Jump to content

Hardy

Aktiv medlem
 • Posts

  183
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Hardy

 1. Du kan kappe brøytestikker til passelig plugglengde. Evt bruke kvist.
 2. Det er helt unødvendig å bruke vaskemiddel på fjellet. Jeg skurer kasserollen med en kvist, mose eller grus. Noen ganger koker jeg ut kasseroller og stekepanner. Det er helt unødvendig å vaske ting 100 % rent på fjellet.
 3. Superlight ville jeg ikke dratt opp i vinterfjellet nei. Det er litt spinkelt og duken er veldig tynn. Kjøp et vanlig fjellheimen. Jeg har klart meg med det i årevis som eneste telt til alle sesonger (før jeg nylig investerte i både x-trem + et eget sommertelt). Så ser du til sommeren om du gidder å kjøpe et superlight også eller om du bare kjører på med fjellheimen også da.
 4. Jeg har begge to. Har brukt det vanlige mange ganger i høyfjellet vinterstid også uten problemer, i til dels ganske guffent vær! Vanlige helsport fjellheimen står han så godt av at hvis du bare skal ha ett telt til den bruken du beskriver ville jeg ikke valgt x-trem (iom at det vanlige fjellheimen funker utmerket på de aller fleste vinterturer også). X-trem er et fullblods vintertelt og tar bra mye mer plass og veier mye mer enn det vanlige. Jeg har kun med x-tremvarianten på vintertur og da går jeg stort sett med pulk. Ventilasjonen er bedre på de aller nyeste fjellheimen enn den er på det gamle som jeg har, så det skulle heller ikke være noe problem når du legger snø langs sidene på teltet vinterstid. Iom at x-trem har stormmatter så blir ventilasjonen dårligere av det også... Dersom du etterhvert begynner å gå på mange vinterturer i høyfjellet kan du vurdere å kjøpe et x-tremtelt da.
 5. Det blir nok en god del fløting ned elva fra Gebna til Leina, men dere får en fantastisk flott villmarkstur! Opp Stordalen fra Altevatnet er det bare noen få høydemeter. Det blir nok en del slit og bainnskap der før dere har fått kanoen til Haukvuoma og virkelig får starta padlinga. Fra Haukvuoma og ned til Gebna er elva lita og der blir nok også fløting før dere er nede på sjølve Gebna. Jeg har ikke padla denne turen sjøl, men jeg har padla gummibåt på Haukvuoma og kjørt vanlig motorbåt på Gebna. Lykke til og send meg en rapport når dere har fått gjennomført turen!
 6. Kjøp 110-130 liter. Jeg anbefaler Bergans Alpinist. Man strenger såpass volum for å få plass til alt det du beskriver.
 7. Betydelig mer skuterkjøring enn båtkjøring ja.... Jeg har hytte (og skuter) der så jeg vet hvordan det er. Alle områdene rundt vatnet er fantastiske, men å gå på ski langs vatnet er dødskjedelig og ikke å anbefale. Da får man en bedre opplevelse av å skaffe seg skuterskyss et stykke eller hele veien innover vatnet og så gå inn i de omkringliggende områdene på ski fra der man blir satt av.
 8. Det er ikke noe særlig å gå på ski langs sjølve Altevatnet. Akkurat det er veldig kjedelig når den ene skuteren etter den andre kommer susende forbi og det er uendelig langt og lite variasjon i terrenget. Altevatnet i seg sjøl er en transportetappe og hvis du skal innover vatnet anbefaler jeg skuterskyss, for så å gå på tur i områdene rundt Vatnet, enten nordover mot Dividalen, sørover mot Haukvuoma - Gebna - Ærtebel eller østover i området Gamas eller Leina. Fantastiske villmarksområder alle sammen!
 9. Ja. Forvarmingsskåla er underdimensjonert...... Jeg har prøvd å kontakte MSR ang dette (lurte på om de hadde lyst å sende meg ei større forvarmingsskål) men fikk nei. Vurderer å ta meg bryet med å få lagd til ei dypere forvarmingsskål.
 10. Whisperlite universal brenner veldig fint på parafin hvis du bare klarer å forvarme den skikkelig (krever litt øvelse). Du må også bruke parafin av bra kvalitet. Har opplevd at den soter når man fyrer med dårlig parafin.
 11. Du må bare se an værmeldinga. Fine barmarksforhold helt til fjellet plutselig snør ned. Det er helt normalt at det ikke er skiføre der på denne tida av året. Jeg hadde en fin tur der i midten av november i fjor. Da var det ikke skiføre, bare et lite snødryss på bakken.
 12. Skaller er det varmeste og beste fottøyet som finnes til vinterbruk! Jeg har et par sjøl. Kjøpte dem av ei samedame som hadde sydd dem sjøl. Et fantastisk klesplagg! Skaller av reinskinn og ei vaskeekte "bjønnfetta" av ekte pels er det beste man kan ikle seg vinterstid. Lykke til!
 13. Meget merkelig..... Jeg har tidligere hatt en Omnifuel i mange år uten noen som helst problemer og da fyrt på både bensin, parafin og gass. Hvis det er maskineringsrester i systemet så ville jeg prøvd å bytte den i en ny en. Det høres ut som du har fått et mandagseksemplar.
 14. Forvaltninga av naturen inne i nasjonalparkene er meget bra. Er mer bekymra over stadige naturinngrep som sakte, men sikkert spiser opp det lille som fortsatt er igjen av uberørt natur utenfor nasjonalparkene. Nasjonalparkene skal sikre naturmangfoldet, samt at også kommende generasjoner får mulighet til å drive jakt, fiske og friluftsliv i uberørt natur. Litt trening på bjørnejakt inne i nasjonalparken er vel ikke så farlig. Det er nok ganske så stor sjanse for at reindrifta uansett tar ut de bjørnene......
 15. Garantert mindre folk både på Laksefjordvidda og Hardangervidda i månedsskiftet aug/sept enn i fellesferien. Du får sikkert mesteparten, sannsynligvis hele fjellet for deg sjøl da. Blir nok en veldig flott tur uansett hvilken av de plassene du drar til og fiskefangsten blir nok bra skal du se! Jeg hadde to langturer på fjellet i nord på samme tidspunkt i fjor og fikk både ørret og røye opp til 2 kg.
 16. Da gjorde ihvertfall Jensensilda jobben atter en gang!
 17. Sørg for at du har myggtett hengekøye eller myggtette klær på hvis du skal sove i hengekøye i fjellbjørkeskogen i IT i juli og starten av august
 18. Vil si at det der snarere er et eksempel på å treffe bett / ikke treffe bett. Hvilken sluk som var i bruk under bettperioden var antakelig vis underordnet (så lenge du klarer å kaste ut til der fisken står da vel og merke).
 19. Noen sluker fisker helt klart mye bedre enn andre! Å bytte sluk ofte har sjelden noe særlig for seg, det er i alle fall mi erfaring. Tar han ikke i på feks Jensen så er det oftest mye mer effektivt å bytte taktikk (feks bytte plass, eller bytte over til flue eller makk) enn å bytte sluk. Jeg har også til gode å oppleve at det er noen nevneverdig forskjell på hvilken sluk fisken tar i på i forskjellige vatn. Jensensilda er i så måte en gosluk som fisken stort sett sluker over alt. Det gleder både kannibalørret og marflospisende ørret.
 20. Sildeslukene har ikke noen gange å snakke om i seg sjøl. Det er derfor veldig viktig å "gje liv" til sluken. Sildesluker må fiskes inn rykkvis!
 21. Den funker veldig bra i langgrunne vatn. I langgrunne vatn er det veldig viktig med laaaaaaaaaange kast, da fisken ofte kan stå mye lengre ut i langgrunne vann enn der det ikke er så langgrunt. bruk 18 gr hvis det er relativt grunt og 25 hvis det er djupere. 25 synker mye fortere enn 18. Det gjelder stort sett å fiske nært botn. Det skal være helt ekstremt grunt før 18 er en uegnet sluk, men den typen parti finnes selvfølgelig også, men hvis det blir et problem så er det oftest bare å sveive fortere. Hvis det er en knapp halvmeter djupt så kan du jo vurdere en kinetic salty elns. Den er konstruert for å gå helt oppe i overflata og kan sveives sakte inn også hvis det bare er noen få cm djupt. Det skal sies at jeg har fått ørret på 2 kg på 30 cm djupt vann på jensensild.
 22. Jensensild 18-25 gram. Har fått ufattelig mange ørreter mellom 1-3 kg på den
 23. Grønt er i allefall fargen for jegere, fiskere og veidemenn!
 24. Skjønner ikke helt greia med knæsjfarge til vinterbruk, men hver sin smak... Et grønt telt ser gjerne bare ut som en stor stein på lang avstand vinterstid, og er sånn sett relativt godt kamuflert også da. Det er også en fordel med en relativt mørk grønnfarge vinterstid for å suge til seg mest mulig varme fra sola.
 25. Jeg liker ikke at teltet synes godt i terrenget, så jeg ville valgt grønn eller evt sand. Jeg liker at teltet mitt sklir godt inn i terrenget. Røde, gule og hvite telt lyser opp som ei lyspære i terrenget. Det synes jeg at tar seg dårlig ut med for avslørende farge på teltet, men vi fiskere og jegere er vel ekstra glad i å ligge sånn halvveis kamuflert. Et telt i knæsjfarge er synlig på mange kilometers avstand. Så svaret på spørsmålet er vel om du ønsker å ligge halvveis skjult eller om du liker at alle rundt ser campen din på lang avstand.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy