Jump to content
IGNORED

Kjøp av rifle


osakaren
 Share

Recommended Posts

Hei

Jeg lurer på om det er noen som kan hjelpe meg litt i valg av rifle og kikkert?

Jeg lurer på en Tikka, Howa eller noe lignende, og jeg vurderer da kal .308. Ønsker en solid og bra rifle til en overkommelig pris.

Ønsker også en god kikkert, men er relativt blank når det gjelder hva jeg bør velge.

Bruksområdet er hovedsakelig hjorte, og rådyr jakt, men med mulighet for annen jakt. Kunne godt tenkt meg en lyssterk kikkert som er bra i skumring og dårlige lys/værforhold, men ikke noe fancy greier som jeg ikke har behov for.

Er det noen som kan anbefale noen ok rifler, uansett fabrikant og noen gode kikkerter, evt hvem som selger disse. (Bor på vestlandet) Høres foreksempel .308 som et greit kaliber for en allround rifle??

Har tenkt å legge ca 10000,- i dette...

Ps Finnes det rifler som er klargjort for montasje av lyddemper, eller må en uansett få en børsemaker til klargjøre for dette.

Håper noen kan hjelpe en en forvirret våpenkjøper. På forhand takk

Link to comment
Share on other sites

har klødd meg litt i hodet over dette sjøl tidligere. begge riflene du nevner er stort sett omtalt i positive vendinger. kaliberet er helt greit, 30.06 er litt hardere, 6,5x55 er litt mildere, men stort sett smakssak.

I disse kaliberene er det også masse brukt å få tak i. egentlig bare å begynne på finn.no kanskje du tilogmed har råd til å gå opp en prisklasse, ved bruktkjøp.

Når det gjelder kikkert Må du bare sjekke ut Nettbutikkene i USA. med dollarkursen nå kan det bli latterlig billig. jeg bestillte denne: http://www.bhphotovideo.com/c/product/443345-USA/Zeiss_5214919920_4_5_14x50_Conquest_AO_MC.html

Pakka kom fort og ikke noe tull. Super kikkert til nesten ikke noe penger.

Link to comment
Share on other sites

Min styrke som jeger ligger i å oppdage og komme inpå dyrene. Den delen som har med våpen å gjøre kan jeg egentlig ikke mye om, men jeg vet hva JEG mener.

Legg så lite som mulig av pengene på rifle og maksimalt på kikkert. Du skal jakte i skumring og dårlige lys/værforhold, og da nytter det ikke med en godværskikkert. Som jeg fikk beskjed om en gang: "Kjøp like godt Zeiss først som sist. Det er der du kommer til å ende allikevel". Det finns flere kikkertmerker i premiumklassen, og du MÅ velge en av dem. Selv har jeg Pecar (RIP), og lyset i den er fantastisk mot hva jeg hadde i den forrige kikkerten min .

Link to comment
Share on other sites

Jeg har liten erfaring på rifler og kikkerter. (foruten litt konkuranseskyting i yngre dager)Er derfor litt usikker på hva en kikkert med feks. 4_5_14x50 vil si. Jeg tror jeg har forstått såpass at 50 vil si "åpningen" på kikkerten. Er det noen som har en grei forklaring på dette. Hva ville vært mest kurant til bruk på hjort og rådyr, gjerne i dårlige lysforhold.

Høres f.eks 4_5_14X50 fornuftig ut eller blir dette for voldsomt eller omvendt. Trenger ingen kikkert som er beregnet på flere kilometer :?

Link to comment
Share on other sites

Browning A-bolt Stalker eller Hunter anbefales! Genial sikring, avtagbart magasin som er bare å legge i lomma! Har kal. 6,5x55, mildere kaliber samt at den har den retteste kulebanen! Men bevares, 30-06 og.308 er meget populært, .308 er fin på baneskyting også! Ser at XXL har knalltilbud på Zeiss kikkerter nå, bedre får du ikke!

Link to comment
Share on other sites

Mange med samme spørsmål på Kammeret.

Tikka T3, Howa og Remington 700 er populære rifler i din prisklasse. Hvis du sjekker Jaktdepotet, Jakt og friluft eller XXL så kan du finne komplette pakker. Husk, det lønner seg å ringe rundt for å prute :lol: Når det gjelder kikkertsikter så betyr f.eks. 3-9X50 at du kan variere forstørrelsen mellom 3 og 9 ganger og at objektivdiamteren er 50 mm. Kikkertsikter med lav forstørrelse er mer egnet til terreng der det er trangt og kort skyteavstand en kikkerter med høy forstørrelse. Lav forstørrelse gir større synsfelt. Stor objektivdiameter slipper inn mer lys enn liten, men det er flere forhold som spiller inn. Forstørrelse, kvaliteten på linsene osv. De fleste regner 56 mm objektiv og en forstørrelse mellom 8 og 10 ganger som idéelt i skumringa. Helst av Østerriksk eller Tysk produksjon, men sånne kikkerter sprenger ditt budsjett :lol: Du får større objektivdiameter også, men de blir for tunge. Sjekk denne tråden på Kammeret, her står det mye fornuftig om kikkertsikter.

Link to comment
Share on other sites

Vet ikke om jeg er helt enig i å legge så fryktelig mye i kikkert. Bruker selv en Aimpoint (rødpunkt uten forstørrelse) på 30-06en min. Den funker veldig bra i lys og skumring. (I mørke skal ingen jakte!!!) Jeg skyter ikke på noe på over 150 meter uansett, så forstørrelse er oppskrytt. (Kikkerten har jeg rundt halsen, ikke på rifla)

Link to comment
Share on other sites

Takk for mange gode svar.

Har ikke helt bestemt meg, men lurer litt på en Howa Hogue, med Bushnell Legend 3-9X50 kikkert. (Det ble visstnok i 2006 kåret til beste økonomiske siktet til bruk i dårlig lys av Svenske vapentidningen)

Noen som har erfaringer med denne kikkerten, i forhold til gode og dårlige lysforhold evt. andre erfaringer med denne (gode som dårlige)?

Jaktdepotet har pakkepriser på dette til 7890,- (+1000,- i rustfritt)

Kan også få montert BR Reflex T-8 lyddemper for 2990,-

Er da oppe i ca 11900,-

Hva er deres erfaring med lyddemper? Koster det mer å få dette ettermontert senere. Rekner med at det ligger en rabatt for montering av lyddemper ved kjøp av nytt våpen.... :-)

Hva er fordelen/ulempen med rustfritt? Hva anbefaler dere?

Har også kikket på Tikka T3 Lite & Kikkertsikte Hawke Endurance 30 IR 3-12x50 (11.990,-) eller Kikkertsikte Hawke Endurance 30 IR 2.5-10x56 (12.390,-). Men dette blir jo en noe dyrere pakke som kansje blir for mye for mitt bruk :lol:

Setter pris på gode svar, meninger og erfaringer.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke erfaring med Howa rustfritt men med en Tikka i "rustfritt"

Den er vesentlig lettere å vedlikeholde en en børse i svartstål. Det skal mye mere til før det ruster skikkelig.

Den har vært med nå et år på masse seljakt og blitt badet i sjøen noen ganger og holder seg mye bere enn gamlebørsa i svartstål.

Ikke minst er det samme metallet helt i gjennom. Svartstål er blånert for å hindre rust. Men det er lett å få riper og skader i blåneringa og da ruster det fort.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Det er prisen du legger opp til som gir begrensninger. "Standardkalibre" i Norge er 6.5x55, .308 og 30-06, og såfremt du ikke er en ivrig patronpresser (mekke ammo sjøl) så bør du vel holde deg innenfor disse av logistiske årsaker. Både 6.5 og 30-06 har fordeler mtp kulevalg framfor .308 da du kan få patroner med lengre (ofte bedre gjennomskyting) kuler. Men det er ingen absolutt faktor, og behøver ikke stoppe deg fra å gjøre et godt kjøp i feks .308. Tenk gjerne baneskyting som det som gjør mest ugang i pungen, og skuldra... 6.5 står for meg som det greieste valget for norsk storvilt, så finner du et pent brukt eksemplar kan du kanskje få det til for under 10.00,- selv med en bra kikkert. Greie kikkerter koster ubønnhørlig fra 4.000,- og oppover. I tillegg kommer kraftige ringer til oppunder 1.000,-. Da blir det ikke så mye igjen til rifla, men det er faktisk prioriteringen du bør gjøre! Hvis du er nybegynner har du mye igjen for å handle hos en lokal butikk framfor "fjernkjøp", selv om det blir litt dyrere. Og glem nå å drive import sjøl! Med mindre du er ute etter noe heeeelt spesielt er det ikke rare besparelsen i forhold til å kjøpe "pakke" her hjemme.

I din prisklasse er kvalitet og bruksegenskaper temmelig like uansett hvilket våpenmerke du ender opp med. Noen våpen, feks Ruger, har etter noens mening mer behov for litt avtrekkerpuss og kanskje bygge om til frittliggende forskjefte. Slikt arbeid koster noe, og når alt kommer til alt blir resultatet gjerne det samme som for våpen som koster ditto ekstra.

Har sjøl nettopp bestilt en Remington 700 BDL med Bushnell kikkert. Om ikke kikkerten (3-9x40) inngikk i en for meg sabla gunstig pakke hadde jeg nok lagt til litt ekstra der. Jeg har ikke bruk for all den forstørrelsen etter min mening, og den dagen jeg eventuelt utvider jakta til å kunne utnytte slik forstørrelse vil jeg nok fort ønske meg 56 mm dia for bedre lysegenskaper. Men siden den går helt ned til 3X så er den grei for meg. Kaliberet er ikke innen de tre jeg har anbefalt deg, men det har årsak i tilbudet jeg fikk på et enkelt våpen til "grisepris". -I tillegg er jeg både ammunisjonsforhandler og hjemmelader! Den er i 300 Rem Ultramag, som vel nærmest er en 375 H&H hylse klemt igjen til å kunne dytte avgårde en passe lang og tung 7.62 mm kule rimelig fort...

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Hei igjen.

Det ble for de som lurer en Tikka t-3 med synt stokk kal .308. Gjorde etter min mening et greit kjøp på Jaktdepotet.

Sikte bestilte jeg fra statene, og valget falt på en conquest 3-9x50. Dette er undervegs, og satser på å få det om 1-2 uker.

Regner med at totalpris på dette er ca 10.000,- Var litt uheldig med dollar kursen da jeg bestillte (såg dette etterpå :) ), men noen høvdinger er likevel "tjent"

Takk for hjelpen til alle som har vært behjelpelige med innspill og erfaringer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy