Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 03. feb. 2024 i alle områder

  1. Bjørneangrep skjer de, ikke så ofte riktignok og fellesnevneren er oftest jaktsituasjoner, hund og dårlig sikt. Er ikke noe man trenger å bekymre seg veldig for sånn ved vanlig friluftsliv tenker jeg, lage litt lyd så er mye gjort. Hvis man ser til nabolandet, som tross alt har noen flere bjørn enn oss så har de laget en del statistikk og informasjon om bjørneangrep https://www.de5stora.com/om-rovdjuren/artfakta/brunbjorn/ar-bjornen-farlig/ https://www.de5stora.com/media/11933/fil_20071205155408.pdf
    2 poeng
  2. https://agawagear.com/products/adk26 Jeg lar meg lett imponere av nytenkende design og gode løsninger. Men noen ganger er ofte tanken bedre enn hva man får i praksis. Der finnes riktig nok noen unntak! Den nyeste øksen fra Agawa Gear i Canada er et perfekt eksempel på dette. En typisk Hatchet som man enkelt gjør om til en god skogsøks. Den tåler hysteriske mengder juling og setter kanskje den nye standarden for hva jeg vil kalle en god alt i ett øks. Øksen kommer i et futteral som minner meg veldig om cordura som jeg ofte ser i motorsykkel klær. Begge deler passer godt inn i futteralet og holder de to bitene på plass når du legger øksen i sekken eller fester den på utsiden. Skinn beskytteren er av høy kvalitet, men føles noe trang, å jeg er redd jeg skal den opp hver gang jeg presser den på. Mulig dette går seg til over tid, eller at jeg er for godt vant med Gränsfors Bruks øksene mine. Den kommer skarp og god rett fra butikk. Som Hatchet, minner den mer om carving axe fra Gränsfors. Både i størrelse, vekt og balanse. Noe jeg virkelig liker. Øksen er også felt inn i selve stålet, som gjør at den funger veldig godt til å kløyve ved. Når jeg klipser på det ekstra skaftet blir den på størrelse med Skogsøksen til Gränsfors. I bildet ser du den sammenlignet med lille skogsøksen. (en av mine soleklare favoritter) Jeg må si at jeg er veldig imponert over første inntrykket av denne øksen. Jeg har jo som sikkert mange andre, litt betenkeligheter med de klipsene som holder de to skaftene sammen, men x antall filmer på YouTube har gitt meg en litt mer betryggende følelse. Jeg blir nok å ha med meg denne på alt av turer framover å se hvordan den fungerer i praksis oppimot de mange andre øksene jeg har, og om den faktisk kan erstatte to av mine mest bruke økser så langt.
    2 poeng
  3. Tanker om vern av norsk natur. Foto: La Naturen Leve / G.Sundlisæter
    2 poeng
  4. Det stemmer, det er noen multifueler som kan monteres i et adapter for bruk i Trangia-kjøkken. Hvordan disse er til «simmering» avhenger av hvilken brenner man går for, og samtidig får du nok litt mer avstand mellom brenner og stekepanna i Trangia-settet, slik at man ikke trenger å gå like lavt ned på effekten for å unngå å svi pannekakene (ikke prøvd selv, men antar det blir sånn).
    2 poeng
  5. Jeg kjøpte en jakke på Finn til skibruk og ønsket meg en pelskant til denne da det er noe som gir god lunhet når det blåser som verst. Man får kjøpt pelskant men samboeren har en gammel kåpe nedarvet fra oldemor som har en avtagbar pelskrage av ulv(?) Av motepolitiske hensyn har hun ikke gått med pelskragen på mange år og hun sa jeg kunne få den til å feste på hetta mi. Jeg kjøpte inn trykknapper, fant frem nål og tråd og skred til verket. Pelsen er litt for lang, men jeg antar at samboeren ville satt foten ned om jeg begynte å klippe i det 100 år gamle arvegodset. Resultatet er at jeg må være litt påpasselig når jeg drar igjen glidelåsen på jakka så ikke pelsen setter seg fast. Det er som å kikke gjennom et rør, men det er jo også noe av poenget - røret altså.
    2 poeng
  6. Hei😀 Er ute etter et stormkjøkken jeg kan ta med når familien skal ut i skogen på tur og som reservekoker når strømmen går(slik den har gjort nå😁) Vekt har lite å si, men jeg ønsker en variant som krever lite vedlikehold. Hadde funnet et par jeg syntes så grei ut, men virker som alle må skrus fra hverandre og fikses(fjernes slagg av), før de kan brukes. Stemmer dette? Har sett på primus omnifuel 2, msr dragonfly og whisperlite. Men virker som alle er gode og dårlige. Og noen bråker mer enn andre. Jeg føler jeg er mer usikker nå etter å ha lest noen timer. Kan noen hjelpe en totalt nybegynner med noen råd på veien? Takk😀
    1 poeng
  7. Hei Thomas. Det er helt naturlig å få slike tanker/følelser rundt eventuelt møte med Bjørn. Du er ikke alene. Når man får lest seg opp, for eksempel de mange gode råd i innleggene over, og høster erfaringer, så lander man etterhvert følelsen av at sjansene er minimale for et rent bjørneangrep. Dermed blir man som oftest istand til å nyte naturen i nord uten å få nerver rundt dette. Etter mer 30år på tur i nord, har jeg sett rompa på en bjørn en gang, da stakk den for harde livet. Det var på 90-tallet. Fant noen dager gammel bjørneavføring i 2021, og ferske spor og avføring en liten km fra campen i 2022. Som oftest følger jeg/vi endel av rutinene de har "over there", litt avhengig av terrenget/området. Lyd og lukt er noen av rutinene, samt observasjon, men aldri på en måte som lar det bli "hysteri." For erfaringen tilsier at det overhodet ikke er nødvendig. Tren og dra på tur. Lykke til.
    1 poeng
  8. Her er litt mer info: https://www.nina.no/Naturmangfold/Rovvilt/Møter-med-rovvilt/Hva-skjer-om-du-møter-en-bjørn-i-skogen
    1 poeng
  9. Jepp, Hey Bear metoden fungerer, de som går i bjørneområder i USA gauler "Hey Bear" med gjevne mellomrom. Når bjørnen hører du kommer vil den omtrent alltid flytte seg vekk fra området du går i. Og som KS10 sier, aldri spring i fra en bjørn. Det er når du viser ryggen og springer at ting virkelig blir farlig. Du kan gå baklengs, men hold øyekontakt, armene til værs, gjør deg stor og lag masse lyd. Plukk gjerne også opp en stokk og slå mot feks et tre i nærheten av deg for å lage lyd.
    1 poeng
  10. Støtter meg bak posten over. Bjørnen i Skandinavia er som hovedregel svært redd mennesker og løper langt avgårde når de får ferten av oss. Skulle du mot formodning møte på bjørn; gi deg til kjenne så tidlig som mulig og ALDRI løp vekk.
    1 poeng
  11. I Norge har det sannsynligvis ikke forekommet dødelige bjørne eller ulveangrep mot mennesker siden 1906, forrige før det skal ha vert på 1800 tallet. I 2020 var det registrert 150 brunbjørner i Norge, dette er et minimumstall så antallet kan være høyere men det er svært usannsynlig at det for eksempel er 250 stykker i hele landet. Det er også veldig mange av bjørnene i Norge som lever nær svenskegrensa så de vandrer nok på tvers av den. Bjørn i Norge er heller ikke vant til mennesker på samme måte som Bjørn i mange steder i USA. Og det er alltid bjørnene som er vant til mennesker som er de mest farlige. Så hvis det begynner å dukke opp bjørner i et område som leter i gjennom menneskelige søppelkasser og liknende så ville jeg ha bekymret meg. Samtidig så er bjørnespray ekstremt effektivt, så hvis du er redd har du muligheten til å søke politiet om dispensasjon til å kjøpe og bære bjørnespray. Så faren er veldig liten med mindre du er uforsiktig eller provoserer bjørnen med vilje. Hvis du ser en binne med unger, hold avstand. Enkelt forklart så ville jeg ha vert 1000 ganger mer redd for å bli truffet av lynet enn å bli angrepet av bjørn.
    1 poeng
  12. Tok et bilde av steikepannene, så man kan se forskjellen fysisk. Fra venstre: Trangia Mini Ø150mm - Trangia 27 Ø188mm - Trangia 25 Ø220mm.
    1 poeng
  13. Etter tips fra @Tessatroll ble det et par Åsnes Silvretta 50mm langfeller i mohairmix. Skal brukes på Åsnes Finnmark 54
    1 poeng
  14. https://www.outnorth.com/no/varemerker/trangia/25-23-ul-d-62699-P204-0066 Duossal er 25-21 og 25-23. Forskjellen er stekepannen, den er enten i duossal eller non-stick. Modeller som har "GB" i betegnelsen er med gassbrenner. UL=ubehandlet aluminium, vanskeligst å rengjøre. HA=Hard anodisert, behandlet aluminium med belegg, er sterkere og lettere å rengjøre. Non Stick="teflonbelagt", som grytene hjemme, lettest å rengjøre, må bruke plast/tre redskap. Grytene er generelt tynne, så må være litt forsiktig med varme (på tomme gryter). Vindskjerm kan godt være UL, men grytene velges i dette kun om budsjettet ikke tillater de andre materialene.
    1 poeng
  15. Finner ikke sett i Norge med duossal, men finner HA. Er det noe å stæatse på? Er det en hemmelig plass som selger det som jeg ikke finner, eller må jeg bestille fra Sverige?😁
    1 poeng
  16. Ny kløv til minstepelsen. Togo frå Seleverkstedet. No er det ei stund til ho skal Kløve kilo, men tilvenning med tom kløv, kanskje med eit par tomflasker i, er planen. Ikkje kløvsesong no, men med 30% rabatt var det berre å slå til, då dei i utgangspunktet har ein utriveleg pris. Om nokon har ein gammal komte dei ikkje lenger nyttar, som kan høve ei Grønlandshundtispe kjøper eg gjerne. Tippar kanskje omkrins 42-46 cm på halsringen når utvekst, 11-12 cm dia alt etter fasong på ringen.
    1 poeng
  17. Om du ikke har store vinterambisjoner ville jeg startet på gassbrenner i Trangia Forskjellen mellom 27 og 25 er størrelsen. 25 er størst. Hvis du senere vil muliggjøre for en multifuelbrenner i den har Trangia X2-brenneren (fra Primus), men den har ganske dårlig flammekontroll. Det er mye bedre å bygge inn en Primus Omnilite istedenfor eventuelt.
    1 poeng
  18. Har også anskaffet Messenger og synes den virker veldig bra så langt. Jeg trenger ikke noe annet enn SOS, meldinger og evt live-sporing. Pluss for USB-C og strøm ut for nødlading av telefon/klokke. Eneste minuset jeg kan komme på er at det kun er mulig lese GPS lokasjon ned desimalgrader. UTM hadde også vært kjekt. 2799,- på fjellsport. Kurant pris det.
    1 poeng
  19. Trangia Stormkjøkken er det som tåler mest vind av de produktene som finnes allment tilgjengelige, og jeg har oppdaget at nå jeg fyrer primussen en vindstille dag, så begynner det å blåse Til Trangia kan du få gassbrenner fra flere leverandører, pass på at du velger en med bøyle over flammen slik at gassen blir forvarmet før den skal brennes, da virker det bedre når det er kaldt. Skal du på tur når det er vinter så blir neste skritt en brenner som kan bruke parafin og/eller bensin. Disse krever vedlikehold, og er litt mer kompliserte å bruke. Multifuel er ofte slik at de enten må bytte dyse når man bytter brennstoff, eller at de virker bra på ett brennstoff, men kan virke på andre. Du kan få kjøpt multifuel for Trangia, eller tilpasse noe annet. Overaskende mange av disse løsningene har store begrensninger i muligheten til å bruke svak varme. Litt avhengig av erfaringen din, men jeg vil anbefale å starte med Trangia med gassbrenner. Personelig er jeg litt fan av Optimus Nova tilpasset til Trangia. Optimus Polaris Optifuel er en vidreutvikling av Nova, som jeg har stor tro på, men ikke testet. Optimusbrennerene har med rette fått en del kritikk, de er ekstremt avhengige av en korrekt bruk, og gå lett i stykker hvis du glemmer deg, og gjør en tabbe som . f. eks stenge på brenneren og la den bli kald uten at du stenger i andre enden av slangen, og åpner igjen ved brenneren. Primus sine brennere er mindre utsatt for slike svakheter, men er vanskeligere å finjustere på svak varme. MSR Dragonfly kan også lett tilpasses til Trangia ved at man endrer litt på bunndelen på Trangiaen, den går på f. eks alkylatbensin, og er veldig lett å justere. Den har litt glatte kjelestøtter hvis du skal bruke den uten Trangiaen, og i likhet med Otimus så kan den suse litt mye, men er nok et bra alternativ. MSRWhisperLite International er en herlig stille brenner, men litt vanskelig å justere pent ned til svak varme.
    1 poeng
  20. Dette tenker jeg er veldig positivt, ser også at vedlikehold på de skal skje i Norge. Tenker at det er noe vi andre som eventuelt trenger reperasjoner nyter godt av. Regner med at det betyr stabile årsverk og langsiktig satsning hos Barents. https://forsvaretsforum.no/anskaffelser-fma-forsvaret/slik-blir-forsvarets-nye-patruljetelt/342461
    1 poeng
  21. Har ikke hatt dette problemet med min? Du får ikke kaffekjele-lokket 100% på, men du får alt inn i settet uansett om jeg ikke husker fullstendig feil nå.
    0 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.