Gå til innhold
  • Bli medlem

Hjelp, jeg har kjøpt mitt første kamera


Zprell

Anbefalte innlegg

Hei jeg er en helt amatør og har funnet på å kjøpe meg kamera til å ha med på tur, og annet. Jeg har researchet litt rundt på nett og funnet hjelp i gamle poster her på forumet og andre steder, og har da kjøpt meg et kamera alt. Var innom litt kompakte kamera, men endte opp med et Canon eos r50. Med 18-45mm kit lens

Jeg har ikke drevet med foto eller kamera utenom mobil, så her sitter jeg med et kamerahus, lense og gått til innkjøp av sd kort så jeg kan ta kamera i bruk. utenom det har jeg ingenting og ønsker gjerne innspill på tilleggsutstyr, som kameraveske, stativ, beskyttelse for regn, evt noe annet lurt jeg ikke vet om. Og evt en lense som er bedre eller i tillegg til den jeg har.

Kamera blir nok mest aktivt på tur for å ta bilde av landskap, utsikter, skyer på himmlen osv, men også litt nære bilder av sopp og insekter  tenker jeg.

Og hva slags (gjerne gratis) programvare kan jeg bruke om jeg tar bilder i RAW, eller cRAW format.

Er sikkert mer jeg ikke har tenkt på, men kan starte med det og takker for alle innspill 😊

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gratulerer med nytt kamera!

Jeg har ingen erfaring med Canon, men de er kjent for å produsere gode, realistiske farger rett fra kameraet, så er du heldig slipper du vesentlig etterbehandling, selv om dette kan være litt av morroa noen ganger.

Personlig betaler jeg for Lightroom CC. Jeg har lenge vurdert å droppe det, men av og til får fotointeressen en oppsving, så jeg kommer aldri så langt :)
GIMP er gratis og ganske greit å bruke. Jeg har ikke brukt det mye og egentlig ikke i det hele tatt til seriøs etterbehandling, men siden det støtter scripting så er det fint til batch-prosessering av mange filer - så jeg har brukt det innimellom ifm. jobb.

Mitt beste tips mtp. tilleggsutstyr er å ta det med ro. Kjenn på behovet først. Når du merker at det er bilder du ikke får tatt fordi du mangler utstyr, da har du litt forutsetning for å vite hva du ser etter, og først da er det en viss sjanse for at du kjøper noe du faktisk får glede av. Foto er helt i toppsjiktet av hobbyer som kan generere utstyrsbehov (ekte eller innbilt) med tilsvarende utgiftsposter i budsjettet.
NÅR DET ER SAGT så kommer du ikke utenom å bruke litt penger på optikk hvis foto skal være gøy. Meg bekjent har Canon vært restriktive med å la 3. partsprodusenter lage objektiver til RF-systemet, men her er det vistnok endringer på gang, så du kan forvente RF-objektiv fra både Tamron, Sigma og kanskje fler i tiden framover. Dette er bra både mtp. utvalg og pris.
Noen ganger er kit-objektiv helt OK, men minst like ofte kan det være ganske begredelige saker og ett absolutt minimum for å få brukt kameraet.
18mm på Canon APS-C er 29-ish mm i 35mm ekvivalent. Det fungerer til landskapsbilder, men du vil nok raskt ønske deg mer vidvinkel. På landskapsbilder har du som regel god tid, så ett objektiv som er skarp helt ut i kanten ved nedblending er viktigere enn rask autofokus. Her kan eldre, brukt Canon optikk med adapter være gode kjøp. Disse er litt større og tyngre enn moderne RF objektiv for speilløse kamera, men dropper du zoom kan du allikeval finne noe som ikke tar alt for mye plass i sekken.

Macro/nærbilder kan også løses med mellomringer, men du vil fortsatt trenge ett lyssterkt og skarpt objektiv som utgangspunkt. Jeg er ikke den beste til å gi råd her, da jeg har valgt å gå for dedikerte macroobjektiv, men det er altså mulig å bruke ett kurant portrettobjektiv e.l. med litt fikling :)

Viktigst er å prøve seg frem og gjøre det beste mann kan med det utstyret mann har. Jeg gikk veldig lei av foto etter en periode med utstyrsjag og overambisiøse fotoprosjekt, mens jeg nå har funnet igjen gnisten i form av å kjøpe gammelt, "utdatert" fotoutstyr å se hva jeg klarer å få til med utsyr som tilsynelatende ikke har noe verdi lenger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nja, jeg har forresten et Canon-kamera. Ett Powershot S95 kompaktkamera fra 2010.

image.thumb.png.2c6fe73437c00f4a3764ee59bf1901e5.png

Under riktig lysforhold produserer også denne bittelille bildbrikken gode Canon-farger

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Zprell skrev (3 timer siden):

beskyttelse for regn

Jeg kjøpte et knallbra Sony A7 med flott optikk. Tok utrolig bra bilder, men siden det ikke var værbeskyttet, ente det opp med å ligge i sekken, eller hjemme🙈. Så solgte det og gikk for Olympus OM-1 som tåler regn. 
Ellers er det å bruke det, lære seg å bearbeide bildene, og teste mye. Fargejustering er et eget fag, og feks alle iPhone blåser opp fargene…. 
For min del blir det et tillegg for de bildene iPhone 13 pro Max ikke greier. 
 

Kos deg med det, og ikke vær redd for å bruke det, er vel beste rådet. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Zprell skrev (4 timer siden):

Og hva slags (gjerne gratis) programvare kan jeg bruke om jeg tar bilder i RAW, eller cRAW format.

De mest populære gratisprogrammene med åpen kildekode for RAW-bearbeiding er vel darktable, ART og RawTherapee, alle har sine tilhengere, fordeler og ulemper. Litt ulikt tilnærming i filosofi og arbeidsflyt. Om disse er av interesse kan også forumet pixls.us være et godt sted å søke hjelp og inspirasjon, da alle disse programmene har egne tags/rom der inne (samt GIMP og andre programmer med åpen kildekode).

Jeg har prøvd alle tre, og benytter darktable mest, mest av gammel vane, men er også særs imponert over både ART og RawTherapee. Brukergrensesnittet kan være litt «voldsomt» for enkelte av programmene helt i starten, kanskje særlig darktable.

Endret av Måssåbjønn
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer! Vi har da samme kamera🥳. Stiller meg helhjertet bak rådet om å gå, med stor s, sakte fram! For det er utrolig hva hjertet mener jeg har hatt behov for av tilleggsutstyr, nærmest som om hjernen er lagt i narkose. Trolig har slik kjødesløs handling ført til skilsmisser. Nå sitter jeg her med 6 objektiver, flere filtre enn James Webb teleskopet og en haug annet stæsj. Ikke engang spør om bildene har blitt bedre🤣.

Jeg kjøpte en EF adapter, som gir tilgang til både Canon sine EF objektiver, samt andre produsenter som tilbyr EF kobling på sine objektiver. Det åpner både opp for store muligheter, og bankkontoen, vid åpen. Tør ikke engang sjekke nettet om Canon eller andre har produsert RF adapter. Omså, vær så snill å ikke si noe her eller del link😅.

Det objektivet som er på kameraet det meste av tiden er Tamron 70-300mm. Nummer 2 er Canon 11-22mm. En skjelden gang, spesielt innendørs, setter jeg på Canon 32mm (Prime lens), som tilsvarer ca 50mm (Nifty fifty). 

1000000242.jpg

1000000256.jpg

1000000263.jpg

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å sitere en kjent fotoskribent:

 

"De 3 beste rådene for skarpe bilder er:

 

1. Stativ 

2. Stativ 

3. Stativ "

"Fordelen" er at du ikke MÅ ha et tung og stødig, men kan velge et lavere og lettere til turbruk.

Ellers så er det lurt å skjønne at i lang tid enda så er det DU som er begrensningen for de virkelige blinkskuddene. Ikke utstyret.  😉

Det som pleier være mitt personlige råd er å lære, se, øve og forstå komposisjon av bilder. Det er gjerne god/riktig/fornuftig komposisjon som hever opplevelsen av bildet. 

Normal følger jeg opp med tipset: Rydd bildet! Dette vil i turbildegategorien ofte si at du bør fjerne elementer som ikke bidrar positivt til bildet. Så som plastposer, matrester, ting som ligger og slenger av fysiske ting. Samtidig vil det si at du også "rydder innenfor bilderammen" ved å ta et utsnitt eller vinkel som gjør at du bare får m,ed elementer som har verdig for bildet og ikke så mye annet, Jeg bruker ofte setningen: "Hvis oppgsaven er å ta bilde av postkassa så har det ofte liten hensikt å få med hele nabolaget"

Turfototips: Når det gjelder turforto så vil du sikkert finne en rekke steder der folk svarer følgende på spørsmål på hva som er det beste turkameraet: "Det beste kameraet er det du faktisk tar med deg og bruker". Og for å sikre bruken er det lurt med oppbevaring som sikrer at du har kameraet tilgjengelig mest mulig av tiden. Jeg har brukt et tungt speilreflekskamera mye og har derfor sørget for at det er tilgjengelig på brystet. Du får også hurtigklips som lar deg klikke kameraet fast på skulderreima f.eks. Flere tilgjengelighetstips her: 

Ellers så er det lurt å gjøre seg opp noen tanker om hva du faktisk skal bruke bildene du tar til. Om det stort sett er personlig bruk og sosiale media i små formater så slipper du unna med "enklere utstyr" enn om ambisjonene er fototapet...

Flickr.com er et fint fotosted for å se, prate om og lære litt fordi veldig mange inkluderer Exif-data i bildene de laster opp slik at du kan se hvilke lukkertid, blenderåpning, ISO osv som er brukt. I tillegg til hvilket kamera eller objektiv (eller linse/lense som noen kaller det) som er benyttet.

Du kan også sortere ut for å vise bare bilder som er tatt med et gitt kamera osv. Det vil gi deg en pekepinn på hva ditt utstyr faktisk kan få til om det benyttes rett.

Og så er det lurt å finne ut typen bilder man vil/ønsker ta. Noen øver på "alt", mens andre spesialiserer seg på kun turbilder.

Personlig driver jeg med mye rart innen foto, men for tiden går det mest i fugl (klikk på bildet for fuglealbumet på Flickr): 

Birds

 

 

 

 

Endret av Espen Ørud
  • Liker 4
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et must i min "fotobag" er ekstra minnekort og batteri. Å drasse med seg et kamera man ikke får brukt fordi man går tom for batteri/lagringsplass, er bortimot det kjedeligste som finnes. Det er kanskje ikke sååå viktig nå lengre, da nyere kamera kan lades med powerbank? Men står du der foran midnattsola over en bestemt foss, og du har 2 min til å knipse bilde før den går ned, da er det kjedelig å bruke tida på lading 😅

Jeg elsker mitt X-T30 med pancake objektiv. Kameraet er så kompakt at det går i jakkelomma. Det har gitt meg ekstremt mye fotoglede! Langt fra det skarpeste objektivet, og langt ifra optimal brennvidde (27mm) men størrelse og tilgjengelighet veier opp for det. 

Endret av ingen87
Lenke til kommentar
Del på andre sider

aico skrev (11 timer siden):

Kult at noen er aktive på Flickr fortsatt. Jeg tok selv en pause på 13 år, men er nå tilbake igjen. Så smått.

Har hatt et par pauser opp gjennom jeg også. Men nettstedet fungerer fortsatt som billig lagring/formidling av bilder og jeg får fortsatt andre salgshenvendelser gjennom Flickr enn de jeg får gjennom Getty. I tillegg er det en fin måte å vise f.eks store bilder i fora som dette uten å belaste nettsiden med lagring av store bildefiler. De fleste fora har autovisning av bilder med Flickr-link

Dersom jeg skal anbefale et nettsted for å bla på masse gode bilder og gjøre seg opp funderinger rundt eksponeringer, komposisjoner og hente inspirasjon så kan jeg varmt anbefale å sette over en kaffe og bla i galleriet på 1x: https://1x.com/gallery


Kan slenge på forklaring til Flickr-tipset ovenfor: Anbefaler å benytte nettsiden via PC/nettleser i steden for app om man skal benytte siden for læring osv. Synes det er vesentlig enklere. Da kan du under Explore øverst velge å gå via Kameraer og så finne f.ek ditt eget kamera i listen og søke på bilder tatt med det. Ellers så finnes det gjerne Exif-data som sier noe om de viktigste dataene rett under bildet og ved å velge Show EXIF kan du få meget detaljert informasjon om bildedataene dersom du skulle ha noe nytte av det. 

image.thumb.png.cc961226b11cd0a8dca6ff6654cc8e50.png

Endret av Espen Ørud
  • Liker 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Espen Ørud skrev (14 timer siden):

For å sitere en kjent fotoskribent:

 

"De 3 beste rådene for skarpe bilder er:

 

1. Stativ 

2. Stativ 

3. Stativ "

"Fordelen" er at du ikke MÅ ha et tung og stødig, men kan velge et lavere og lettere til turbruk.

