Jump to content
IGNORED

Vintertelt: Patagonia 3 vs. Fjellheimen X-TREM 3 vs. Lofoten X-TREM 3


Esten Aleksander
 Share

Recommended Posts

Heisann :)

Da jeg ble liggende værfast i fjor vinter og teltet tok skade, har jeg siden den gang vært i tankeprosessen med å kjøpe meg et nytt telt. Kandidatene jeg har sett på er som over, men valget  er vanskeligere enn jeg skulle tro. Har lest meg litt blind på spesifikasjonene og likeledes sett meg blind på videoer. Det jeg virkelig hadde hatt lyst til er og se de stilt ut ved siden av hverandre, med mulighet til å prøveligge samtidig som ekspertrådene ble gitt av en fagkyndig. Verden er dessverre ikke så enkel, og derfor vender jeg meg istedenfor til turfolket her for gode innspill:)

Fordelen med de to sistnevnte teltene er for min del naturligvis vekten, da de ligger ca 2 kg under Patagonia. Ved bruk av pulk, er ikke dette all verden, men i de tilfellene teltet må gå i sekken har det for en kar med slitne menisker alt å si. 

Ønsker alle betraktninger velkommen. 

Link to comment
Share on other sites

Det kokte ned til de samme tre teltene da jeg valgte nytt vintertelt i fjor og valget falt til slutt på Fjellheimen. Årsaken var at jeg ville ha større fortelt enn Patagonia, og Fjellheimen har større bredde og høyde på innertelt i fotenden enn Lofoten. Jeg tenkte (kun basert på egen synsing) at den ekstra høyden i fotenden ville gi mindre mulighet for å presse tærne inn i teltduken. Hvis dere skal være tre stk i det på sommeren kan nok den ekstra bredden i fotenden være grei å ha.

Når det gjelder oppgitt vekt så tror jeg Patagonia leveres med dobbelt stangsett og kanskje pulkpose som standard hvis jeg husker rett, men her kan sikkert noen andre korrigere hvis jeg tar feil. Teltet blir for min del kun brukt på turer med pulk, jeg bruker andre telt på sommeren, så vekt var ikke et tema da jeg valgte.

Uansett hvilket av teltene du velger så tror jeg de tåler det aller meste, så det koker nok ned til hvor stort fortelt du ønsker og hva slags form på innerteltet du ønsker.

Link to comment
Share on other sites

Hei

Jeg har har Patagonia nå men hadde første utgave av Lofoten X-Trem 3 og Spitsbergen X-trem 4 tidligere.

Vekten som er oppgitt er inkludert det doble stangsettet, pulkposen og andre plugger på Patagonia som eeespen skriver, så vektforskjellen blir mindre enn oppgitt.

Grunnen til at jeg ville bytte ut Lofoten teltet var at det skrådde for mye i fottenden så soveposen lå alltid imot innerteltet og ble unødvendig fuktig, ellers var jeg meget godt fornøyd med dette.

Patagonia teltet har bedre takhøyde i praksis enn Lofoten siden man har større område før det begynner å skrå ned mot fottenden, man har heller ikke samme problem med at man kommer borti innerteltet, minuset med Patagonia er at forteltet er mye mindre enn de 2 andre. En annen fordel med Patagonia er at man slipper å kjøpe ekstra stangsett og pulkpose om man ønsker dette. Patagonia er også lettere å varme opp siden totalvolumet er mindre og inngangen i  innerteltet skrår litt forover så man får mere av varmen fra brenneren inn i innerteltet om man bruker den i forteltet.

Så om jeg skulle valgt nytt telt idag hadde jeg nok gått for nye modellen Fjellheimen eller aller helst Spitsbergen i Xtreme 3 utgave om den ekstra vekten ikke hadde boe betydning siden den har vertikale vegger i fotenden, jevn takhøyde, 1 inngang i hver ende og alle stengene er like lange.

Håper dette hjelper deg litt på vei og beklager for at jeg blander inn nok ett telt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Om ni oftast är 3 i tältet är det extra utr i stora Absid nödvändigt då kan 2 st vara där jag har ett himalaya 2p extr som 1p vinter tält och lite stort men troligen trångt för 2p.

Se även på HB med 2 mindre Absider.

Jag har haft unna på sommaren men finns de som har detta på Vintern troligen ok på senvintern med mindre oväders risk.

Jag hade footprint men anv det ej Abside där jag hade köket med ökad brandrisk om absid är frame men ger ju mindre kondens och med stor vana vid köket och väl tilltagen träfiberskiva under kök skulle det nog gå bra.

Jag fick öppna ventilationen mer när vinden minskade på natten och släppa in mer kall luft detta kanske kunde undvikits med extra golv i Absiden,jag har bra innertälts ventilation i taket ut mot ytter tält,jag hade grävt ned tältet minst till halva höjden samt att det var en kulle likt ett skidhopp på vindsidan som styrde vinden över tältet.

Minneskortet på kameran slutade fungera på Vinterturen därav ej några bilder men testat i ca 10 ms på sommaren och lätt att sätta upp båda själv om man fäster 2 markpinnar eller fäster en stormlina med karbin i pulkan.

WP_20200707_21_53_34_Pro.jpg

WP_20200707_22_03_19_Smart.jpg

WP_20210624_20_05_49_Pro.jpg

WP_20210624_20_12_14_Smart.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy