Gå til innhold
osakaren

Kjøp av rifle

Det er 3510 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Hei

Jeg lurer på om det er noen som kan hjelpe meg litt i valg av rifle og kikkert?

Jeg lurer på en Tikka, Howa eller noe lignende, og jeg vurderer da kal .308. Ønsker en solid og bra rifle til en overkommelig pris.

Ønsker også en god kikkert, men er relativt blank når det gjelder hva jeg bør velge.

Bruksområdet er hovedsakelig hjorte, og rådyr jakt, men med mulighet for annen jakt. Kunne godt tenkt meg en lyssterk kikkert som er bra i skumring og dårlige lys/værforhold, men ikke noe fancy greier som jeg ikke har behov for.

Er det noen som kan anbefale noen ok rifler, uansett fabrikant og noen gode kikkerter, evt hvem som selger disse. (Bor på vestlandet) Høres foreksempel .308 som et greit kaliber for en allround rifle??

Har tenkt å legge ca 10000,- i dette...

Ps Finnes det rifler som er klargjort for montasje av lyddemper, eller må en uansett få en børsemaker til klargjøre for dette.

Håper noen kan hjelpe en en forvirret våpenkjøper. På forhand takk

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

har klødd meg litt i hodet over dette sjøl tidligere. begge riflene du nevner er stort sett omtalt i positive vendinger. kaliberet er helt greit, 30.06 er litt hardere, 6,5x55 er litt mildere, men stort sett smakssak.

I disse kaliberene er det også masse brukt å få tak i. egentlig bare å begynne på finn.no kanskje du tilogmed har råd til å gå opp en prisklasse, ved bruktkjøp.

Når det gjelder kikkert Må du bare sjekke ut Nettbutikkene i USA. med dollarkursen nå kan det bli latterlig billig. jeg bestillte denne: Skjult lenke - logg inn for å se den

Pakka kom fort og ikke noe tull. Super kikkert til nesten ikke noe penger.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min styrke som jeger ligger i å oppdage og komme inpå dyrene. Den delen som har med våpen å gjøre kan jeg egentlig ikke mye om, men jeg vet hva JEG mener.

Legg så lite som mulig av pengene på rifle og maksimalt på kikkert. Du skal jakte i skumring og dårlige lys/værforhold, og da nytter det ikke med en godværskikkert. Som jeg fikk beskjed om en gang: "Kjøp like godt Zeiss først som sist. Det er der du kommer til å ende allikevel". Det finns flere kikkertmerker i premiumklassen, og du MÅ velge en av dem. Selv har jeg Pecar (RIP), og lyset i den er fantastisk mot hva jeg hadde i den forrige kikkerten min .

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når det gjelder kikkert Må du bare sjekke ut Nettbutikkene i USA. med dollarkursen nå kan det bli latterlig billig. jeg bestillte denne: Skjult lenke - logg inn for å se den

Pakka kom fort og ikke noe tull. Super kikkert til nesten ikke noe penger.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har liten erfaring på rifler og kikkerter. (foruten litt konkuranseskyting i yngre dager)Er derfor litt usikker på hva en kikkert med feks. 4_5_14x50 vil si. Jeg tror jeg har forstått såpass at 50 vil si "åpningen" på kikkerten. Er det noen som har en grei forklaring på dette. Hva ville vært mest kurant til bruk på hjort og rådyr, gjerne i dårlige lysforhold.

Høres f.eks 4_5_14X50 fornuftig ut eller blir dette for voldsomt eller omvendt. Trenger ingen kikkert som er beregnet på flere kilometer :?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Browning A-bolt Stalker eller Hunter anbefales! Genial sikring, avtagbart magasin som er bare å legge i lomma! Har kal. 6,5x55, mildere kaliber samt at den har den retteste kulebanen! Men bevares, 30-06 og.308 er meget populært, .308 er fin på baneskyting også! Ser at XXL har knalltilbud på Zeiss kikkerter nå, bedre får du ikke!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mange med samme spørsmål på Skjult lenke - logg inn for å se den

Tikka T3, Howa og Remington 700 er populære rifler i din prisklasse. Hvis du sjekker Skjult lenke - logg inn for å se den, Skjult lenke - logg inn for å se den eller Skjult lenke - logg inn for å se den så kan du finne komplette pakker. Husk, det lønner seg å ringe rundt for å prute :lol: Når det gjelder kikkertsikter så betyr f.eks. 3-9X50 at du kan variere forstørrelsen mellom 3 og 9 ganger og at objektivdiamteren er 50 mm. Kikkertsikter med lav forstørrelse er mer egnet til terreng der det er trangt og kort skyteavstand en kikkerter med høy forstørrelse. Lav forstørrelse gir større synsfelt. Stor objektivdiameter slipper inn mer lys enn liten, men det er flere forhold som spiller inn. Forstørrelse, kvaliteten på linsene osv. De fleste regner 56 mm objektiv og en forstørrelse mellom 8 og 10 ganger som idéelt i skumringa. Helst av Østerriksk eller Tysk produksjon, men sånne kikkerter sprenger ditt budsjett :lol: Du får større objektivdiameter også, men de blir for tunge. Sjekk Skjult lenke - logg inn for å se den tråden på Kammeret, her står det mye fornuftig om kikkertsikter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Etter min ringe mening er Howa det beste kjøpet du kan gjøre nå om dagen... Kaliber kan egentlig være hipp som happ: alle kalibre som er godkjente for storviltjakt i Norge duger, såfremt kulas adresse (og kvalitet!) er riktig. Der du VIRKELIG skal legge ut pengene er i en god kikkert...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vet ikke om jeg er helt enig i å legge så fryktelig mye i kikkert. Bruker selv en Aimpoint (rødpunkt uten forstørrelse) på 30-06en min. Den funker veldig bra i lys og skumring. (I mørke skal ingen jakte!!!) Jeg skyter ikke på noe på over 150 meter uansett, så forstørrelse er oppskrytt. (Kikkerten har jeg rundt halsen, ikke på rifla)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for mange gode svar.

Har ikke helt bestemt meg, men lurer litt på en Howa Hogue, med Bushnell Legend 3-9X50 kikkert. (Det ble visstnok i 2006 kåret til beste økonomiske siktet til bruk i dårlig lys av Svenske vapentidningen)

Noen som har erfaringer med denne kikkerten, i forhold til gode og dårlige lysforhold evt. andre erfaringer med denne (gode som dårlige)?

Jaktdepotet har pakkepriser på dette til 7890,- (+1000,- i rustfritt)

Kan også få montert BR Reflex T-8 lyddemper for 2990,-

Er da oppe i ca 11900,-

Hva er deres erfaring med lyddemper? Koster det mer å få dette ettermontert senere. Rekner med at det ligger en rabatt for montering av lyddemper ved kjøp av nytt våpen.... :-)

Hva er fordelen/ulempen med rustfritt? Hva anbefaler dere?

Har også kikket på Tikka T3 Lite & Kikkertsikte Hawke Endurance 30 IR 3-12x50 (11.990,-) eller Kikkertsikte Hawke Endurance 30 IR 2.5-10x56 (12.390,-). Men dette blir jo en noe dyrere pakke som kansje blir for mye for mitt bruk :lol:

Setter pris på gode svar, meninger og erfaringer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har ikke erfaring med Howa rustfritt men med en Tikka i "rustfritt"

Den er vesentlig lettere å vedlikeholde en en børse i svartstål. Det skal mye mere til før det ruster skikkelig.

Den har vært med nå et år på masse seljakt og blitt badet i sjøen noen ganger og holder seg mye bere enn gamlebørsa i svartstål.

Ikke minst er det samme metallet helt i gjennom. Svartstål er blånert for å hindre rust. Men det er lett å få riper og skader i blåneringa og da ruster det fort.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er prisen du legger opp til som gir begrensninger. "Standardkalibre" i Norge er 6.5x55, .308 og 30-06, og såfremt du ikke er en ivrig patronpresser (mekke ammo sjøl) så bør du vel holde deg innenfor disse av logistiske årsaker. Både 6.5 og 30-06 har fordeler mtp kulevalg framfor .308 da du kan få patroner med lengre (ofte bedre gjennomskyting) kuler. Men det er ingen absolutt faktor, og behøver ikke stoppe deg fra å gjøre et godt kjøp i feks .308. Tenk gjerne baneskyting som det som gjør mest ugang i pungen, og skuldra... 6.5 står for meg som det greieste valget for norsk storvilt, så finner du et pent brukt eksemplar kan du kanskje få det til for under 10.00,- selv med en bra kikkert. Greie kikkerter koster ubønnhørlig fra 4.000,- og oppover. I tillegg kommer kraftige ringer til oppunder 1.000,-. Da blir det ikke så mye igjen til rifla, men det er faktisk prioriteringen du bør gjøre! Hvis du er nybegynner har du mye igjen for å handle hos en lokal butikk framfor "fjernkjøp", selv om det blir litt dyrere. Og glem nå å drive import sjøl! Med mindre du er ute etter noe heeeelt spesielt er det ikke rare besparelsen i forhold til å kjøpe "pakke" her hjemme.

I din prisklasse er kvalitet og bruksegenskaper temmelig like uansett hvilket våpenmerke du ender opp med. Noen våpen, feks Ruger, har etter noens mening mer behov for litt avtrekkerpuss og kanskje bygge om til frittliggende forskjefte. Slikt arbeid koster noe, og når alt kommer til alt blir resultatet gjerne det samme som for våpen som koster ditto ekstra.

Har sjøl nettopp bestilt en Remington 700 BDL med Bushnell kikkert. Om ikke kikkerten (3-9x40) inngikk i en for meg sabla gunstig pakke hadde jeg nok lagt til litt ekstra der. Jeg har ikke bruk for all den forstørrelsen etter min mening, og den dagen jeg eventuelt utvider jakta til å kunne utnytte slik forstørrelse vil jeg nok fort ønske meg 56 mm dia for bedre lysegenskaper. Men siden den går helt ned til 3X så er den grei for meg. Kaliberet er ikke innen de tre jeg har anbefalt deg, men det har årsak i tilbudet jeg fikk på et enkelt våpen til "grisepris". -I tillegg er jeg både ammunisjonsforhandler og hjemmelader! Den er i 300 Rem Ultramag, som vel nærmest er en 375 H&H hylse klemt igjen til å kunne dytte avgårde en passe lang og tung 7.62 mm kule rimelig fort...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei igjen.

Det ble for de som lurer en Tikka t-3 med synt stokk kal .308. Gjorde etter min mening et greit kjøp på Jaktdepotet.

Sikte bestilte jeg fra statene, og valget falt på en conquest 3-9x50. Dette er undervegs, og satser på å få det om 1-2 uker.

Regner med at totalpris på dette er ca 10.000,- Var litt uheldig med dollar kursen da jeg bestillte (såg dette etterpå :) ), men noen høvdinger er likevel "tjent"

Takk for hjelpen til alle som har vært behjelpelige med innspill og erfaringer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3510 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
  • Av Kikut
   Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.
   Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.
   Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 
   Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :
   - Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 
   - Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 
   - Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?
    
   Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!
  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår.