Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Erfaring med eit-duks telt


Anbefalte innlegg

Hei. 

Her om sommeren har eg hatt nokon teltturer inne i Oslomarka. Her er det mange trær, ganske varmt og relativt lite vind. I den samanheng lurte eg på om det kunne vere på sin plass å ha eit lett sommertelt med berre ein duk ? Har folk prøvd dette ? Blei det veldig mykje fukt inne i teltet ? 

 

Eg lurte også om folk har erfaring med dette Black Diamond teltet ? 

 

(Logg inn for å se skjult innhold)

 

Å ha eit telt som berre veg 725 gram pluss gåstaver høyres svært forlokkande ut. 

Kva trur folk ? 

 

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du bør sjekke materialet som er brukt i duken. Jeg har Firstlight teltet og problemet er kondens. Firstlight er vel opprinnelig laget som et vintertelt, men mitt var ikke tett i regnvær, så jeg har impregnert det. Kanskje impregneringen også gir økt kondens, men uansett bedre enn at det regner inn. Alene i teltet og greit vær fungerer OK.  Til "Distance" teltet så kan man kanskje heise det opp i et tre dersom man ikke bruker gåstaver.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg veksler mellom enduks, tarp og hengekøye. I det siste er det nesten bare køye i marka. 

En-dukeren er en six moon designs Lunar Solo. Ca 700 gram pluss 1 gåstav. 

Alle telt får kondens, men i endukere vil du ikke ga noe yttertelt som tar av for støyten... Ta med en mikrofiberklut til å tørke av det verste, og slik løses det problemet.  

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har black diamond sitt awhanee telt som er endukstelt. Her har jeg aldri slitt med kondens. Min erfaring er at denne duken puster veldig godt. Men aner ikke om det er samme i teltet du viser til. Teltet jeg har er vel en av teltene med beste luftemuligheter også. 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anders P skrev (På 10.8.2020 den 12.06):

I den samanheng lurte eg på om det kunne vere på sin plass å ha eit lett sommertelt med berre ein duk ? Har folk prøvd dette ? Blei det veldig mykje fukt inne i teltet ?

Jeg har brukt Zpacks Duplex i sommerhalvåret i et par år nå, og opplever ikke større problemer med kondens og fukt her enn på andre telt. Det er klart det blir litt kondens på innsiden av taket når det er høy luftfuktighet og temperaturen faller om natta, men det er såpass god lufting i teltet i og med at det er god bakkeklaring og mesh hele veien rundt, at dette tørker/fordamper ganske raskt. Duplex er også konstruert slik at dersom det danner seg vanndråper på undersiden av duken så vil dette renne på undersiden av taket, gjennom mesh'en og dryppe på utsiden av teltgulvet.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
ketilring skrev (8 minutter siden):

Jeg har brukt Zpacks Duplex i sommerhalvåret i et par år nå, og opplever ikke større problemer med kondens og fukt her enn på andre telt. Det er klart det blir litt kondens på innsiden av taket når det er høy luftfuktighet og temperaturen faller om natta, men det er såpass god lufting i teltet i og med at det er god bakkeklaring og mesh hele veien rundt, at dette tørker/fordamper ganske raskt. Duplex er også konstruert slik at dersom det danner seg vanndråper på undersiden av duken så vil dette renne på undersiden av taket, gjennom mesh'en og dryppe på utsiden av teltgulvet.

Samme erfaring med samme telt. 

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Haugli
   Noen som har prøvd/brukt BIG AGNES COPPER SPUR HV UL3,  ser ut til å være ett bra telt. Helt ok pris 5500,-. Bra vekt på ca, 1,7Kg.
   Er åpen for andre forslag. 

   (Logg inn for å se skjult innhold)
  • Av Elisabeth.nh
   Heisann!
   Jeg er på utkikk etter nytt telt. Har allerede et billig, tyngre et for 2 pers uten fortelt (3,1kg).
   Det jeg ser etter er et helårstelt, eller et som tåler 3 sesonger (i vindfulle deler av nordnorge) og gode forhold på vinteren. Det må være lett (jeg skal gå mye på tur alene og kan ikke fordele vekten). Teltet bør også være for 2 pers. Ønsker grei størrelse på fortelt slik at bagasje tar mindre plass i innertelt og for matlaging innendørs (unngå dårlig vær eller heftige myggangrep. 
   Jeg har funnet to telt som ser helt perfekte ut: Fjällräven abisko shape 2 og abisko lite 2. 
   Problemet er at jeg ikke vet om jeg bør gå for fjällräven... Det virker ikke som at de har særlig god service på telt, og garantien varer i 2 år. Helsport er drømmemerket med god service og garanti, men finner ikke noe passende telt fra dem...
   Noen som har noen tips å gi? Bør jeg henge meg opp i service og garanti? Noen som har erfaring mef fjällräven?
    
   Tusen hjertelig takk for svar!
    
    
  • Av ketilring
   En rundtur i Børgefjell sommeren 2019
   Jeg tenkte jeg skulle skrive en rapport fra årets tur i Børgefjell, da jeg kom på at jeg faktisk ikke hadde skrevet om fjorårets tur. Men sent er jo som kjent bedre enn aldri, så her kommer en forsinket turrapport – eller en usammenhengende bildereportasje om du vil – fra sommerturen i Børgefjell juli 2019. Jeg innleder med et stemningsbilde fra en sommernatt ved Vestre Tiplingen, med Kvigtind i bakgrunnen.

   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Turen gikk over 6 dager og startet og sluttet ved Tomasvatnet (øst for Majavatn). Ruta ble på om lag 120 km og gikk om Orrekskardet, Jengelvatnet, Litle Kjukkelvatnet og Gaukarvatnet, opp Viermadalen og over Flåfjellet til Ranserdalen. Deretter ble ruta lagt nordover mot Rotnan og Tiplingen, før nesa ble snudd sørvestover igjen mot Store Kjukkelvatnet, Litle Kjukkelvatnet, over Kyllingen mot Orrekskaret og tilbake til Tomasvatnet igjen. Været oppførte seg bra og i henhold til værmeldingen det hadde fått, og bortsett fra et par kraftige regnskyll når jeg gikk oppover langs Simskardelva og regn det siste natta i Orrekskardet, så hadde jeg oppholdsvær og stort sett sol hele turen. Temperaturen var opp mot 20° på dagtid.
   Etter en 4,5 timers biltur fra Fosen parkerte jeg ved Nordigarden og begynte å finpakke utstyret; fjerne unødvendig emballasje på provianten, og ta en siste vurdering på hva som skulle pakkes med. Nytt utstyr som skulle testes på denne turen (og det er jo alltid gøy) var sekken Osprey Levity 45 og teltet Zpacks Duplex. Og en ny Shimano STC teleskopstang. Bortsett fra det var vel det meste likt som på forrige tur. Etter å ha lest litt på de interessante oppslagene om nasjonalparken på låveveggen ved parkeringa var det bare å hive sekken på ryggen og legge i vei oppover lia.
   (Beskrivende tekst står over bilde)
   Dag 1: Tomasvatn - Orrekvatn (~ 9 km)
   Klar for å legge i vei. Parkeringsavgift for ei uke er betalt, og sekken er pakket.

   Totalvekta på sekken er presset ned et par kilo siden fjorårets sommertur. Vekta inkluderer 3 kg proviant men er (naturligvis) uten vekta av kamera.

   Informasjonsskilt et stykke opp i lia.

   Målet for dagen er bare å komme seg et lite stykke inn i nasjonalparken og forhåpentlig vis miste mobildekning.

   Første leir blir ved Orrekvatnet. Her blir det å koke seg litt middag og tusle litt rundt og nyte omgivelsene.


   Dag 2: Orrekvatnet - Ranserbua (~ 38 km)
   Morgen ved Orrekvatnet. Det har skyet til i løpet av natta, men skylaget skal snart lette. Jeg er ikke helt sikker på hvor turen skal gå i dag, men har en tanke om å gå over mot svenskegrensa og Ranserdalen. Får se hvor langt jeg kommer...

   Etter å ha ruslet oppover hele Orrekdalen blir jeg møtt med en nydelig utsikt over Jengelen.

   Vestover, mot Jengelskardvatnet.

   Men turen herfra går østover i retning Gaukarvatnet, forbi hyttene og naustene i østenden av Jengelen.

   På vandring et sted mellom Jengelen og Gaukarvatnet.

   Dette blir den eneste reinen jeg ser på hele turen. På en holme på Litle Kukkelvatnet. Men kan det være en helt hvit kalv som ligger nede til venstre, eller er det bare en stein?

   Forbi Gaukarvatnet og oppover Viermadalen.

   Utsikt nedover Viermadalen og mot Store Namsvatnet. Jeg tenker på den nydelige teltplassen jeg hadde her året før, nede i dalen hvor Sapmanelva og Viermaelva møtes.

   Stopper litt her for å rette litt på denne steinen som holder på å velte.

   Det er en 3-4 bekker som må forseres ved innoset til Viermavatnet.

   Opp i rundt 1100 meters høyde og over snøskavlene i sørenden Flåfjellet. Skylaget tetner til og det begynner å mørkne.

   Breen på østsida av fjellryggen må krysses, ett eller annet sted. Som forventet er ikke dette panoramabildet i nærheten av å kunne illustrere hvor bratt og fryktinngytende denne breen er.  Lille Jetnamsvatnet ses i bakgrunnen til høyre.

   Heldigvis bærer snøen godt.

   Langs reingjerdet ned mot Ranserdalen.

   Utsikt nedover Ranserdalen.

   Ranserbua står tom, og med litt flaks ligger det en vedkubbe eller to i utedassen.

   Dag 3: Ranserbua - Vestre Tiplingen (~ 17 km)
   Jeg våkner grytidlig om morgenen, til en gnistrende soloppgang. Det er min bursdag i dag (regnestykket viser at jeg nå er litt nærmere 60 enn 20) og å se sola stige opp over fjelltoppene fra døråpningen på Ranserbua var nok akkurat det jeg ønsket meg.

   Bursdagsfeiring med kaffe og sjokolade.

   Inventaret i bua er sparsommelig.

   Ferdig pakket og klar for ny dag.


   Hengebrua over Ranserelva.

   Jeg følger reingjerdet opp mot Rotnan, hele tiden med utsikt opp mot Rainesklumpen.

   Det er spor av sommer mellom snøskavlene ved Rotnan.

   En vindskeiv utedass ved hytta i nordenden av Rotnan.

   Turen går videre ned mot Tiplingen, med myrer og frodig bjørkeskog.

   Langs Vestre Tiplingen.

   På en liten odde ved Vestre Tiplingen finner jeg turens vakreste leirplass. Dette var virkelig en drømmeplass! Myggen er helt enig.

   Jeg benytter anledningen til å spare litt gass, og koker middag ved en eksisterende bålplass i vannkanten.

   Beklager folkens, det er bare plass til én i dette teltet.

   Dag 4: Vestre Tiplingen - Store Kjukkelvatnet (~ 19 km)
   Dette er nok det fineste minnet jeg har fra denne turen, og jeg har tenkt på denne stunden her mange ganger i ettertid. Tidlig morgen, fantastiske omgivelser, sommer og varmt, blikkstille vann, og mektige Kvigtind i bakgrunnen.

   Det blir langt utpå formiddagen før jeg bryter leir og legger i vei sørover igjen.

   Oppover dalen fra Vestre Tiplingen, langs Simskarelva.

   Omtrent halvveis på vei opp mot Store Kjukkelvatnet. Noen regnbyger er på vei.

   Kvigtind. Jeg her vært på toppen her én gang tidligere. Da fulgte jeg ryggen på nordøstsiden opp, oppe til høyre i bildet.

   Framme i nordenden av Store Kjukkelvatnet.

   Her blir det leir rett sør for det lille høydedraget 879.


    
   Dag 5: Store Kjukkelvatnet - Orrekdalen (~ 26 km)
   Jeg har som vanlig rigget meg til med utsikt over vannet fra teltåpningen. Fint vær i dag også, selv om det er noe mer vind her oppe. 

   Plutselig dukker hunden Idéfix opp på himmelen i øst. Hva gjør han her?

   Poserer for kameraet. Det er nest siste dag på turen og jeg må bevege meg vestover, og planen er å gå over skaret mellom Litle Kjukkelen og Kvigtind, og følge Bisseggelva ned mot Litle Kjukkelvatnet.

   Vading av Bisseggelva! Bildet er hentet fra et lite filmklipp. Det er ikke ofte jeg vader en elv tre ganger for å kunne filme eller ta bilde, men litt gøy er det da.

   Fiske i ett av de mange småvannene ved Litle Kjukkelvatnet.

   Én ørret. Én lunsj.

   Rød i kjøttet og god på smak.

   Koking av fiskegryte i le for vinden.

   Fra området nord for Litle Kjukkelvatnet.

   Jeg kvakk til da jeg hold på å tråkke rett i et rypereir! Rypemor flakset opp rett mellom beina på meg. Jeg tok et kjapt bilde av de små håpefulle før jeg skyndte meg videre.

   På vei ned fra Kyllingen mot Orrekdalen. På grunn av varmen de siste dagene har flere av bekkene som det såvidt sildret i da jeg gikk her for en liten uke siden blitt flomstore.

   Den siste leirplassen blir helt nederst i Orrekskaret. Nå har det skyet til og såvidt begynt å regne. Vading av Storelva sparer jeg til i morgen.


   Dag 6: Orrekskaret - Tomasvatn (~ 8 km)
   Lavt skydekke og regn på dag seks. Jeg har bare ei lita mil igjen ned til Tomasvatn, og jeg har det ikke travelt, så det blir til å ligge i soveposen og drikke kaffe noen timer utover formiddagen.

   Sko og sokker har merkelig nok ikke tørket av seg selv i løpet av natta...

   Kryssing av Storelva foregår uten dramatikk, og da jeg kommer ned til Tomasvatn har det sluttet å regne. 

   Så da var årets sommertur over!  En utrolig flott tur gjennom store deler av Børgefjell, områder som jeg aldri har opplevd tidligere. Og følelsen av å kunne "fly" over viddene uten å bli sliten, med lett sekk og lette sko, over store avstander, og oppleve store naturområder, det er helt fantastisk. Minnene fra denne turen kommer til å sitte i lenge. Som den morgenen i Ranserbua, morenelandskapet nord for Rotnan, turen ned snøbreen ved Flåfjellet, vadingene både i innoset og utoset av Litle Kjukkelvatnet, for ikke å snakke om drømmeleiren ved Vestre Tiplingen.
   Hvor skal neste års tur legges mon tro? Det blir nok et sted i Børgefjell...
    
  • Av Scouthen
   Hei. 
   Jeg driver nå og vurderer å lage en hjemmelaget vedovn til isfiske mm. Jeg har veldig lyst på disse titan sammenleggbare vedovnene, men så langt synes jeg de er noe kostbare. Vi har allerede en solid sammenleggbar vedovn til lavvoen, men en vekt på 19kg blir mye å drasse på når fjerne vann skal nås på ski. 
   Så jeg har tegnet opp en prototype med ventilasjonsdeler og prisen ender på ca 700,- for materiale. Men det viktigste er vekten. Jeg er noe usikker på aluminium i pipa, men denne er genial mtp vekt og str. Så jeg har tegnet første delen med et spirorør i stål slik at det ikke blir flammer som når aluminiumen.  Jeg tar gjerne mot innspill før jeg går i gang med prosjektet. Det blir forsiktig fyring. Til matlaging har jeg vurdert en frittstående rist med egne bein til å stå over ovnen. Men tar også med en multifuel primus for vannkoking etc. Hovedformålet med denne ovnen er varme inne i teltet. Det er et såkalt hot tent med god tilgang på frisk luft og karbonmonoksid måleren er selvfølgelig på plass.  

  • Av begd
   Hei der!
   Er på jakt etter et lett solotelt og har nylig fått opp øynene for Bergans superlight tunnel 1 pers. Er teltet langt nok til meg med mine 190 cm? Vet at sittehøyden på 85 cm er begrenset, men har kun planer om å sove i teltet og vektlegger vindstabilitet over komfort.

   Øvrige erfaringer mottas med takk (gjelder selvfølgelig også andre forslag) 😃

   (Logg inn for å se skjult innhold)
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.