Jump to content
IGNORED

latskap?


Nikke
 Share

Recommended Posts

(Det jeg synes er latskap er å ikke skrive en lengre tittel på tråden.)

Uansett: Tolker deg slik at du ser negativt på dette. Jeg synes dette er helt innafor for barnefamilier som ikke har lyst til å bære tung sekk i mange dager. For meg er det viktigere at folk benytter seg av naturen, enn at de må bære sekken selv. 

Konsekvens? At flere kommer seg ut på tur, noe som utelukkende er positivt. Og de kunne jo ha valgt å kjørt fra hotell til hotell, noe de ikke velger å gjøre. 

Link to comment
Share on other sites

Selv har jeg vært med på turer hvor mennesker med funksjonsnedsettelser har fått prøve seg i fjellheimen (Rubenstur, arrangeres av Telemark Turistforening). En av de største gledene er å bære sin egen bagasje på sin egen rygg. Enkelte ganger har imidlertid deltagerne vært slitne, og vi har måttet be om hjelp fra kløvhester eller vannfly.

 

Mitt anliggende er at dette ikke blir en trend som fører til økt motorisert ferdsel i fjellet. Regner med at de omtalte i artikkelen har sitt på det rene..

Link to comment
Share on other sites

Jeg har forståelse for at dette tilbys, og tror også det er et marked for dette.

Og som det nevnes ovenfor, så tror jeg dette kan være det som gjør at en en del velger fjelltur fremfor noe annet...

 

Som en digresjon, så er dette vanlig nedover i Europa, men da kanskje mest på sykkelturer.

Var på sykkeltur selv nord for Venezia i fjor, og da fikk vi transportert bagasje mellom overnattingssteder, slik at man kun trengte å ta med "dagsbehov" på etappene.

Link to comment
Share on other sites

Som andre har nevnt så er dette vanlig andre steder i Europa, f.eks. i UK. Skal du gå Hadrians wall så kan du få bagasjetransport mens du bare bærer det du trenger for den etappen du skal gå. Denne turen går langs muren fra hotell til hotell / pub til pub.

Hidden Content

 

Hidden Content

Problemet med denne typen tur i Norge er at motorisert ferdsel vanligvis er forbudt i områdene hvor hyttene ligger. I hvert fall hvis det er Turistforeningens hytter. 

Link to comment
Share on other sites

Jeg syns problematikken handler om hvorvidt det er lov å bruke motorisert ferdsel i et område hvor det er generell forbud mot motorisert ferdsel. Dersom disse hytteeierne har fått en privat dispensasjon for å kjøre til hyttene sine i et område som det ikke er lov å kjøre i, syns jeg de har tøyd grensen. Men dersom hyttene ligger nær motorisert vei er det helt ok. 

Link to comment
Share on other sites

Det går allmänna bilvägar till dessa hyttene (och de flesta andra i Rondane), så det behövs ingen speciell tillåtelse för den delen av dessa turerna.

Konsekvenserna av att byta kontanter mot mindre ansträngning är väl stort sett noll, det är så vi lever i Norge idag.

Köper oppvask och vaskemaskiner istället för att fixa detta för hand, åker bil, tåg och buss när man kan gå, köper färdiga hus eller lägenheter istället för att fälla eget timmer och bygga själv..

Positiva konsekvenser är att handikappade, skadade och andra som har svårt att bära säck av olika orsaker har möjlighet att komma ut i naturen, att barn kan introduceras till friluftsliv på ett enkelt och positivt sätt med minimal ansträngning, samt kanske också att de av oss som gillar att gå med packning och tälta får lite fler leder som inte är överbefolkade.

Bonus är att resa till ferien blir mycket miljövänligare än att ta flyg runt halva jorden för att ta en ferie i syden istället. :-)

Jag tror inte att detta är ett tillbud som lockar istället för tälttur, men istället för syden, hotellferie och liknande.

Link to comment
Share on other sites

Å sette det litt på kanten, men kult om de kommer ut for uvær eller ulykke og alt utstyret og sanitet ligger i sekken som blir kjørt til hytta. :P  

 

Høres ut som en bra ide for de som absolutt trenger det, men har opplevd at jo lettere det er å komme til et sted, jo lavere blir terskelen for destruering av området og forsøpling. Om sekken som blir kjørt opp til hytta er full av øl og hermetikkbokser som passer pent inn i omgivelsene, kan bli tilfelle tenker jeg. Vil derfor mene ja til de med dårlig fysisk form ol, samt funksjonshemmede, men ikke helt positiv for hvem som helst. 

 

Får man en Boomblaster ned i en 120L sekk forresten? <- Ironi :)

Link to comment
Share on other sites

Helt enig med The Lone Wolf! Ikke bare fordi vi er barndomsvenner, men fordi han har helt rett!

 

Sporer kanskje av nå, men det er relevant. Det utspiller seg rett og slett tragedier i en del norske skoger for tida fordi dagens skikultur har blitt en omtrent like stor trussel mot skogen som skogbruket er. Det verste er at skifolket flest tar imot nye løyper som lages ved å maltraktere urørt natur med åpne armer. For eksempel kan en ekte Finnemarkaentusiast godt defineres som en som elsker de flotte skiløypene som er der. Men fikk vedkommende med seg raseringa av skauen rundt omkring? Eller at det finnes en fylling opp den breie løypebakken som egentlig var ei urørt li? Hva så?  Folk vil ha treningsarena og glemmer verdiene Fønhus og Børli sto for. Og klager man på utviklinga er man visst både bakstreversk, gledesdreper og misunnelig (jf skuterdebatt ( ååå så "misunnelig" jeg er...)) Å være glad i naturen som ekte naturromantiker finnes det snart ikke rom for tydeligvis.

 

Det er positivt at folk som respekterer naturen kommer seg på tur. Men det er ikke alle som kommer seg på tur som respekterer naturen. Da hadde forsøpling og vandalisme vært ikke-eksisterende.

Det er iallfall ganske dekadent å skulle få kjørt sekken fra hytte til hytte. Ikke satt meg inn i artikkelen, håper det dreier seg om utkantområder i fjellsammenheng hvor veier er lett tilgjengelig. For det er jo stygt å si det, men naturen er som den er med kronglete og tøffe partier, og dermed er ikke alle naturområder for alle.

Link to comment
Share on other sites

Hva blir det neste, bli båret på kongestol fra hytte til hytte

Kongestol er jo allerede mulig ref bilde
Synes det er utrolig mange negative kommentarer her. Synes dette var et flott tiltak for familier Med barn (tilbudet markedsføres med pris for 2 voksne og så 2 barn gratis) som kanskje alternativt ville reise til syden. Ja dette er et forum for de som i utgangspunktet er 'frelst' - og som kanskje vil ha fjellet for seg selv? Men skal unger få sansen for å gå på tur trengs et tilbud som passer for flere - og flere enn ungene til de 'frelste'... Men det er jo min mening..
Det eneste stuene gjør er jo å gi folk ideen om at en kan gå fra et sted til ett nytt hver dag som alternativ til å bo fast.. Neste gang går de kanskje 'ordentlig' fra hytte til hytte .. Og plutselig har barna telt og fiskestang og blir en 'av oss'???

Bildet er fra sylane.. All bagasjen er med på hesten så ingen følgebil... vi bodde på hytter, ved telttur er det med kløvhest.

(Mulig dette er galt også siden hester jo også setter spor når de går i vått terreng...)

Hidden Content

Link to comment
Share on other sites

Det er jo utrolig deilig å kunne gå uten sekk. Personlig går jeg mest dagsturer og da holder det ofte med rumpetask/drikkeflaske som er beregnet på vinterbruk med plass til skismurning. Får akkurat plass til matpakken min i den. På litt lengre turer blir det gjerne sekk, men det er utrolig svett i forhold.

 

Samtidig, du må jo ha med en liten sekk for å få med deg mat/regntøy/sokkeskift, så da ender du opp med sekk allikevel, da er det nesten like greit å ta med hytte-til-hytte sekken selv, den behøver ikke akkurat veie mye i dag. Jeg tror det som gjør at folk slår til på noe sånt som dette er at de ikke vil arrangere noe selv, men få et fiks ferdig opplegg. Hvis de liker opplevelsen, så tror jeg man får se igjen de samme folkene på egenarragert tur.

Link to comment
Share on other sites

Å dra veldig lang utfor allfarvei uten å ha med tilstrekkelig utstyr til å berge seg dersom man blir overrasket av uvær eller kommer ut for ei ulykke er på generelt grunnlag aldri så veldig smart akkurat....

 

 

Spørsmålet her er vel om det er snakk om dispensasjon til motorisert ferdsel i områder der det i utgangspunktet ikke skal være motorisert ferdsel eller om det går helt vanlige bilveier til de aktuelle hyttene. Hvis dette fører til økt motorferdsel i utmarka så er det helt klart negativt, dersom det er snakk om vanlige bilveier mellom hyttene så spiller det mindre rolle. 

Link to comment
Share on other sites

For å være helt ærlig ser jeg ikke noe stort problem med dette, om det er et marked for å frakte sekkene til folk fra hytte til hytte så utnytt nå gjerne det, er da sannelig ikke så lett å drive næringsutvikling i/ved norske nasjonalparker uansett. Er helårs bilveier til 2 av setrene det er snakk om her i alle fall, og sommerbilvei til den siste. Sammenligner man med f.eks "scenic flights" som er vanlig i nasjonalparker i New Zealand eller de som fraktes med helikopter inn i villmarka i Nord-Sverige for å fiske eller gå ut igjen er vel frakt av ryggsekker fra hytte til hytte et ganske lite tiltak.   

 

  

Link to comment
Share on other sites

Hele hytteprosjektet til DNT er vel basert på latskap da?

Jeg har veldig mange døgn i telt, og for 3-4 uker siden meldte jeg meg inn i DNT og bodde på ei hytte for første gang, ganske deilig egentlig... men jeg kommer ikke til å kaste teltet av den grunn, jeg tror faktisk at det blir flere døgn på tur for meg pga det.

 

Ja, jeg skal innrømme at jeg har "sett ned" på folk som MÅ ha hytte for å komme seg ut i fjellet, men det har nok forandret seg i det siste :fear:

Link to comment
Share on other sites

Sjokkerende tråd. Grenser til diskriminerende. Håper for TS sin del at han aldri havner i en situasjon hvor han ikke er 100% selvforsynt.

 

Nei det er ikke utelukkende positivt; resultatet er mer slitasje og press på natur, dyr og fugl i naturen, mindre ro, mer bråk, mer søppel.

......

Tror det er mer forstyrrende for faunaen at man slår opp teltet sitt og oppholder seg i et område i 10-20 timer enn bare å vandre gjennom.

 

......

Høres ut som en bra ide for de som absolutt trenger det, men har opplevd at jo lettere det er å komme til et sted, jo lavere blir terskelen for destruering av området og forsøpling. Om sekken som blir kjørt opp til hytta er full av øl og hermetikkbokser som passer pent inn i omgivelsene, kan bli tilfelle tenker jeg. Vil derfor mene ja til de med dårlig fysisk form ol, samt funksjonshemmede, men ikke helt positiv for hvem som helst. 

.....

Når ølflaskene og hermetikken ligger i bagasjen som fraktes fra hytte tyil hytte ender jo søpla opp på hytta hvor de har organisert avfallsdeponering/ gjenvinning.

Bedre det enn de rasshøla som tror man bare kan legge en stein oppå så er det borte så fort man ikke ser det lenger.

Link to comment
Share on other sites

Tror det er mer forstyrrende for faunaen at man slår opp teltet sitt og oppholder seg i et område i 10-20 timer enn bare å vandre gjennom.

Men da er vi jo enig på sett og vis; jo mer økt ferdsel, jo mer forstyrrelse - og det gjelder både teltturister og hytte til hytte - vandrere med eller uten sekk. Ergo så er poenget mitt at økt ferdsel ikke er utelukkende positivt, som veldig mange hevder uten et egentlig grunnlag vitenskapelig for å konkludere med at det vil bidra til økt bevissthet! Økt bruk ser vi nå feks her i Drammensmarka bidrar til økt inngrep i naturen i form av planering med gravemaskiner av skiløyper, opparbeidelse av sykkelveier gjennom veiløse turområder, økt bruk av sykkel har gitt massive slitasjeskader flere steder. Osv osv.

Link to comment
Share on other sites

7Homas-

 

Har ikke tenkt over hvem eller hvorfor de gjør det, men ved nærmest alle nærliggende vann og bålplasser man kan kjøre til, har jeg som oftest møtt på Grillrister/engangsgriller, bokser, ølbokser og ikke minst energydrinkbokser. Disse er som oftest strategisk plassert i enten bålet, I vannet rundt vannkanten "altid så nærme at det er godt synlig" eller den tradsjonelle hvor de bare legger det under en stein eller i en busk. 

 

Jeg mener ikke at alle eller mange som benytter seg av transport av sekk vil gjøre dette. Men tanken er at terskelen for de som har denne tendensen til å fryde naturen med aluminium blir enda lavere. Gidder de ikke å ta med seg søpla 15 meter bort til bilen, så gidder de ihvertfall ikke ta den med seg samme distansen til nærmeste deponi ved hytta.

 

Heldigvis er det ikke mange av skurkene og sjansene for at de vil benytte seg på denne måten er nok lav. Var egentlig ikke meningen å si at jeg er i mot forslaget om transport når jeg sa "ikke helt positiv for hvem som helst", men burde egentlig heller sagt at de samme som gir tjenesten burde konsekvensutrede. 

 

Selv hadde jeg gjerne benyttet meg av tjenesten om det var å bære fra parkeringsplassen til f.eks Glitterheim med bare kjedelig vei, og en stor lavvo i sekken til resten av familien.

 

Er det også noe Norge tydeligvis trenger, så er det å få folk ut i aktivitet, både uføre og de uten problemer. Så dette kan egentlig være et bra alternativ i et større perspektiv.

Link to comment
Share on other sites

Sjokkerende tråd. Grenser til diskriminerende. Håper for TS sin del at han aldri havner i en situasjon hvor han ikke er 100% selvforsynt.

 

Tror det er mer forstyrrende for faunaen at man slår opp teltet sitt og oppholder seg i et område i 10-20 timer enn bare å vandre gjennom.

 

Når ølflaskene og hermetikken ligger i bagasjen som fraktes fra hytte tyil hytte ender jo søpla opp på hytta hvor de har organisert avfallsdeponering/ gjenvinning.

Bedre det enn de rasshøla som tror man bare kan legge en stein oppå så er det borte så fort man ikke ser det lenger.

He he, Sjokkerende tråd? Da har du ikke opplevd mye på nett. Bra for deg.

Jeg mener det er latskap uansett. Det er en økende trend, alt skal være enkelt og lett tilgjengelig. Gjelder ikke bare, som her, turlivet, men mange andre områder.

Flyging/frakt av turfolk har foregått lenge, som for eksempel i Finnmark.

Det er altså meg totalt sjokkerende at normalt spreke mennesker skal bli fraktet, når de ved å bruke seg selv, fint klarer strabasene. Sunt er det også.

En annen ting er etikk. Hva lærer barna av dette? Der kommer de som skal bære tingene våre, pappa og mamma gidder ikke, og du trenger bare å bære Ipad'en din frem til hytta.

Jeg har trasket og båret det tyngste med glede, til alle årstider, for kone og to barn. Barna fikk større og større sekker etterhvert med alder. Så stolte av å bære sine ting.

Nå er barna blitt store. Men nå tar jeg med nieser og nevøer på tur, alle mellom 7-10år. Alle må bære noe i sekken. Litt konkurranse er det også. Stoltheten demmes når vi kommer frem til teltplass dirrer i lufta. Altså en positiv opplevelse av å bære sekk. Barn er herlige sånn, lett å motivere dem også.

Idag er utstyr også mye lettere enn før.

Så er det slik at for barn er en kort tur et helt eventyr. De opplever tid og avstand annerledes enn voksne. Derfor kan man ta noen korte turer og heller bære selv.

Jeg møtte en eldre kar midt inne på Hardangervidda i 2011, slutten 60åra. Han var hjerteoperert høsten 2010, og sa dette var "testturen" hans. I tillegg hadde han samme balansesykdom som en i Monsen serien "uten grenser" eller hva den nå het. Han var også alene, og hadde en meget tung ryggsekk.

Konklusjon: Latskapen lenge leve.

Link to comment
Share on other sites

@Nikke

Hvis du i post #1 hadde åpnet med denne posten (#24) og bildet du sakset fra Dagbladet hadde nok tonen og stemningen i denne tråden fortonet seg annerledes.

Du hadde sikkert fått større forståelse for den vinklingen du mener er latskap. Din infallsvinkel er sikkert kun basert på friske pengesterke som kjøper seg fri fra å bære selv. Jeg er selv syk og kjenner flere som er det og tenker derfor på dette også fra en annen vinkel.

 

 

Jeg mener det er latskap uansett.

Men når du understreker at funksjonsdyktighet ikke betyr noe for ditt syn virker det som om du ikke synes funksjonhemmede har noe blant funksjonsdyktige å gjøre - at friluftsliv er forbeholdt de sterke og umerkede. Minner meg om noe var populært en peridode for 70-80 år siden.

 

 

Der kommer de som skal bære tingene våre, pappa og mamma gidder ikke, og du trenger bare å bære Ipad'en din frem til hytta.

Da din første post er uten noe særlig info velger jeg å tro den gjelder DNT hytter. Det er vel omtrent 10km mellom hyttene i DNTs system i snitt. Det du beskriver over er i mine øyne dårlig oppdragelse og holdning hos foreldrene. Tror ikke bagasjetransport har noe å si til eller fra for disse barna. Men om de gidder å gå 10km i fjellet hver dag er det jo håp for dem. Det er værre med dem som sitter hjemme i leiligheten hele dagen og underholdes av Ipad'n.

 

Frakt av fiskere/ jegere med fly inn i terreng er ikke jeg heller noe fan av, men det er langt fra det til frakt av bagasje mellom hytter.

 

 

Jeg møtte en eldre kar midt inne på Hardangervidda i 2011, slutten 60åra. Han var hjerteoperert høsten 2010, og sa dette var "testturen" hans. I tillegg hadde han samme balansesykdom som en i Monsen serien "uten grenser" eller hva den nå het. Han var også alene, og hadde en meget tung ryggsekk.

Testtur alene ? Med meget tung sekk. Uforsvalig er det første jeg tenker. Med mindre all vekta kom fra en hjertestarter.

Team Monsen på tur er nettopp det - team. Det er i mine øyne akkurat det samme som dette er; man får hjelp til å kunne gjennomføre en tur.

 

Det gjelder sikkert "pengesterke" som kommer til å benytte seg av dette - de har kanskje ikke noen erfaring, men er i stand til å gå en mil uten sekk.

 

Konklusjon: Det er forsjell på folk - toleranse.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy