Gå til innhold

Lars L

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  88
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Lars L

Nylige profilbesøk

494 profilvisninger
 1. Lars L

  Levetid telt?

  Spennende! Da bør det kanskje være smart å impregnere teltet fra tid til annen med UV-beskyttelse likevel? Spesielt i mange høydemeter for telt som blir stående over flere dager i påsken f.eks. bør det hjelpe på slitasjen?
 2. Lars L

  Levetid telt?

  Fra Helsport sine nettsider: "Våre TREK-telt har en ytterduk av polyester, med polyuretan-belegg (PU) på innsiden og impregnering på utsiden. Impregneringen på utsiden vil ved bruk slites vekk, og du kan fint re-impregnere ved behov. Slik impregnering beregnet på syntetiske stoffer uten membran får du kjøpt hos de fleste sportsbutikker. Noen slike impregneringer vil også hjelpe å beskytte teltduken mot polyesterteltets kanskje verste fiende, UV-stråler. Våre PRO og X-TREM-telt er laget med silikonbehandlet nylon. Slike stoffer kan du ikke impregnere, da impregneringen bare vil prelle av silikonet. Men dette er da heller ikke et problem, da silikonbehandlet nylon ikke lar seg påvirke av slitasje og UV-stråling på samme måte som PU-behandlet polyester, og teltet vil fint holde seg vanntett i mange år, uten å måtte re-impregneres." De mener hvertfall det er en betydelig forskjell. Apropos slitasje, ser flere bruker falmende farge som tegn på slitt telt. Er det ikke en litt stor antakelse at tap av farge er det samme som tap av slitestyrke?
 3. Nei? Utdyp gjerne. Jeg forstod det slik at det var PTFE og PFOA-impregnering som var kilden til fluorcarbon i skallbekledning.
 4. Jeg er som regel ikke fort kald, så kanskje vi er litt like der, og jeg opplever som regel at jeg blir kald på føttene på grunn av gjennomslag. Kunne en varmere såle i kombinasjon med et slikt mindre støveltrekk være en mulighet?
 5. Jeg har flere plagg med polyester-bomull, og det er fint til sitt bruksområde, men ikke i det hele tatt brukende i våte forhold i høyfjellet i min mening. En god skalljakke blir jo litt fuktig på innsiden av kondens, men det kan ikke sammenlignes med hvor våt man blir i polybomull i ordentlig våte forhold eller hvor raskt det tørker på kropp når regnet avtar. Tar med meg tips om garantiordning, det var jeg ikke klar over Dermizax er definitivt noe for meg! Skulle gjerne likt å se flere fabrikanter bruke membranet. Bergans sine jakker er dessverre som regel for tynne i stoffet og med rare, små og for mange lommer for mitt bruk. Denne hadde jeg glemt, og den minner meg også om Houdini sin Lana jakke, også laget i ull. Jeg har ikke sett noen tester fra dem, men tviler på at de kan erstatte skallbekledning i våte forhold helt enda. Jeg skulle gjerne sett på muligheten for en slik jakke for de kalde, tørre dagene Ja, det er ikke så lett å finne disse alternativene. Fint å høre gode skussmål om Arctic -- spesielt når den godkjennes for bruk i vestlandsvær. Nei, det er ikke helt dette jeg er på jakt etter. Som lett regnjakke om sommeren virker ser det ut som veldig gode alternativ, så jeg noterer meg disse.
 6. Ja, om jeg skulle valgt GTX igjen ville nok Alpha SV stått høyt på lista. Det tykke stoffet er en stor forskjell fra Beta SV, og også Alpha AR. Jeg vil helst unngå ePFTE-membraner om mulig denne gangen pga. miljøhensyn, men hvis jakka faktisk varer flere ganger så lenge er det jo kanskje ikke så lett valg (det er arcteryx/Gore sin posisjon). Det har ikke vært min erfaring - Beta SV skal være helt i toppsjiktet til Arcteryx og tålte mye mindre enn den bør.
 7. Hei dere, Sist vinter måtte jeg sende inn min Arcteryx Beta SV til reklamasjon pga. delaminering. Jakken var da ca. et år gammel. Beløpet ble refundert og jeg trodde jeg hadde funnet den rette jakka da jeg fikk prøvd på meg Klattermusen sin Brede jakke. Den jakka måtte nå sendes inn igjen etter kun noen få turer etter at stoffet ble usedvanlig fort slitt (overflaten ble rufsete og flere steder var tråder fra ytterstoffet trukkte ut av vevingen med inntil en cm (!)). Så jeg er nå mildt sagt lettere desillusjonert hva gjelder slitestyrke på disse jakkene. De ble jo godkjent som reklamasjon begge to, som innebærer at både Arcteryx og Klattermusen mener jakkene har fabrikkfeil og at de egentlig skal tåle mer. Jeg vet ikke helt hva jeg tror om det. Valget mitt er nå å vente på at Klattermusen får inn flere av jakken i min størrelse, eller om jeg skal se et annet sted. Med denne tråden lurer jeg på hva som egentlig finnes andre steder. Mine kriterier er: 1. Relativt miljøvennlig produksjon og materialer (ikke ePFTE eller fluorkarboner generelt). Dette utelukker Gore-TEX og reduserer mine valg dramatisk. 2. Slitesterkt konstruksjon > vekt - må (selvfølgelig) tåle bruk av sekk og pulkdrag og vare i flere år, helst inntil 5 år med TLC. 3. Detaljer tilpasset friluftsliv med sekk, pulk og medium til stort behov for lommer. Helst napoleonlommer med litt størrelse 4. Vannsøyle over 20k, med god damptransport Finnes dette? Her er noen alternativer jeg har funnet: Bergans Arctic Expedition Jacket: https://www.bergans.com/no/katalog/turer/skitur-over-grønland/arctic-expedition-jacket Fjellreven Bergtagen Eco-Shell jakke: https://www.fjellrevenshop.no/produkt/fjellreven-bergtagen-eco-shell-jakke/ Brynje Expedition Jacket: https://www.brynje.no/hardshell-jacket Gi Klattermusen ny sjanse? Har lest fra her på forumet (2012 eller noe) at dette skjedde da, og reklamasjon førte til at de fikk en jakke med "nytt, bedre stoff". Det var ikke et alternativ fikk jeg beskjed om - bare en versjon av denne jakka nå. Fikk jeg en sitron? Jeg inviterer til generell diskusjon om problemstillingen (finnes dette? tapt prosjekt? GTX ftw fordi..), men er i hovedsak på jakt etter flere alternativer og innspill om disse. Takk
 8. Bra pris! Minner om at det der ikke er bildet av teltet som selges, men en prototyp som har barduner lik X-trem-versjonen av teltet.
 9. Jeg synes turen Snøheim - Åmotsdålshytta - Snøhetta - Reinheim - Kongsvoll høres fin ut på 3 dager. Gir mange muligheter for å korte ned på turen underveis. Du kan ta den andre veien og, men da går du mest oppover totalt sett. Kneika opp fra Kongsvoll er ikke så fryktelig gal. Tar ca en halvtime med noen pauser oppover med mellomstor oppakning. Bred og fin sti. Hvis du skal gå mellom Reinheim og Kongsvoll/Grønnbakken vil jeg anbefale å gå på nordsiden av Stropla/Kaldvella. Det er finere sti der i min mening. Mye ur siste 3-4km den andre siden. Hvis du skal gå akkurat nå, og vurderer andre planer i området, spesielt Hjerkinn-området, bør du sjekke med den årlige ryddeaksjonen militæret gjennomfører der nå. Et stort område vest for Snøhetta Viewpoint er utilgjengelig ut uka. Apropos akkurat nå, så er et hett tips Stroplsjødalen om du vil se moskusdyra. Minst 40 dyr som romsterer i området der i dag.
 10. Høres litt ut som det ikke kommer nok brensel ut, siden det virker som du har full forbrenning. Kanskje det er noe som forhindrer brenstoffet i enten pumpen eller leddene ut mot dysa? Jeg ville prøvd å tatt den helt fra hverandre og satt den sammen igjen. Om ikke annet blir du godt kjent med brenneren
 11. Jeg har likedan i unisex, og er i tjueåra. Gammel er den som er for sta til å bruke smarte verktøy. Med sekk på over 20 kg og mange bekkekryssinger bruker jeg alltid staver 🙂
 12. Hiver meg på med anbefaling om 8x. Kjøpt 10x selv fordi jeg trenger den ekstra forstørrelsen i jobbsammenheng, men ellers ville jeg gått for 8x. Jeg kjøpte Vortex Diamondback på et veldig godt tilbud XXL kjørte for en stund tilbake. Tilsynelatende veldig god byggekvalitet. Bildekvalitet er detaljert og klart, men med litt fargefeil mot kantene. Har ikke mye erfaring med kikkert, så vet ikke om dette er mer eller mindre uunngåelig.
 13. Kjøpte også denne tidligere i uken og har fått brukt den et par ganger. Positiv til mye, men ikke alt. Hører gjerne om erfaringer du gjør det etterhvert!
 14. Ser ut som den er til å bruke når du ikke bruker topplokket.
 15. Sett slikt er hele kulturbegrepet definert som unødvendig og miljøfientlig. Jeg tenker motsatt, at alle stegene i behovspyramiden (når man først velger det som perspektiv) kan gjøres helt uten miljøproblematisk forbruk, og at det er vår kultur som er ekstremt opptatt av å leve som adelige. Hvis vi går tilbake til jeger- og sankersamfunn som fant balanse med miljøet de levde i, vil vi fremdeles kunne baske oss i til og med den øverste delen av pyramiden. Jeg vil faktisk påstå at forbruk og de midtre delene av pyramiden står i veien for det øverste nivået. Det er ikke slik at et enklere, mindre forurensende, mer miljøbalansert samfunn ikke bryr/brydde seg mindre om det åndlige og selvrealiserende tror jeg. Tvert om. Edit: Egentlig ikke et motsvar, som det kanskje høres ut. Ment nyanserende. Jeg er enig i at friluftsliv generelt, og motetrendene og utstyr- og innovasjonsjag i friluftsliv spesielt, er en belastning for miljøet. Jeg velger også å prioritere forbruket mitt innefor friluftsliv i stedet for andre verre ting, ikke helt uten skrupler, men mener det er et godt valg.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.