 

Støtter Espen 100%.

Jeg har valgt et svært lett Aoka stativ med en lang midtsøyle for turbruk, men slike har begrensinger i stabilitet dersom man har de på max høyde (se under). For fototurer bruker jeg fortsatt Berlebach trestativ, som gir mest stabilitet per krone.

Aoka CMP 163CL with Aoka KB 20 head.

Measured height of Aoka CMP 163CL
Aoka CMP 163CL tripod with centre ext., head, plate:     1376 mm
Aoka CMP 163CL tripod with head, plate. Max / min:       719 mm / 355 mm
Aoka CMP 163CL tripod with head, plate. Legs flat:          112 mm
Aoka mid centre extension min / max:                            340 mm / 728 mm
Aoka KB 20 head:                                                                70 mm

Measured weight of Aoka CMP 163CL
Aoka CMP 163CL tripod including all in box (see below): 0.657 kg
Aoka bag:                                                                           0.028 kg
Aoka SA plate:                                                                   0.015 kg
Aoka mid centre extention:                                               0.078 kg
Aoka CMP 163CL:                                                                0.349 kg
Aoka mobile phone holder:                                              0.048 kg
Aoka KB 20 head:                                                               0.139 kg


https://flyalfscreek.wordpress.com/2023/03/04/stability-test-of-travel-tripod-aoka-cmp-163cl-with-aoka-kb-20-head/

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stativ er fint.
Jeg har et KF stativ jeg buker litt allround. Det funker fint til vanlig bruk men er alikvel lett og lite nok til at det kan bli med på tur. Kjøpte mitt på foto.no men ser ikke ut til at de har det nå.
Jeg har satt fullformat med 100-400 linse på det og det går greit. Men det kan da bli litt uroligheter i stativ når det er i høyeste posisjon. Men jeg kjøpte det for mindre linse da jeg ikke tar med så tungt utstyr på tur. https://no.kentfaith.com/KF09.077V2_60-”karbonfiber-kamera-stativ-bærbare-reise-stativer-360-°-kulehode-avtakbar-monopod-176-kg-belastning-med-bæreveske-for-speilrefleks-speilreflekskameraer-ba225

Så kjøpte jeg et turstativ, faktisk to fra Ali. Det pakker veldi lite men er litt tyngre og mer solid enn man skulle tro. Det går ikke så høyt men er tenkt ved film eller bilder hvor jeg selv er med, bilder på kveld med lite lys. Det holder og fint tungt kamera. https://www.aliexpress.com/item/1005004582459267.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.7ba3pln7pln77y&algo_pvid=44aff629-a58f-446c-9c8d-d44b989ac032&algo_exp_id=44aff629-a58f-446c-9c8d-d44b989ac032-0&pdp_npi=4%40dis!NOK!475.25!475.25!!!43.21!43.21!%402101e5f117144814052128076ebaab!12000029711071401!sea!NO!3337338489!&curPageLogUid=wxrBMwwOAUzp&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

Så har jeg et lite stativ som er fleksibelt. Likte den løsning bedre enn gorilla. Det er nok stativ på blir med når sekken er tyngre. Samme bruksområde som de over.

https://www.aliexpress.com/item/1005006036015013.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.60d02380JvaDTM&algo_pvid=9444b442-e032-4f9b-bf61-6018482ba6ae&algo_exp_id=9444b442-e032-4f9b-bf61-6018482ba6ae-0&pdp_npi=4%40dis!NOK!353.41!181.65!!!231.67!119.08!%402103242517144816213485129ea088!12000035423809232!sea!NO!3337338489!&curPageLogUid=Ah0680I6A9yV&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

 

 

 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

aico skrev (På 29.4.2024 den 16.16):

Mitt beste tips mtp. tilleggsutstyr er å ta det med ro. Kjenn på behovet først. Når du merker at det er bilder du ikke får tatt fordi du mangler utstyr, da har du litt forutsetning for å vite hva du ser etter, og først da er det en viss sjanse for at du kjøper noe du faktisk får glede av.

Memento mori skrev (22 timer siden):

Kos deg med det, og ikke vær redd for å bruke det, er vel beste rådet. 

ja dette er nok de beste rådene jeg kan ta med meg i starten. har i utgangpunktet ikke tenkt å la meg trekke for langt inn i budsjettet :D

 

aico skrev (På 29.4.2024 den 16.16):

Personlig betaler jeg for Lightroom CC. Jeg har lenge vurdert å droppe det, men av og til får fotointeressen en oppsving, så jeg kommer aldri så langt :)
GIMP er gratis og ganske greit å bruke.

 

Måssåbjønn skrev (22 timer siden):

De mest populære gratisprogrammene med åpen kildekode for RAW-bearbeiding er vel darktable, ART og RawTherapee, alle har sine tilhengere, fordeler og ulemper. Litt ulikt tilnærming i filosofi og arbeidsflyt. Om disse er av interesse kan også forumet pixls.us være et godt sted å søke hjelp og inspirasjon

 

Espen Ørud skrev (20 timer siden):

Flickr.com er et fint fotosted for å se, prate om og lære litt fordi veldig mange inkluderer Exif-data i bildene de laster opp slik at du kan se hvilke lukkertid, blenderåpning, ISO osv som er brukt. I tillegg til hvilket kamera eller objektiv (eller linse/lense som noen kaller det) som er benyttet.

noterer med ned forslagene. jeg tenker også på om det er likegreit å ta bilder i jpeg, siden jeg er så ny likavel og kanskje ikke helt verdt bryderiet med andre format inntil vidre. er det generelt gode fordeler ved å lære meg enkel behandling? som feks jeg skulle finne på å ta et bilde jeg vil ha på veggen.

 

Espen Ørud skrev (21 timer siden):

Ellers så er det lurt å gjøre seg opp noen tanker om hva du faktisk skal bruke bildene du tar til. Om det stort sett er personlig bruk og sosiale media i små formater så slipper du unna med "enklere utstyr" enn om ambisjonene er fototapet...

fin informativ post! for det meste blir det nok bilder for å dokumentere steder jeg drar på for min egen del. er ikke spesielt aktiv på å poste på sosiale medier ellers, men blir nok delt noen der også når jeg får teket på å ta bilder.

stativ er noe jeg merker jeg har kan trenge på de få testturene jeg har hatt med kamera. og tar med meg de andre forslagene om stativ i tråden. Skal kikke etter et lite greit stativ så jeg unngår en ustødig hånd eller sette kamera rett på bakken eller en stein. har i helst ikke lyst å dra med meg en tripod med lange ben uten at jeg må.

Nikke skrev (21 timer siden):

Gratulerer! Vi har da samme kamera

Det objektivet som er på kameraet det meste av tiden er Tamron 70-300mm. Nummer 2 er Canon 11-22mm. En skjelden gang, spesielt innendørs, setter jeg på Canon 32mm (Prime lens), som tilsvarer ca 50mm (Nifty fifty)

Takk, veldig fint å se hva kameraet jeg har kjøpt kan få til! jeg har ikke helt forstått hva prime lens er enda, er et noe spesielt med de eller er det bare den lensa som sitter på kamera "hele tiden"?

så lang når jeg har prøvd ut kamera syns jeg at jeg mangler litt mer zoom. uten å vite om priser enda har jeg sett et 15-200mm rf lense blitt anbefalt. har enda litt å lære om hva jeg trenger for de bildene jeg ønsker å ta. skjønner markedet åpner seg masse med å kjøpe et ef adapter, så jeg vet at den muligheten finnes. føler bare det åpner seg så enormt, og at det er lettere i hodet mitt å lære om de ulike lensene med et begrenset utvalg.

En liten bag for å ha ting samlet og et par minnekort er bestilt, neste blir nok å kikke på tipsene og finne et stativ, ekstra batteri står på lista og får bestilles når behovet melder seg.

En ny lense koster fort litt mer så dette blir en lengere vurdering, men blir sikkert tatt i løpet av sommern. foreløpig trekker jeg i retning av en med lengre zoom enn de 45mm jeg har, eller et med lavere fast (beklager terminologien) zoom. følelsen er at det 18-45mm jeg har og et stativ kanskje holder frem til jeg er mer utlært fototeknisk. takket være tipsene her kan jeg kanskje finne visuelle eksempler av de forskjellige lensene inne på flickr.

Veldig bra respons, takker for alle svarene!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skrevet (endret)

1. Begynn å si objektiv. Det er det norske ordet for det de gjerne kaller "lens" på utenlandsk. Det norske "linse" er noe helt annet... 😉

2. "Prime lens" er det vi kaller fast brennvidde. Det har ingen zoom. Så et slik objektiv har f.eks kun 70mm. Et zoom-objektiv kan ha f.eks 70-200mm. Et fast objektiv er ofte skarpere enn et zoomobjektiv, men har altså smalere bruksområde.

Endret av Espen Ørud
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, 'objektiv' er det vi bruker på norsk (selv om endel bruker 'linse' - men dette er strengt tatt de elementene som sitter inne i et objektiv). Det er to typer, de med fast brennvidde (f.eks 50mm) og de med zoom (f.eks 18-45mm).

I gamle dager fantes bare objektiver med fast brennvidde. Et slikt ble bare kalt 'lens' på engelsk. Etterhvert kom 'zoom lenses', og da disse ble vanligst innførte de begrepet 'prime lens' om fast brennvidde.

De fleste bruker nok zoomobjektiver til vanlig nå til dags, og har noen objektiver med fast brennvidde til spesielt bruk, f.eks makro/ekstreme nærbilder.

Jeg foretrekker fast brennvidde til vanlig fordi disse gjerne er mindre og lettere enn zoom i tilsvarende kvalitet. Ofte har de også større lysåpning enn en zoom. Men skal jeg på ferie et det gjerne en zoom som brukes mest; da vet jeg sjelden hva som dukker opp og det passer ikke alltid å fikle med å skifte objektiv.

Støtter helhjertet opp om å vente med å kjøpe inn for mye stæsj. Etter endel aktive år har jeg endt opp med en håndfull kamerahus, 40+ objektiver og altfor mye andre ting. Dette er ikke nødvendig for å ta gode bilder! Det som gir bedre bilder er rett og slett å gå ut og ta bilder, prøve ulike komposisjoner og eksponeringer, lære hva som funker under ulike forhold - og bli godt kjent med både kontrollene på kameraet og hvordan det oppfører seg.

Kos deg, foto kan gi mye glede!

  • Liker 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Zprell skrev (16 timer siden):

jeg tenker også på om det er likegreit å ta bilder i jpeg, siden jeg er så ny likavel og kanskje ikke helt verdt bryderiet med andre format inntil vidre. er det generelt gode fordeler ved å lære meg enkel behandling? som feks jeg skulle finne på å ta et bilde jeg vil ha på veggen.

De aller fleste kamera nå til dags (og i mange år) kan lagre både i jpg og raw samtidig. Jeg vil anbefale dette framfor bare jpg. Er du fornøyd med jpg versjonene så kan du slette raw versjonene, men kommer du hjem fra en drømmetur, ferie eller anen viktig begivenhet og finner ut at det virkelig viktige kodak-øyeblikket ditt ble ødelagt pga. feil-eksponering så kan du i mye større grad "redde" bildet i ettertid.

Da jeg begynte med foto utviklet interessen seg ganske tidlig til å omfatte sports-/actionfoto. Alt ble fotografert i raw, ikke sjelden med tusenvis av bilder fra hver begivenhet . Men den vanvittige logistikken og arbeidsflyten det innebærer å sortere, behandle, eksportere og arkivere så stor mengde filer tok til slutt nuven av interessen. 
Har du ett kamera som produserer gode jpg slik at du kan bruke tiden til etterbehandling bare på de bildene som må reddes og de du har lyst til å jobbe litt ekstra med, f.eks. til print, så trur jeg det er fornuftig å bruke SOOC (straight out of camera) jpg der det er bra nok. Det kan være bra for fotointeressen over tid. 
Jeg tar fortsatt alltid raw, noen ganger raw + jpg, men nå tar jeg veldig få bilder ifht før og koser meg mye mer med prosessen.

  • Liker 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Espen Ørud skrev (På 30.4.2024 den 7.56):

 Da kan du under Explore øverst velge å gå via Kameraer og så finne f.ek ditt eget kamera i listen og søke på bilder tatt med det. 
image.thumb.png.cc961226b11cd0a8dca6ff6654cc8e50.png

Jøss, det er stas å finne flotte bilder tatt med samme kamera som jeg har, et gammmelt Nikon D80 fra 2008. Skikkelig inspirerende! 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en gylden regel med foto..... feil, feil over og over igjen! ta 1000 vis av bilder og lær av prosessen. Det er så sjukt mye tips og råd man kan gi, men du må finne din egen sti hvor du finner ut hva som trigger interessen din og hva du liker å fotografere. 
Eneste måten å lære seg foto er å knipse bilder. Gleden i dag, med digitalt format er at det koster ikke noe å prøve eller å fremkalle de i diverse programmer. 

Dessverre så er det slik at alt for mange som driver med foto og video drukner i det tekniske i stede for å glede seg over den kreative prosessen det faktisk er å fange et øyeblikk sett med sine øyner.
 

  • Liker 3
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Zprell skrev (På 30.4.2024 den 22.57):

noterer med ned forslagene. jeg tenker også på om det er likegreit å ta bilder i jpeg, siden jeg er så ny likavel og kanskje ikke helt verdt bryderiet med andre format inntil vidre. er det generelt gode fordeler ved å lære meg enkel behandling? som feks jeg skulle finne på å ta et bilde jeg vil ha på veggen.

 

 

Enig med Aico, ta gjerne vare på råfiler. Og, dersom du skal viderebehandle i eks Lightroom eller ikke er arbeidsporsessen viktig. Jeg synes det er viktig å gjennomgå alle foto med en gang og slette med hard hånd. Da er det også enklere å finne tilbake til foto.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

tshansen skrev (19 timer siden):

Det er en gylden regel med foto..... feil, feil over og over igjen! ta 1000 vis av bilder og lær av prosessen. Det er så sjukt mye tips og råd man kan gi, men du må finne din egen sti hvor du finner ut hva som trigger interessen din og hva du liker å fotografere. 
Eneste måten å lære seg foto er å knipse bilder. Gleden i dag, med digitalt format er at det koster ikke noe å prøve eller å fremkalle de i diverse programmer. 

Dessverre så er det slik at alt for mange som driver med foto og video drukner i det tekniske i stede for å glede seg over den kreative prosessen det faktisk er å fange et øyeblikk sett med sine øyner.
 

Og så har Fjellforum en helt egen tråd der man kan legge bilder for tips og råd til evt forbedringer. (Fortrinnsvis tur-/naturbilder). Det er imidlertid lurt å spesifisere om man ønsker tips ifht bilder man legger der for å øke muligheten for konstruktiv kritikk: 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Zprell skrev (På 29.4.2024 den 14.39):

Hei jeg er en helt amatør og har funnet på å kjøpe meg kamera til å ha med på tur, og annet. Jeg har researchet litt rundt på nett og funnet hjelp i gamle poster her på forumet og andre steder, og har da kjøpt meg et kamera alt. Var innom litt kompakte kamera, men endte opp med et Canon eos r50. Med 18-45mm kit lens

Jeg har ikke drevet med foto eller kamera utenom mobil, så her sitter jeg med et kamerahus, lense og gått til innkjøp av sd kort så jeg kan ta kamera i bruk. utenom det har jeg ingenting og ønsker gjerne innspill på tilleggsutstyr, som kameraveske, stativ, beskyttelse for regn, evt noe annet lurt jeg ikke vet om. Og evt en lense som er bedre eller i tillegg til den jeg har.

Kamera blir nok mest aktivt på tur for å ta bilde av landskap, utsikter, skyer på himmlen osv, men også litt nære bilder av sopp og insekter  tenker jeg.

Og hva slags (gjerne gratis) programvare kan jeg bruke om jeg tar bilder i RAW, eller cRAW format.

Er sikkert mer jeg ikke har tenkt på, men kan starte med det og takker for alle innspill 😊

Fra tur idag. M50 håndholdt i packraft med Tamron 70-300mm. En svært lett edit i etterkant. 

1000000334.jpg

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.