Gå til innhold

Lars L

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  20
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Lars L

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Lars L

  Alternativ til tykk dunjakke

  Den hadde jeg ikke hørt om. Høres bra ut! Gleder meg til å høre om den passer for ditt bruk. Ble dunfri et bomkjøp?
 2. Lars L

  Optimus, Primus eller MSR?

  Det gjør også jeg, hvis jeg ser bort fra de sidene ved kvaliteten på novaen jeg synes er litt mindre enn optimale. Da får jeg instinktivt lyst til å få erfaringer med noe helt annet. Jeg liker i utgangspunktet ideen med Lindal-ventilen, men synes det er vanskelig å finne gode rapporter på hvordan den ter seg over tid i felt. Ja, der virker de solide. Etter jeg las tråden angående Arctic pumpa vs normalpumpa til MSR, har jeg tenkt at de samme problemene med temperatur og o-ringer sannsyneligvis er et felles problem hos de fleste av disse brennerne. Kan det stemme? Med mindre det er selve plastikken i MSR-pumpa som ikke tåler kulda (og selv krymper i kulda), så bør det jo være slik at også de andre pumpene er påvirkelige av temperatur når det gjelder fleksibilitet og størrelse på pakningene? En skikkelig fin ting med plastikk når det kommer til mekk i veldig mange kalde, er at aluminiumspumpa virkelig suger varmen ut av fingertuppene i sammenligning.
 3. Lars L

  Optimus, Primus eller MSR?

  Takk for god tilbakemelding her! Er det sånn at det er generell konsensus om at det er slangelengden som er årsaken til pulseringen? Er forskjellen på MSR-brennerne som har kortere slange for liten til at det hjelper, eller er det litt mindre problem (og grunnen til at de er korte i utgangspunktet)? Jeg har ikke fjernet noe filter på min Nova. Er det filteret i messing i tuppen av det lille bensinrøret på pumpen du mener? Det blir litt OT, men vil gjerne lære mest mulig om den før jeg evt. velger å selge den til fordel for noe annet. Ja, har lest at Cejn-koblinga også var håpløs. Jeg skulle gjerne hatt helt vanlige gjenger, som heller tok litt tid å skru til som på Primus' pumpe enn bajonett-koblinga. I forkant av kjøpet tidligere i år, var det rapporter om nærmest usynlige lekkasjer i Primuspumpa (i stykket mellom pumpesylinderen og gjengene) som fikk meg til å se andre steder. Skepsisen mot plastikk-pumpa til MSR var en av årsakene til at jeg til slutt endte med Novaen. I etterkant har jeg møtt nok turfolk jeg respekterer som sverger til MSR at jeg gjerne vil gi det en ny runde, men skepsisen er ikke forsvunnet helt Jeg har skjønt at det er såpass sjelden problemer med alle disse brennerne at anekdoter fra vante turfolk jeg kjenner eller leser råd fra fort vekk blir som å stikke fingern i lufta. De med mest selvinnsikt sier også såpass. Derfor har jeg valgt å se litt bort ifra disse, og fokusere på brukervennlighet og muligheter til å diagnostisere og fikse selv på tur, og det er der jeg er nå -- og valget er neimen ikke lett 🤔
 4. Lars L

  Optimus, Primus eller MSR?

  Vintertursesongen kom og gikk, og jeg har hatt i bakhodet en stund at jeg skulle poste en tilbakemelding her om Novaen. Jeg har gjort meg en del erfaringer som jeg tenkte jeg skulle dele i et lengre revju, men har ikke fått somla meg til det enda. Om noen skulle ramle inn i denne tråden på utkikk etter ny brenner, tenkte jeg raskt nevne noen ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg kjøpte: 1. Finishen på pumpen flaker av, og små biter havner inne i pumpesylinderen. Det samme har skjedd rundt åpningen på brenselflaska. Jeg mistenker at noe av problemene jeg har hatt med brenneren har kommet av dette. 2. Brenneren pulserer noen ganger, og jeg har ikke funnet årsaken til dette. Brenneren skal få seg en skikkelig rens i julen, så håper jeg det forsvinner (problemet er i så fall i slangen eller i justeringsventilen på brenneren). Problemet har vært der siden jeg kjøpte den. Noen mener det er for høyt trykk, eller at ventilen på pumpen bør lukkes litt. Det hjelper ikke. 3. Bajonett-koblingen fra brenselslange til pumpe er et helt greit konsept vår, sommer og høst-sesongene, men MAKAN til forferdelig løsning i felt. Jeg håper denne posten kan ydmyke meg med et eller annet enkelt triks på å få denne på og av uten å kapitulere fingertuppene og påføre seg frostskader i ansikt og sjel fra frosne tårer og tapt selvfølelse. Når bajonetten først er vridd om er det ingen tydelig måte å se at den er fullstendig inne. Kryss de frosne fingra og håp at det gikk bra (det går an å se på hvor dypt den er tror jeg, men likevel for usikkert). Jeg vurderer å selge den for en MSR for dette punktet alene. 4. Altmuligverktøyet fungerer ikke til å ta av pumpelæret. Ellers har jeg vært ganske fornøyd med brenneren. Mye av brenneren føles bunn-solid -- som selve "huset", brenneren inni, pumpa selv -- men det er for min del alvorlig svekket av de punktene over. Hadde jeg gått for MSR hadde jeg spart mye surr med å koble til og fra brenneren til pumpa i kalde forhold, men jeg hadde kanskje vært irritert over andre ting. Det er ikke lett å si selvfølgelig, men jeg tror de irritasjonene hadde vært færre og litt mindre alvorlig. Hører gjerne fra dere som har samme brenner hva deres erfaringer er angående disse punktene. Kanskje er det jeg som er problemet, eller at jeg har fått et uheldig eksemplar. Lars
 5. Lars L

  Hvilke votter for vinterfjellet?

  Interessant du synes den er tettere, når de virker å være produsert av samme ulla. Kanskje det er forskjeller som ikke var tydelige ved inspeksjon. Når det kommer til passform er vi i alle fall helt enig -- Pullover Mitt føles mye bedre på for meg også og dekker veldig godt. Får jeg spørre hvorfor du må kjøpe nye? Det er i utgangspunktet slitasje av PUen mot håndflaten som har vært problemet med mine, og hvor jeg antar de har blitt mindre vannmotsandige over tid.
 6. Lars L

  Hvilke votter for vinterfjellet?

  Nei, det var slik jeg las tråden også. Leser det sånn at det er Pullover Mitt @Marius Engelsen sikter til. Jeg har litt erfaring med den også, og mener de er satt sammen på lik måte utenom form, men er ikke helt sikker på det. Har dine teipa sømmer? Fjellvotten har likt membran, og belegget mot håndflaten føles ut som helt vanlig tynt PU.
 7. Lars L

  Hvilke votter for vinterfjellet?

  Jeg har samme opplevelse med Hestra Fjellvotten, som har likt membran og heller ikke har teipa sømmer. Laget på innsiden av votten mot håndflaten for økt friksjon er også helt slitt etter én sesong med helt vanlig bruk. Sliter med å kunne anbefale disse vottene.
 8. Lars L

  Hvordan sjekker dere at Gore-tex -støvlene er tette

  Litt relatert. Hvor sen tid etter kjøpet tenker dere en sånn test bidrar til medhold i en reklamasjonssak? Er det for sent etter et år f.eks., hvis argumentet i mot er brukerskyld og slitasje?
 9. Lars L

  Luftfylt hodepute på vinteren?

  Har Sea to Summit sin eos et eller annet. Helt fin. Veldig hard, eller veldig ustø. Litt høy. Ikke slitt med at den blir kald - heller ikke ned mot minus 25. Tror ikke jeg gidder kjøpe ny om den blir ødelagt, men den har tålt alt hittil og tar like lite plass i soveutstyret som en liten tennisball så har heller ikke noe særlig grunn til å venne meg med noen annen løsning enda. Men som sagt, blir den ødelagt og beyond repair, kommer jeg til å prøve å finne en god løsning med ullgensern og et trekk. Liker den løsningen bedre.
 10. Lars L

  Alternativ til tykk dunjakke

  Jeg forstår. Spennende problemstilling. Ante meg ikke at det var så få alternativer til dun når det kommer til skikkelig varme jakker. Jeg har ingen erfaring med den, men ser at Arcteryx har en vanntett jakke med syntetfor kalt Fission SV. Den blir kanskje også for kraftig, med skallegenskaper?
 11. Lars L

  Alternativ til tykk dunjakke

  Lundhags (Viik) og Houdini (dunfri) har begge syntetjakker i litt mer dunis-form, men vet ikke om de kan måle seg med 250ish fyll i en dunjakke. Har du sett noe på dem?
 12. Lars L

  Vinterpose, Ajungilak Tyin

  Ja, sånne grenser virker ofte alt for optimistiske. Har også merka at Rab, ME m/fl. blir merka i annonser med deres egne temperaturgrense først, selv om de i mindre skrift anbefaler posen for vesentlig varmere bruk. I noen tilfeller finner du ikke annen rating for temperatur. Et eksempel: Fjellsport har denne Rab-posen til salgs, med kun Rab Sleep Limit som eneste info, og kategorisert under "passer for -20 eller kaldere". På egne nettsider finnes det tidvis EN-ratings for comfort og t-lim temperaturer for Rab sine soveposer, men ofte ikke. På posen over står det bare oppført Rab Sleep Limit. På dem som har komfortbredden spesifisert, ligger Sleep Limit alltid litt kaldere enn t-lim. Selv skriver de at det er en grense basert på hva deres atleter har gitt tilbakemelding på av nedre brukende grense, og at kundene bør bruke comfort-grensen når de skal velge pose. Forstå det dem som vil. 🤷‍♀️
 13. Lars L

  Vinterpose, Ajungilak Tyin

  Jepp. Zipper sommerposen opp til under armene til å begynne med, også lufter jeg kraftig med vinterposen når jeg er varm og skal legge meg og stenger om jeg blir kjølig. Sommerposen holdt opprinnelig t-lim på -1 (vet ikke hva den er nå etter bruk og misbruk), og blir ca én liter når den er komprimert i en pakkpose, så den er alltid med på vinterturene. Vet ikke helt hvor mye komforttemperaturen stiger med men mener vi holdt -20 til -25 en natt sist vinter og da sov jeg med full lufting på vinterposen for det meste av natten. Spennende med ullpose-prosjekt! Jeg har lurt på det samme som alternativ lakenpose selv. Hører gjerne om erfaringer senere Ja, samme erfaring her. Tror det var Aleksander Gamme som skreiv om dette som den mest alsidige løsningen et sted. Jeg er enig - på denne måten klarer jeg meg med to poser, inntil jeg ikke har andre ting jeg heller vil bruke pengene mine på enn å fylle boden med flere dunposer.
 14. Lars L

  Vinterpose, Ajungilak Tyin

  I følge Fjellsport har Rab'en en temperaturbredde på -19 til -10, så at du ble kald om den er litt romslig er ikke så rart. Min pose er omtrent lik. Jeg ligger veldig varmt ved innsovning, og blir mye kaldere utpå natta. Generelt sett føler jeg at jeg lander på "comfort for menn"-temperaturen (t-lim), som er den alle merker reklamerer med også, med mindre det er en egen dameversjon av posen. Disse har ofte litt annerledes fordelt dunmengde også.. Har du en sommersovepose også? Jeg har en i dun med dunvekt på 300. Jeg bruker den som lakenpose på de kaldeste turene (ned til -25) og da er jeg toasty
 15. Lars L

  Valg av fjellskisko

  For ditt formål høres det ut som Stetind eller Afla-skoen som det mest naturlige valget av disse to, men her er det mye annet å velge blant også skal sies. Stetind er en del stivere enn Alfa-motparten som @Tessatroll skriver, noe jeg liker godt. En annen forskjell er hvordan støvlene sitter på foten. Alfa-skoene er ofte bredere enn Crispi sine varianter. For min del ble det veldig fort tydelig at jeg måtte ha Crispi av de to. Folk i butikk sa at Svartisen var typ Stetind med ekstra støtte. For meg var den umulig å like da jeg gikk rundt med den -- den føltes ikke i det hele tatt som samme sko. Dette til tross for at jeg gjerne ville like den 🤷‍♀️ Mine to øre er med andre ord at du prøver de ulike på foten, med sokker og med eventuelle andre såler du kommer til å bruke i dem.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.