Jump to content

Skaubjønn på truger

Aktiv medlem
 • Posts

  381
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Skaubjønn på truger last won the day on January 3 2023

Skaubjønn på truger had the most liked content!

Reputation

188 Excellent

About Skaubjønn på truger

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Joda, det er deres hytter så de har mandat til å forvalte tilbudet slik de selv finner det for godt. Når det er sagt så flytter man tilbudet bort fra folket som sådan og over til middelklassen. Hvorvidt denne dreiningen er bevisst klassepolitikk eller ny profilering forblir imidlertid et ubesvart spørsmål. Selv finner jeg det ganske spesielt sett opp mot et folkehelseperspektiv og DNTs tidligere misjon om å gjøre naturen tilgjengelig for folket. Hytteutleie og ikke sengutleie ekskluderer jo solovandrere og økonomisk bevisste fra hyttetilbudet. Som andre er inne på så står derfor hyttene tomme i langt større grad enn tidligere. Dessuten vil man se en vekst i «overnattingstyveri», annet kan man ikke vente. Personlig har jeg faktisk enda til gode å sove på ei DNT-hytte enda jeg er medlem. Foretrekker godt vær og telt så langt det lar seg gjøre. Likevel synes jeg utviklingen er ekskluderende og trist. Av den grunn skulle jeg gjerne ha likt å høre argumentasjonen for endringen i bruksprofil. Det kan jo hende at DNT har gode grunner for dette, men så lenge de ikke allmenngjøres/ tydeliggjøres så vil mange føle seg bortvist fra tilbudet uten grunn. Det er synd. Har veldig lyst til å gjøre som deg, men kjenner at jeg mangler «ballene» til å gå utenfor blåmerka sti på vidda eller på fjellet. Det er noe skremmende over å gå helt alene også, dvs gå steder der det kan gå uker og måneder mellom hver vandrer. Ensomhet og stillhet elsker jeg, men har en terskel jeg må trå over på akkurat dette området.
 2. Hva jeg anser som lav vekt er relativt til typen tur jeg begir meg ut på. Skal jeg likevel komme med en generell regel så er telt under 2 kg «lette» i min verden, mens telt mellom 2-2.5 kg er medium. Alt over det er tunge telt i min bok, men nå er ikke jeg noen gramjeger heller så jeg finner meg godt i å bære telt på 3 kg dersom typen tur legger opp til det. Å gå 10 mil fordelt over feks 4 dager etterfulgt av å slå leir i feks 5 dager før jeg vender hjemover vil eksempelvis skape et klassisk dilemma for meg og lede til et medium eller tungt telt. Faren for regnvær og mye innetid på leirplassen ville trolig ledet meg til å godta å gå 10 mil hver vei med et telt på minimum 2-2.5 kg i sekken. Romfølelse og plass blir da viktigere enn den ekstra kiloen når jeg går. Hva som konstituerer lett, medium og tungt telt er som du ser relativt. Svogeren min ville eksempelvis kalt alle disse teltene for «tunge telt». Hva er grensene/ preferansene dine når det kommer til vekt?
 3. Akkurat nå selges Nemo Equipment (Surge) 3 person tent til 1500.- på XXL.no (før pris 4399.-). Dette er et romslig og fint telt til tørre sommerkvelder på marka og i lavlandet. Med en vekt på rett i underkant av 3 kg så havner dette teltet i «småtung- kategorien» min, men for en plass man får Solotur: 2-4 mil inn til et egnet fiskevann/ badevann hvor man setter camp for helga. Partur eller tur med en god venn eller 2 så fordeler man vekten og kan gå så langt man gidder Fint telt til svært imøtekommende pris. Link: https://www.xxl.no/nemo-equipment-aurora-3p-surge-footprint-telt-bla/p/1180860_1_Style
 4. Er på ingen måte ekspert på telt, men delte likevel noen av mine begrensede erfaringer. Så her er det fritt frem å supplere innlegget mitt dersom man vil 👍
 5. Jeg synes at solotelt ofte blir et kompromiss hvor man velger 2 av 3. Enten vektlegger man lav bærevekt og gode egenskaper værmessig, eller så godtar man høyere bærevekt til fordel for bedre romfølelse og væregenskaper. Pris er nå så sin sak, men det blir vanskelig å oppdrive et telt som egner seg både til A: Lav vekt, B: Gode egenskaper i vind og snøfokk + C : God romfølelse. Jeg har tittet på, og prøvd flere typer telt (har en svoger som låner ut av sitt enorme utvalg) og konklusjonen står seg dessverre. Som alt annet i friluftslivet så blir det et spørsmål om hva man vektlegger og hva man kan avse som unødvendig luksus. Personlig så er jeg en 3-sesongsentusiast og vektlegger tyngden på oppakning og egenskaper i felt over romfølelse. Av den grunn heller jeg ofte i retning av gode kuppeltelt på steder der jeg forventer ulendt terreng og få optimale teltplasser, eller gode tunneltelt der jeg venter gode muligheter for oppsett og plugging. Har romslige telt også, men da glir vekta fort opp i + 3 kg dersom jeg ønsker et værbestandig telt. Misliker den vekta på ryggen såpass mye at de for det meste blir liggende i boden når jeg går på tur. Med pulk på vinterstid blir det selvsagt et annet regnestykke, og man kan godta et oppsett på totalt 30-50 kg dersom man driver med dette. Vinterutstyr er tungt som F… så pulk må til for å dra med seg den enorme soveposen og de massive liggeunderlagene uansett, men «solotelt» faller likevel mellom to stoler slik jeg ser det. På vintertur med lang mørketid og mye innetid så er det, etter mitt syn, 3- personstelt som gjelder. Til nøds 2-personstelt.
 6. Jeg bruker for det meste lighter fordi det er enklest og mest praktisk. Når det er sagt så har det hendt mer enn èn gang at jeg har måttet varme lighteren inne i hansken, i sokken eller ved ballene for å få opp effekten på lightergassen… alt har vel drawback her i verden. Fyrstikker kan bli våre eller knekke, tennstål kan være et helvete i vindvær osv osv. Blir som alltid et spørsmål om minste onde på tur i mange kuldegrader.
 7. Alt koker etter min erfaring ned til temperatur og/ eller aktivitetsnivå. Blir man svett eller oppholder seg tilstrekkelig i passe/ litt varmere enn passe vær så kommer lukta snikende uansett egentlig. Når det er sagt så lukter superundertøy harskere enn ull så og si bestandig. 3-4 dager bør imidlertid gå greit dersom man er relativt nydusjet ved avreise. Forventer du å fryse mye? Isåfall er det ull for alle penga. Hvis du forventer mer variert vær og i tillegg forventer å være i stor aktivitet ville jeg valgt superundertøy. Avslutningsvis vil jeg tilføye at man lukter menneske når man er i naturen. Sånn er det bare i mine øyne. Lukt blir vel kun et problem dersom man drar på telttur med ens bedre halvdel, men da er jo hun i samme situasjon som deg hvilket utligner problematikken noe.
 8. Takk for nyttig innspill Det er duggproblematikken jeg egentlig vil til livs, men jeg erkjenner at ting ikke alltid blir optimalt her i verden. Synet er jo også viktig når man går på tur, spesielt evnen til å se nedfor seg når man går.
 9. Heisann, og god vinter til dere alle. Er ikke dette en fantastisk årstid? 🤩 Anyways, jeg er på utkikk etter et par gode solbriller til bruk vinterstid, men jeg sliter litt med å finne ut HVA jeg bør velge? Tiltenkt bruksområde er primært fotturer i skogen både i mørket såvel som i dagslys. Årsaken til at jeg ønsker slike briller til bruk også i mørket handler ofte om at jeg bruker Balaclava og lue. Dugg og tilising av øyne og fjes (er kontaktlinsebruker) er derfor velkjent problematikk i kulde. Skibriller vil her kunne gjøre en forskjell også i mørket. Hvordan er det å gå med ei kraftig hodelykt i samspill med et par alpinbriller? Er dette mulig eller blir det for lite plass på hode til denne kombiløsningen? På dagtid frafaller dette problemet så briller vil uansett ha sin verdi. Likevel er det ikke til å komme bort fra at norsk vinter i stor grad er synonymt med hodelykt og mørketid. Til sist, men ikke minst vil jeg sette stor pris på innspill og forlag til egnede briller for litt behov. Jeg bruker aldri hjem i skogen btw. På forhånd takk for tilbakespill
 10. Morsom tråd For min del så pleier jeg å dele brennerne inn etter sesong/ bruksområde, dvs vinter og sommer. Sommertid: MsR Jerboil Hver gang jeg bruker denne lurer jeg alltid på hvorfor jeg ikke bestandig gjør det?! Dette er etter mitt syn en VELDIG praktisk brenner som dekker 90 % av behovene mine ved telt, - og fotturer der temperaturen er godt på plussiden. Fyll koppen med vann fra et nærliggende tjern, antenn gassen, koppen lyser og voila: mat og kaffe til Mons. Fabelaktig oppfinnelse! Idiotsikker og fin for alle de gangene man uansett ikke gidder å drasse med seg stekepanner og masse utstyr til skogs. MsR Pocket Rocket Liten toppmontert sak som har blitt brukt mye, men denne er, som toppmonterte brennere flest, sårbar for både vind og velt. Her kan man steke fisk og pannekaker hvilket gjør den mer anvendelig på tur enn feks JetBoil. Den fortjener av den grunn sin plass i samlingen. Har også vært fornøyd med flammespredningen på denne. God fordeling til å være så primitiv. Firemaple Den eldste brenneren min. Har aldri sviktet, men blir stadig mindre brukt da jeg heller velger andre brennere å ta med meg. Klart billigst i innkjøp hvilket kan være et pluss for mange. Som sagt har den aldri sviktet, men flammespredningen er etter mitt syn for dårlig for å steke feks pannekaker og av den grunn faller brenneren litt mellom to stoler for mitt bruk. JB er mer praktisk, raskere og kulere, mens MsR PR har bedre spredning. Vintertid: MsR XGK Dette er et monster av en brenner. Nå er jeg egentlig mest glad i sommerhalvåret, men skulle jeg krysset Grønland i bitende kulde ville jeg hatt med mer minst 3 av denne! Den er superrask til å smelte snø og bråker som en flymotor. Støyen er en positiv ting i mine øyne, det er både matklokke på tur og det appeller til guttungen i meg. Veldig kul og artig brenner i bruk som man kan stole på når det er livsviktig at utstyret virker. Minuset med XGK er svært dårlig flammespredning. Null pannekaker, men masse nysmeltet vann til kaffe, gryterett og kakao. Fungerer også suverent til grøt. Disclaimer; Vet at noen hevder å simmre med XGK, men det klarer ikke jeg ihvertfall så subjektivt sett gjelder alt jeg har skrevet ovenfor. MsR Whisperlite International Dette er reservebrenneren av mine to multifuel. Ordentlig fin brenner dette også og et kvalitetsprodukt fra MsR. Den er langt tausere enn XGK for de som liker stillheten på vidda eller i skauen. Lett å bruke og relativt rask, dog tregere enn XGK på oppkok og smelting av snø. Optimus Vega Det enkle valget som ofte velges fremfor pumping av bensin og forvarming etc på kortere turer senhøst/vinter og tidlig vår. Smart liten slangegassbrenner med mulighet for å snu gassboksen opp/ned etter 30 sekunders forvarming i vanlig modus. Denne har revolusjonert gassbrenner-verdenen min til bruk i minusgrader! Veldig fin sak som bidrar til at bensinbrennerne mine ofte blir liggende hjemme på dagsturer om vinteren. Med vindskjerm går oppvarming av vann til det ene og det andre lekende lett. Skal man overnatte i vinterkulda trenger man imidlertid en multifuelbrenner for dette er ingen snøsmelter av natur. Snøsmelting tar lang tid og krever mye gass. Lite effektivt til dette altså. Kan også brukes om sommeren dersom man har mange halvtomme gassbokser hvilket er supert både økonomisk og ikke minst miljømessig.
 11. Idag var jeg heldig nok til å slippe akkurat det valget. Massevis av både det ene og det andre innpå marka. Tror jeg fikk et titalls myggstikk på èn times tur i skogen + 5 hjortelus. Skikkelig storeslem med tanke på at jeg gikk på bred sti og grusvei hele turen. Tørr ikke tenke på fangsten om jeg hadde gått i terrenget…😱 Skulle gjerne ha byttet bort de 5 hjortelusene mot flere myggstikk. Mygg er slitsomt, men mer naturlig enn det HLF i mitt hode. Følelsen av å være en vandrende blink for vemmelige fluer overgår myggen med 10- gangern!
 12. Bumper denne tråden. Er det noen andre som har stiftet bekjentskap med HLF denne høsten så langt? Fikk én på meg idag så jeg er litt i tenkeboksen på om jeg skal ta min vanlige høstpause fra skogen allerede nå, eller om jeg skal vente til overgangen august/ september… ?
 13. Blir vel fort badstue inne i telt om sommeren generelt. Tenker litt drivhuseffekt med solen som steker. Man har jo som oftest 3 valg når man slår leir. Alternativ a: sette opp teltet med kveldssol for på den måten å unngå morgensol + varme. B: Man setter teltet opp motsatt. Altså slipper man oppvarming før leggetid, men smelteovnen begynner allerede i 04-tida dagen etter. C : Man setter opp teltet et sted der det er skygge hele tiden. Minuset er da at skyggesteder ofte er ensbetydende med insekter og da særlig mygg. Nei takk til det! Dessuten har vel de færreste teltplasser alle disse alternativene tilgjengelig. Ofte er det et spot eller maks to rundt et egnet vann. Da gir jo valget seg selv. Når det gjelder fargene på ytterduk tror jeg det har mindre å si. Kjernen i problemet er jo uansett det samme, nemlig drivhuseffekt. Man kan selvsagt velge å kjøre kun innertelt for på den måten å senke noe av problemet, men da blir man sårbar for nedbør. Dessuten er insektene mer hissige når man ikke har på ytterduk. Forstå meg rett, de kommer jo ikke til uansett, men lyden av sultne mygg noen cm fra hodet er jo litt slitsom å sove til.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy