Gå til innhold
  • Bli medlem
IGNORED

Ønsker gode råd/erfaringer med rase eller blandings rase


Anbefalte innlegg

Hei :) 

Vi ønsker oss en hund, men er veldig usikker på rasen. Håper derfor på gode råd/erfaringer med rase eller blandings rase. 


Har hatt en Boerboel tidligere, som vi var veldig glade i. Lynne hennes var fantastisk, men hun slet med å tilpasse seg en familie og akseptere to eiere. På toppen av det hele var det dårlig avl, som gjorde at hun måtte operere 3 ganger før hun var blitt 3 år. Når hun for 4 gang fikk en skade i foten ville ikke veterinær at vi skulle fortsette. Dette var veldig trist!! Men vi lyttet til veterinær og måtte avlive henne. 
Dette var mitt første møte som hundeeier. 
Det skal sies at vi gjorde mange undersøkelser i forkant, besøkte forskjellige opprettete, dokument stamtavle, valpe tester og leste på nett. 

Dette har gjort at jeg er blitt veldig skeptisk til artikler på nett og opprettete, og ønsker derfor å komme i kontakt med «vanlige» folk.  
Jeg ønsker fordeler og ulemper (hva som må jobbes ekstra med). 
 

Vi ønsker oss en familie vennlig hund som er mellomstor. En som er lydig, og som liker å ha kontakt med eieren/familien sin.  Kan gå løs i skog og mark. Og som kan være med på skitur om vinteren og telt tur om sommeren. Ansvaret for en slik hund ligger jo så klart hos oss, men at rasen har grunnlag for det.

Vi er aktive i helgene, men det blir moderat i ukedager med tanke på familie livet. 

Vi har snakket om hvitgjeterhund og Dansk-svensk gårdshund. 
 

Har lest mye flott om begge, men noen som har erfaringer med disse, eller andre dere tror kunne passet godt inn i flokken vår? 

Endret av linda_nor
Lenke til innlegg
Del på andre sider
  • linda_nor changed the title to Ønsker gode råd/erfaringer med rase eller blandings rase

Vi hadde omtrent samme kriterier som deg, og endte med en finsk lapphund. Han har bare vært hos oss i fire uker, så det er litt tidlig å trekke de store konklusjonene, men jeg tror det er en rase som kan passe for en passelig aktiv familie. De er glade i aktivitet, men ikke hele tiden,slik som f.eks trekkhunder. 
 

De er svært robuste med tanke på vintertur, og selv valpen vår koser seg i 15 minusgrader. 

EAC5DB06-A1D4-4481-B55A-9F68DBA91BD9.jpeg

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg skulle gå for DSG da jeg vurderte hunderaser. Endte opp med en Norsk Lundehund!:)

Det er en gammel ur rase som passer inn i beskrivelsen din -eneste lille haken er at noen Lundehunder kan være noe sta til tider (ur raser er ofte litt sta..) Verdt å kikke på og lese litt om hvertfall:)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Veldig fornuftig av dere å velge en annen rase enn Boerboel, som kan være en krevende hunderase ovenfor både folk og andre hunder.

Styr unna øvrige vokterhunder og kamphundraser.

Styr unna norsk schafer, mye arvelige sykdommer og rasen har nærmest vært nede for telling helsemessig både psykisk og fysisk de to siste tiår. Trist for familien og kanskje måtte avlive hunder av helsemessige grunner i ung alder.

 

Det er mange raser å velge imellom til deres bruk/ønsker. Golden retriver, mellompuddel, kongepuddel, labrador, finsk lapphund, og sikkert ytterligere 30-50 hunderaser eller en blanding av disse.

Jeg gikk 14 dager på Hardangervidda med en golden retriver og ble overrasket over hvor godt egnet denne rasen var som turkamerat,denne hunden ble med meg på uttallige turer året rundt i dens levealder.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvit gjeter er veldig fine hunder når de virker, men det er mye mentalt rusk i avlen. Skal dere gå den veien ville jeg vært ekstremt nøye med å treffe opphavet, kontakte eiere av annet avkom fra opphavet eller samme linjer osv. DSG skjønner jeg ikke hvordan dere har kommet fram til med tanke på kriteriene deres rundt å ha hunden løs og være førerorientert. Det er selvstendige hunder som også kan ha en del jakt i seg.

Det første som slår meg er labrador - om den ikke blir for stor for dere. Det er vel ingenting som slår retrievere når det kommer til å være førerorienterte og å kunne gå løse - normalt sett. De er også ekstremt allsidige. Flat og golden kan sikkert også passe (igjen forbehold angående størrelse og hva dere mener med middels stor), men spesielt golden KAN ha en pels som krever litt tiltak på vinterstid i form av kondomdress grunnet snøballer i pelsen. Uten at det behøver å være noe stort problem. Litt i samme leia har du engelsk springer spaniel - noe mindre, men også der kan nok kondomdress bli et must om vinteren og man må påregne litt pelsstell.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har selv vurdert FInsk Lapphund som hund nummer to etterhvert, og snakket med diverse oppdrettere og eiere. En ting som kan være greit å være klar over, er at det varierer veldig hvor stort gjeter og jaktinnstinkt individer fra rasen har. Det er opprinnelig en brukshund, så enkelte linjer og individer har sterkere driv enn andre. Noen jeg har snakket med har hunder som aldri kan være løse, mens andre motsatt. Her spiller selvfølgelig trening og en del inn, men det kan være greit kontakte litt ulike oppdrettere, og også ta med i vurderingen at det kan være en hund som kan være vanskelig å ha løs, og bli trigget ift gjeting i enkelte situasjoner. (ikke erfaring med dette selv, men det er tilbakemeldinger som går igjen fra flere oppdrettere og eiere jeg har snakket med).

jeg tenker at det er mange raser som kan passe ut i fra deres bruk, men at om dere er mye ute i kaldt/vått vær, er det greit å velge en rase med litt pels.Selv om det fins masse hundeklær og tiltak man kan sette inn, er det vanskelig å holde en liten våt hund varm over lengre perioder. 

Bruk litt tid på å snakke med oppdrettere og les om hva rasen opprinnelig er blitt brukt til. En Lapphund vil ofte ha mer lyd i seg enn en Spaniel da de tradisjonelt har blitt brukt til ulike oppgaver. Blandingshunder er  generelt sett ikke friskere eller sykere enn renrasede; i verste fall kan man få de "negative" sidene av begge rasene. Velger dere blandingshund, så tenk og over hvilken raser den er blandet av, og ikke minst gjør litt research på kjøper og. Ufattelig mange som driver råavel på blandingshunder, hvor tispene får flere kull enn anbefalt, og ofte veldig unge (og sjelden testet for arvelige sykdommer). Det siste avsnittet er kanskje ekstra viktig om dere velger en hund av mindre rase.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.