GĂ„ til innhold
  • Bli medlem

Anbefalte innlegg

Skrevet

Litt usikker pÄ hvor jeg skulle poste denne, men jeg prÞver her. 

Jeg var pÄ tur i gÄr, med masse klÊr (ikke noe som strammer), varm pose og godt underlag, og likevel var jeg ikke ordentlig varm om natta. Kollegaen min som jeg var pÄ tur med foreslo at jeg kanskje hadde for mye klÊr pÄ meg, og at dunposer varmer bedre hvis man har litt mindre pÄ seg. Vi var begge enige om at det ikke hÞrtes helt intuitivt ut, men sÄ ble jeg nysgjerrig pÄ om det er noe i det. Stemmer dette? Det var bare -7 pÄ det kaldeste, sÄ jeg skjÞnner ikke hvorfor jeg ikke var rimelig god og varm...

Annonse
Skrevet

Fordi om alt er for stappa sÄ mister man alle de smÄ luftlommene, som holder pÄ varmen og som er isolasjonen. Og det hÞres ut som du hadde en sperre mellom deg og denne lufta. 

Et pelsdyr som fryser vil fluffe opp pelsen sÄ den holder pÄ ekstra pÄ varmluften. Om pelsen blir pressa inn til huden, vil dyret fryse for den mister da isolasjonsevnen. (SÄ man kan faktisk gjÞre dyr en bjÞrnetjeneste ved Ä ta pÄ dekken). NÄ tror jeg ikke du et pelsdyr, men duna og klÊrne er din «pels». 

  • Liker 1
Skrevet
4 minutter siden, Gittiamo skrev:

NÄ tror jeg ikke du et pelsdyr. 

😁

OK, da skal jeg prÞve med fÊrre lag. Hva er det best Ä gÄ for da? Ull? Per i dag er det bÄde ull, fleece og tynn dun pÄ kroppen. 

Skrevet

Et varmt mĂ„ltid, varm drikke, tĂžmme blĂŠra + litt hopping og spretting og kanskje slĂ„ floke fĂžr du entrer posen kan ogsĂ„ hjelpe😀

Det hjelper i utgangspunktet godt Ä opparbeide litt kroppsvarme fÞr du inntar horisontalen. 

 

  • Liker 2
Skrevet

Ull ❀ Alltid ull. 

Et bilde av vÄt ull vs vÄt bomull. Ulla er like fluffy. Den holder derfor bedre pÄ temperaturen. 

F4DEE45A-230C-4C4B-92B4-6F0226AED98C.jpeg.b240b67af2b9e0fd281485d58104c3c5.jpeg

Men mange her pÄ forumet vil sikkert anbefale dampsperre ogsÄ. Det har jeg selv aldri testa ut. 

Og en ting til. Folk er forskjellige og der noen tror de skal fryse ihjel sÄ svetter andre. Jeg er personlig en frossenpinne av meg og synes ull er det mest fantastiske produkt som finnes, sammen med fluffy dun. 

  • Liker 3
Skrevet

Ja, jeg er ogsĂ„ frossenpinn. Da skrelller jeg av meg fleece og holder pĂ„ ull og dun neste gang. Og hoppe litt mer enn jeg gjorde i gĂ„r fĂžr jeg gĂ„r i kĂžya 😀 hadde varmeflaske ogsĂ„ som var digg, og tom blĂŠre. Derfor litt overrasket over at jeg vĂ„knet senere og ikke var god og varm.

Skrevet

Om du legg ei kald pÞlse i en kald thremos vert ho ikkje varm. No har du som menneske heldigvis evne til varmeutvikling sjÞlv, men likevel gjeld prinsippet delvis. 

Dersom du ikkje fÄr varma opp soveposen med kroppsvarmen din fordi du sjÞlv er for kald, eller fordi du isolerar all kroppsvarmen din inne med masse kle, vel...sÄ vert posen aldri gjennomvarm og det stillestÄande varme luftlaget den skal representere rundt deg vert aldri som tenkt. 

Du kan anten kle av deg meir, og varme opp posen med din kroppsvarme, for sÄ evt Ä spe pÄ litt med plagg pÄ dei punkta du kjenner at du treng det (knehaser, trompe , fÞtter). Eller du kan fÄ hjelp av ei varmeflaske til Ä varme opp posen. Mykje kle i posen forhindrar/forsinkar mao posen i Ä gjere jobben sin skikkeleg.

  • Liker 6
Skrevet

Som andre allerede har nevnt er vi forskjellig og individuell dagsform har ogsÄ betydning. Selv ligger jeg i litt tykke ullstrÞmper, ullstilongs og ulloverdel utenpÄ der en fleecegenser/jakke og lue. Bruker varmekragen i posen og tetter godt til. Om jeg synes det blir kjÞlig legger jeg dunjakka over posen.

  • Liker 1
Skrevet

Har googlet litt:

Soveposen er designet for Ä holde pÄ varmen.

Ekstra klÊr pÄ kroppen vil gi ekstra isolasjon og dermed vÊre gi mer varme.

 

Unntak:

Du har pÄ sÄ mye klÊr at isolasjonen i soveposen komprimeres, da kan ikke soveposen holde pÄ den varme luften.

VÄte klÊr trekkes inn i isolasjonen til soveposen og svekker egenskapene til soveposen.

For mye klÊr nÄr du legger deg som gjÞr at du svetter, samme effekt som vÄte klÊr.  

 

Hvor mye klÊr du kan ha pÄ deg avhenger derfor mest av alt om hvor stor sovepose du har.

 

Personlig gikk jeg til innkjÞp av en vintersovepose som var alt for stor for meg (kjÞpt online). Det ble for mye luft Ä varme opp. Men ved Ä legge inn en sommerpose holder jeg pÄ varmen og blir god og varm.

  • Liker 2
Skrevet

NÄr det gjelder Ä kle pÄ seg mer klÊr i soveposen for Ä holde varmen, er det riktig Ä gjÞre. Kler man pÄ seg sÄ mye at man presser sammen isolasjonen i soveposen har man for mye klÊr pÄ, eller en for trang posen (men hvem gjÞr det?..).

Det er kroppen som skal vÊre varm, ikke posen. Kroppsvarmen inni klÊrne vil heller ikke bare bli i klÊrne, den vandrer ut i posen etterhvert, energi forsvinner ikke.

I boken «hvorfor er det sÄ kald Ä vÊre vÄt», vises det til forsÞk gjort med dette Ä kle pÄ seg ekstra klÊr i soveposen for Ä holde varmen bedre. I 100% av tilfellene holder man varmen bedre av Ä kle pÄ seg mer isolerende klÊr inni soveposen.

  • Liker 2
Skrevet

Det er klart at det hjelp med meir isolasjon pÄ kroppen. Men mitt poenget er, at det stillestÄende luftlaget rundt deg sin temperatur spelar ei rolle. 

Ein varm pose eller ein iskald pose, kan me vere samde om vil oppleves ulikt i forhold til egen kroppstemperatur? Eg vert i alle fall kald pÄ kroppen nÄr eg legg meg under ei kald dyne. Legg eg meg med kle brukar eg lenger tid pÄ Ä fÄ opp tempen pÄ dyna og madrassa under meg. 

Ut frÄ det er det eit poeng Ä fÄ posen varm, i alle fall for meg. 

Korleis ein vel Ä gjere det kan vere ulikt. Med eigen kroppsvarme (krev at kroppsvarmen ikkje er isolert inne) eller varmeflaske eller anna varmekilde. 

Å kle pĂ„ seg og pĂ„ same tid bruke ein ekstern varmekilde, til dĂžmes varmeflaske, er ein effektiv og god kombo. 

Eg kler gjerne pÄ meg ekstra i posen, om eg blir kald, men som regel nÄr posen er varm, og eg kjenner at eg likevel har kalde punkt som vil plage meg ila natta. Isolasjon i form av kle i startfasen synes meg dog fÞre til lenger tid brukt pÄ Ä fÄ alt varmt. 

 

  • Liker 3
Skrevet

Min opplevelse er at det ikke trenger Ä vÊre klÊr og utstyr som er "feil" nÄr man fryser. I lÞpet av en flere netters tur kan jeg godt ha helt ulik opplevelse av varme/kulde de ulike nettene, selv med samme bekledning, pose og temperatur ute. Det jeg har funnet ut at utgjÞr forskjellen for meg er mat og aktivitetsnivÄ fÞr leggetid.

Jeg har lagt meg litt kald rett etter en god middag, men sovet godt og varmt hele natta.

Og jeg har spist en god middag, og sÄ lekt meg pÄ ski i leiromrÄdet i flere timer, fÞr jeg krÞp i posen god og varm - og vÄknet om morgenen og kunne nesten ikke kjenne tÊrne.

NÄr kroppen forbrenner protein skapes det visstnok en overskuddsvarme, og det synes jeg stemmer godt med mine opplevelser. Hvis jeg gÄr "tom" for brensel i lÞpet av natta, da vÄkner jeg kald.

Jeg anbefaler Ä eksprimentere litt med det her, og finne ut hva som funker for deg. Jeg prÞver i alle fall alltid Ä gÄ ganske nyspist i seng nÄ vinterstid, og ha nÞtter eller ost liggende i nÊrheten hvis jeg skulle vÄkne og fryse i lÞpet av natta. God tur!

  • Liker 4
Skrevet

Tusen takk for alle innspill! 👍

FremgangsmÄten helt konkret forrige gang var: tisse og hoppe litt opp og ned fÞr jeg la meg (men kunne ha hoppet mer), hadde varmeflaske i posen, spiste ca 1,5 time fÞr jeg la meg. Hadde dÞra pÄ teltet Äpent (Unna). Hadde pÄ meg varme-bokser-short, ullstrÞmpebukser, fleecebukse, ullsokker, leggvarmere i ull, varmeskjÞrt, ull-singlet, tynt ullundertÞy med lange ermer, semi-tykk ullgenser, relativt stor dunjakke og lue og skjerf. AltsÄ mye klÊr, men ikke noe som strammet og fremdeles litt plass i soveposen i bredden (men ikke alt for mye, tror jeg). Synes posen er litt stor nederst ved bena, men ellers bra dimensjonert til meg. La varmeflaska nederst i enden. Snurpa ikke soveposen helt igjen Þverst. Svettet ikke (det gjÞr jeg omtrent aldri nÄr jeg sover ute). 

Neste gang jeg skal ut (om ti dager) skal jeg varme meg opp mer fÞr jeg gÄr ned i posen, vurdere annen kombo pÄ bekledning, lukke dÞra til teltet, spise nÊrmere leggetid og kanskje teste med tynn sommerpose inni vinterposen. Og sÄ snurpe posen bedre. SÄ fÄr vi se hvordan det gÄr. 

Og sÄ skal jeg kjÞpe noen sÄnne varmeposer som @In reach lenket til. De sÄ smarte ut. 

Skrevet

Hvilket liggeunderlag brukte du? (Du skriver innledningsvis at du brukte et godt liggeunderlag, men ikke hva.) Evt. kuldetap nedover er vanskelig Ä fÄ gjort noe med. (sovepose etc. klemmes flat under deg og underlaget er det som stopper varmetap.)

Som du ogsÄ er inne pÄ i siste innlegg sÄ er det stor forskjell pÄ varmetap om man ligger med "Äpen" sovepose rundt hode/bryst eller snurper skikkelig igjen. illustrasjonsfoto nedenfor er henta herfra: https://www.expeditionsalaska.com/ramblings/winter-camping-in-alaska/

13_dec-aurora-borealis-6900-460x307.jpg.e9361c6f09ed99cd255cd1930b6d8e9d.jpg

 

En siste kommentar, dagsformen har ogsÄ mye Ä si. Er du sliten eller ikke 100% i form sÄ har kroppen en del og jobbe med og man fryser lettere en om man er frisk og rask. (Samme soveposeoppsett og samme temperatur kan oppleves forskjellig ut dagsformen.)

 

  • Liker 1
Skrevet (endret)
2 timer siden, Terka skrev:

Hvilket liggeunderlag brukte du? 

Bruker denne her:

https://www.fjellsport.no/mountain-equipment-aerostat-synthetic-7-0-regular-ombre-blue.html?gclid=EAIaIQobChMIouzhl_e74AIVwVQYCh122wrHEAQYASABEgJEsvD_BwE

PĂ„ FS stĂ„r det bĂ„de at det er tresesongs og at det gĂ„r ned til minus 25Â đŸ€” men jeg opplever det som godt og varmt. Vet ikke hvor mye forskjell et exped i dun hadde gjort? Pleier ofte Ă„ ta med reinsdyrskinn pĂ„ vinteren men droppet det denne gangen her. Men hadde et par sitteplater i reinsdyrskinn som jeg la mellom underlaget og posen. 

Endret av varmtvann
  • Liker 1
Skrevet

Varmeposene er geniale, fast inventar i sekken. Jeg bruker tykt undertÞy (brynje arctic) i posen erfaringsmessig funker det for meg, blir ikke varmere om jeg har mere pÄ. Gjerne to par sokker. 

  • Liker 1

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nÄ og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nÄ for Ä poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn pĂ„ siden automatisk.   Vis som en ordinĂŠr lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   TĂžm tekstverktĂžy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved Ä bruke dette nettstedet godtar du vÄre BruksvilkÄr. Du finner vÄre PersonvernvilkÄr regler her.