Jump to content

Femundsmarka med packraft og hammock


Martin HJ

Etter fjordårets tur til Femundsmarka fra svensk side, så måtte vi inn hit i år igjen - bare denne gangen fra norsk side. Vi også, som mange andre, ble trollbundet av denne helt spesielle nasjonalparken. Etter å ha oppdaget den innbydende sjarmen og trollske stemning med sine gamle furutrær spredt blant blokkmark og glistrende vann, skjønte vi at dette er en plass man må tilbake til. Her inne er det mye mer å hente, flere naturopplevelser og villmarksinntrykk som vil lagre seg på minneboksen i lang tid. Tiden var inne for å fylle på med gode minner nok en gang...

cDf3WAg.jpg

Vi var egentlig seks mann som skulle ta turen inn i år, men som tidligere så reduseres antall eventyrere seg etterhvert som turen nærmer seg. Så når dagen var der for å sette kursen nordover, var vi tre karer og en hund. Som ifjord ble pensjonisten, livsnyter og villmarksveteran Tore med på turen. Han hadde skaffet seg packraft i år etter å ha hørt på meg skryte av denne gummibåten og blitt videre trigget av en viss tv serie kalt Monsen, Monsen og Mattis, så han gledet seg til å padle seg inn i nasjonalparken i forhåpentligvis medvind og godvær. Han andre karen som skulle bli med var fluefiskeentusiast, ørretelsker og bålbeundrer Christian. Han sier ikke nei takk til en mulighet for å få lagt tørrfluene sine i vakene til en prikket skjønnhet i villmarken, nytt av året for han var en valp ved navn Zelda som skulle bli med på turen. 

USNFo9V.jpg
To karer klare for tur

Sammen drar vi avgårde på morgenkvisten fra Sandefjord i retning Synnervika hvor vi skal gjøre første leir og ta Fæmund II klokka 0900 dagen etter. Det går fort en syv timer opp dit og vi gidder ikke kjøre om natta, vi velger heller å dra opp dagen før og heller kose oss med med god mat og drikke langs bredden til Femunden etter en lang biltur. Vi henger opp hengekøyer og setter opp telt på en sandstrand like bortenfor kaia til båten, Tore overrasker med Champagne fra sekken og bålet tennes utpå kvelden. Vi lar roen senke seg og kjenner på forventningene til turen vi har foran oss før vi kryper inn i posen og hviler ut. 

Morgenen tennes like fort som kvelden slukket og solen lyser inn sine varme stråler fra øst, været er med oss fra første dag. Ut av hengekøya og på med morgenkaffen, den er like viktig som frokosten - om ikke viktigere. De brente kaffebønnene nytes en stille stund til synet av MS Fæmund II som ligger til kai som en hvit svane, hun er klar for dagens runde rundt Femunden og jeg er klar for vaffel og pale ale ombord som skal nytes på fordekket på vei over til Røaoset.

Vel fremme og med pakning på tar vi skrittene oppover stien mot Røvollen hvor vi skal ta en rast før dagens leirplass skal bli oppdaget oppe ved Roasten. Det er mye stein i stien og ankelene får jobbet med tung pakning på ryggen, men været er upåklagelig og temperaturen er perfekt så det går helt greit å tråkke oppover sammen med lystige sinn og eventyrlyst. Ved Roasten finner vi en flott leirplass med plass til teltet til Tore og hengekøyene våres. Hammock, eller hengekøye på godt norsk, er helt genialt å bruke her inne Femundsmarka. Passende trær til å henge i er det overalt og man slipper å lete etter en perfekt teltplass blant alle steinene og ujevnhetene som preger denne nasjonalparken.

oIUJP0A.jpg
Just hanging around

Planen er å komme seg videre imorgen med packraft over Roasten og trå iland nede ved innløpet, der har vi hørt og sett på kartet at det skal være en fin koie kalt Roastbua. Vi tenker å ta en natt der og har egentlig ingen videre plan etter det. Men først er det fiske og bålkos som gjelder her på denne siden av dette store vannet. Christian er ikke treg med å få på en tørrflue i enden av snøre og pisker den ut der vannet renner ut av Roasten like ved brua, han ordner snacks i stekepannen den kvelden for å si det sånn. 

0SMYfbh.jpg
Tore slapper av etter middagen med en dupp og mark i håp om flex i stanga

Eu8Vmwb.jpg
Ørreten klar for steikepanna

En ny dag med nok en blå himmel og strålende sol varmer opp en duggfrisk tarp som henger stramt over køya mi. Jeg har sovet som en liten unge i dunposen min mellom furutrærne gjennom en relativt kjølig natt, jeg våknet kun såvidt av noen dyrelyder i det fjerne midt på mørke natten. Morgenbålet er allerede igang og Christian koker opp ei kjele med varm havregrøt, kaffekjelen står klar med kokekaffe og jeg kjenner på en ro i kroppen som kommer med en slik nydelig start på dagen. Det er vindstille og Roasten ligger speilblank foran oss, den bare roper om å bli padlet på. 

Lyq7eAW.jpg
Christian igang med frokost

n9b0s5D.jpg
Roasten så stille som man kan få den

Nå skal vi over Nedre og Øvre Roasten med packraft, Tore med sin MRS Adventure X2 og jeg med min Alpacka Mule. Christian har ikke med seg packraft så han og valpejenta Zelda skal bruke beina og gå stien som går på nordsiden av vannet, vi møter opp med dem ved Roastbua som vi skal bruke som bolig til imorgen. Verken Tore eller jeg har padlet med storsekk stroppet fast på fordekket (om man kan kalle det det) av packraften før, men at det er en smal sak finner vi fort ut av. Vi tar tilogmed en vanntett pakkpose fra Christian hver og laster den ombord så han får en mer behagelig gåtur rundt, så er det bare tut og kjør ut på en stille sjø som speiler seg i solen.

glyrkrR.jpg
Captain Packraft igang med padleetappen sin

8J6JGlp.jpg
Osprey Xenith 105 med tilbehør er lastet ombord

7UB2djL.jpg
Fremme i enden av Øvre Roasten

"Der er dere jo" hører vi plutselig Christian si mens han runder hjørnet på Roastbua, han kommer frem til mål rundt tyve minutter etter oss. Zelda hopper og danser og er fornøyd med å være fremme. Dette er en skikkelig idyllisk plass med en gammel koie som ble brukt under tømmerfløter tiden på 50 tallet, her har nok mange hvilt ut etter en lang og slitsom arbeidsøkt med tømmerstokkene. 

Etter mat og innlosjering blir det tur i området rundt Grislehåen med fiskestanga, jeg har hørt mange gode ord om akkurat dette vannet og er spent om storfisken venter på oss akkurat her. Her er det også et fint lite sakteflytende elvestrekk hvor Christian kan la tørrflua glide nedover på overflaten til en forhåpentligvis sulten ørret. Så mens Christian pisker flua og sommerfuglene flyr ivrig omkring sitter jeg og nyter naturen en stille stund til suset av snøret hans. Deilig å være på tur igjen! 

VIMNSjG.jpg
Roastbua i all sin prakt

L43d10c.jpg
Spenning ved vannkanten

qiAVkDT.jpg
Innløpet til Grislehåen 

Neste dag beveger vi oss opp til Storbuddhåen og omegn, etter lite fangst i Grislehåen er vi sugne på storfisk av et eller annet slag. Vi fisker også ut fra båtene på Roasten uten det helt store resultatet. Men Christian ordner middag til pensjonisten med en våtflue på kveldsbettet i innløpet til Roasten, Tore har for anledningen basert seg på litt fisk når det gjelder å pakke med seg mat til turen, så han blir ganske fornøyd med påfyll til middagsbordet. Christian og meg selv har lært fra tidligere at å gamble med matbeholdningen er noe man ikke gjør. Vi må innrømme fisket ikke levde opp til forventningene på denne turen, men vi vet jo at det ikke er gitt at man får storfisk uansett hvor man dypper snøret hen i dette landet. "Jeg er på tur, ikke på fisketur" pleier jeg å si når det butter imot som verst på fiskefronten, og det er jo i bunn og grunn sant :) 

3ajm3mq.jpg
Koselig eventyrskog å tråkke rundt i

l9dqztT.jpg
Improvisert bro over bekken

GrjHQXf.jpg
Tore gjør et forsøk på storfisken i Storbuddhåen

y93GAOM.jpg
Christian byr på en liten en

IMG_6828.thumb.jpg.21af6d3339044b9d39e54a48e1c0c7c0.jpgIMG_6861.thumb.jpg.f99d8c80889b9727c238aba01b54a902.jpg
Gamle furuer med ulvelav gir en stemningsfylt atmosfære inne i marka

psSOA4E.jpg
Nøtteliten er nysgjerrig

IMG_6848.thumb.jpg.60fd4fbd0153e41c75db4a5e4cbe9818.jpgIMG_6849.thumb.jpg.e427410ecaf255ff2f104725fa116e44.jpg IMG_6851.thumb.jpg.c909d4770e4fd032351c7070995fbb6f.jpgIMG_6852.thumb.jpg.c8eecd4d354cfb9504ce91f8ff310460.jpg
Zelda krysser bekken for første gang

Etter noen dager med turliv på denne siden var det på tide å komme seg videre, vi bestemmer oss for å sjekke ut noen navnløse vann nord for Roastbua og setter kursen videre mot Litlsjøen. Jeg har lest flere historier derifra og en viss turblogger kalt Bjarne har også hatt noen turer opp dit, fisken kan være stor og omgivelsene skal være vakre. Vi pakker sekkene og peiser på videre inn i naturen, reinsdyrene som holder til rundt her bukker oss farvel for denne gang. På veien går vi forbi en myr og til min store glede ser jeg at myra er dekt av modne molter, det er noe jeg syns er skikkelig snadder og det er en stund siden jeg har spist den slags. Både Tore og jeg er raskt over dem med turkoppen i henda og rompa i været, nå skal det fråtses i friske bær.

6FjIsYm.jpg
Molter så langt øye kan se

4rpBxrW.jpg
Herlig dessert

Etter endel timer med molter, sekkebæring, fiske, tråkking og masse pauser her og der så kommer vi frem til Litlsjøen. Dette er en realtivt stor innsjø i mine øyne og den ser innbydende ut for både padling og fiske, vi ser flere vak så her er det håp tror vi. Men først må vi finne en passende leir, vi går langs sydsiden av vannet og finner flere etablerte bålplasser og tilslutt en fin plass for teltet til Tore. Til hengekøyene våre finner vi såklart trær rett i nærheten, vinden løyer til cirka null sekundmeter og det er tilrettelagt for en finfin aften her ved Litlsjøen. Packraften blåses opp, ved til bålet samles og tingene pakkes ut. Jeg må utpå med en eneste gang og får meg skikkelig fin kveldspadling rundt hele sjøen. En stor elgokse med staselig gevir viser seg også her inne ved vannkanten hvor den smasker på et eller annet i sivet, jeg padler meg rolig innpå for å ta et bilde men den oppdager meg og setter de lange beina i bruk. Fantastisk naturopplevelse! Nå ligger vannet som et speil, så jeg slenger beina over ripa og legger meg godt til rette for nyte denne perfekte stunden.

MhH6yQe.jpg
Camp Litlsjøen

aQTEvma.jpg
Det nytes

pMagBcE.jpg
Et spøkelse i ei gammel furu

VZvjDaD.jpg
Surf and turf

Siste morgenen våkner både meg og Christian grytidlig og blir enig om å få med oss soloppgangen. Klokka viser 04:15, noe tidlig for to ungdommer i sin beste alder men vi kommer oss ut av køya og får liv i morgenbålet. Dette blir intet annet en en magisk stund som er vært å stå opp tidlig for, kaffen drikkes omhyggelig til en dag som blir til sekund for sekund. 

k5of7na.jpg
Morgenstund er gull

193IRkL.jpg
Stille

Vi koser oss lenge ved Litlsjøen og går turer utifra dette stedet, men etter en stund må vi bevege oss videre og leiren blir pakket sammen nok en gang. Turen går videre til en liten koie som er avmerket på kartet, Roastkoja. Denne må sjekkes ut siden den ligger i retningen vi tenker oss. Christian tar beina fatt og vi to andre bruker packraften til å padle på Roasten igjen. Vi møter Christian et stykke nedover og går sammen for å finne denne koia. Plutselig dukker den opp, man må nesten helt innpå for å se den! En jordgamme som tatt rett ut av eventyrboka, en vanvittig koselig liten bolig midt i skogen. Her er det så fint at vi slår oss ned og tar en natt :) 

t9SL61P.jpg
Roastkoja er en fining

Q0ING4H.jpg
Et hjem en hobbit verdig

I2pvy36.jpg
Akkurat plass til tre mann på brisken

LwpjOir.jpg
Røa på sin vei ned mot Femunden

Resten av tiden går med til å utforske kulpene i Røaelva og fiske litt her og der, men ingen storfangst ala min 12 kilos gjedde fra ifjord eller 5 kilos ørreten til kollegaen min lenger oppi marka. Men turen har vært en fantastisk fin opplevelse med turhygge i fokus som vanlig, og værgudene var stort sett på vår side. En reise verdt å skrive hjem om :) Takk for denne gang Femundsmarka, du er fin.

Edited by Martin HJ


  • Like 38
  • Thanks 4User Feedback

Recommended Comments

Høres ut som en super tur, selv om det ikke ble storfangst! 

Vi hadde en litt kortere tur i samme området nå i sommer. Skuffende at ikke fisken beit, men moltene var gode! Tidligere har vi vært i Femundsmarka  på vinterstid - gøy med sommerminner derfra også! 

Takk for turrapporten. Vi legger ut video på YouTube fra vår tur, må bare redigere råtapen først 😉

Fjellhilsen fra 'UTE avdelingen' 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Veldig flotte bilder samt fin tekst som jeg koste meg med mens jeg drakk morgenkaffen. Ble skikkelig fristet til en tur inn i det området igjen, har ikke vært der på barmarkstur på en 7-8 år. Takk for en kjempefin rapport @Martin HJ

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Takk for fin rapport og fine bilder. Artig at dere tok turen tilbake, jeg er enig i at Femundsmarka er en virkelig perle. Fikk også lyst til å prøve Packraft som alternativ til Ally.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 timer siden, TrondF88 skrev:

Hei, så ut som en flott tur! Hvilket kamera bruker du på slik tur? Flotte bilder!

Hei det var en nydelig tur i vakre Femundsmarka, jeg vil tilbake igjen :) Brukte min gamle traver Canon Eos 500D med objektivene Canon EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 og Canon EF 50mm f/1,4. Samt ND Grad 0.6 filter og stativ :) 

Link to comment
Share on other sites

6 timer siden, Fjellgleden skrev:

Herlig lesing, og nydelige bilder! 

Takk for det, det var magisk tur til fantastiske Femundsmarka :) Og velkommen til Fjellforum :) 

Link to comment
Share on other sites

19 timer siden, rto skrev:

Inspirerende turrapport! Fersk i gamet, men gleder meg til å få packraft i hus og komme meg på tur.

Det er bare å glede seg, en ny og spennende verden åpner seg med en packraft. Det endrer også måten man ser på kart og planlegger turer :) 

Link to comment
Share on other sitesJoin the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy