Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Gassforbruk


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg vil dele en erfaring med forumet angående gassforbruk på tur.

Vi er en gruppe på fem stykker som har hatt en tur på 10 dager (9 overnattinger) i Nord-troms og vestlige deler av Finnmark, turen gikk utelukkende over tregrensen. Været var meget godt og vi fant ved/fjellbjørk slik at vi hadde bål hver kveld, noe som reduserte gassforbruket betraktelig. 

Vi hadde med seks gassbokser, hver på 300 gram, totalt 1800 gram. Vi gikk tom for gass siste dag og dermed var mengden gass vi hadde med akkurat tilstrekkelig. Med dårligere vær og mindre tilgang på brennbart materiale, ville vi hatt for lite gass med på denne turen. Forbruk per person ble 40 gram gass per person per overnatting (1800 g gass/9 overnattinger/5 personer)

For neste tur vil jeg beregne mengde gass slik: antall personer * 50 g gass per person per overnatting * antall overnattinger. Dersom en ikke kan forvente å finne brensel eller det er meldt regn og kaldt vær, vil gassforbruket øke.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Roger Daniloff skrev (1 time siden):

* 50 g gass per person per overnatting *

Hei, veldig bra med denne typen erfaringer. Kunne du skrevet litt mer om hva som inngår i "en overnatting" sånn koke-, varme- og matmessig?

Når jeg går alene består hver overnatting av oppkok til REAL eller tilsvarende om kvelden (4 dl vann ca), oppkok til kaffe om morgenen (5 dl vann ca) og å lage eggerøre på to egg. Har vondt for å se at jeg vil bruke like mye gass som dere gjorde, men har da ikke satt av gass til tørking, varme generelt, kaffe eller toddy på kvelden eller eventuelt overraskende turfølge.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Artig å se litt konkrete utregninger! Men fryktelig mange variabler å hensynta. 
- type brenner, hvilken mat medbringes, været, type gass, koking/steking osv...

Når det er sagt syntes jeg 50g gass PR døgn PR person høres mye ut. Men igjen så spørs det jo på bruken. Typisk for meg selv på en lengre tur så vil det i hovedsak dreie seg om å koke vann til kaffe og tørrmat. Vanligvis et oppkok på morgen til kaffe/frokost. Deretter ett oppkok på ettermiddag/kveld til middag/kveldskaffe. 
Har man da en effektiv brenner av typen jetboil så går det lite gass til dette. Men klart kjører du mange varme måltider og mye steking osv så øker jo forbruket.

Man må derfor helst regne gassmengde ut fra matplan for hvert døgn pluss hva du har av koke/brenne system vil jeg si.

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg synes 50g gass per person per døgn høres mye ut, i tillegg til bål/ved.

Selv mener jeg at jeg ligger ganske høyt i gassforbruk, og bruker bare gass til matlaging.  Tidligere i sommer var jeg ti døgn i fjellet, og brukte ikke opp en boks på 450g, den holdt til omtrent et døgn til med samme forbruk, altså 450g på totalt 11 døgn.     Det jeg bruker gass til er å koke opp en liter vann til frokost, til å koke opp til sammen kanskje noe over en liter vann til posemat og te senere på dagen.    Der det går mye gass er å steke pannebrød hver dag, det er kanskje 20 minutter på ganske høy effekt, men jeg har ikke regnet på hvor mye det går med til akkurat dette.

Bruker toppmontert brenner uten skjerming, stort sett i forteltet.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Roger Daniloff skrev (På 10.8.2020 den 13.51):

Forbruk per person ble 40 gram gass per person per overnatting (1800 g gass/9 overnattinger/5 personer)

Jeg har hatt med gass på de to siste ukesturene (7 ukedager/6 overnattinger) på sommerstid, og begge gangene har jeg hatt med én 100g gassboks. Begge gangene har jeg hatt rundt regnet 30g gass igjen etter turen. Da koker jeg rundt 7,5 dl vann til middag og te på kvelden og rundt 2,5 dl vann til kaffe om morgenen. I tillegg har jeg på enkelte dager kokt anslagsvis 5 dl vann til trekking av fisk til lunsj. Brenneren jeg bruker er en BRS-3000T. Det skal legges til at lufttemperaturen nok aldri var under 10 grader, og at jeg ofte skrur av gassen når vannet er "varmt nok", ikke når det fosskoker. :) 

Da ligger jeg på rundt 12g gass per døgn.

Kan det tenkes at brenneren dere brukte hadde et vel høyt forbruk? Kan det også tenkes at man er mer oppmerksom på matlaging/gassforbruk når man er på tur solo, og kanskje sitter å skravler med kompisene mens vannet bobler litt vel lenge når man er flere på tur? :) 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

2 pers, 6 dager, 450g gass. Primus Gravity III, tidvis mye vind så brukte vindskjermen mye.
Stekt fisk 4 ganger (den ene var feit så den putra leenge), kokt vann til middag alle dager (real / potetmos), kaffe og toddy opptil et par ganger daglig. Ingen bruk av termos for å holde vannet varmt. Brukte hele gassflaska.

Endret av dimex
Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 2 months later...

Det er ganske stor forskjell på effektiviteten til forskjellige brennere. Har eksperimentert litt med brennerne mine etter at jeg kjøpte JetBoil.

JetBoil bruker ca. 10g gass på å ta 1L kaldt vann fra springen til kok. Min Kovea Spider og MSR Pocket Rocket II bruker 17-18g på samme øvelse. Dessverre så er JetBoilen nesten en ren vannkoker...

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av ahh777
   Hei, er på jakt etter ny gassbrenner etter at min Trangia gassbrenner sluttet å fungere. Vurderer Eagle gassbrenner FMS105. ( 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
    ) Noen som har erfaring med den? Ønsker primært en gassbrenner som er lett å regulere og som fungerer godt til matlaging også på svak varme, helst med god spredning av varmen. Jeg lånte nettopp en GS2000-brenner (Go System) som passer inn i stormkjøkkenet mitt, MEN den lot seg ikke finjustere og reagerte seint når jeg skrudde ned varmen (levde litt sitt eget liv...) og er derfor uaktuell.
   Til vinterbruk ønsker jeg å kjøpe en ren bensinbrenner og vurderer foreløpig Whisperlite International siden jeg ikke trenger gassfunksjon slik "storebroren" Whisterlite Universal har (og dermed er mye dyrere). ( 
   (Logg inn for å se skjult innhold)
    ) Svært glad for råd og tips, men ønsker altså å skaffe meg både gassbrenner primært for matlaging og en multifuel som går på bensin til oppvarming vannkoking og matlaging vinterstid. 3-mannsteltet er ikke veldig høyt (forteltet hvor jeg vil kokkelerer i dårlig vær), så flammen på multifuelen må ikke være for høy.
   Grunnen til at jeg ønsker to brennere, er at jeg da har en reserveløsning på langtur om en løsning skulle svikte.
  • Av Frydenlund
   Hei!

   Jeg er litt lei av mitt Trangia stormkjøkken som jeg kjører på rødsprit. Både når det kommer til vekt, men ikke minst hurtighet på å få varmet vann.
   Ser at Dagbladet ga 5/6 på terningen til
   (Logg inn for å se skjult innhold)
   , så tenkte kanskje at deres andre varianter også er relativt greie? Vurderer også denne modellen, men er litt skeptisk da jeg ikke tror man kan steke på denne (eller?) og er heller ikke veldig fan av at alt står oppå gassboksen. 

   Jeg er relativt ny, så mulig jeg trenger å få det litt ekstra inn med teskje, og jeg trenger neppe det dyreste  Biltema har av hva jeg kan se 4 forskjellige varianter, og med min kunnskap ser jeg egentlig ikke så stor forskjell på dem. Noen som har erfaringer med dem eller kan se noe ut fra nettsiden om dette er noe som man kanskje kan prøve seg på? 
   Mitt forbruk kommer til å være å koke opp vann og steke pølser, men det kan også hende at det blir brukt til å varme opp enkel lapskaus på boks eller noe tilsvarende. 
   Legger ved lenker til alle:

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)

   (Logg inn for å se skjult innhold)
    
   Setter veldig pris på alle tips, enten om det kommer til de nevnte variantene eller om andre har gode tips på andre rimelige løsninger. 

   - Frydenlund
  • Av Martin Dahl
   Hallo. Kjøpte en gassbrenner på wish for en stund siden i jakten på en gramjagerbrenner. Fant denna dingsen på 40 gram til en billig penge.
   Vet at norske myndigheter har advart mot elektronikk kjøpt på for eksempel wish.com.
   Noen som har noen HMS betenkeligheter med en gassbrenner fra wish ?
    
   MVH Martin


  • Gjest fightingfalcon
   Av Gjest fightingfalcon
   Hei! Sommersesongen er her snart og jeg tenkte å skaffe meg en litt større gassbrenner som egner seg til mer 
   enn å koke vann. Jeg klarer ikke å bestemme meg for om jeg skal velge en primus easyfuel eller en msr windpro. De er i ca. samme prissegmentet. Er det noen som 
   favoriserer den ene over den andre? Begge ser knall ut, men er en vinglepetter på valg 😅
  • Av fjellkaren
   Hei,
   jeg vurderer å investere i en gassbrenner for vinterbruk ala MSR Windpro etc. Dette er brennere som har forvarming av gassen ved at tilførselsrøret går gjennom flammen. Greit nok når det er full fres i brenneren, da blir gassen varmet opp på veien til brenneren. Men hva med startfasen før gassen er varm - trenger man noen form for forvarming for å få opp tempen slik at gassen antennes. Noen som har vintererfaringer med dette?  Gassbrenneren jeg har nå har ikke slik forvarming og jeg har problemer på høsten med å få fyr på den selv med vintergass. Hva er deres erfaringer rundt dette  med opptenning av gassbrenner om vinteren?
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.