Gå til innhold
  • Bli medlem
IGNORED

Lavvo vinterstid


Anbefalte innlegg

Lavvo er kjekt på tur! Om dere er mange på tur kan faktisk lavvo være et lettere alternativ enn telt. Du bør se om du kanskje vil ha innertelt dersom du skal bruke den mye på vinteren (du får senket takhøyden, noe som gjør det lettere å holde varmen med f.eks. brenner eller lavvoovn, og du får mindre kondens). Jeg har kjennskap til Helport sine Varanger, Finnmark og Dividal (xxls billigere variant av Varanger, stålstang i stedet for alustang bla.a.), de to første fås med innertelt. Skal du ha en fast leirplass over lengre tid kan lavvo med canvas-duk og /eller rammeverk eller rajer være noe å vurdere (tåler f.eks. snøbelastning bedre, og du kan få mindre kondens. Se f.eks.på Frisport sine modeller. Hvis du ikke har noe i mot å være litt utradisjonell så får du et veldig godt vekt/plass-forhold med Hilleberg Altai (aldri prøvd den, men rette sidevegger ser veldig forlokkende ut). 

(Logg inn for å se skjult innhold)

.

 

Dersom vi skulle kjøpt ny lavvo for familien akkurat nå ville vi vurdert Helsport Dividal camp 8-10 og bunnduk. God pris, passe størrelse, og den ekstra baldakinen i front gjør at du kan utnytte plassen inne i selve lavvoen mye bedre (i en tradisjonell lavvo forsvinner ofte så mye som opp mot fjerdel av "kakestykket" , plassen under selve åpningen er ikke særlig anvendbar, og du trenger en skitten sone og sted til lagring av ved, utstyr og mat)

 

lykke til!

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har akkurat kommet inn fra tur med en "billig" lavo og en "dyr" vedovn type Kifaru sammenleggbar koster 4 ganger mer enn lavoen.....

Men det med ståhøyde,romslighet og mulighet til å fyre en ovn i teltet er noe man ikke kan sette nok pris på.

Har en basecamp 8 til 10 manns type og på denne turen var vi 4 som spiste og oppholdt oss i lavoen og tre som sov.

Det var godt over 10 minus og passe sterk nordavind som stod på hele natten, litt kaldt når ovnen gikk ut men med et lager av ved inne

så var det bare å fyre opp om morran og få inn frokost gjest nr 4 (eget telt) så ble dt straks hyggelig igjen.

Se mer her

(Logg inn for å se skjult innhold)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hva ligger en lavvo på i pris (cirka) ?

Jeg antar fra 5000 og oppover til 15 000 kroner ?

Villedende priser ligger nok i de landene ja, men det er fullt mulig å få de vesentlig billigere med litt planlegging. Akkurat nå får du Dividal 8-10 camp for 3799 hos XXL, og om du er kjapt ute kan du få Varanger 4-6 camp for 3999 i Helsports outlet (

(Logg inn for å se skjult innhold)

), det er temmelig billig! 

 

Du får også en helt standard lavvo 8-10 pers for 1999 på samme sted (Helsport Kongsvold).

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har ligget i mellom 15 og 20 minusgrader i lavvo for noen år siden. Husker ikke modell, men det var en Helsport-variant. Opplevde det som noget kjølig, da varmen fra primusene (vi fyrte to primuser) trakk veldig oppover.. Fikk liksom aldri opp temperaturen helt nederst. Lavvoen er jo høy som faen. Jeg har et 10-manns lagstelt med vedovn jeg bruker på turer hvor jeg ikke bærer langt, og kan unne meg mer luksus. Ellers er det et skikkelig fjelltelt som gjelder. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei Fjellfrøkna,

 

Lavvo er fett.

Selv har jeg lavvo-ferrari:

(Logg inn for å se skjult innhold)

. Verdens beste lavvo med geniale løsninger for lufting som slås opp på to minutter. Anbefales på det sterkeste -- om du ser bort i fra prisen. Skal du først ha lavvo, så bør du gå for bommul-/lerretstoff: Null kondens, deilig inneklima og du kan fyre bål alt du vil uten å være redd for glør. Har hatt teltet på tur sommer, høst, vinter og vår -- i storm og pøsregn (dog ikke snøvær eller storm på snaufjell om vinteren), uten noen problemer i det hele tatt.

Lavvoen veier 10 (ti) kilogram. En skikkelig lavvo er ikke noe å ta på ryggen om du skal på solo lettpakketur -- men det du mister i portabilitet (er det et norsk ord? Fraktbarhet?), tar du igjen i komfort og kos. Ståhøyde, masser av plass til en familie eller vennegjeng og bål-/ovnfyring er verdt ver eneste kilo -- om turen ikke er for drøy. Men på vintertur har du sannsynligvis pulk, og selv bruker jeg kano eller sykkelvogn året rundt. Denne sommeren hadde 30 familie-døgn i lavvoen med sykkel og/eller bil nedover Europa: da riktignok mye på campingplasser.

Et moment med en god lavvo som få pleier å kommentere, er gleden ved å alltid finne en teltplass: Vanlige telt trenger som regel et paddeflatt fotavtrykk slik at man kan stappe inn riktig antall sovende inn i et trangt innertelt. Lavvoen kan du derimot smelle opp over småbusker, humper eller svære steiner, og sove i mellom dem. Nemlig. Kjøp lavvo. En bra en i bomull.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei man må ikke fyre med primus i en Wiglo. Lag en gjennomføringshull til pipa (lett) og kjøp en Kifaru sammenleggbar ovn. Se tidligere innlegg fra RulleRolf.

Gleden over å sanke ved å fyre i en skikkelig ovn, koke kaffe, langtidskoke mat pluss varmen fra oven isteden for suset fra en primus........

Sier ikke mer  :D

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjøpte meg helsport varanger lavvo camp 8-10  med innertelt, bunn, snøplugger, kaffe/tørkeknekt og helsport sin vedovn i går, meget pent brukt på finn:). 

 

Aldri testet lavvo skikkelig før, men nå er tiden inne med å virkelig praktisere friluftsliv med småbarn. Gutt på 4.5 år og ei jente på 1.5 år. Tipper det blir gutta krutt mest i første omgang, men damene blir nok med i løpet av sommeren:). 

 

Må få øvd med litt på oppsett av det hele i hagen først, men satser på pilketur i femundsmarka i påsken:). 

 

Planen er å få kjøpt en transportpulk oxo,men dyrt...,

 

tror dette blir bra:). 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Så på kifaru sammenleggbar ovn, det så veldig bra ut, men skjønte ikke helt hvordan man skal vite hvor mange rør man trenger osv.. men skal undersøke det videre. :) har laget meg en pulk av biltema brett og tau og aluminiumstylter (!) Så forhåpentligvis funker det og så kan jeg bruke litt mer penger på lavvo/ovn. ;)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

tror jeg skal slå opp lavvoen i hagen for å teste den før jeg drar på tur., kjekt å lære seg hvordan man setter den opp før man drar på vintertur med poden:). 

 

Eneste jeg lurer på er jo hvordan jeg skal bardunere lavvoen nå som det er ca15cm tørr snø her og tele i bakken.... 

 

Pulk må ordnes her også, budsjett... Får se hva det blir:). 

 

Må ha meg en ny sovepose som kan brukes hele året oxo. Hmmm.,.

 

blir dyrt det her:).

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når det gjelder liggeunderlag i lavvoen så hadde jeg i utgangspunktet tenkt reinsskinn, men er dyrr. .. Lavvoen har bunnduk og innertelt. Fikk et godt tips om alternativ til reinsskinn. Vanlige underlag i skumplast med ullpledd på toppen. Ullpledd kan jo da brukes til å pakke inn barna ekstra når de sover, samt lettere enn skinn og tar mindre plass i sekk/pulk. Røyter minimalt oxo:).

Hva tenker dere? Andre forslag?

Lenke til innlegg
Del på andre sider

På vintertur med lavo og tele i bakken så er det ingenting som slår en billig batteridrill fra biltema eller lignende.

Så bytter du ut plugger med lange treskruer med torx hode, det glipper ikke så lett som stjernespor.

Så er det bare å skru de ned og skru de opp.

Fjellfrøkna, lengden på pipa er i et stykke, se bloggen  :D

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når det gjelder liggeunderlag så tror jeg det må holde for meg med vanlig liggeunderlag, men helt sikkert bra med ordentlige ulltepper til ekstra kalde dager. Event kan man brette pleddene og legge de inni soveposen slik man ligger direkte på ull, det tror jeg må være bra. Ruller man posene sammen hjemme med pleddet inni så er det bare å rulle ut når man skal legge seg. Men må kanskje bruke en annen pakkpose da. :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjøpte meg helsport varanger lavvo camp 8-10  med innertelt, bunn, snøplugger, kaffe/tørkeknekt og helsport sin vedovn i går, meget pent brukt på finn:). 

 

Hva tenker du om størrelsen nå som du har prøvd det? Vi er to voksne og barn på 4 og 7, og har nettopp bestilt en Varanger 4-6 camp. Tror du det holder eller blir det litt snaut? Vi kommer neppe til å være lenger ute enn to netter av gangen og fortrinnsvis ikke om vinteren i første omgang, så da blir det litt mindre klær og utstyr i teltet.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vurderte også denne størrelsen, men glad for at jeg tok 8-10... Økt komfort med større plass:). Er ikke mye mer å dra på og absolutt verdt det tror jeg. Vi testet den kun med meg og poden på 4.5 år.. Skal du ha vedovn inni så er det jo også greit med god plass. Den gangen som campversjonen har er helt genial, økt plass:). 

 

En ting jeg erfarte var at man skal være obs ved å la lavvoen stå oppe i lang tid vinterstid uten å se til den. Lavvostangen min ble litt bøyd etter tung snø på duken. Fikk bøyd den tilnærmet rett igjen, men litt kjedelig og ikke minst klønete... 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
  • 3 weeks later...

Ibland dykker det opp brukte Tentipi på f eks Fxnn.no (bytt ut Xen :-) )

 

I tillegg, så har Tentipi I Sverige tidligere haft noe demoutsalg. De sender bare innenfor Sverige.

 

Uansett, I samband med SkiVM og lignende er det masse Lavvoer på Holmenkollen. Jeg trur alle har hatt det like moro, kondens eller ikke :-) Having that said: Har selv en I bomullspolyester, og ja: Det er dig.

 

 

Høres veldig deilig ut med en tentipi, men litt over mitt budsjett dessverre...hvis jeg ikke finner noe brukt :)

 

Høres veldig deilig ut med en tentipi, men litt over mitt budsjett dessverre...hvis jeg ikke finner noe brukt :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Velger dere å bruke bunn og innertelt i lavvoen på vinteren, eller dropper dere det? Hva med sommerbruk? Har alt, men er jo litt styr med tørking av det hele om vinteren:).

Sommeren så er det vel nesten ikke vits, men ønsker man å unngå mygg må man vel?

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.