Jump to content

Friluftsnoob

Aktiv medlem
 • Posts

  538
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Friluftsnoob

 1. hyggelig å diskutere med deg....
 2. ørrkyta ble vel spredd av alle i "gamledager" fordi folk slapp den ut etter endt fisketur (uten å tenke på konsekvensene), Uansett, du får ha lykke til med å ønske å innskrenke allemannsretten, så får resten av oss håpe at vi kan få fjernet noen av de gamledagse holdningene og øke allemannsretten. Deriblant mindre makt til maktsyke grunneiere og at alle vann skal være lov å fiske i, med unntak av vann hvor det drives næring. Ellers vil hyttebyggingen og rike folk som kjøper opp store mengder land og en turistnæring som ønsker eksklusive landområder forskyve alle oss andre fra å kunne leve et nøkternt liv i villmarka.
 3. Var en tur på imingfjell denne sommern, og følte meg direkte lite velkommen. Grunneiere som kjørte ATV/bil i full fart, skulte og så stygt på alle som parkerte langs veien. De var visst sure for noe og markerte dette med en veldig fremtredende oppførsel. Spurte oss, sur og gretten, om det var vi som hadde parkert et sted de mente ingen skulle parkere… På imingfjell er det i tillegg masse private vann, og når alt er privat føler man seg veldig lite velkommen. Jeg skal selvsagt aldri dra dit igjen, men poenget er at dette er noe som ikke bør skje. Det er allemannsretten som gjelder, og da kan vi ikke ha disse kongene av haugen oppførselen.
 4. Tror de fleste her på forumet er enige i sporløs ferdsel, ser ikke helt poenget med å true med fjerning av allemannsretten fordi noen forsøpler. Men det synliggjør kanskje i enda større grad hvor viktig det er at vi som er for allemannsretten fortsetter å kjempe for de rettighetene vi har, og at allemannsretten bør forsterkes slik at man unngår mer privatisering. Derigjennom at det må settes strenge krav til hvorfor folk skal ha private vann. Private vann var viktig nærings -og inntektskilde i gamle dager. I dag er det for de fleste en hobby. Da bør private vann på generelt grunnlag oppheves (mens de som kan dokumentere næringsvirksomhet får beholde private vann til næring). Veldig mange har egne interesser for å redusere/innskrenke allemannsretten. De tjener på det. Da er det veldig synd at folk som i utgangspunktet er for allemannsretten gir disse en ekstra stemme med å true med at allemannsretten fjernes om ikke "vi" skjerper oss.
 5. Ventet lenge på denne. Utrolig synd at han ikke klarer få flere seere, de turene han har er verdensklasse innen villmarksliv.
 6. Kjøpte ALfa kvist 2.0 og fikk testet de litt inne idag. De sitter veldig bra på foten, men de er litt større og måtte ha et par tynne ullsokker oppi i tillegg for at de skulle passe. Hadde på meg både 1.0 og 2.0 inne og 2.0 var mye mer behagelig. Men det er noe jeg stusser over: På 2.0 har de fjernet den strammemekanismen på lissene som de har på 1.0 (veldig merkelig da den er utrolig effektiv). 2.0 er mye mykere når man presser med tommelen (der hvor skolissene begynner) enn det 1.0 er. Litt mer likt joggesko på den måten. Det går greit så lenge skoene passer men kan tenkes at det kan skape et problem. Skoens overside bøyer seg mer når man går. Ellers virker stivheten på sålen bedre enn på 1.0
 7. Kjøpte meg Alfa Kvist (den gamle versjonen). De veier 470gram. Kjøpte en størrelse større enn normalt. Elsker skoene, de sitter veldig bra. Eneste jeg er redd for at jeg merker at de er litt lite romslig for lilletåen. Vil dette bli et stort problem eller pleier det gå seg til? Alfa Kvist 2.0 står følgende: Litt mer romslig (noe som tyder på at flere har hatt dette problemet).
 8. Dere kan klage så mye dere vil om hva folk må følge av regler, det vil uansett alltid være folk som ikke bryr seg. Å støtte opp om å fjerne allemannsretten på grunn av at noen ikke rydder opp etter seg er helt feil vei å gå syns jeg.
 9. Avføring og søppel er prisen vi betaler for allemannsretten. Det er kanskje noen som ikke forstår at folk faktisk må på do på tur, men slik er vi nå skapt. Drar man til populære og lett tilgjengelige områder må man derfor akseptere at andre har griset til området før. Jeg støtter sporløs ferdsel og liker ikke at folk kaster søppel i naturen, men dette er det vanskelig å få gjort noe med det. Poenget er: Ønsker man allemannsretten må man akseptere at det også fører til mer forsøpling. For meg finnes det ingen alternativ til allemannsretten. Når det gjelder den aktuelle saken er det jo ikke lov å campe 150meter fra hytte. Når det likevel er et veldig populært område får heller de som driver det sette opp sanitære anlegg som brukerne må betale for. Alternativt blir det nok mye avføring i området. Det er synd, men man kan ikke redusere allemannsretten pga dette. Strandsone: Riv alt i strandsonene der det er til hinder for ferdsel.
 10. Kjøpte nye tursko, ALfa Kvist Advance GTX. Men har et spørsmål: Hvordan sjekker dere hvilken modell dere kjøper? Ser nå at det har kommet ut en 2.0 versjon.... Jeg får vente å se hvordan de ser ut når jeg får dem, men ut fra bildene ser de forskjellig ut. Vet fra tidligere erfaring at man ikke kan stole 100% på bildene, ikke alltid de endrer dem. Dette gjør det jo ekstremt vanskelig å vite hvilken modell man faktisk har. Har samme problemet med et telt jeg kjøpte. Står jo ingensteds hvilken modell det er. Kjøpte mine på Magasinet.no https://www.magasinet.no/alfa-kvist-advance-turstovel-til-herre-blue-green
 11. Takk for input. Mtp at det totalt blir en vektreduksjon på 760 gram (for begge skoa) tror jeg at jeg går til anskaffelse av det ekstra paret. De jeg går med har jo vesentlig lettere sko enn meg. Så kan jeg heller bruke jaktstøvlene på soloturene
 12. Er det slik at det er mye å tjene på å bruke lettere sko? Har idag sko som veier rundt 850-900gram pr stk. Sliter med å holde følge med de jeg går med til vanlig, spesielt etter 3 timers gange. Selv om jeg ønsker lettere sko ønsker jeg ikke at det skal mye utover ankelstøtten (mesteparten av bruken er med sekk opp mot 20kg og i skogsterreng). I den forbindelse har jeg sett at det finnes noe som heter topptursko. Disse skal ha god ankelstøtte og er mye lettere. Har sett på MAMMUT Taiss Light Mid GTX toppturstøvel herre, disse veier 510gram. Dette er 350gram mindre enn de jeg har i dag. Vil det ha mye å si?
 13. Kan godt hende nye sko er tingen, men personlig erfaring fra en som har kjøpt nye sko nettopp på grunn av gnagsår vil jeg anbefale å prøve ut alle metoder for å unngå friksjon først. Hadde samme problem som trådstarter – hadde Alfa Advance – de ga gnagsår. Byttet så til Crispi Stetind – tok noen testturer på rundt 1 time fire ganger – gikk bra. Skulle så ta en lengre testtur – da prøvde jeg med gnagsårsokk – funket dårlig. Merket antydning allerede etter halvtimen og måtte snu. Var nylig på en telttur med tung pulk – fikk gnagsår selv om jeg hadde gnagsårplaster og teip før turen startet. Det betyr at for min del har jeg sluttet å tro veldig på at gnagsårplaster, sokk osv. er mirakelkur. Det kan testes, men jeg tror det som hindrer gangsår er at det ikke er friksjon. Er det friksjon skapes det varme, og da vil man få gnagsår, spesielt når pulken er tung og man skal gå lenge. Derfor skjønner jeg heller ikke logikken med gnagsårsokk – bare enda en sokk som gir friksjon og som skaper varme…. Likevel – jeg bygde litt opp rundt gnagsåret med sportstape – det så ut til å ha litt effekt, men jeg fikk ikke bygd tykt nok lag. Hvis man på noen måte kan hindre at hælen (eller det punktet som har gnagsår) i å komme i kontakt med skoen – jeg har et håp om å modifisere sålen slik at det blir mindre friksjon. Noen mener også at større sko kan fungere – altså gå opp en skostørrelse. Kjipt at dette skal være et så stort problem, det skaper mye misnøye på noe som skal være flott skiturer. Hvis noen har tips til hvordan man modererer sålen er jeg åpen for forslag 😊
 14. Svar dersom du ikke skal gå med oppakning (under 5kg) Har du normalt sterke ankler er det vel greit med joggesko. Problemet er bare å unngå å tråkke feil. Tråkker du feil er det lettere å vrikke ankelen med joggesko enn med fjellsko. Det skyldes at fjellsko gir mye bedre ankelbeskyttelse. Bakteppet med fjellsko er at de veier mer.
 15. Bare sånn til info, tunfisk og ananas er veldig godt sammen. On-topic: har en kvistbrenner men syns kanskje den er litt liten, et pes å mate den hele tiden. Finnes det noe triks for å få den større?
 16. Her har vi guttastemning på tur. Veldig bra skildret (kun sett første episode) ferd i canada med kano over 12 dager. https://www.youtube.com/watch?v=D02DVkpUWME&t=1559s
 17. Så bra! Ja har gode fjellsko, og kan gire fint med de (testet ifjor). Holder meg unna grusveier, har ikke sykkel til det
 18. Ser bra ut ja! Litt off topic - ser du kjører mc. Hva syns du om å bruke fjellstøvler som kjøresko? Gir det god nok beskyttelse? Tenkte ta tur til børgefjell til sommern, men lite plass til fjellsko.
 19. Noen er kanskje mer opptatt av hva man ser på enn andre
 20. Vet ikke om du bare vil kverulere eller ikke forstår. uansett, har sagt nok om dette temaet nå. Jeg er skuffet, andre er skuffet, noen er glad, andre mindre glad. Monsen går videre, filmer det han vil og så er det nrk som viser det de vil at vi skal se.
 21. Ja jeg tror også det er klippingen og Nrk som bestemmer det meste av hvordan episodene skal bli. Personlig tror jeg også det er NRK som vil at de skal gi gaver, lars ser ikke ut som gavetypen. Ikke akkurat mye tid brukt på å finne gaver heller, noen av dem ser ut til å ha blitt handlet på siste butikk før de drar ut.
 22. Ja er vel ikke noe fasit på hva folk liker. Men hva som er kjedelig for en person trenger ikke være kjedelig for andre. Jeg syns ikke det er så ekstremt spennende med 5minutter bjørn(har sett nok av dette), men jeg blir aldri lei morrabålet. Eller å se noen søke ly under tarpen mens det øser ned. Folk er forskjellig.
 23. Joda, enig i at forflytning er en del av turen. Tror bare kunsten ligger i hvor mye tid de ulike delene skal få. Så handler det jo om preferanser fra de som ser på, og dermed er det ikke noe rett og galt. For meg syns jeg den beste oppskriften er (røft anslag) 1. Kort snutt hjemmefra med forberedelser av turen. (1-2min) 2. Kort snutt med reisen i bil til fjellturen (gjerne med en tur innom lokale butikken for å handle de siste matvarene). (1-2min) 3. Kort snutt fra man kommer frem til parkeringsplassen og man begynner å gå (1min). Med liten intro om hva som skal skje. ) 4. Gåetappen frem til første camp (1-2min) 5. Kort snutt med camp liv(koking av vann, henting av vann, sanking av ved/bålfyring (4-5min pr dag). Gjerne splittet opp rundt måltidene. 6. Fisking (2-3min pr dag) 6. Dagsmarsjen (1-3min pr dag) For de som liker å prate til kameraet kan det gjerne fortelles om turen og komme med praktiske tips underveis. Er du trygg på kamerabruk så del gjerne interaksjon med andre også, hvis de ønsker å la seg filme. Dette vil gjøre innholdet variert. Man vil få med mange deler av turens gleder.
 24. Her er et klipp fra planleggingsdagen til Jan og Mattis. De bør kanskje roe ned litt på distansene i fremtiden https://www.youtube.com/watch?v=FnQNF1UuDOw
 25. Det her handler kun om klipping og prioriteringer, ikke Lars Monsen, vedder på at Lars har Flere titalls timer med filming. Alle de tre elsker å filme og prate på kamera. . Trasking, sol, dyreliv og vittige kommentarer under trasking ble prioritert. Samt gaver. Bål, fiske, matlaging, skravling og telttalk ble nedprioritert.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy