Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg har fått meg en RAB Summit 800 sovepose, og lurer på om noen har erfaring med hvor varm den er. Det står at den har grense til 15 minus, men jeg er vanligvis en frysepinne og trenger en del marginer i forhold til disse angivelsene. Tenkte kanskje den kunne egne seg til å sove under åpen himmel, på Xped 9, i sånn ca 3-5- minus? Eventuelt legger jeg meg inn i en Jerven Hunter eller Extreme med posen (har begge de Jerven-dukene). Da kan jeg kanskje klare minus 15-20 med denne RAB-posen? Hater jo å ødelegge en fin utenatt med for kald pose, og håper på noen råd før jeg selv gjør en iskald og hutrende erfaring, har jo hatt noen av dem... ;) Jeg har også en Robens Caucasus 900, som er en behagelig og fin pose. Den er oppgitt til 11 minus, men jeg merker den blir kald vet et par minus, om jeg ligger i boxer og tynn ulltrøye pluss lue. Lurer på RAB-posen er varmere enn denne?   

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vet dessverre ikke noe om posen, men som frysepinn kan jeg anbefale Fretex sine old-school varmeflasker. De tar nesten 2 liter kokende vann og holder seg varme hele natta. Det har reddet vintercamping for min del, selv om jeg har en pose som holder ned til -29. Vet man kan bruke vanlig vannflaske også, men jeg synes definitivt at de gamle greiene her er bedre. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei:) har summit 600 std(ikke dame) som jeg hutra og frøys meg gjennom ei vinternatt under åpen himmel i😅 så 800 er jo bedre, med det underlaget og duk regner jeg med  -5 må gå fint..må sikkert bare ta en testnatt:) jeg hadde underlag av greiner, bamse og skinn(sau vel og merke) samt en ekstra sovepose utenpå❄️ Fjellsport hadde merka den med 4-sesongs, og siden det var meldt bare -3-4 grader gikk jeg i trua det skulle gå, noe det gjorde, på ett vis..så lærte da å se på comfort temp oppgitt av soveposeleverandøren. Hadde med Naglene varmeflaske i fotenden, som hjalp litt, og heldigvis et Rørospledd, som hjalp endel, men ble uansett svært lite søvn den natta..var og en god del kaldere enn meldt. sitter igjen med erfaringen da:-) og mange gode investeringer i form av både foret jerven og helsport sin, thermarest xtrem og helsport Rago extrem:) for å sove under åpen himmel på vinteren er magisk, om man ikke skjelver av kulda:) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei.

Jeg har bl.a. en Rab Neutrino 800 Zinc. Denne posen er en dedikert vinterpose når temp ikke er forventet å nå de helt laveste temperaturene, og jeg har sovet godt og varmt i den i temp. -19 iført bare ullboxer, sokker og balaklava. Etter hva jeg husker har denne posen en comf. temp. fra -10 til -19. Rab tar altså høyde for at ulike mennesker reagerer forskjellig ifht. kulde. Posen er fylt med gåsedun. Jeg oppfatter den som mer enn varm nok, i temp som pusher opp mot 0 grader blir det en svett opplevelse dersom den er lukket, da må den brukes som dyne.

Når det gjelder den posen du spør om så er T-limit -15. Men merk, dette er ikke comfort temp. Comf. temp. er fra 0 til -9 (igjen tatt høyde for individualitet, median-comf er satt til -5). 
Men dersom du tar med en av dukene du skriver om og bruker tipset til Skjult lenke - logg inn for å se den tipper jeg du vil kunne sove greit ned imot -10 til -12 grader. Ulltøy på kroppen gir også et par ekstra grader varme. I tillegg vil balaklava på hodet samt lukking av nakkekrage være med på å beholde kroppsvarme. 
Jeg har aldri testet Robens-poser så jeg har ingen innspill i så måte.
Det er i grunnen bare å komme seg ut og teste om litt :-) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for mange gode innspill. Det med varmeflaske skal jeg prøve til neste tur - om en helg eller to. ;) Jeg har også forsøkt litt med de fleecepleddene man får kjøpt på Nille etc. De  koster veldig lite, og kan f.eks. brettes og sys til en myk og ganske varm pose man kan ha inni soveposen - det gir en del ekstra varme. Også godt å ha en sånn fleecepose om kvelden foran bålet, og det gjør jo ikke så mye om den blir noen gnisthull etc.i den.  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Tober skrev:

Takk for mange gode innspill. Det med varmeflaske skal jeg prøve til neste tur - om en helg eller to. ;) Jeg har også forsøkt litt med de fleecepleddene man får kjøpt på Nille etc. De  koster veldig lite, og kan f.eks. brettes og sys til en myk og ganske varm pose man kan ha inni soveposen - det gir en del ekstra varme. Også godt å ha en sånn fleecepose om kvelden foran bålet, og det gjør jo ikke så mye om den blir noen gnisthull etc.i den.  

Fleece og bål er ein sjeldan dårleg kombo. I motsetnad til ull er fleece både brennbart og smeltar lett.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
22 timer siden, Tober skrev:

Den er oppgitt til 11 minus, men jeg merker den blir kald vet et par minus, om jeg ligger i boxer og tynn ulltrøye pluss lue.

Hvilke kjønn er du? Damer fryser fortere enn menn, og begge kjønn bruker boxere. 

Litt ting og tips, som er verdt å tenke på:

 • Husk at soveposer ikke lager varme, så all varme må komme fra deg selv. 
 • Hvordan oppbevarer du soveposen? Ligger den lagret i transporttekket blir den betydelig dårligere etter en stund.
 • Vask soveposen selvom den er ny. Da kommer mye av spensten tilbake, Ref Skjult lenke - logg inn for å se den som fikk en pose som var 4 cm høyre etter en vask. Det utgjør mye i varme.
 • Hvordan duna er fordelt i posen, påvirker også mye, på mange poser kan du flytte duna fra undersiden til oversiden for å få den varmere.
 • Ikke legg deg kald, gå en liten runde før du legger deg, slik at hele deg er varm.
 • Spis et varmt måltid før du legger deg. Det hjelper.
 • Ha et bra liggeunderlag, hvis ikke forsvinner varmen ned og ut, og du fryser, duna du ligger på hjelper overhode ingen ting, så underlaget må være like bra eller bedre enn rating på soveposen.
 • Tett nakkekragen 100%, slik at varmen ikke slipper ut, husk varm luft stiger.
 • Strup igjen rundt hode, slik at du bare har et lite hull, 5-7 cm om det er kaldt. 
 • Legg dunjakka/Goretexjakka over fotenden for ekstra beskyttelse og varme. 
 • Et komplett sett med ull som er tørt hjelper på varmen.
 • Ha et par tørre sokker som du skifter til når du legger deg. Det hjelper.

Når du har fulgt dette, og rådet om varmeflaske  (som bør legges en 15-20 minutter før du legger deg i posen, slik den er varm. Gjerne 2 Nalgene flasker, slik at du har varmet opp hele nedre del av posen før du kryper i posen. )

Har du fulgt dette, kan du begynne å tenke på fleecepledd, ekstra duk utvendig, jerven duk etc. 

Kommer du ikke i mål etter litt testing med dette kan du se på selve posen, ikke før etter min mening. 

Rådet til Skjult lenke - logg inn for å se den ang dunkvalitet er viktig. Skjult lenke - logg inn for å se den har en tabell på dunkvalitet, jo høyere FP jo varmere, og mere spenst, og lagringegenskaper. Men også dyrere. Tabellen er i Excel. Men jeg må på en PC for å finne den igjen. 

Edit: om du måler høyden på soveposen på bare overdelen (loft) må den være minimum 15cm høy, for å greie -11 grader hvis du følger WM sitt system

Endret av Memento mori

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei,

har ein ein dunsovepose i same vektklasse. Denne held til eit par minus men er ikkje ein vintersovepose. Slik eg les spesifikasjonane for summit 800 vil eg ikkje sei at det er ein vintersovepose, ettersom -5 komforttemp neppe held lenge i vinterfjellet. MEN det er veldig stor forskjell frå person til person, så du må berre prøve dette ut ei natt med nokre minusgrader. Er nokre ting du kan gjer for å få posen til å tole litt meir mellom anna ta eit fleecepleddet og sy deg ein innerpose i tilfelle du frys, eller bruk jervenduken. Det er berre å kome seg ut og prøve :-)

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av linemor
   Hei, jeg er på leting etter en varm, lett fiberpose som tåler litt fukt. 
   Skal på tur i nord Norge i 3 mnd, juli, august og september, og skal være ute på hele turen. Trenger noe som kan tåle litt fukt, da jeg regner med at det ikke blir sol og varmt hver dag i løpet av så lang tid... 😅 Da er vel ikke dunpose et alternativ? 
   Den bør også ha så lite vekt og pakkevolum som er mulig i forhold til varme og komfort. Jeg håper på under 1,5 kg... Kan noen hjelpe meg, går meg litt vill i utstyrsjungelen😮
    
    
  • Av ahh777
   Hei, er på jakt etter ny gassbrenner etter at min Trangia gassbrenner sluttet å fungere. Vurderer Eagle gassbrenner FMS105. ( Skjult lenke - logg inn for å se den )
   Noen som har erfaring med den? Ønsker primært en gassbrenner som er lett å regulere og som fungerer godt til matlaging også på svak varme, helst med god spredning av varmen. Jeg lånte nettopp en GS2000-brenner (Go System) som passer inn i stormkjøkkenet mitt, MEN den lot seg ikke finjustere og reagerte seint når jeg skrudde ned varmen (levde litt sitt eget liv...) og er derfor uaktuell.
   Til vinterbruk ønsker jeg å kjøpe en ren bensinbrenner og vurderer foreløpig Whisperlite International siden jeg ikke trenger gassfunksjon slik "storebroren" Whisterlite Universal har (og dermed er mye dyrere). ( Skjult lenke - logg inn for å se den )
   Svært glad for råd og tips, men ønsker altså å skaffe meg både gassbrenner primært for matlaging og en multifuel som går på bensin til oppvarming vannkoking og matlaging vinterstid. 3-mannsteltet er ikke veldig høyt (forteltet hvor jeg vil kokkelerer i dårlig vær), så flammen på multifuelen må ikke være for høy.
   Grunnen til at jeg ønsker to brennere, er at jeg da har en reserveløsning på langtur om en løsning skulle svikte.
  • Av HannahS
   Har hatt fire netter i hengekøya nå. De tre første holdt jeg fint varmen, men denne helga frøs jeg meg igjennom natta. Temperaturen var nede i minus 2. Brukte Bamse som underlag i køya. 

   Vi er helt grønne på dette området, og kjøpte noen forholdsvis billige 3sesongposer. 
   Har prøve å Google litt rundt og sett mange anbefalinger om Rago vinterpose til damer. Ser prisen er oppe i 5700, men kom over denne; 
    
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Er det noen store ulemper med denne i forhold til den til 5700kr? Er det Evt noen andre poser dere anbefaler? 
  • Av Nybegynner på tur
   Hei, jeg trenger hjelp til valg av en 3-sesongs sovepose.
   Jeg er 198 cm høy og veier 105 kg. Jeg ser etter en sovepose jeg skal bruke på turer rundt i Oslo-marka fra vår til høst (fra rundt 0 grader og opp over). 
   Jeg tenkte meg hovedsaklig en dunpose, budsjettet er rundt 2000-3000 kr, men jeg kan være fleksibel.
    
   Etter å ha tittet litt så ser jeg at mange soveposeprodusenter sine Long-utgaver passer til folk opp til 195 cm, disse regner jeg med da er uaktuelle for meg.
    
   Noen alternativer jeg har funnet er f.eks.
   Skjult lenke - logg inn for å se den    Denne er satt ned fra 4499 til 2799.
    
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Denne har en T-Comfort-grense på 5 C. XXL har vanlige Rago-utgaven med T-Comfort på 0 C, men denne koster 1000 kr mer.
   Jeg tenkte at da kan jeg heller kjøpe Spring-utgaven og kjøpe meg en varm lakenpose jeg kan bruke på de kaldeste nettene, eller er dette en dum ide? 
    
   Det hadde også vært fint hvis soveposen var litt romslig slik at man kan snu seg rundt, men det er kanskje ikke å oppdrive i dette prissegmentet?
   Noen som har erfaringer med disse 2 soveposene, eventuelt finnes det noe bedre til rundt 2000-3000 kr? 
  • Av Hjulsund
   Hei
   Trenger litt råd og tips fra erfarne fjell- og turfolk.
    
   I sommer har vi tenkt til å bli med svigers på tur i fjellet. De brukte to uker i fjor på å gå på Hardangervidda og ble skikkelig bitt av basillen, men har ikke så mye erfaring med fjellturer bortsett fra det. Min samboer og jeg har lite erfaring med turer både på fjellet og i skogen. Men det vil vi endre på.
    
   Planen er å lage en camp i Jotunheimen og veksle på å gå litt turer og toppturer. Jr får nok ingen toppturer i år. Jeg tipper campen blir liggende på rundt 1300-1400 meter. Det vi er mest usikre på er hva han skal sove i. Det kan jo fort bli minusgrader på nettene, så han må ha noe varmt. I barnevogna ligger han i en sovepose av dun, og har sovet ute hele vinteren. Det har da vært temperaturer ned mot -10. Men da har vi masse klær på han samtidig. Holder det med en slik vognpose, eller burde vi investere i en sovepose. Hvilken sovepose kan anbefales i så fall? Har lest litt om Isbjørn, men de har en til barn som er 170 lang. Jr er ca 90 lang nå, kan jeg da i tilfelle snurpe igjen resten av posen hans? 
    
   Mvh
   Hans
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.