Jump to content
IGNORED

Vann på tur


NattUgle
 Share

Recommended Posts

Jeg drikker vann fra bekk når jeg er ute, men mengden sau i mine nærmeste trakter er så stor at jeg har mange ganger tenkt på hvorvidt det er så lurt. Har imidlertid aldri opplevd noe magesjau på tur.

Dersom jeg skulle gjort noe med dette så ville jeg sett på Steripen som en løsning fremfor filter.

Link to comment
Share on other sites

Har alltid drukket vann fra bekker og elver når jeg har vært på tur. Klarer meg stort sett med snyltekoppen i lomma mens jeg går.
Myrvann (type skogstjern o.l.) drikker jeg også stort sett fra men koker som regel kaffe eller noe annet med vannet. Hovedsaklig for smaken sin skyld siden myrvann ikke er spesielt godt. Men greit å skygge unna de mest næringsrike vannkildene selvsagt. Generelt sunt å ha en viss skepsis mot å drikke vann som renner ned fra tungt utnyttede beiteområder, gjødslet innmark eller med mye bebyggelse og/eller industri lenger opp i vassdraget. Men det er ikke ofte et tema på "langtur". (Mer enn helgeturene borti hundremeterskogen altså)

Link to comment
Share on other sites

Stort sett helt ufarlig og drikke vann fra bekker/tjern så lenge du er litt over/unna tett bebyggelse/industri. Har selv i alle år drukket fra både små og store skogsvann og elver/bekker og aldri hatt problemer. Det er mye skremselspropaganda ute å går fra de som gjerne vil tjene litt ekstra penger på å selge unødvendig utstyr til rensing av vann, det finnes til og med dem som tar med seg flaskevann! - I Norge er vi heldige som har mye utmark med masse friskt og godt vann. Kroppen vår er ganske robust og tåler ganske mye, det finnes gode og dårlige bakterier og stort sett fikser kroppen det selv om det havner noen ulumske baktereier i systemet i ny og ned.

Problemet i dag er at vi i det daglige omgir oss med veldig mye kunstige stoffer/matrialer og mange lever en litt for "bakteriefri" hverdag. Ved å være mye ute i naturen og drikke naturlig vann så bygger du opp en høyere tolleranse for diverse bakterier, en slags naturlig vaksinasjon over tid. Det behøver nødvendigvis heller ikke å være "dårlige" bakterier som kan gjøre deg syk, bare andre typer bakterier du normalt ikke omgir deg med, altså en annen type bakterieflora. Altså om du har drukket kun Imsdal fra flaske eksklusivt i flere år og pluttselig begynner å drikke vann ute i naturen så er sjansen stor for at du i starten kan få litt romlete mage, ikke fordi det er dårlig vann men fordi kroppen din ikke kjenner til den nye bakteriefloraen og vil trenge tid på å "bygge opp" en håndtering av disse.

At alt skal renses, behandles og være så "rent" som mulig syntes jeg er en utvikling som har tippet litt over i det ekstreme i dagens moderne samfunn men det er jo en helt annen diskusjon :)

Link to comment
Share on other sites

Kanskje det er rimelig unødvendig å nevne at dersom en ser døde dyr i vannet så kan man godt finne et annet å drikke av... Om det er mye beitedyr rundt vannet kan det også være grunn til å velge et annet.

Jeg synes det er et større problem med alt rusket som setter seg i tennene.

Link to comment
Share on other sites

Guest Landsem
18 timer siden, NattUgle skrev:

Jeg pakker alltid ALT for mye og ser at mange er borte på LANGE turer i skog mark og fjell.
Sommerturer. Hvordan får man friskt/nok vann til drikke og matlaging? Er vel ikke safe å fylle flasker fra en bekk?
Noen tips?

Oslo sitt drikkevann kommer fra et stort vann rett nord i byen. Inn i det vannet renner det elver og bekker fra et stort oppland med stor friluftsferdsel, sommer som vinter. Det kvalitetskontrolleres riktignok jevnlig, men det er av beste kvalitet. Så da blir hundrekronerspørsmålet og ukesprøven i o-fag, hva kom først, flaska eller vannet? 

Edited by Landsem
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Vann i Norge har som regel god kvalitet, men det er et par ting man kan følge med på. Dyrekadaver kan overføre sykdommer i vann. Her er rådet å se 100 m opp strømmen for der du henter vann for å være helt sikker (med en pragmatisk tilnærming betraktelig kortere). Under lemen-år bør man være påpasselig av samme årsak. Brevann er heller ikke det beste å drikke pga faren for mikroorganismer. Hovedregelen bør være å ta fra bevegelige vann.

Link to comment
Share on other sites

Planlegger en tur til Finse og Hardangerjøkulen bare nå NSB får i gang togene igjen. Det er en gammel tråd her som omhandler brevann. Det kan inneholde en rik bakterieflora og også stein støv som kan være skadelig. Det er flere små vann i området som jeg har tenkt å hente drikkevann fra. Jeg regner med at jeg må koke vannet, men må jeg også filtrere det og er det noen som kan anbefale utstyr for dette? Jeg har en nyre som ikke samarbeider med meg så jeg må passe litt på drikkevannet. 

Link to comment
Share on other sites

10 minutter siden, Per Fredrik skrev:

Planlegger en tur til Finse og Hardangerjøkulen bare nå NSB får i gang togene igjen. Det er en gammel tråd her som omhandler brevann. Det kan inneholde en rik bakterieflora og også stein støv som kan være skadelig. Det er flere små vann i området som jeg har tenkt å hente drikkevann fra. Jeg regner med at jeg må koke vannet, men må jeg også filtrere det og er det noen som kan anbefale utstyr for dette? Jeg har en nyre som ikke samarbeider med meg så jeg må passe litt på drikkevannet. 

Ingen fare eller grunn til filtrering. Hent vann fra bekker eller små tjern du vet har gjennomstrømning med bekk inn og ut.

Link to comment
Share on other sites

14 timer siden, eifu skrev:

PS: Koking av vann dreper ca 99% av bakterier. Vannet bør da koke i 10 min. Det tar ikke liv av virus.

PSS: Vann i tilknytning til gårdsbruk og skytefelt bør også unngås.

Er du sikker på at det jeg har uthevet er riktig? Mulig min kunnskap er utdatert, men rundt 80 grader skulle være tilstrekkelig til å ta livet av de fleste mikroorganismer, inkludert virus. Hvor lenge temperaturen må holdes der avhenger av mengden. Selv om vannet nær varmekilden koker er det ikke sikkert hele væsken (og dens innhold) har uniform temperatur.

Om utsagnet ditt er riktig så må alt drikkevann renses kjemisk, ved stråling eller filtreres - og det høres meget kostbart ut.

Link to comment
Share on other sites

2 timer siden, Prebb skrev:

Er du sikker på at det jeg har uthevet er riktig? Mulig min kunnskap er utdatert, men rundt 80 grader skulle være tilstrekkelig til å ta livet av de fleste mikroorganismer, inkludert virus. Hvor lenge temperaturen må holdes der avhenger av mengden. Selv om vannet nær varmekilden koker er det ikke sikkert hele væsken (og dens innhold) har uniform temperatur.

Om utsagnet ditt er riktig så må alt drikkevann renses kjemisk, ved stråling eller filtreres - og det høres meget kostbart ut.

Er ganske enig med deg i dette. Kommer i farten ikke på noen virus som ikke blir drept av koking. Grunnen til at koking ikke er nok til å sterilisere vannet (i den grad det er nødvendig) er primært sporedannende bakterier. Men koking kan for alle praktiske formål regnes som trygt nok for drikkevann. Man skal imidlertid være litt obs hvis man befinner seg på stor høyde. Lufttrykket synker, likeledes kokepunktet.

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, Per Fredrik skrev:

Planlegger en tur til Finse og Hardangerjøkulen bare nå NSB får i gang togene igjen. Det er en gammel tråd her som omhandler brevann. Det kan inneholde en rik bakterieflora og også stein støv som kan være skadelig. Det er flere små vann i området som jeg har tenkt å hente drikkevann fra. Jeg regner med at jeg må koke vannet, men må jeg også filtrere det og er det noen som kan anbefale utstyr for dette? Jeg har en nyre som ikke samarbeider med meg så jeg må passe litt på drikkevannet. 

Hvis du har redusert nyrefunksjon synes jeg ikke du skal ta noen sjanser. Selvom risikoen er lav er konsekvensen potensielt stor. Hvorfor ikke investere i feks et Sawyer filter eller likn? Et rent mekanisk filter som også tar evt skadelige partikler. Koster vel ikke mer enn 6-700 kroner.  

Link to comment
Share on other sites

12 minutter siden, fumigatus skrev:

Hvis du har redusert nyrefunksjon synes jeg ikke du skal ta noen sjanser. Selvom risikoen er lav er konsekvensen potensielt stor. Hvorfor ikke investere i feks et Sawyer filter eller likn? Et rent mekanisk filter som også tar evt skadelige partikler. Koster vel ikke mer enn 6-700 kroner.  

Jo da, jeg har sett på drikkeflasker med filter, f.eks Katadyn hos XXL. filteret her vil ta "steinstøvet" , men ikke alle bakteriene som taes knekken på ved koking, Finnes også har jeg sett små pumper så jeg kan filtrere vannet før koking, noe bør jeg nok gjøre,

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Per Fredrik skrev:

Jo da, jeg har sett på drikkeflasker med filter, f.eks Katadyn hos XXL. filteret her vil ta "steinstøvet" , men ikke alle bakteriene som taes knekken på ved koking, Finnes også har jeg sett små pumper så jeg kan filtrere vannet før koking, noe bør jeg nok gjøre,

Man får kjøpt Sawyer SP140 drikkeflaske med integrert 0.1 micron filter til 533 kr fra Amazon.com (frakt og moms+fortollingsgebyr inkludert). Men hvis du uansett tror at du må koke vannet (eller behandle det med kjemikalier), så er vel det ikke godt nok.

Et annet alternativ er Sawyer SP191 til 1145 kr (frakt og moms+fortollingsgebyr inkludert).

  • 0.02 Micron absolute hollow fiber membrane purifier
  • Removes 99.997% of viruses, 99.99999% of bacteria, and 99.9999% of Protozoa/Cysts

Beregnet for å kobles til en bøtte, så vet ikke hvor brukbart det er på en fjelltur.

Edited by k92
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, k92 skrev:

Man får kjøpt Sawyer SP140 drikkeflaske med integrert 0.1 micron filter til 533 kr fra Amazon.com (frakt og moms+fortollingsgebyr inkludert). Men hvis du uansett tror at du må koke vannet (eller behandle det med kjemikalier), så er vel det ikke godt nok.

Et annet alternativ er Sawyer SP191 til 1145 kr (frakt og moms+fortollingsgebyr inkludert).

  • 0.02 Micron absolute hollow fiber membrane purifier
  • Removes 99.997% of viruses, 99.99999% of bacteria, and 99.9999% of Protozoa/Cysts

Beregnet for å kobles til en bøtte, så vet ikke hvor brukbart det er på en fjelltur.

Takk for tipset, da med litt søking fant jeg fram til Sawyer Vannrensesystem - Tursett til 599.- hos Magasinet. 

Link to comment
Share on other sites

41 minutter siden, Per Fredrik skrev:

Takk for tipset, da med litt søking fant jeg fram til Sawyer Vannrensesystem - Tursett til 599.- hos Magasinet. 

Ah, jeg søkte bare på "Sawyer"+produktnavn.. Da fant jeg svært få treff fra Norge.

Du satser på filter + koking da?

Link to comment
Share on other sites

11 minutter siden, k92 skrev:

Ah, jeg søkte bare på "Sawyer"+produktnavn.. Da fant jeg svært få treff fra Norge.

Du satser på filter + koking da?

Gjennom linken din fant jeg Sawyer Europa og så Magasinet.no. Jeg må ha et system med et filter som jeg kan helle vann igjennom, ikke bare en drikkeflaske til å patte på. Dette er vist på en video for dette produktet. Jeg har bare en nyre så jeg får passe på den litt sjøl også, ikke overlate alt til helsevesenet, selv om de passer godt på meg.

Link to comment
Share on other sites

5 minutter siden, JanRH skrev:

Er disse borte i natta? https://www.fjellsport.no/produkter/turutstyr/vannrensing-og-vannposer/vannrensing/katadyn-micropur-classic.html

Forsvaret bruker tabletter for vannrensing. Mulig det gjør noe med smaken. Selv har jeg aldri renset vann.

Husker vi hadde noe av dette i forsvaret, men med bare en nyre så bør jeg ikke drikke vann tilsatt ukjente kjemikalier som jeg ikke har tatt med legen. En nyre er ikke noe problem egentlig da nyrene har stor overkapasitet, forøvrig Whisky går greit

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By Andreas Bugge
      Skal ut på min første langtur alene i sommer. Har med meg selskap på små deler av turen men blir for det meste alene. 
      Har ikke gått tur i området alene tidligere og ønsker å få noen tips om det er noen med erfaring fra denne rute eller området her inne. 
      Pakker lett i god sekk og sover de fleste nettene i telt. Enkelte netter tar jeg inn på selvbetjent hytte (hvis jeg rekker å booke før alt er tatt) for å etterfylle rasjoner og ta det rolig. Følger DNTs signaTUR rute SAGA, men siden jeg ikke skal sove på alle hyttene kan det være kule avstikkere underveis. 
      Finnes det frysetørka mat blandt rasjonene på DNTs hytter? 
      Går i perioden 19.06 .- 01.07. 
    • By Terka
      Noen som har erfaring på når/hvor fort det legger seg trygg is på Olefjorden?
      Værhistorikken viser stabilt minusgrader siden starten av November og en del kuldeperioder i Oktober. 

      (Historikken på Beitostølen målestasjon er det som kommer opp på Olefjorden (som ligger ca 40 meter høyere).)
    • By HannaLK
      Hei! Halv erfaren tur vander her! Jeg har gått mye tur (m&u telt) men, nå har jeg fått meg en liten tur kamerat som skal være med til våren igjen (Hund) Tenkte på å prøve tur i nær området med mål på Brattberget, Nybygda. Nå for min del så er drikkevann noe jeg tar med og Tabletter til rensing for de neste dagene, men vet at vann på disse type steder ikke er det beste. Mitt spørsmål er bør jeg rense vann for Hunden også eller er de harde nok i magen til å drikke bekk/insjøvann i ett par dager? 
      I Know... overbekymret mat mor. 😋
    • By Terka
      På tide med litt andre temaer en fjellmote og utstyrsanbefalinger på forumet. 🤔😁
       
      Bakgrunnshistorie
      For to uker siden så gikk jeg og en kamerat blandt annet Uranostraversen (lånt video fra nettet for å vise traversen). 

      Denne kameraten jeg var på tur med har tidligere klatret fjell i Himalaya og en del høye topper på andre kontinenter, så denne turen var rimelig langt innenfor komfortsonen.
      Sekkene ble pakka 80% kvelden før for å være klare til tidlig avmarsj, siste rest inklusive mat og drikke ble pakket på morgenen.
      Mens vi pakka sekkene så var denne kameraten veldig fokusert på å kun ta med det nødvendige.
      Av klatreutstyr hadde vi med to halvtau, ett sett kiler, noen kamkiler, 5 stk kortslynger/60 cm slynger, og en nøttepirker på deling. I tillegg hadde hver av oss klatresele, hjelm, reverso taubrems, to 120 cm slynger, to skrukarabinere, en isøks og  stegjern.
      Foruten klarteutstyret hadde han en tynn flecejakke som var delvis vindtett, lue, hals, tynne gummihansker, kart og kompass, 4 brødskiver (holder for en dagstur i norske fjell iflg han 😄) , og en tom 1L flaske som han fylte på ved siste drikkbare vann. 
      Skalljakke, mer mat osv ble vurdert unødvendig. Kun det som var nødvendig i sekken.
      1 ekstra kg i sekken utgjør 1 time ekstra på 1000 høydemeter mener han. Dette kommer fra en som bærer Helsport Svalbard 5 telt på tur, dvs ikke en lettpakker.
      Siste 10 årene har jeg selv gått turer med barn (pluss en del soloturer, og noen med venner), og de 10 årene før det en del turer hvor jeg enten har vært turleder eller en av de mest erfaring og dermed følt litt ekstra ansvar for å få til en bra tur for alle.
      Resultatet ble tydelig helga for to uker siden, jeg har blitt vant med å ha en del ekstra i sekken "for sikkerhets skyld", både til meg selv og før å kunne hjelpe andre. Det var mye jeg kunne lette sekken for siden vi begge var relativt erfarne med fjell og klatring. Ekstra, sikringsmidler, mat, vannmengde, klær, hodelykt, et sett med kart og kompas, ++  Sekken min ble ikke fullt så minimalt som kameraten min, men mye lettere en om han ikke hadde utfordret meg på det.
      Dog savnet han skalljakka litt i et parti det blåste surt og var rundt null grader, og han fikk 2 brødskiver av meg på returen. Men han hadde en helt grei dagstur med det utstyret ham gikk med (..med litt mindre "margin" ift vær og uhell/skadesituasjoner en det jeg har brukt å ha siste årene).
      Etterpå har jeg fundert litt på hvorfor jeg har med de tingene jeg har i sekken, og tenker jeg absolutt kan bli mer bevisst på dette igjen. Derfor... 
      Spørsmål:
      Hvilke type turer går du?  Hva har du i sekken og hvorfor? Og hva velger du ikke å ta med i sekken på spesifikke turer, og hvorfor?
       
       
    • By Tommy Ström
      Vet någon hur tillgängligheten är för att fylla på vatten på topptur i Rondane (Veslesmeden & Storronden från Rondvassbu)? Ska man ha med sig några liter eller finns där gott om vatten?
      Tacksam för tips!
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy