Gå til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Har noen en ferdig matliste for en 14 dagers tur ?

Jeg har laget en liste der jeg har 

Havregrøt med sukker/kanel til frokost.

x1 Real Turmat til lunsj.

Potetmos og selvfanget fisk til middag (100 gram spekemat hvis jeg ikke får fisk)

I tillegg til dette har jeg noen pakker rosiner og litt små snacks.

Salt, pepper, gastromat og smør også.

Er det noen som har tips for å videre utvide og/eller bytte ut noe på matlisten ?

Annonse
Skrevet

Mat er veldig individuelt, så det beste er å bare teste og bygge seg erfaring derfra. Jeg liker variasjon og menyen din hadde kjedet meg, selv om den dekker behovene man har underveis på tur. 

Sommerstid synes jeg ikke grøt er noe særlig godt hvis man våkner i et varmt telt som steker i sola. Noen frokostalternativ kan være: Frokostblanding med tørrmelk; smøre seg lefser med potetlomper, smør, kanel og sukker; eller såklart brødmat til de første dagene, og knekkebrød for senere dager, med forskjellig pålegg (squeezysyltetøy, spekepølse og tubeost pleier å holde seg godt). Pannekaker er alltid stas om man har god tid. Greit med en ekstra plastflaske så blander du bare pulveret i sånn ferdigrøre med vann og rister. Funker jo til middag også.

Noen lunsjer som kan spises uten å må varme vann kan være godt. Hvis det er ruskete vær og du helst vil komme frem er litt spekemat og noe kjeks og sjokolade grei lunsj. En ferdig påsmurt lefse, noe tørket frukt og nøtter er andre alternativ.

14 dager med potetmos er kjedelig. Noen poser hurtigris er jo grei variasjon. Ellers er det godt med noen Toro-gryter. Du kan bare blande potetmosen rett oppi de, f.eks. jegergryte. Jeg lager av og til tomatbasert gryterett med fisk også. Koker fiskestykkene, tar de ut, og så har jeg en pose Toro mexicansk tomatsuppe oppi suppekrafta og koker den. Imens rensker jeg fiskestykkene og tilslutt hiver jeg de store bitene med ferdig renset fisk oppi gryta. Det blir litt bacalao-aktig og er en fin variasjon til de vanlige fiskemiddagene.

Litt utvalg i krydder kan heve smaksopplevelsen på mye, og veier lite. Jeg har som regel med salt, pepper, kanel, røkt paprika, cayennepepper, chilifrø, urteblanding (herbes de Provence) og tørkede einebær. Hvis du gidder å tørke grønnsaker kan du berike mange måltider!

Og til slutt så har jeg alltid med litt utvalg i varm drikke: kaffe, te, solbærtoddy, kakao og noen poser rett-i-koppen-supper.

  • Liker 2
Skrevet

- Pannebrød (en porsjon per brødpose. Tilsett en skvett vann, kna i posen, riv av et hjørne, press ut i stekepannen).

- Frokostblandinger med nøtter, rosiner og nido tørrmelk. (En porsjon per pose. Tilsett vann og rist/rør).

- Pizza. (4pakning med små pizzabunner passer perfekt i stekepanne med lokk). Legg på ost, spekeskinke, salami, ketchup, pesto, eller hva du har med).

- Tortellini (tørket utgave). Pestoen passer fint til dette, og til pizzaen, eller som pålegg på pannebrødet.

- Salt, pepper, sitronpepper, piffi og sukker/kanel.

- Babygrøt. Kan også blandes med havregrøten.

- Vestlandslefse (blåtlegges med plastfolie).

- Tørket mango, ananas, nøtter.

 

  • Liker 2
Skrevet
4 hours ago, foroll said:

Mat er veldig individuelt, så det beste er å bare teste og bygge seg erfaring derfra. Jeg liker variasjon og menyen din hadde kjedet meg, selv om den dekker behovene man har underveis på tur. 

Sommerstid synes jeg ikke grøt er noe særlig godt hvis man våkner i et varmt telt som steker i sola. Noen frokostalternativ kan være: Frokostblanding med tørrmelk; smøre seg lefser med potetlomper, smør, kanel og sukker; eller såklart brødmat til de første dagene, og knekkebrød for senere dager, med forskjellig pålegg (squeezysyltetøy, spekepølse og tubeost pleier å holde seg godt). Pannekaker er alltid stas om man har god tid. Greit med en ekstra plastflaske så blander du bare pulveret i sånn ferdigrøre med vann og rister. Funker jo til middag også.

Noen lunsjer som kan spises uten å må varme vann kan være godt. Hvis det er ruskete vær og du helst vil komme frem er litt spekemat og noe kjeks og sjokolade grei lunsj. En ferdig påsmurt lefse, noe tørket frukt og nøtter er andre alternativ.

14 dager med potetmos er kjedelig. Noen poser hurtigris er jo grei variasjon. Ellers er det godt med noen Toro-gryter. Du kan bare blande potetmosen rett oppi de, f.eks. jegergryte. Jeg lager av og til tomatbasert gryterett med fisk også. Koker fiskestykkene, tar de ut, og så har jeg en pose Toro mexicansk tomatsuppe oppi suppekrafta og koker den. Imens rensker jeg fiskestykkene og tilslutt hiver jeg de store bitene med ferdig renset fisk oppi gryta. Det blir litt bacalao-aktig og er en fin variasjon til de vanlige fiskemiddagene.

Litt utvalg i krydder kan heve smaksopplevelsen på mye, og veier lite. Jeg har som regel med salt, pepper, kanel, røkt paprika, cayennepepper, chilifrø, urteblanding (herbes de Provence) og tørkede einebær. Hvis du gidder å tørke grønnsaker kan du berike mange måltider!

Og til slutt så har jeg alltid med litt utvalg i varm drikke: kaffe, te, solbærtoddy, kakao og noen poser rett-i-koppen-supper.

Takk for et utfyllende svar. Tenker nok å mixe opp litt så jeg får litt variasjon.. Men potetmosen følger alltid med hah 😂

Skrevet
3 hours ago, Marius Engelsen said:

- Pannebrød (en porsjon per brødpose. Tilsett en skvett vann, kna i posen, riv av et hjørne, press ut i stekepannen).

- Frokostblandinger med nøtter, rosiner og nido tørrmelk. (En porsjon per pose. Tilsett vann og rist/rør).

- Pizza. (4pakning med små pizzabunner passer perfekt i stekepanne med lokk). Legg på ost, spekeskinke, salami, ketchup, pesto, eller hva du har med).

- Tortellini (tørket utgave). Pestoen passer fint til dette, og til pizzaen, eller som pålegg på pannebrødet.

- Salt, pepper, sitronpepper, piffi og sukker/kanel.

- Babygrøt. Kan også blandes med havregrøten.

- Vestlandslefse (blåtlegges med plastfolie).

- Tørket mango, ananas, nøtter.

 

Absolutt mye bra tips. Tørket frukt er noe jeg skal notere ! Takk🫡

Skrevet

Som alternativ til potetmos og hurtigris bruker jeg snarkokt couscous. Den typen som bare skal stå og trekke i kokende vann, ikke kokes. Jeg blander 1 dl couscous med 1/2 ts buljong og en god dæsj urtekrydder i en liten frysepose, så er det bare å helle alt det oppi en liten kopp med kokt vann og vente 5 minutter.

Alt etter hvor jeg er, blir "biffen" feks en boks sardiner i olje, litt spekemat, røkt kjøttpølse eller hva jeg nå har.

  • Liker 1
Skrevet
3 hours ago, Bryggekar said:

Som alternativ til potetmos og hurtigris bruker jeg snarkokt couscous. Den typen som bare skal stå og trekke i kokende vann, ikke kokes. Jeg blander 1 dl couscous med 1/2 ts buljong og en god dæsj urtekrydder i en liten frysepose, så er det bare å helle alt det oppi en liten kopp med kokt vann og vente 5 minutter.

Alt etter hvor jeg er, blir "biffen" feks en boks sardiner i olje, litt spekemat, røkt kjøttpølse eller hva jeg nå har.

God ide, couscous er digg

Skrevet
10 minutes ago, Espen Ørud said:

Jeg slår som alltid et slag for tørkede bananer som tursnacks/energipåfyll.

Sist jeg tørket så ble 30 bananer redusert til 960g ferdig tørket tursnacks: 

20240706_133550.thumb.jpg.104c601feede27

Jammen, så 3 bananer daglig på en 10 dagers tur for eksempel,  der 3 bananer veier 100 gram. 100% mye mat for vekta !

Skrevet

Du har fått mange gode tips ,men jeg kan også nevne fiskesuppe for å få litt variasjon i fiskemåltidene. Ta med litt tørrmelk å ha oppi så blir det prima. 

Skrevet
12 hours ago, Øystein_ said:

Du har fått mange gode tips ,men jeg kan også nevne fiskesuppe for å få litt variasjon i fiskemåltidene. Ta med litt tørrmelk å ha oppi så blir det prima. 

Supert. Er nok godt det ja, gjerne med fisk oppi også :D 

Skrevet

14 dager med mat blir jo litt i sekken.

Som det nevnes her er mat veldig individuelt. Jeg for min del prioriterer lett sekk + å kunne gå langt der det ikke er reprovianterings-muligheter. Det innebærer at 
1) jeg spiser mindre enn jeg forbruker, 
2) jeg spiser ganske ensformig og kjedelig,
3) jeg prøver å ha en relativt høy andel fett (høy kcal/vekt-ratio + bedre energinivå for min del) og proteiner (i et forsøk på å minimere muskelsvinn ved et noe lavt matinntak)

Ved å spise fettholdig opplever jeg at jeg unngår slappheten man får når man går "sukker-tom", som man kan få når kroppen forventer et kontinuerlig påfyll av karbohydrater. Da kan jeg gå en del på reservelagre uten å bli slapp.

Jeg spiser ikke frokost. En dagspakke hos meg ser slik ut:
- en nøttepose som jeg spiser av gjennom dagen (100-200 g nøtter, 50 g tørket frukt/bær)
- en proteinbar ila. dagen
- en Real på kvelden (det er her variasjonen kommer inn). Cold soaked.
- en proteinshake på kvelden

Avhengig av nøtteposen, blir dette et sted rundt 2000 kcal og under halvkiloen per dag 😊 Merker jeg at jeg begynner å tappes, går jeg evt. innom en hytte og spiser noe energirikt for å fylle på litt.

Skrevet

Går du en kuperad tur kan du förbruka 5-6000 kal/dag iaf med packning på ca 20 kg och går du ned till 2000 kal/dag kan du räkna med att tappa 300-500 gram i vikt om du väger 80-90 kg 

Jag fick kryptosporidium av glaciärer vatten och gick ner 5 kg på ca 8 d och ändå lättgånget utom 2 d.

Då åt jag musli och torr mjölk och kex och nötter och potatismos då jag trodde att mitt egentorkade kött var orsaken till magsjuka och vågade ej ta mkt choklad och små portioner.

Imodium fick ordning på magen l akuta läget så man kunde gå vidare ta dock Aldrig mer än rekommenderat på bipacksedeln.

Fiske kunskapen räcker ej för mig att förlita sig på att få tillräckligt med protein och tiden får tas från vandrings/sovtid.

Skrevet

Jeg er 60-65 kg, går med lette sko, og bærer 10-15 kg så jeg bruker nok litt mindre enn det. Men jeg mister ~1 kg i uka. Går helt greit for en måneds tid, men for lengre turer enn det trengs nok en annen strategi.

Jeg har heller verken tid eller kunnskap til å fiske (eller lyst til å bære utstyr for det) 😅

Imodium er notert 👍

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.