Jump to content

Multifuel eller gass??


Skævkjøtern

Recommended Posts

Annonse

Gass!

Det skal sies at jeg har det aller meste av brennere fra god gammel Optismus 111 via gassbrennere, multifuel som hovedsklig brukes i Finnmarksvinteren på bensin til kvistbrennere og rødspritbrennere. Enklere og greiere enn gass bilr det ikke så lenge temperaturene er moderate.... 
 

Edited by Espen Ørud
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Skal du bare bruke den rundt null og kaldere hadde jeg valgt en brennes på flytende.
Jeg har Vega og den er grei den men jeg bruker den bare når det er 5 pluss eller varmere.
Effekt er grei når det er mye i boksen men det blir dårlig effekt etterhvert. Synes flytende fungerer mye bedre i kulde.

Kovea Booster kjenner jeg ikke. Jeg bruker Primus Omnifuel, Optimus 111, 111T og 8R..

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Skævkjøtern skrev (3 timer siden):

Jeg har ingen erfaring med fuel, men det ser jo forsåvidt ryddig nok ut. 
Det er noe som får det til å skurre for meg med å sette fyr på bensin inne i et tynt fortelt, men sånn sett er det vel ikke noe bedre med gass kanskje. Selvom det overhodet ikke plager meg😂

Når man kjenner brenneren og utstyret sitt godt etter x antall oppstart i kontrollerte områder, så er ikke dette så sketchy som det kan se ut som. Man vet hvor mye bensin som skal til ved forvarmingen, og man vet hvor store flammene blir på mengden som brukes. Null problem å fyre opp i teltet så lenge man kjenner utstyret og rutinene sine.

Over 0 grader ville nok jeg også valgt gass, men det spørs litt på type tur. Jeg har brenner for begge deler til stormkjøkkenet mitt og ville nok fort brukt bensin om jeg først skulle tatt med hele settet.

Om målet var å pakke lett, lite og med begrenset kokkelering så ville jeg nok brukt den toppmonterte gassbrenneren min (Primus Firestick Ti) istedenfor.

Edited by sneakyowl
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Skævkjøtern skrev (6 timer siden):

Jeg har ingen erfaring med fuel, men det ser jo forsåvidt ryddig nok ut. 
Det er noe som får det til å skurre for meg med å sette fyr på bensin inne i et tynt fortelt, men sånn sett er det vel ikke noe bedre med gass kanskje. Selvom det overhodet ikke plager meg😂

Har du ikke erfaring med fuel og føler deg usikker på fuel. Gå for gass, går fint å fyre gass i kuldegrader. Har fint fyrt med gass ned til 10 minus. Ikke optimalt, men det går om du kan et par triks i ludo. 1. Kjøp vintergass 2. Kjøp kun de minste gassbeholderne, disse er greit å varme opp i forkant ved å ha de på kropp (inne i jakka) i noen minutter før du fyrer opp gassen. 3. Ikke driv å kokkelere og forsøk å steke 5 retters middag, 5 min til koking av vann funker før gassen blir kald og effekten dabber av (ta med liten kjele og ikke 3 liters kaffekjele)

Jeg kjørte lenge på gass og rødsprit brenner før jeg kjøpte med en skikkelig multifuel brenner. Jeg bruker faktisk stormkjøkken mer en multifuelen :-) Den er alltid med uansett gass eller multifuel. Ikke stress og bruke, så lenge du passer på flammene og ikke kjører en "barnehage onkel/tante" og forsøker å fylle på før flammen er slukket.

Edited by Dompappen
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ska du inte smälta stora mängder snö utan har rinnande vatten i naturen eller har med dig vatten är gas med ventil som ökar flödet första valet om du ej har bråttom eller är flera personer.

Gas renare mindre driftstörningar men lägre effekt under + 10 gr vid bra väder och tillgång till ved  så anv kvistbrännare eller öppen eld.Jag har Kap-Artic med fotogen på vintern men har en ny Optimus polaris samt en Bulin (kineskopia)på reserv 2 oberoende av vrandra MF kök utan Plastpumpar( pga hållbarhet och driftsäkerhet)om du har pulka.

Gas kräver nästan ingen övning och T-sprit eller Tenol i ditt Trangia ev med vintertillsats eller andra märken på kök utan tryck alt 2 för Nybörjare.Har du gastuben varm en stund innanför kläderna eller i sovsäck så får du högre effekt.

Har nu en MSR pocket rocket dl som ska provas före tur tid Primus mimer samt en Franskt spindelkök med gasbehållare utan gänga viktigt med vindskydd till gasbrännare.

Link to comment
Share on other sites

Hei

vanskelig valg, ja takk begge deler. Jeg foretrekker gass om det lar seg gjøre. Men noen ganger er ikke det mulig mtp temp osv..

 

latitude

legger ved ett bilde fra her om dagen, kaldt og lite gass:

63E6C734-4D89-480B-BE50-A196975197E4.jpeg

Edited by latitude
 • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

latitude skrev (29 minutter siden):

Hei

vanskelig valg, ja takk begge deler. Jeg foretrekker gass om det lar seg gjøre. Men noen ganger er ikke det mulig mtp temp osv..

 

latitude

legger ved ett bilde fra her om dagen, kaldt og lite gass:

63E6C734-4D89-480B-BE50-A196975197E4.jpeg

Det så kjent ut. Både brenner og taktikk...

https://www.instagram.com/p/BylGNRZobad/

image.png.3439fa8a2119d1e76a419a80b7a16c1b.png

Edited by Espen Ørud
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Hmm det andre jeg hadde skrevet kom ikke med av ene eller annen grunn…

Brenneren som brukes på bildet ovenfor er en Optimus Vega. Jeg liker denne brenneren veldig godt, og er nok den brenneren jeg har som får mest brenntimer i løpet av året.

Den pakker forholdsvis liten og får således fint plass i kjelen sammen med fyrstikker og annet tjafs, avhengig av type tur. 
Den er lav, og det er dermed lett å å skjerme mot vind, bakdelen kan være at underlaget kan ta fyr, men når man først er obs på det er det egentlig ikke noe problem. 
 

Og oppned med gassboksen fungerer strålende på Vega’en. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Først, så heldige man er som har dette forumet! Kompetansen generelt her inne kan ikke mange fb forum måle seg med. Leste gjennom alle innlegg, og jaggu lærte man seg noe nytt i dag også!

Har, med noen få unntak, gått helt bort fra en «absolutt» tankegang i valg av kokesystem på tur. På kortere turer tar jeg med det jeg har lyst til å fyre med, og gjerne et par alternativer kun for variere eller gjerne prøve noe nytt. Nå om dagen vekkes gamle minner til live med Trangia sin rødspritbrenner i kombinasjon med nye stands/stativer. Setter rett og slett mer pris på stillheten den løsningen gir. Det samme gjør solid fuel løsningene fra Esbit og BCB. Effektiviteten blir sekundært. Videre «Bål følelsen» er også noen ganger å foretrekke, for eksempel kvistbrenner eller wood gas stove.

Unntakene er vinterturer med snø, ski, pulk og vinterkulde, da brukes Coleman 533. Hovedgrunnen er et uhell jeg hadde med gamle Omnifuel (slangen), og det satte et lite støkk i meg. Landet derfor på 533 på grunn av sin pålitelighet, robusthet og er enkel i bruk.

Det de fleste er enige om er gass vår, sommer og høst. Selvfølgelig med unntak, for eksempel hvor i landet man holder til. Gass i Finnmark i februar er vel ikke førstevalget, men fungerer helt fint her i Vestfold akkurat nå. Andre unntak kan være type tur man skal på, om man må koke vann til fler enn seg selv osv. Noen kokesystemer fungerer også hele året. Men som oftest handler det personlige preferanser, hva enn selv trives med og får mest ut av, og det er jo det viktigste.

Tomshoo wood gas stove

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg går for multifuel. Ikke fordi jeg ikke tror gass kan være bra, men fordi jeg har sterke fordommer mot disse gass boksene. Jeg er sikker på at alle her inne på forumet tar med seg de tomme gassboksene hjem fra fjellet. Men tar man en tur på Hardangervidda, så ser man at altfor mange som går der og bruker gass, ikke gjør det. På fine plasser, der det er fint å telte, finner man dem. Noen prøver å kile dem inn under  steiner, men de fleste kastes bare inn i vierkrattet. I steinbua ved Selstjørn stod det tomme bokser stablet i hyllene. Alt for mange gidder bare ikke å bære på tomme gassbokser.

Edited by Robinson
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

can skrev (2 timer siden):

Er det nokon som brukar gammaldags messingprimus? 

  🖐️ Må bare rekke opp hånden her. Jeg gjør det. Designet er fra det forrige århundre. SVEA 123 ble lansert i 1955. Jeg er ikke alene. Den har så mange tilhengere at det finnes en egen tråd for den her på forumet.

Edited by Robinson
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja har nå vist skrivd i den tråden og trur eg, primus fungere ibåde pluss og minus grader. Einaste grunnen til at eg begynte med gass er at det er lettare dersom ein ikkje skal gå allfor langt iverfall. Då er muligeins flytande drivstoff mest hensiktsmessig.

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker gass når temperaturen er innenfor bruksområdet for gass.

Ved å kjenne "fysikken" til gass, kan bruken utvides til utenfor de normale temperaturområdene. Det går f.eks fint for meg å først varme en skvett vann, helle dette i matøsa (i mitt tilfelle en Wildo 0.9l), og sette gassboksen oppi ved bruk av toppmontert brenner for å koke det jeg skal. I dette tilfellet er Soto Windmaster favoritten. Det er en gullegod brenner.

Min sporløse ferdsel gjør at tomme gassbokser blir med hjem. Blir sint og trist av å høre at ikke alle praktiserer dette, men det kan ikke påvirke min egen avgjørelse for å bruke gass. Jeg punkterer også boksene + banker de "flate" for å synliggjøre at de er uskadeliggjort, før de går i metallgjennvinningen.

Favoritt slangebrenner på gass, er Primus Gravity III, den pakker desidert ikke minst, men er stødig som bare det. Flammebildet er fint til større kjeler. Jeg trengte en Primus pumpe til en annen brenner, da var rimeligste metode å kjøpe "multifuel kit" til Gravity, fordi settet inneholdt pumpe og flaske. Planlegger ikke å bruke bensin på den, men monterte på forvarmingsskåla sånn i tilfelle. Jeg kan da også forvarme med rødsprit, for så å kjøre gassboksen opp ned fra start.

Er pakkbarheten det viktigste, pakker Kovea Spider minst, den har bredere flamme enn en titt på brennerhodet skulle tilsi. Den kan "flare" litt av og til i opp-ned modus (mange andre brennere gjør det også). 

Av "multifuelere" har jeg brukt Primus Omnifuel/Omnilte TI lengst. Bruk av Silencer på Omnifuel har deformert brennerklokka litt, slik at den ikke brenner like rent med vanlig flammespreder.

Soto Stormbreaker er nok den multifuelbrenneren med slange som er enklest i bruk, den trenger bare litt flere pump i flaska enn andre. Men den har en "trykk indikator" så det er lett å vite når det er nok trykk. Den betjenes via et ratt på pumpa med innstillinger. Det er tydelige knepp i rattet, så det er lett å merke at skifter modus. Den har innstilling for "start" for forvarme, denne kjøres til flammen blir blå. Den brenner da kontrollert og ikke for høyt under forvarming. "Run" er drift, inkludert regulering. "Air" er når den skal slukkes og trykket slippes ut. Det er også en "stopp" ved å trykke knotten ned, dette er "nødstopp", eller for å slukke uten å slippe ut trykket (hvis den skal brukes igjen litt senere). Stormbreaker er veldig liten sammenpakket (tennisball). Det følger også med gass-adapter. På gass er den beregnet for alltid kjøre boksen opp-ned. Den startes først "rett vei" et øyeblikk for å forvarme, så skal boksen vendes opp-ned.

For å komme inn på de brennerne som TS spør om, så har jeg ingen erfaring med de.. Vega er det mange som har, og de som har den er fornøyde (noen har hatt produksjons issues på nye, men ikke mange). Kovea er en "underdog" i det Norske markedet, det er ikke så mange steder de selges. Min spider virker vel sammenskrudd, så det vil nok sikkert gjelde for Booster også.

Edited by Omnilite
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bruker gass for det meste. Blitt veldig glad i MiniMo som er med over alt. På - har jeg med omnifuel og trener mye på den så jeg blir kjent (ny for meg). Tror en multifuel er helt flott om du er komfortabel med den. Men ikke tenn inne i teltet første gangen 😉. Mitt problem med gass er at jeg begynner å få en anseelig utstilling av halvtomme bokser. Håper jeg får brukt opp noen på neste vinterhike om temp tillater. 

Mitt tips må være å øve så mye på begge at du føler deg komfortabel med dem.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Thøger Amundsen skrev (8 minutter siden):

Mitt problem med gass er at jeg begynner å få en anseelig utstilling av halvtomme bokser. Håper jeg får brukt opp noen på neste vinterhike om temp tillater. 

Det kan eventuelt løses med innkjøp av en 

"Camping Gas Saver Plus Gas Convertor Shifter Refill Flat Tank Conversion Adapter"

Trass i det fancy'e navnet, som er fullt på høyde med stillingene som kommer etter stillingstitteljaget i mange bedrifter, så gjør den noe som enkelt som å la deg fylle gas/væske fra en gassboks til en annen. 

Bruker mitt eksemplar flittig, og fyller da helst på Wintergas boks fra Primus. 

Bakdelen er at du gjerne sitter igjen med lite propan, så blandingen blir gjerne litt følsom for lav temperatur. Men jeg merker mine bokser der jeg har fylt på med rest gass, med 0+, slik at jeg kun tar de med når været tillater det, altså at det er 0+ grader 😏

Her er ett eksempel å få kjøpt (trykk på første bildet for å komme til eBay, linken var langt som ett vondt år)

Screenshot_20220221-001336_Chrome.jpg.ec55059588a9aa49b465a3c48a2fbc01.jpg

 

Screenshot_20220221-001326_Chrome.jpg.98406eb3b3ae3b82be7371b7255e47fd.jpg

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy