Jump to content

Er det lov å jakte orrfugl med salong rifle?


Villmannen
 Share

Recommended Posts

Det er ikke lov å skyte orrfugl med .22

Har du jegerprøveboka står det en fin tabell på s252..222 rem er det svakeste du kan bruke på orrfugl eller hare.

.22 funker på orrfugl, men det er ikke lov.

Det må være en gammel jegerprøvebok du har. Det stemmer at det tidligere var en slik tabell der anslagenergien til hver enkelt art ble definert. Dette er en sagablott , og i henhold til de nye forskriftene er det ikke noe som helt energikrav til småviltpatroner. Foreks. kan 22 mag nå brukes på rev. Det eneste som er beholdt av det gamle er at 22LR må ha hulspiss hvis den skal brukes til jakt og at kaliberet ikke kan brukes til hare eller større dyr. Så bare bruk 22LR til orrfugl du , det er lovlig. Men kanskje ikke helt egnet siden skuddholdene på toppjakt kan bli i lengste laget for 22LR , spesielt hvis det blåser en del.

Link to comment
Share on other sites

Beklager, men det er garantert ikke lov å bruke salongrifle på skogsfugl. Sjekk med DN, Norges jeger og fisk, politiet osv.

Der er jeg uenig!! Det er ikke lov å bruke salongrifle på storfugl, men orrfugl går ikke under storfugl og er derfor lovlig å felle. Forskriften sier vilt opp til hares størrelse, men ikke hare, og en orrfugl er langt unna denne størrelsen. Det ligger ellers en diskusjon ang. nesten det samme her: http://www.sluttstykket.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=22628&postdays=0&postorder=asc&start=0

Link to comment
Share on other sites

I diskusjonen på sluttstykket det ble linket til hadde en ringt direktoratet. Svaret var at salong ikke er tillatt til orrfugl. I forskriften står det "ikke tillatt til storfugl osv". Det står ingenting om orrfugl, men med storfugl her menes visst skogsfugl. Ut fra ordlyden skulle man tro at det var tillatt med salong på orrfugl, men meningen er nok at salong ikke er tillatt på skogsfugl. Svært dårlig formulert! Burde forvente at de som lager sliker lover vet forskjell på begrepene storfug, orrfugl og skogsfugl!

Link to comment
Share on other sites

I diskusjonen på sluttstykket det ble linket til hadde en ringt direktoratet. Svaret var at salong ikke er tillatt til orrfugl. I forskriften står det "ikke tillatt til storfugl osv". Det står ingenting om orrfugl, men med storfugl her menes visst skogsfugl. Ut fra ordlyden skulle man tro at det var tillatt med salong på orrfugl, men meningen er nok at salong ikke er tillatt på skogsfugl. Svært dårlig formulert! Burde forvente at de som lager sliker lover vet forskjell på begrepene storfug, orrfugl og skogsfugl!

De kan si hva de vil i all verdens direktorater . De er ikke hevet over Norges lover. Det er lov å jakte orfugl med 22LR. Det sier loven. Ønsker de å forandre på det må de forandre loven. Det holder ikke å ta en prat i telefonen.

Link to comment
Share on other sites

Regelen om at salong er tillatt på vilt om til hares størrelse, men ikke hare har vært der i mange år. Når jeg sjekker lovverket før siste revisjon ser jeg at orrfugl, sammen med storfugl, har egne krav til anslagsenergi og salong var følgelig ikke tillatt. Orrfugl ble altså av en eller annen grunn definert som større enn hare. Vil tro at denne tolkningen videreføres også i den nye forskriften. Selv om det i kommentaren står at det ikke er tillatt til "bl.a storfugl, gjess, skarv og større viltarter(orrfugl ikke nevnt, men bl.a foran opplistingen indikerer at opplistingen ikke er komplett). Nå er ikke jeg ekspert på skarv men vil tro at denne også er mindre enn hare. Poenget her er at orrfugl til tross for at den er mindre enn hare tidligere er blitt definert inn i samme gruppe som storfugl, gjess og skarv og derfor trolig er det fortsatt.

Når det gjelder direktorat for naturforvaltning er det vel de som har ansvaret for å utarbeide viltloven så de burde vel være riktig instans å spørre om slike ting. Sendte de en mail tidligere i kveld (ettersom dette er et spørsmål jeg bør være sikker på å svare korrekt på i rollen som jegerprøveinstruktør).

Link to comment
Share on other sites

Nå er ikke jeg ekspert på skarv men vil tro at denne også er mindre enn hare. Poenget her er at orrfugl til tross for at den er mindre enn hare tidligere er blitt definert inn i samme gruppe som storfugl, gjess og skarv og derfor trolig er det fortsatt.

Det blir en del synsing og "trolig" her. Det som teller er hva forskriften sier. Og den nevner artene du nevner der , som "off limit" for 22LR. Og altså , orrfugl nevnes ikke blant dem. Atså burde det ikke være noen diskusjon om hva som er lovlig og ikke lovlig. Når det gjelder vekta på skarv så har jeg holdt både skarv og hare i hendene , og jeg tror skarven er minst like tung. Men jeg har jo aldri veid noen av delene.

Det kan godt være at byråkratene har sovet i timen og gjort en bommert. Men uansett tror jeg ikke det blir noen rush av salong gevær jegere etter orrfugl. Jeg kunne iallefall ikke tenkt meg å jakte orrfugl med salongen. Men hadde jeg gjort det , så hadde jeg ikke gjort noe ulovlig. Bare handikappet meg litt.

Link to comment
Share on other sites

Har sjekka med fagfolka hos NJFF, og de sier at det er lov. Det dette helt klart koker ned til, er at DN ved neste gjennomgang av reglene, bør fjerne formuleringen om "mindre enn hare", og heller spesifisere hvilke arter man KAN felle med salonggevær. Det ville løse problemet en gang for alle.

Link to comment
Share on other sites

Da har svaret kommet fra njff

Hei!

I forskrift om utøvelse av jakt og fangst. I § 15 er det beskrevet opp til hares størrelse, men ikke hare. I kommentarene til paragrafen er det gjengitt opp til hares størrelse og er derfor ikke lovlig for felling av bl. Annet hare, storfugl, gjess, skarv og større viltarter. Storfugl er tiur og røy og til de er det ikke tillatt, men til orrfugl.

MVH

Sven Stenbrenden

Synd at jakta på orrfugl stoppet før jul. På senhøsten blir det jakt på orrfugl, og da med salongrifle.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy