Jump to content
IGNORED

Pulk og telt - liste over de teltene som egner seg best for hurtigoppsett


pulknewbie
 Share

Recommended Posts

Jeg  har sett disse fantastiske videoene på youtube der  man drar på tur med telt og pulk, og har funnet ut at dette kan være noe for meg , selv om jeg i skrivende stund har null kunnskaper om telting i fjellet på vinterstid.  Jeg har skaffet meg pulk, og neste  anskaffelse på lista er telt.  Jeg skal ha ha et telt for to personer som egner seg for pulk og vintercamping.  Teltet må ha to utganger tenker jeg.  Er det noen erfarne "pulkere" som kan presentere en oversikt over de 3-5 teltene som de mener egner seg best til nevnte formål?

 

Link to comment
Share on other sites

- Hilleberg Keron 3/3GT

- Hilleberg kaitum 3/3gt

- Helsport Spitsbergen Xtrem 3

- Helsport Spitsbergen pro 3

Dyre telt, men veldig god kvalitet og enkelt å pakke på pulk/sette opp alene. Keron og Spitsbergen Xtrem er de mest robuste av disse, men kaitum og Spitsbergen pro vil også klare seg i masse vær.

Edited by KS10
Link to comment
Share on other sites

Hei

Har i tidens løp vært på en del vinterturer med Paris pulk og telt samt Elginnen og nå senere med 2 huskyer. Til vinterbruk er det bra med et romslig fortelt til pik-pak og grave en sittegrop til kokkelering og snøsmelting. Det siste tar ganske lang tid selv om en bruker primus med parafin/bensin. 

Skal man være 2 personer i teltet på vintertur anbefales et 3-personers telt varmt for å få plass til vinterunderlag og tykke soveposer. Huskyenes evne til å finne myke og behagelige plasser kan jeg bare nevne her.

Vi har både telt med 1 og 2 utganger. Forteltene er mindre på Helsport teltet med 2 utganger, så vi ender altid med 1-utgangsteltet med 1 stort fortelt.

De første gange kan du jo telte ikke alt for langt inne i ødemarken, hvis du trenger finne ut av og justere saker og ting. Ellers er det mange tråder her om vintertelting eller hos Lars Monsen (villmarksboka) eller Randulf Valle.

Elgen 

Link to comment
Share on other sites

De @KS10 nevner, og tilvarende fra Fjellreven og andre produsenter. Nammatj 3 GT (og andre med 1 fortelt) er hakket kjappere å sette opp (1stang mindre gir litt færre punkter å feste/bardunere). Forutsetningen er da at teltene transporteres med stengene i teltet og teltet er sammenrullet/i teltpose under transport som gir "halvferdig" telt å sette opp ved camp.

Om teltene transporteres i orginal pakkepose med stengene sammenbrettet ved siden av så er jeg ikke så sikker på om det er så stor forskjell på nevnte tunelltelt og kuppeltelt. (Har selv satt opp Helsport Svalbard 3 Camp raskere enn sidemmanen+hjelpemann satte opp Keron 4 GT på en tur, begge telt nedpakket i original pakkepose..)

Link to comment
Share on other sites

Jeg liker at vinterteltet er tunelltelt med stort fortelt. 3-personers til 2 personer på vinteren.

For å komme i gang tenker jeg det er greit å begynne med billig og bra, gjerne brukt kvalitet, og heller 500 gram mer og bedre plass enn 500 gram mindre og mindre plass.

Til barmarksbruk foretrekker jeg kuppeltelt med 2 innganger.
 

- Fjellreven

- Helsport

- Hilleberg

- Robens

- Frisport

- Nordisk

Disse, med flere, har trolig modeller som passer.

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, fraVaranger said:

I mitt hode er d kun helsport som gjelder til vinter bruk, 

-Storm skjørt

-Flere barduner enn hilleberg

-innvendig stangkanaler

-plass for dobble stenger

Prøvd både Helsport fjellheimen extrem og hilleberg keron og her er min konklusjon:

- Helsports stormmatter er fine å ha på vinteren for å forankre teltet og gjøre det litt lunere, men er ingen must. Hvor ofte jeg egentlig har hatt bruk for det er jeg usikker på. Ytterduken på Keron går helt ned til bakken og ved å spa snø oppå duken oppnår du omtrent tilsvarende effekt. På sommeren synes jeg det er bedre uten stormmatter. Slipper da å skyve de under ytterduken for å hindre vannoppsamling ved regn.

- Keron oppleves raskere å sette opp, selv med én stang mer. Etter min mening glir stengene lettere igjennom stangkanalene og blir sjeldent/aldri "hektet opp" når de tres igjennom. Dette opplevde jeg mer trøbbel med på Fjellheimen. Det er også raskere å bardunere keron pga barduner som ikke floker seg. 

- Likte glidelåsen på ytterdøren på Fjellheimen bedre enn på Keron (grovere tenner som jeg vil tro tåler mer ising). Dog liker jeg selve døren bedre på Keron (mye større og flere åpningsmuligheter). 

- Likte fargen på fjellheimen bedre. 

- Vekten er den samme (ca 5kg), til tross for at mitt nåværende keron 3gt har to utganger og en del mer romfølelse i innerteltet.

- For meg et lite bonus at man har, ved å åpne ventilene i ytterteltet på keron, mulighet til å se rett ut på omgivelsene/været utenfor gjennom ventilene. Dette er ikke mulig i samme grad på fjellheimen. 

Konklusjon: 

Begge teltene har sine fordeler og ulemper, og begge tåler knallhardt vær på vinteren. For meg vant til slutt simplisiteten og det jeg oppfatter som enklere løsninger på Keron. 

Edited by KS10
Link to comment
Share on other sites

fraVaranger skrev (11 timer siden):

I mitt hode er d kun helsport som gjelder til vinter bruk, 

-Storm skjørt

-Flere barduner enn hilleberg

-innvendig stangkanaler

-plass for dobble stenger

Det er plass til doble stenger i Keron, og jeg regner med det gjelder de andre "black label"-teltene til Hilleberg også. 
Jeg har ikke erfaring med ekspedisjonstelting, men Keron brukes mye på begge poler, og de færreste får sydd på stormskjørt. Man trenger ikke dette så lenge ytterduken går helt ned. 

Nå er jo jeg veldig fan av hvor enkelt Keron GT er. Enkelt og stabilt. Jeg har teltet selv så jeg skal ikke si det er mye bedre enn alle andre telt, men jeg har hatt et Fjellheimen X-trem. Det solgte jeg da jeg ikke var fornøyd med det. De problemene skal visstnok være fikset i nyere utgaver. 

Jeg må si at Fjellräven sitt keb endurance 4 har noen features som virker kule: Åpning av kortsiden i forteltet, originalt tørkeloft (og ikke bare en streng som i Keron).
Ekspedisjonstelt må også fungere i fint vær, og i regn. Ikke bare polar snø og vind.

Link to comment
Share on other sites

fraVaranger skrev (18 timer siden):

-innvendig stangkanaler

Eg er einig med at det er eit minus med dei innvendige stangkanalane. Men når ein har i pulken, med stengene ferdig tredd i kanalane, bør det ikkje bety så mykje, utan at eg har erfaring med det. Eg har kun erfaring med innvendig stangkanalar sumarstid når eg må tre i stengene ved kvar oppsetting, og då er det eigentleg noko skikkeleg herk. Eg forstår ikkje kvifor Helsport fortsatt driv med dette, det må vera mykje enklare å sy utvendige kanalar, og det er jo også mykje betre på alle måtar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy