har levert de inn for reparasjon/reklamasjon. Hvis de destruerer dem uten å fremskaffe en fullgod erstatning, så må de jo betale det det koster å fremskaffe tilsvarende ski et annet sted. Hva du har betalt for dem er totalt likegyldig.
 8. Prisen på en gjennomsnittsredning kan man jo regne ut ved å summere alle utgifter til helikopter, mannskap, trening etc, og dele på antall redninger. Da tipper jeg at du får et ganske høyt tall. Sikkert større enn det som er diskutert over. Denne kostnaden blir særlig stor i Norge, fordi vi har en spredd befolkning, og en lang kyst, som gjør vi må ha mange baser. Dette gjør igjen at antall redninger per helikopter blir lavere enn et redningshelikopter i et lite og kompakt land. Ekstrakostnaden ved en ekstra redning er derimot ganske lav. Når helikopteret står der, piloten, navigatøren, redningsmannen og bakkemannskapet allerede er på jobb, så koster det svært lite å svippe en tur opp på fjellet og hente en stakkar som har tabbet seg ut. Så lenge de ikke har andre samtidige oppdrag, kan man til og med argumenter for at denne kostnaden er null, fordi helikopteret må fly, og mannskapet må trenes. Jeg tenker derfor at man skal ha lav terskel for å ringe etter hjelp, så får heller hovedredningssentralen avgjøre om du fortjener helikopter eller ikke. Jeg har selv vært med å få hjelp av luftambulanse i Rondane, da en som gikk foran oss skled og slo hodet. Det viste seg egentlig allerede før helikopteret var landet at hodeskaden var mindre alvorlig enn fryktet, men det var ingen sure miner fra helikoptermanskapet. Piloten tok seg tid til å ta bilder av helikopteret, tydelig fornøyd med sin egen landing. (Selv fikk jeg bårebæring, snøscooter og ambulanse da jeg brakk lårbeinet i 1999, men så var det bare 500 m til vei. Anbefaler helikopter om det står på menyen.)
 9. Eventuelt også med såle klippet av liggeunderlag inne i fotposene (hvis det er plass).
 10. Krepsing er veldig gøy, både for voksne og barn. Fisket etter kreps er strengt regulert av to grunner. Det er selvsagt mye for å bevare bestanden, men også fordi krepsen er utsatt for sykdom. Krepsepest finnes i en del vassdrag, og dette er helt ødeleggende. Det er derfor viktig å ikke flytte vann, kreps eller våte fiskeredskaper mellom vannene. Jeg er så heldig å bo like ved et krepsevann i Asker. Her er det feststemning i nabolaget med bålpanne og krepsing hver 6. august. Vi fanger ikke mer enn at vi må supplere med litt Ikea-kreps eller reker for at det skal bli et måltid av det, men det er heller ikke poenget. Teiner gir mest fangst (her i alle fall) men å bruke håv eller hendene er helt klart gøyest. Lykke til med krepsingen.
 11. Jeg tror: De første minuttene er det varmere å ligge i hengekøyen enn på bakken. Jord på -10 grader kjøler deg ned vesentlig raskere enn luft med -10. Etter hvert vil den som ligger på bakken ha varmet opp jorden under seg, og får hjelp av jordens isolasjon. Temperaturen under underlaget stiger noen grader, og det transporteres dermed mindre varme gjennom underlaget. For den som ligger i køyen byttes luften under underlaget ut kontinuerlig, så der er det -10 grader hele natten. Dette blir som å sammenligne det å varme opp et telt med å varme opp en gammel tømmerhytte. Teltet er varmt på et blunk, men iskaldt like etter at varmekilden slukkes. Tømmerhytten er iskald noen timer, men når du har fått innsiden av tømmeret varmt vil du både ha bedre isolasjon og et varmelager som holder temperaturen oppe etter at varmen slukkes. (NB: Isolasjonen til jorden/tømmeret er der selvsagt hele tiden. Du merker den bare ikke i starten fordi du må bruke energi på å varme opp jorden/tømmeret.)
 12. Svartisen er vel en NNN BC-støvel. Trådstarter ønsker en NNN-støvel. Det er nok enklere å finne varme støvler hvis man bytter til BC, men da er det vel en del andre ting man bør vurdere.
 13. At noe er kortreist kan være et godt virkemiddel for å få ned miljø og klimaavtrykket, men det fungerer dårlig som et mål i seg selv. Det finnes f.eks noen skrekkeksempler på grønnsaker som krever så mye energi å dyrke i kalde Norge at det glatt overgår energien som går med til transport (selv med flytransport). For mange typer tekstiler er vel også transport en relativt beskjeden andel av den totale energibruken og forurensingen. Skal man være miljøvennlig bør man se på selskapenes miljøprofil enn hvor de produserer. Her er det nok stor sjanse for at norske selskaper er mer på ballen enn ali ekspress, uavhengig av hvor de produserer, men det er ingen selvfølge. At vi kjøper kortreist kan jo selvsagt være gunstig for norsk økonomi, og det kan jo være et argument i seg selv.
 14. Måtte bare spørre, siden der stod ar den ble funnet under høspenten. 😜
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy