Gå til innhold
Stig84

Tips og råd til ny fiskestang

Det er 793 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

heihei!

 

Etter å ha brukt en del penger opp gjennom åra på skikkelig billig teleskop fiske sett og sett disse nesten falle fra hverandre etter en sesong synes jeg det er tid til å kjøpe noe bedre.

Men med null peiling på hva jeg burde kjøpe må jeg spørre dere om råd.

Er det noen bakdel å velge teleskop stang? Er for det meste på fjellet jeg fisker så burde ikke være alt for stor og tung

Noen fiskestenger og sneller dere kan anbefale?  pris har egentlig ikke noe å si

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjøp ei lang stang, 10-13 fot til fjellfiske. Da kaster du mye lengre ut og får mer fisk enn om du går rundt med en kort liten "strikkepinne". 

Milo green spirit 12 fot 8 - 30 gram er ei veldig bra stang. Hvis pris ikke har noe spesielt å si så er det bare å kjøpe den stanga. Ganske dyr, men det er virkelig verdt det! Den er en drøm å fiske med.

 

Ikke kjøp teleskopstang. Teleskopstenger har veldig dårlige egenskaper kontra vanlige stenger. 

Endret av Øuar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Delvis enig med Øuar, selv om jeg liker litt lettere klasse på fjellfisket. Teleskopstenger har dårlige egenskaper sammenlignet med vanlige stenger. Lengre stenger kaster langt, men er ofte ikke like presise når en vil kaste kort og presist (f.eks. i et elvestrekk). 

Liker selv best stenger på 9-11 fot slik jeg fisker, og litt lettere slukklasse for sluker og spinnere fra 6-22 gram. Milo green spirit fås også i 11 fot 5-22 gram. I Budsjettklassen er en Shimano Beastmaster en robust og god stang. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg fisker mest med flue, men fikk en slukstang med haspelsnelle, begge Shimano, og sannsynligvis som solgt en pakke, i presang for to år siden. Superbra. Tror 10 fot stang, 5-22 gram. Man er vel ganske trygg hvis man ber om godt tilbud til maks 2-3000 i en seriøs butikk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fjellfiske kan være så mangt. Fisker du mest i litt større vann med pen fisk og over skoggrensa er green spirit stengene nevnt ovenfor glimrende. Samme med andre lignende stenger selvsagt. Fine å kaste sildesluker laangt ut med  I mindre vann, elver og tjern ville jeg valgt noe lettere og kortere. Samme hvis du fisker i skogen. Og hvis du foretrekker lette sluker. Er det mest fisk opp til 500g med enkelte større slengere ville jeg også valgt noe lettere.  Kjedelig å dra småfisk på kraftig utstyr. Legg minst like mye penger i snella som i stanga! Skulle jeg personlig valgt ei stang til alt ørretfiske ville det blitt en 9-foter med kastevekt på 5-20g. Gjerne 5- delt for kort transportlengde.

Endret av knutis

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har to stk. Shimano Beastmaster BX. Den ene er 1.8 til 2.1 meter og den andre er 2.4 til 2.7 meter. 

Som du ser så kan du variere lengden på disse stengene og jeg bruker den korteste når jeg fisker fra kano eller langs bekker hvor det er mye vegetasjon. Den lengste er en trofast følgesvenn når jeg går på fjellet. 

Begge stengene har en anbefalt slukvekt på 3 - 14 gr. Dette passer bra for "lettspinn" fiske. Det er ikke ofte jeg bruker grovere redskap på fjellet.

Stengene leveres i en transporthylse, 63 og 64 cm. som passer bra utenpå sekken. 

Men de koster litt. Da jeg kjøpte dem var ordinærprisen kr. 1600,-, for en stang, men det var salg med 50% avslag så jeg fikk to stenger til prisen av en.

Skjult lenke - logg inn for å se den

Snelle:

Jeg har flere sneller, men de som brukes mest er en liten shakespeare QUO, Mitchell Avocet II 500 og en Mitchell Avocet Gold III 500

Dette er små sneller, men jeg synes de er store nok for så lette stenger, og så bruker jeg fireline. Sterk og tynn line gjør at du kaster langt med små lette sluker og spinnere.

Hvis du er fornøyd med å kjøpe sett som består av stang + snelle så ser jeg at Villmarksbutikken selger sett som består av  Berkly Twilight Trevel + Mitchell Avocet Gold til en akseptabel pris. Jeg kjenner ikke til disse stengene, men jeg vil anta at det er en helt ok stang. f.eks.   Berkley Twilight Travel + Mitchell Avocet Gold IV / 804 L + 2000   til kr. 1299,-

Skjult lenke - logg inn for å se den

Jeg liker å gå i en butikk og kjenne på redskapen. Spesielt er det greit å kjenne på balansen og hvordan snella går når den er festet på stanga. Du kan prøve flere sneller av samme type og oppleve at de føles forskjellig når du sveiver.

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Personlig ser jeg ikke behov for kastevekt over 15g til formålet. Lengde 9-10 fot? Fortrinnsvis med nok rygg til å kjøre fisk av litt størrelse. 4/5 delt stang som ideelt sett ikke er lengre enn pakket sekk.

1000/2000 størrelse snelle. Gjerne frontbrems for å tyne litt vekt for lange turer. 2000 anses av mange å kaste litt lenger. Muligens er det også noe mindre risiko for tugg på sen.  

Endret av Markamann

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Til fjellfiske (kasting med stang fra land på fjellet) så vil veldig mange oppleve at når man starter å benytte lengre stenger og kastevekter fra 18 gr og opp så vil man ofte få både mer og større fisk. Det kan egentlig ses på som et paradigmeskifte når det gjelder hvilket utstyr som faktisk er best egnet til fjellfiske etter ørret. Den typen utstyr som markedsføres som ørretfiskeutstyr er sjelden det mest effektive ørretfiskeutstyret. Lettspinnfiske er på generell basis mindre effektivt på fjellet enn lengre stenger og tyngre sluker. (Ingen regel uten unntak her da vel og merke....) Men undertegnede og mange andre med meg har opplevd å bedre fangstene betraktelig etter at små stenger for lave slukvekter ble byttet ut i tyngre skyts. Det anbefales prøvd ut for alle som ikke har testet det og som fortsatt fisker med korte stenger og lave slukvekter.

 

Endret av Øuar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

@Øuar

Jeg har alltid sverget til lettspinn på fjellet, men som du sier, det kan jo tenkes at større redskap ville gitt større resultat. 

Men det fordrer jo at det finnes større fisk, og det er det ikke så mye av her hvor jeg pleier å fiske. Når fisken passerer 500 gr så blir det storfisk i mine øyne, og heldigvis så er det ikke gjedde i våre fjellvann.

Men jeg har jo sett hvilke sluker Monsen bruker på sine turer og han får jo ganske bra med fisk hvis vi skal dømme etter det han viser på film. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Alltid lurt å tenke godt over bruksområdet når man skal handle fiskestang. (og andre ting). Er dette den eneste fiskestanga man skal ha, eller er det en av flere? Og spiller vekt og transportlengde noen rolle? Selv har jeg (for) mange. I lengder fra 6 - 12,6 fot. Og den jeg bruker mest på fjellet nå er 12 fot 5-25g. Men da må det føyes til at mitt fjellfiske foregår i middels store og store vann hvor det er fisk av bra størrelse, gjerne 1kg+. Og bruker mest sluker på 12-25g. Skal jeg fiske i småvann i skogen hvor det ofte er trangt å kaste blir det heller en 7-foter med kastevekt opp til 12g. Der er 12-fotern håpløs. Med kun 1 stang er det viktig at denne dekker alle de situasjonene man kommer i. Men klart, fisker man stort sett under en type forhold kjøper man det som passer best der! 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tar opp igjenn denne tråden her. Skal ha fiske til fjellet, altså over tregrensa. Bruker etterkvart kun 12 fot i sjøen der eg har littegrann erfaring etterkvart synes det fungerer mykje bedre enn med 9 fot så akkurat der er eg rimelig klar, vil ha ei på 11-13 fot til fjellfiske og. 

Har fiska lite i fjellet til no, er så og sei i startgropa så er avhengig av å lesa meg opp å høyra på andre. Siå eg er vant med å fiska med sluk så tenke eg først og fremst på stang til det, dei 2 andre alternativa eg veit om er makk og flågedupp. Ser Milo stanga som blir andbefalt, synes kanskje den blir litt i dyraste laget. tenkte kanskje litt på den her heller da Skjult lenke - logg inn for å se den Kan den vera bra nok for fjellfiske med sluk? og vil den duga til makk og flågedupp og eller bør eg lika godt lera meg å fiska med fluestang først som sist og kjøpa meg ett sånt sett og ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kan virkelig anbefale min kombinasjon: Shimano BeastMaster 10" STC med kastevekt 7-21g og Shimano Aernos 2500-snelle. 

STC = reiseversjon. Er 5-delt, slik at lengden når den er nedpakket passer fint i sidelommene på sekken. 

Et annet alternativ er en Shimano BeastMaster / SpeedMaster 9" / 10" med kastevekt 3-14-gram, og en snelle i 1000-størrelse. Men på fjellet trenger man gjerne litt tyngre sluker og spinnere pga. mye vind, og da er det første alternativet helt perfekt. Får også litt sterkere utstyr å kaste dupp med (disse kan fort veie 15g). 

Med riktig tilpasset størrelse på utstyret får man lengre kastelengder (som er en fordel) og rett og slett større fiskeglede. 

Shimanostengene er av veldig høy kvalitet, og tåler masse. Ble anbefalt av 90% av de jeg spurte da jeg var på jakt etter utstyr. 

Selv bruker jeg vanlig snøre (mono / nylon) i 0.20-størrelse, men her også finnes det en million alternativer - men da øker også prisen. Min tankegang er at det er slikt jeg kan sette meg inn i på sikt. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 793 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Thomas Rekdal
   Hei,
   Tenkte å ta en overnattingstur i Nordmarka i helgen.
   Starter turen fra Songsvann, supert om det er et fiskevann i nærheten også.
   Noen som har noen forslag? 
  • Av UTE avdelingen
   Varm sommer der fjellvann og snø gir god nedkjøling. Flelktur til fiskevann, fisk på kroken. Husky møter sau.... og mye annen moro! Bli med på tur!
  • Av Fiskeren Jonny
   Da jeg har en tur under planlegging tok jeg med guttungen og stakk innom den lokale fiskesjappa i byen. Planen var å se på litt fiskeutstyr og få litt tips.
   Vi endte opp med at guttungen plukket ut litt sluker for fiske i ferskvann.
   Det ble følgende sluker:
   Møreungen Nordlys 7 gr.
   Møreungen Nordlys 12 gr.
   Møresilda 6 gr.
   Stingsilda Holo 7 gr.
   Søvik sluken 8 gr.
   Vibrax Blue Fox 6 gr.
   Se bilde!
   Noen som har erfaring med disse?
    

  • Av Erik Haaland
   Langtur denne helgen fra Stavtjørn til Stavanger Turistforening sin hytte på Støle. Sol, knusktørt og mer multer enn folk på turen innover - men jeg noterte at Helseministeren hadde vært på besøk for noen dager siden, bevis godt nok på at det er god helse å gå turen. Det gikk 4,5 timer inn med en liten pause på stølen Hommi. 
   Skjult lenke - logg inn for å se den. 

   Returen på Søndag gikk ned Søre Kvitladalen til STF hytta på Kvitlen (denne må dere besøke en gang!!), opp Nordre Kvitladalen til Hommi og så tilbake til Stavtjørn, totalt 35km begge dager og 10 timers trav, så det brant godt under føttene vel fremme ved bilen. Men turen tar jeg gjerne igjen!
   Skjult lenke - logg inn for å se den Fin start ved Stavtjørn  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Elva til venstre renner ned til Barbuvannet  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Vakre Hommadalen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Hommi  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Hovlandsstølen til venstre   Skjult lenke - logg inn for å se den STF hytta på Støle  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Kjentfolk på besøk   Skjult lenke - logg inn for å se den Søra Kvitladalen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Reine Amazonas, bare litt mindre vann....  
      
      
   Skjult lenke - logg inn for å se den STF hytta på Kvitlen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Opp Nordre Kvitladalen  
   Skjult lenke - logg inn for å se den  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Hadvardhomtjørna på høyre side  
   Skjult lenke - logg inn for å se den Siste innspurt
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.