Jump to content

Sene størrelse


Dave_12

Recommended Posts

Annonse

Hvilken senetykkelse du trenger kommer an på flere forhold vil jeg si:

  • Hvilken type ferskvannsfiske er det snakk om? Hvor stor fisk er det i vannene du fisker i? Det vil være forskjellig krav til sena for ørret på 500–1000 g enn for store sluggere på 3+ kg. Ut fra kastevekt på 7–28 g ser det jo ut som litt tyngre ferskvannsfiske, og da vil senetykkelsen økes.
  • Er det multifilament eller monofilament du fisker med? Multifilament er sterkere enn mono, men tåler til gjengjeld ikke like mye slitasje mot steinete bunn osv. Multilinja er også "død", mens monolinja strekker seg under påkjenning. Derfor er det mange som bruker en fortom av mono/fluor.
  • Kastelengde – fisker du i store eller langgrunne vann slik at det trengs lengst mulig kastelengde, eller er det mindre tjern og bekker/kulper hvor rekkevidden er av mindre betydning? Basert på 10' stang og 2500 snelle antar jeg at det er litt åpnere landskap og ønske om rekkevidde som gjelder, og da kan det være en fordel med lett multifilament for å maksimere kastelengden.

Jeg har selv flere ulike stenger og sneller for ulike forhold, og jeg benytter stort sett multifilament 0,10–0,16 mm med en fortom av mono som er litt tykkere enn hovedlina (0,16–0,20 mm f.eks.). Jeg har aldri opplevd at det er lina som blir for tynn, det er heller knutene som ryker først. Enkelte liker derfor å ha en dråpe lim på knutene for å forsterke disse litt ekstra.

Og helt til sist; du kommer nok til å få mange ulike svar og anbefalinger på hvilken sene som egner seg best. Til syvende og sist vil det nok være litt prøving og feiling som må til før du finner det som passer for deg. Noen liker fortom av fluor også, mens andre dropper fortom helt. På generelt grunnlag ville jeg anbefalt å ha så tynn sene som du tør, da gjerne multifilament som hovedline. Dette øker fiskegleden for min del. Man får lengre kast og bedre kontakt med fisken under kjøring, og ved riktig bruk av bremsen på snella er det sjelden at det er selve sena som blir det svakeste punktet.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy