Gå til innhold
Lars L

Toposesystem - hvilke to poser velger man?

Anbefalte innlegg

Ideen er at det eneste man egentlig trenger er to soverposer for å dekke de aller fleste forhold, alt fra fjellet på sommertid til de kaldeste dagene på vidda. På sommerhalvåret bruker man en pose for tre sesonger som er i det varmeste laget for de varmeste dagene, og man kombinerer posene på de kaldeste dagene på vinteren. Justering ellers med lufting og ekstra plagg. Et genialt system som er velutprøvd og anbefalt av godt erfarne turfolk. Det naturlige spørsmålet blir da hvilke poser de to skal være -- hvilke temperaturgrenser vil vi ha? Syntet eller dun, eller en kombinasjon?

Jeg vil gjerne høre fra dere om erfaringer med et sånt system, og er spesielt interessert i hvilke temperaturgrenser de to ulike posene burde ha. Det er selvfølgelig ikke noen riktig kombinasjon her, men vil gjerne høre fra de som har erfaring med et sånt system. Forklar gjerne bruksområde også :)

 

Personlig har jeg skikkelig gode erfaringer med å bruke sommerposen min sammen med en vinterpose med 1000g dunvekt når temperaturen blir litt lavere enn hva sistnevnte holder meg varm i. Dessverre har sommerposen som i sin tid var et godt kjøp blitt utdatert: den er rett og slett ikke varm nok når temperaturen synker mot bare noen få varmegrader. Jeg har derfor tenkt at en pose med komfort-temperatur et sted rundt 0 grader er bedre for formålet. Sommerposen er uansett så slitt nå at det er behov for ny, så blir den reserve og reservert for varme sommernetter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har Marmot never winter som sommer-/innerpose. Ytterposen kan variere etter forventet kulde, men i skikkelig kaldvær så har jeg et drog av en Mammut-pose. Det blir litt trangt nedi der, men godt og varmt.. :) Skulle jeg velge om igjen, så ville jeg valgt en litt videre ytterpose. Det fins i dag en "wide" versjon av samme posen. Den hadde blitt perfekt, tror jeg.

Liker Marmot-posen. Den skal få en tur i trommelen nå for å fluffes opp litt, men den har holdt godt i mange år. Kompakt og god ned mot null, og har vært med på utallige sommerturer.

Med denne komboen så kan jeg legge meg rett ut under åpen himmel i minus 30 uten å være nervøs for å fryse. Hva som er limiten er vanskelig å si.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg også lurer litt på dette ang min NPL tur. Jeg har en ME helium 400 sovepose. Men som pose nr to burde jeg finne noe som veier maks 2-300 gram. Vurdere da enten et polyester pledd fra milrab eller en pose av dun på 125-200 fra cumulus

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har en syntet Lamina Z Torch (T-comf -9) og en dun Warmpeace Viking 600 og føler det er alt jeg trenger av poser. 

Dunposen innerst og syntet ytterst om det er svinekaldt. Testa Lamina Z nå med litt under null. Var alt for varmt. Det trodde jeg aldri jeg skulle si noen gang 😳 

Ikke fått testa oppsettet enda men jeg er så hellig overbevist om at det blir bra så da blir det sånn 😂 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Helsport har en syntetpose som er laget til dette formålet: Skjult lenke - logg inn for å se den

Hyggelig pris i Outleten til Helsport.

Jeg bruker denne sammen med en Rago Spring som har fungert veldig bra på vinteren. Føles ikke trangt. Sparer et kilo i forhold til droget av en vinterpose jeg også har, og er mer fleksibelt i forhold til pakking og vektfordeling.

Ellers gjør en foret fjellduk også samme nytten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Etter at Tessatroll snakket så varmt om toposesystem, har jeg prøvd det og angrer ikke :)

Har en kilos syntetpose fra Helsport (Snota) ytterst med en kile/ekstender i og Marmot Helium inni hvis det er svinekaldt. Ikke dumt. Ikke dumt i det hele tatt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har testet en del med mine to dunposer og syntes det fungerer meget bra. Jeg kombinerer en Mammut Sphere Spring tresesongs med en Hagløfs Leo -10 pose. Har sovet komfortabelt uten å fryse i -25 med denne komboen. Veldig fleksibelt på vintertur og særlig turer der vi veksler mellom telt og koier 😃

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjøpte meg en Halite overbag når fjellsport hadde salg på disse, tanken var å bruke denne sammen med en warmpeace 900 LW. Overbagen skal gi 10 grader ekstra, men når jeg brukte den i påsken i ca 5grader med en liten syntetisk pose med comf på ca 18 grader så holdt jeg varmen godt.

Jeg har bare prøvd warmpeacen inne i haliten for og se hvordan den passer, og den er romslig nok wide utgaven. Hvordan den funker mtp utetemp får neste vinter vise :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av linemor
   Hei, jeg er på leting etter en varm, lett fiberpose som tåler litt fukt. 
   Skal på tur i nord Norge i 3 mnd, juli, august og september, og skal være ute på hele turen. Trenger noe som kan tåle litt fukt, da jeg regner med at det ikke blir sol og varmt hver dag i løpet av så lang tid... 😅 Da er vel ikke dunpose et alternativ? 
   Den bør også ha så lite vekt og pakkevolum som er mulig i forhold til varme og komfort. Jeg håper på under 1,5 kg... Kan noen hjelpe meg, går meg litt vill i utstyrsjungelen😮
    
    
  • Av HannahS
   Har hatt fire netter i hengekøya nå. De tre første holdt jeg fint varmen, men denne helga frøs jeg meg igjennom natta. Temperaturen var nede i minus 2. Brukte Bamse som underlag i køya. 

   Vi er helt grønne på dette området, og kjøpte noen forholdsvis billige 3sesongposer. 
   Har prøve å Google litt rundt og sett mange anbefalinger om Rago vinterpose til damer. Ser prisen er oppe i 5700, men kom over denne; 
    
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Er det noen store ulemper med denne i forhold til den til 5700kr? Er det Evt noen andre poser dere anbefaler? 
  • Av Nybegynner på tur
   Hei, jeg trenger hjelp til valg av en 3-sesongs sovepose.
   Jeg er 198 cm høy og veier 105 kg. Jeg ser etter en sovepose jeg skal bruke på turer rundt i Oslo-marka fra vår til høst (fra rundt 0 grader og opp over). 
   Jeg tenkte meg hovedsaklig en dunpose, budsjettet er rundt 2000-3000 kr, men jeg kan være fleksibel.
    
   Etter å ha tittet litt så ser jeg at mange soveposeprodusenter sine Long-utgaver passer til folk opp til 195 cm, disse regner jeg med da er uaktuelle for meg.
    
   Noen alternativer jeg har funnet er f.eks.
   Skjult lenke - logg inn for å se den    Denne er satt ned fra 4499 til 2799.
    
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Denne har en T-Comfort-grense på 5 C. XXL har vanlige Rago-utgaven med T-Comfort på 0 C, men denne koster 1000 kr mer.
   Jeg tenkte at da kan jeg heller kjøpe Spring-utgaven og kjøpe meg en varm lakenpose jeg kan bruke på de kaldeste nettene, eller er dette en dum ide? 
    
   Det hadde også vært fint hvis soveposen var litt romslig slik at man kan snu seg rundt, men det er kanskje ikke å oppdrive i dette prissegmentet?
   Noen som har erfaringer med disse 2 soveposene, eventuelt finnes det noe bedre til rundt 2000-3000 kr? 
  • Av Hjulsund
   Hei
   Trenger litt råd og tips fra erfarne fjell- og turfolk.
    
   I sommer har vi tenkt til å bli med svigers på tur i fjellet. De brukte to uker i fjor på å gå på Hardangervidda og ble skikkelig bitt av basillen, men har ikke så mye erfaring med fjellturer bortsett fra det. Min samboer og jeg har lite erfaring med turer både på fjellet og i skogen. Men det vil vi endre på.
    
   Planen er å lage en camp i Jotunheimen og veksle på å gå litt turer og toppturer. Jr får nok ingen toppturer i år. Jeg tipper campen blir liggende på rundt 1300-1400 meter. Det vi er mest usikre på er hva han skal sove i. Det kan jo fort bli minusgrader på nettene, så han må ha noe varmt. I barnevogna ligger han i en sovepose av dun, og har sovet ute hele vinteren. Det har da vært temperaturer ned mot -10. Men da har vi masse klær på han samtidig. Holder det med en slik vognpose, eller burde vi investere i en sovepose. Hvilken sovepose kan anbefales i så fall? Har lest litt om Isbjørn, men de har en til barn som er 170 lang. Jr er ca 90 lang nå, kan jeg da i tilfelle snurpe igjen resten av posen hans? 
    
   Mvh
   Hans
  • Av fagerdal
   Hei,
   Skal ikke skryte på meg at jeg er noe typisk friluftsmenneske, men det har seg sånn at vi ikke får reist noe utenlands i sommer, så har derfor kjøpt meg en Amok Draumr hengekøye, som jeg tenker å få til en del turer med sånn Mai og utover.

   Jeg har sikkert lest hundrevis av forskjellige reviews, sett video på youtube osv for å prøve å finne en sovepose som vil fungere til mitt bruk utover sommeren.
   Så nå prøver jeg her, og setter pris på alle mulige tips og råd.

   Oppsett: Amok Draumr med liggeunderlag (Fjøl, 3 sesong med en R verdi på 3 (-4C)) + Tarp - Eventuelt Telt på enkelte turer.
   Sesong: Vår, Sommer, Høst, blir vel mest brukt Juni-August i første omgang, men også turer tidligere/senere. Har en stor klump av en vinterpose allerede.
   Fyll: Dun
   Vil si jeg er midt på treet når det kommer til varme/kulde ved søvn.
   Max pris: 5000+/-
   Vil helst ha lettest mulig, og at posen kan komprimeres mye.

   Jeg er forøvrig 1,78 og 70kg. 
   Jeg synes noen av posene ser veldig slanke ut, om man har mulighet til å ligge komfortabelt på siden? Og om hvilken T-Comf eller T-Lim jeg bør legge meg på?
   Noen tilbud og poser jeg har sett på hittil;

   Therm-a-rest Hyperion T-Lim -6°C - 4499kr

   Skjult lenke - logg inn for å se den
    
   Helsport Rago Superlight - T-Lim: -8°C - 4999kr

   Skjult lenke - logg inn for å se den°C - 2799kr (Milrab, var ikke info på Milrab sine sider)

   Skjult lenke - logg inn for å se den°C - 4799kr

   Skjult lenke - logg inn for å se den


   Skjult lenke - logg inn for å se den


    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.