RAS

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  427
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  3

RAS last won the day on September 11 2015

RAS had the most liked content!

Om RAS

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Sted
  Jostedalen
 1. xgeo.no Her kan du se snøforholdene også opp mot normalen, og ser vi ligger på 90-110% av et normalt år i høyfjellet i sørnorge.
 2. Lurer litt på dette bildet...

  Det er jo et veldig interessant terreng, med mye mikro-terreng en må/kan jobbe med Terreng som dette er definitivt utfordrende, hadde ikke likt å komme inn der med et vedvarende svakt lag høgt i snødekket og dårlig sikt...!!! Men det ser jo ut til en faktisk kan gå denne del av turen skredtrygt, men god terreng forståelse og god sikt... Opp fra Fugledalen har en, denne "store" SØ flanke med et ca. 100m høgt og 150-200 bredt løsne område i toppen innen det veldig bratt (>50grader). Fra Fossavatnet til Øvre Fugladalsvatnet, ser det ut til en kan snike seg opp mellom løsneområder og utløpsområder via små-rygger i mikroterrenget øst for bekkedalen. Men en ting er jo hva kartet siger, nået annet er hvordan terrenget rent faktisk tar seg ut på dagen... .
 3. Bruk guide på ståltaus motorveier! Eller ha erfaring - har du er faring vet du og at å leie sele og slynger ikke er nok - du må og kunne løse et uhell/ulykke selv - akkurat som når du klatre rigtigt. Det er mye tryggere å klarte med tau end slike ståltaus-ruter. Inngrepene i seg selv utgjør en økt fare om en skulle falle i forhold til bart fjell, og i en del situasjoner vil krever det tau og erfaring med tauredning å komme seg videre, eller i verste fall ned på bakken til ambulanse - om du først henger å dingler fra slyngene dine. Stål-vei næringen har klart å kommuniserer til folk at det er en "trygg" måte å klatre på. Det er hverken klatring eller trygg, ulykkes statistikkene fra Alpene viser med alt tydelighet dette.
 4. Lurer litt på dette bildet...

  Interessant tråd, jeg vil ikke forholde meg til om det er trygt for folkene på bildet, men slike meningsutvekslinger om terreng i relasjon til veivalg, skredfare og andre fare er jo interessante og i beste fall opplysende og dannende! Finnes uendelig mange "vanlige turer" og "normal ruter" vinterstid som ikke tåler å bli gått på feil dag. Det vet de lokale for hvem det er "normalt" eller "vanlig", men dessverre blir "vanlig" og "normal" oppfattet av mange utenforstående eller uten rett kompetanse som trygt. Er det trygt? - Kommer an på...! Men om vi ser på terrenget i det vetle bratthetskartet @TR postet, da er det jo ikke en enorm eksponert rute de har tatt. Men det er ikke en enkel tur om en tenker på ATES terreng klassifisering (Enkel, utfordrende og kompleks terreng - Link til artikkel fra ISSW 2006 om ATES). Skavler må en jo alltid tenke på, om de utgjør en risiko, men her må en og igjennom løsne- og utløpsområder minst 2 plasser - opptil vatnet(?) og videre som synes på bildene og. Moro om @TS kunne lagt ut kart over hele turen fra start til slutt, og da kunne me sjå på terrenget og det optimale/hensiktsmessige veivalg? Terrenget er jo grunnstenen hvorfra, en kan beslutte om en tur er innenfor eller ikke på ulike dager og forhold .
 5. Telte ved Tindevegen?

  Er flere plasser en kan kjøre seg ut av veien med vanlig bil langs veien, men ikke akkurat omkring bommen slikt eg husker.
 6. Gå Storen uten guide

  Når du nu er så usikker, at du må spørre på et forum, om DINE/DERES ferdigheter og kompetanse er bra nok, så nei, dere burde ikke ta den turen enda. Bygg opp erfaring, bli sikre på deres egen kompetanse å så gå Storen. Storen er en lang seriøs alpin tur, ene dagen lett i gamle myke sko, neste dagen treng du stegjern å må klatre med store votter. Nok av folk som må hentes ned fra Storen slikt det er.
 7. Skredsekk til topptur?

  ABS, BCA og trulig flere har vel 40+L sekker.
 8. Fri ferdsel i Via Ferrata?

  Nei det kan man ikke. (trur jeg )
 9. Enda lengre, altså igjennom skia?? Når jeg står på skarejernet mitt, er han klint ned til skia og unner skoen, åssen vil du få han lengre ned da?
 10. Her blir kanskje litt mye om hverandre... Her snakkes om isøks og stegjern (og tau) til ski/toppturer, altså til bruk på bratt snø. Og så snakkes der om brevandring (med eller uten ski). Det er jo to ganske ulike situasjoner. (og til sist snakkes der om skredkurs, som igjen er en helt annen tematikk) For bratte toppturer på ski, er øksen første prioritet i mine øyne, han gir støtte og sikkerhet mot utglidninger, samt mulighet for å forsøke å bremse en utglidning om en skal være uheldig (men det krever ganske mye trening å få det til). Stegjern kan være praktiske på morgen-skaren, når en ikke lengre kan sparke trinn. Typisk på våren når en må time nedkjøring med passe sol for myk snø, uten den bli for myk og ustabil. Midtvinter er det vel ofte slikt, at om stegjern trengs, da snur man heller å finner god snø... Å bruke tau på toppturer kan være praktisk, men da snakker vi ganske avanserte situasjoner. Tau i seg selv øker ikke sikkerheten, men kan øke risikoen betydelig. Med tau følger også sele, sikringsmidler og alt mulig annet, og da bør man nok ha en del erfaring med tau-bruk fra andre situasjoner. Når en har den erfaring som er nødvendig, har en og erfart når tauet øker sikkerheten, hvilke lengde på tauet som er hensiktsmessig, og hva en ellers trenger. Men også bruk av isøks og stegjern krever erfaring, dels til selve bruken men især til å gjøre vurderinger av terrenget og veivalgene. Når en velger å nytte øks, stegjern (og tau) er man jo per definisjon i terreng med risiko for fall/utglidning som er til fare for liv og helse. Den risiko må en forholde seg, å finne hensiktsmessig metode og mønster for ferdsel. Om en ikke har resurspersoner i sitt nettverk som kan gi en solid opplæring, finnes der kurs fra kompetente kurs aktører innen alpin skiferdsel/Alpint toppturkurs, mange av dei kombinerer skredlære og ferdsel i alpint terreng med øks, stegjern. Jeg jobber selv for et av disse firma, så skal ikke lenke til reklame. I for hold til det du spør om: en eller to? lengde? konkret anbefaling? En øks til skiturer. Jeg bruker en øks på ca. 50cm for skiturer. Bruker denne idag: https://www.petzl.com/LU/en/Sport/Ice-axes/GLACIER-LITERIDE#.WBhlcvnhDIU Og lette stegjern til skiturer. https://www.petzl.com/LU/en/Sport/Crampons/IRVIS-HYBRID#.WBhmivnhDIU Vil en lære seg å gå på bre er det dog et helt annet seinarie, med et hav av ulike metoder alt etter situasjonen, erfaring osv. Her må du lære deg breens dynamikk, og mye mer. Igjen enten gå brekurs på sommeren eller et brekurs for skibestigere, om ikke du har resurspersoner du kan gå i lære hos.
 11. Bretau

  Om det var meg hadde jeg kjøpt dette: http://www.beal-planet.com/en/cordes-a-simple/292-cordes-opera.html og så hadde jeg kuttet det opp i 3 x 20m. Perfekt for Brevandring.
 12. Jeg vil foreslå du begynner med at klatre - ute. Bli med i en klatreklubb/et klatremiljø med mye ute aktivitet. Da kommer resten av seg selv, steg for steg, der som dette er nået for deg. Der er ingen snarveier når det kommer til progresjonen innen fjellsport, og en blir ikke fjellmann på en innevegg... Der er jo mange fine alpine turer en kan gå med litt klyving og brekunnskap, det er vel en opplagt start.
 13. Klatring på halvtau

  Det er uproblematisk ja, trur ikke der er noen produsenter som sir nået annet. Men som @andynb skriver "det kommer an på" og i gitte situasjoner vil det være mer hensiktsmessig å skiftevis klippe et og et. Men da er det mer et spørsmål om kvaliteten på sikringen end tau-håndverket - på is klipper jeg aldri begge. Man bør selvfølgelig aldri håndterer et halvtau som heltau, lange "rounouts", bare klippet på bare en og samme tråd er ikke hensiktsmessig. Google standarden/kravene for halv tau (husker ikke CE/EN nummer), da finner du informasjon om hvorfor (ganske logisk for en med 20 års erfaring ).
 14. Men slike eksempler du beskriver REs, burde vel vert avdekket innen turen startet? Slik polarisering i en gruppe er jo ikke bra for noen. Åssen forberedelse hadde dere som gruppe innen turen? Hadde en vert alene som guide, ville det ikke være et alternativ å dele gruppen. I slike tilfelle med flere veiledere og så heterogen gruppe, var det kanskje bedre om dele av gruppen hadde tatt en alternativ tur med sin egen turleder, frem for å kaste seg ut i nået som jo åpenbart var over deres evner? Det handler jo om at man som fagperson og ansvarlig, innhenter så mye informasjon som mulig, slikt en kan vurdere gruppen og forutsetningene gruppen har får å gjennomfører turen på en hensiktsmessig måte. Enten ved å tilpasse turen til gruppen, eller gruppen til turen. Da unngår en konflikter og uhensiktsmessige hendelser. Tur etter evne - også unner organiserte former
 15. Trenger tips! Haster!

  Beito/Bygdin - Yskendalsbu (evt. via Mugnetinden på Slettefjell) - Eidsbugraden - Snøholsvatnet sør for olavsbu - Uskedalen til Torfindsbu - Bygdin eller Valdresflya.