Jump to content

Å farsken - fange ørret med henda


Kjell Iver
 Share

Recommended Posts

I helgen var jeg en tur inn i Børgefjell. Som kjent har dette fjellområdet mye ørret av god kvalitet, men å oppleve at ørreten svømmer rundt i tett stim, og at man nesten kan fange den med henda er vel utenom det vanlige?

I morges passerte vi en bekk på bare 50 cm bredde og omtrent like dyp. I denne bekken, som man knapt kan finne på et kart, svømte det stor og fin ørret. Vi hadde sett dette fenomenet tidligere på turen også, men ikke i så små bekker som dette. Vi hadde ikke hov, og ikke garn selvsagt, så gode råd var dyre.

Kompisen peker mot bredden av bekken som jeg sto på, som er en liten myrtue, og der kan jeg se en stor sporde på en storørret som ligger stille, ca 10 cm under vannflaten.

Jeg tar av hanskene og gjør meg klar til den riktig store fangsten. Na skulle fisken tas med bare nevene! Sporden på fisken er like stor som hånda mi så dette er riktig en storing. Ryggen forsvinner inn under tua og den ligger helt stille, så det er bare for meg å være snar - og klare å ta den - fort! Men.. akkurat som man kunne forvente, så forsvinner fisken ett tidels sekund før jeg har hånda om sporden dens... Det var som fa...rsken..

Har noen opplevd det samme? Og har noen klart å fange fisk med bare nevene?

post-497-133474438684_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hei, du kan jo lære noen triks av gutta mine :wink:

Den største av mine gutter var 6 år første gang han fanget fisk med hendene!

Siden da har han gjort dette hvert år! Må legge til at han bare har fått en fisk på stang!

Hvor mange han har fanget med hendene vet jeg ikke, han gjør dette hele sommeren!

I sommer lærte han endelig lillebroren sin hvordan dette gjøres, og han fanget en ørret i elven på ca 5-600g.

Han synes selv dette er kjempe lett og fisker aldri med stang! Han synes det er kjedelig :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Srx (Ron)

Du fanger aldri en ørret med å ta den i sporen. Ørreten er så bred over sporen at du bare glipper.

Bare prøv å løfte en kilosørret etter sporen, du må ta allminnelig godt i for å klare det, om du i det hele tatt får det til.

Laks går greit, den er tynnere og den kan då både dra på land og løfte etter sporen. Det gjør du ikke med en ørret.

Jeg fisket i mange år før jeg endelig kjøpte håv. Det jeg pleide (pleier) å gjøre med storfisken når den var moden til landing var å ta tommel og pekefinger inn i gjellene og klipe tak. Da sitter den.

Link to comment
Share on other sites

Guttene mine kliper bestandig ørreten i gjellene!

De synes det er lett å fangen den da :wink:

Men det er han som er størst som har mest tak på det!

Han som er mindre elsker å fiske med stang og bor i elven hele sommeren :)

Fisk kommer han hjem med hver gang!

Link to comment
Share on other sites

Guest Srx (Ron)

Jeg fisket betraktelig mere før enn nå.

Nå for tiden bruker jeg mest håv, hvis ikke fisken blir for stor da :wink:

De største fiskene jeg har fått, har jeg alltid tatt rundt nakken og i gjellene.

Det er nå ikke helt enkelt å fange fisk vil jeg tro.

Fisken vet at du er der, uansett hvor stille du er. Myr, ur og stein avslører deg. Samt strømforskjeller i vannet.

I tillegg har du litt vinkelavvik i brytningen på vannet, så fremt du ikke står rett over fisken da.

Link to comment
Share on other sites

I min heimbygd var det blant gode ørretelver en liten bekk som var enda mindre enn den kjiver beskriver. Her var det småørret hele året, men i august gikk det opp sjøørret på opptil halvkiloen. Det var helt vanlig at vi smågutter var i bekken for å fange ørret med hendene. Teknikken er å gripe med ene hånden over gjellene og den andre foran sporen.

Link to comment
Share on other sites

I Gausdal Vestfjell har vi en bekk inn ved Reinsjøene som heter nevabekken, her har det blitt tatt opp mye gyte klar fisk opp gjenom tiden. Var en mye brukt fiskemetode dette før, like så jøstring.

Spennende og moro å fange fisk med neva'en.

Link to comment
Share on other sites

I små gytebekker er det ikke noe problem å fange fisk med hendene. Ørreten er jo ofte mer på tørt land enn i vannet.

I overbefolkede vann er det bare å ta for seg. I gode ørretvann med få, men stor fisk har jeg derimot liten sans for metoden, hvis det ikke er for å berge livet. Det blir som å skyte tiur på leik.

Link to comment
Share on other sites

Jeg får minner fra en scene i filmen "My Name Is Nobody" der Nobody fanger en fisk ved å legge et insekt i vannflaten og denge til med en stokk når fisken tar det. Er man kjapp nok kan det jo være det hadde gått i virkeligheten også. :lol: Tar jeg ikke helt feil er denne scenen litt tjuvlånt fra filmen "Seven Samurai" der en av samuraiene fanger en fisk med bare nevene.

nobodyht8.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Jeg er ikke sikker på reglene når det gjelder ørret, men pass dere i lakseelvene! Det er nemlig bare lov å ta laks med lovlig/godkjent redskap. Nevene er faktisk ikke med på "lista"... :)

Reglene er de samme får ørret også :) .

Link to comment
Share on other sites

Tror vi nordmenn er verdensmestere på lover og regler... :shock:

:evil:

Hvis det er slik er det muligens fordi vi ikke er helt siviliserte ennå, og at det er behov for mye lover og regler. Når det gjelder forvaltning av fiskeressurser, er det iallefall behov for både mer regelverk, mer kontroll og fremfor alt holdningsendring - vi er langt på vei i ferd med å ødelegge villfiskbestanden av både anadromfisk og i mange tilfeller også innlandsfisk, gjennom forurensning, uvettig beskatning, reguleringsinngrep, oppdrettscowboyer etc etc.

Link to comment
Share on other sites

Det verste som har skjedd når det gjelder fiskeforvaltning(hvis man ser bort i fra oppdrettsnæringa) er spredning av fremmede arter. Ørekyte, gjedde osv. osv. har ødelagt mange gode vann og vassdrag. Å spre fremmede arter er særdeles grov miljøkriminalitet.

Link to comment
Share on other sites

Tror vi nordmenn er verdensmestere på lover og regler... :evil:

Ellers, til spørsmålet om hva du (Tiri) skal jakte på nå. Har dere ikke rådyr der du bor ?? Å rusle alene i skogen på rådyrjakt er noe av det flotteste jeg vet av jaktopplevelse.. :D

Jo det er da litt rådyr her jeg bor å, men jeg har ikke rådyrjakt :cry:

Glemmer bestandig å søke på det jeg :shock:

Men kommer nok til å glemme det flere ganger!

Elsker å gå i fjellet og elsker jakt og fiske :lol:

Vil ut å gå i fjellet jeg!

Link to comment
Share on other sites

Hvis det er slik er det muligens fordi vi ikke er helt siviliserte ennå, og at det er behov for mye lover og regler. Når det gjelder forvaltning av fiskeressurser, er det iallefall behov for både mer regelverk, mer kontroll og fremfor alt holdningsendring - vi er langt på vei i ferd med å ødelegge villfiskbestanden av både anadromfisk og i mange tilfeller også innlandsfisk, gjennom forurensning, uvettig beskatning, reguleringsinngrep, oppdrettscowboyer etc etc.

Kan nok være enig i at det er behov for en del lover og regler, ja. Og jeg tror kanskje de fleste oppsynsfolk vil se gjennom fingrene med at unger fanger fisk med hendene... Hvis ikke burde de kanskje finne seg en annen jobb..

Her jeg bor er det største problemet at noen absolutt må ha sekken full av fisk når de går ned fra fjellet. Jeg synes fisken smaker best på tur!

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror heller ikke det betyr noe for fiskebestanden om unger fanger en og annen gytefisk med hendene. Mht hva fiskeoppsynet vil si til dette, er vel problemet heller at det det stort sett ikke finnes noe fiskeoppsyn, iallefall ikke i de områdene der jeg svinger fluestanga.

Jeg fisker MYE, har mellom 50 og 100 fiskedøgn i året, men i løpet av de siste 15 åra har jeg blitt kontrollert kun tre ganger.

Det betyr at det er tilsvarende manglende kontroll av aktiviteten i/rundt vassdra generelt, så her er det fritt fram for ulovlig garnfiske, utslipp fra landbruk (inklusive vasking av gjødselvogner) , lysfiske på gytefisk etc etc.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Var på fisketur i slutten av mai til et flott fjellvann på Sunnmøre. Det var gråvær, svak vind fra sør og klekking av døgnfluer. Alt lå til rette for fin fisk - og det ble det til slutt, men ikke uten en viss dramatikk. Storfiskene gikk og ploget langs land, men de var mest interessert i insekter og ikke sildeslukene mine. Jeg skiftet derfor til ulike spinnere, og til slutt kom en stor skygge etter vibrax (rød) og tok rett foran føttene mine. Jeg så at fisken var lengre enn en halvmeter, blank på siden, rød under og gyllen på ryggen. Fjellørret på over kiloen er ikke dagligdags på våre kanter, og jeg har alltid regnet fisk av slik størrelse som stor.

Jeg justerte bremsen og lot fisken gå noen utras, men landingsforholdene var langtfra optimale med en god del skarpe steiner foran meg. Jeg bestemte meg derfor for å unngå at fisken skulle få gå for lenge, i og med at hvert utras kunne medføre kutt av sen. Til slutt var det nettopp det som skjedde. Den torpedoformede fisken la seg på siden, og i det jeg økte draget for å la den gli de to siste metrene mot land, gjorde den et kast mot siden. Sena røk, og fisken vendte mot dypere vann. Jeg kjente skuffelsen man alltid føler når storfisk glipper. I noen sekunder så jeg fisken kurse utover. Så møtte den en stein slik at den tok en 180 graders sving mot land. Den virket ikke utkjørt, men usikker på veien til frihet. Da reagerte føttene. Stanga slengte jeg bakover i det jeg satset fra kanten. Jeg landet rett utenfor fisken. Vannet rakk meg midt på leggen. Jeg brådsnudde og gikk ned i knestående. Fisken virket paralysert. Jeg skjønte at jeg bare fikk en sjanse. Begge hendene grep etter fisken. Den ene glapp sporden, men den andre fikk tak over nakken og rundt gjellene. Med et rykk slengte jeg fisken framover og inn på land. Den sprellet seg nesten ut igjen, men bare nesten:)

Resultat etter landing med hendene: Fjellørret på 1,6 kg. med K - faktor på ca. 1,1.

Jeg innser at jeg var usannsynlig heldig - men akkurat denne gråværsdagen - den var min dag.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy