Gå til innhold
Thomas E

Hvilken størrelse på tarp?

Anbefalte innlegg

Det er duket for å bruke noen timer på planlegging av neste innkjøp. Nyttårsforsettet ble ikke i år å kjøpe mindre, men å komme tettere på naturen og finne ut hvor komfortgrensen min går.

Første steg blir å la teltet bli igjen hjemme og kun ta med tarp. Da har jeg hørt at man helst trenger en tarp. Jeg har sovet litt under åpen himmel, men aldri i regn i tarp. Dere som bruker dette, og helst dere som har prøvd å pushe vekta ned mest mulig, hvor stor tarp trenger dere? Hvilken form foretrekkes?

Kom også på at det kanskje kunne vært en idé å kjøpe en billig tarp og teste med? Kanskje mindre miljøvennlig, men kanskje også mer miljøvennlig hvis jeg lærer noe som ikke passet meg. Noen som har tips til noe sånt?

Tarpen vil for øvrig gjerne også bli brukt i forbindelse med telt på turer med flere til ekstra regnbeskyttelse utenfor.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tre ganger tre meter. Da har jeg nok til en A-form med godt dekke på begge sider av mønet. Det er også nok til å bygge en pyramide (søk på DD-tarp på YouTube) og nok lengde til at jeg får en halv meter på hver ende av meg selv om jeg ligger under  (189 cm lang mann). Alternativt 2,5 ganger 3,5 meter. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ser du på bilder og på YouTube ser du at mange oppsett ligner på en gapahuk. Så vil du starte enkelt, greit og rimelig - kjøp Helsport Nordmarka Gapahuk ca 400kr. Plugger er så som så og stengene er blytunge, men duken er grei. Setter opp med tråd eller staver. Stengene ligger igjen hjemme. Plass nok til at to kan sove. Tar liten plass og veier ikke så mye tipper rundt en 600 gram uten at jeg har veid. Prøvde Hilleberg XP10 - ble alt, alt for kraftig og stiv etter min smak. Passer til vinterbruk med snø. Solgte den videre. Ellers er presseninger fra Biltema og Europris ok for en test eller tre, men bråker mye i vind og regn. Har tarpen tie-outs inne på duken gir det mange flere oppsettsmuligheter, og mindre bevegelser/vannansamlinger.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skjult lenke - logg inn for å se den er en link til et oppsett jeg har stor lyst til å få prøvd ut selv. 

Skjult lenke - logg inn for å se den er en rimelig og grei tarp som duger i massevis. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er 190 cm og vil ikke anbefale noe mindre enn regnponcho (253 x 145 cm) - men det er faktisk nok i et knipetak ;)

Under en Skjult lenke - logg inn for å se den (350 x 290 cm) har jeg mye bedre plass:

Er enig med Skjult lenke - logg inn for å se denom viktigheten av nok fester, både noen på midten og flust langs sidene. Jeg har Skjult lenke - logg inn for å se den på min 10 UL for å ha så mange oppsettsmuligheter som jeg ønsker, noe den egentlig ikke er lagt for (den har svakt buede sider tilpasset de originale festepunktene, som jeg altså synes det er for få av). Skulle jeg kjøpt meg ny tarp nå, tror jeg heller jeg hadde gått for noe ala denne - rette kanter og masse fester: Skjult lenke - logg inn for å se den

Lykke til!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hva med denne? Skjult lenke - logg inn for å se den , Hilleberg Tarp 5, ganske liten, men den gir nok en opplevelse om nærhet til naturen,Vekt 320g Er det viktig for deg å spare vekt og volum kunne denne kanskje være et alternativ, mange tarper veier jo mye mer enn Ringstind Superlight. Ellers kommer Helsport om noen dager med sine nyheter. Her er også en lettvekts tarp serie.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tusen takk Skjult lenke - logg inn for å se den. Den jeg har sett på er denne: Skjult lenke - logg inn for å se den

Silnylon må være ganske mye billigere før jeg vurderer det. Ser enda større fordeler med at cuben holder seg stramt i regn når det kommer til tarp. Mulig jeg tester ut den fra magasinet på noen turer først for å få en følelse av størrelsen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er ikke bare fordeler med Cuben heller, slik jeg har forstått det. Cuben er så å si helt "dødt" med null elastitet. Det betyr at du er avhengig å treffe ganske nøyaktig med vinkler og posisjoner når du skal sette opp en Cuben-tarp, mens elastisiteten i en SilNylon-tarp gir deg mer slingringsmonn - du kan få den stram og glatt selv om vinkler og posisjoner er litt ut av lage ved bare å stramme den nok på de rette plassene. På den annen side: En Cuben-tarp som er stramt og pent satt opp, holder seg slik - mens en stram SilNylon-tarp kan bli trist og slapp om den blir våt (i hvert fall om du ikke bruker litt strikk på snorene). ;) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
On 21.1.2017 at 6:44 PM, Nimrad said:

Den jeg har sett på er denne: Skjult lenke - logg inn for å se den

Det der er jo en helt fantastisk pris for en cuben-tarp... Tror min fra HMG endte opp på godt og vel det tredobbelte. Løp og kjøp.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bi Hilleberg Tarp 20 UL før stor? ka e bakdel'n med en stor tarp? Utenom vekta da..  førstår ikke helt poenget med minst mulig tarp hvis man ikke jakt gram ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
9 minutter siden, Jonas1986 skrev:

Bi Hilleberg Tarp 20 UL før stor? ka e bakdel'n med en stor tarp? Utenom vekta da..  

Stor tarp = mye vindfang. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 hours ago, Jonas1986 said:

Bi Hilleberg Tarp 20 UL før stor? ka e bakdel'n med en stor tarp? Utenom vekta da..  førstår ikke helt poenget med minst mulig tarp hvis man ikke jakt gram ?

Handler vel aldri om minst mulig tarp, slik det aldri handler om minst mulig av noen ting. Det handler om å finne den perfekte størrelsen.

Større er ikke bare bedre. Du får et større vindfang, veier mer og en mindre tarp vil være lettere å sette opp(hvertfall alene).

On 3/9/2017 at 5:28 PM, Tor-Erik-L-77 said:

Hva med Helsport sin nye tarp av året i superlight utgave?

helsport_bitihorn_superlight.jpg

Jeg vurderte den frem til jeg så prislappen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av Memento mori
   Starter en egen nerdetråd på X-mid teltet som Dan Durston har designet og det blir solgt via Skjult lenke - logg inn for å se den sitt system. Admin kan muligens flytte en del innlegg fra Skjult lenke - logg inn for å se den tråden som er litt rotete etterhvert. 

   Skissa ser slik ut, og er vanskelig å lese. Soveposen er 175 cm lang og 50 cm bred. De har oppgitt høyden på teltet utvendig, litt forvirrende. Men høyden er 43 tommer eller 109 cm i innerteltet. Alle tall er hentet fra massdrop eller fra tråden Skjult lenke - logg inn for å se den hvor konstruktøren har lagt ut mye bilder, skisser og mål.

   Slo det derfor opp i stua. Laget innerteltet i tråd og maskeringstape. Carbonstenger festet på lettcola. Jeg bruker 40 cm fri høyde som mål, når jeg måler opp telt. Ellers så subber posen i teltduken. Jeg er litt som Skjult lenke - logg inn for å se den når det gjelder skrå telt og skisser.

   Her er 175 mål opp. Omriss med 40 cm fri høyde. De yttere er det faktisk innerteltet går. Teltet tar forbausende stor plass, de små merkene og teppe er ytterkanten.

   Litt avhengig av hvordan jeg måler blir praktisk liggelengde 140 om du skal ha fullbredde 71 cm og helt opptil 190 om du tar maks lengde. Jeg ville sagt 170 er reel liggelengde, med neoair reg underlaget på 6.3 cm.
    

   Bruker WM pumpa -32 grader for personlengde 200cm som dummy - omtrent som en vanlig person som er i posen når den er tom. Den stikker langt utenfor ved 40cm frihøyde.

   Med 9LW underlaget blir det enda mere utafor.


   Litt detaljbilder, presser ut sideveis på begge sider.

   Presser ut innerveggen i fotenden

   Fotenden i annen vinkel.

   Hodeenden.

   Den presser ut i hodeenden også.
   Når jeg sitter på bakken greier jeg ikke å sitte oppreist uten at skuldra tar borti innerteltet. Men jeg er høy og bredskuldra, så det er ikke noe nytt. 
   Så min konklusjon er at det er en artig nytenkende konstruksjon, men ikke for personer over  160-170. Det er også relativ billig og du må sømtette det selv, så det havner ikke på ønskelista mi. Men håper Skjult lenke - logg inn for å se den og jeg treffes, så vi kan ha et lite telttreff.
  • Av Memento mori
   Skjult lenke - logg inn for å se den har superlette gåstaver i karbon. Mine Leki er 11 år gamle, og har holdt bra. Men Skjult lenke - logg inn for å se den tipset meg om disse. Skjult lenke - logg inn for å se den har også disse, og kan sikkert gir litt erfaringer fra bruken. 

   Så da fant jeg ut at de må testes ut, og bestilling til Japan sendt. De ser fine ut, bra låsesystem og du kan velg om du vil ha på trinsa. Jeg har alltid trinsa på, siden da går di ikke så langt ned mellom steiner, og brekker ikke så lett. 
   De selges PR stk.

   Sparer 38 gram også her, eller ca 10%. 
   Normalt selger jeg de gamle, når nytt kjøpes inn, men her blir det et unntak. Det blir med videre. 
  • Av Memento mori
   Sawyer mini som er lettest, har dårlig kapasitet, jeg valgte derfor Squeeze når jeg kjøpte mitt filter. Men de har kommet med et nytt filter, Skjult lenke - logg inn for å se den samme innmat, og samme vekt som Mini. 
   Jeg sparer 36 gram og 41% på dette. Mindre i volum også.
   Normalt er det veldig bra vann i Norge, men er jeg på steder som ligger lavt og med husdyr i nærheten, og/eller jeg ikke er kjent, tar jeg meg bryet med å rense vannet. Forrige sommer var varm og det var enkelte steder vanskelig å finne  rennende vann. Det fungere bra, litt rens av og til, samt kloring om det ble liggende lenge. 
   På turer i høyfjellet blir filteret ikke med. 
   De som ønsker å diskutere om det er nødvendig å rense vann, kan starte sin egen tråd om dette. Dette er kun ment som utstyrsinfo over hva som finnes fra sawyer. 
   Squeeze removes 99.99999% of bacteria (salmonella, cholera and E. coli) and 99.9999% of protozoa (cryptosporidium and giardia) 
  • Av Memento mori
   Jeg liker ikke å blåse opp Neoair med munn, det blir kondens og mugg inni de.
   Spool til 4:50, og du får se dette. 

   Har derfor alltid brukt en pumpebag til dette. Men Skjult lenke - logg inn for å se den er en liten batteripumpe på 74 gram, som gjør jobben på et par minutt. 2 stk AAA batteri. Fant den brukt på finn, til en fin pris. Funker bra også. 

   Mindre volum og mindre vekt, mer komfort😀, men krever batteri. 
   Sparer 20 gram eller 21%, tips om lettere alternativ tas gjerne i mot.
  • Av Memento mori
   Jeg har brukt Petzl hodelykt, og er veldig fornøyd med den. Den gir lite nok lys, og har rødt lys. Bruken har vært inni teltet, lese kart, og finne ting i mørke. Det har kommet en ny modell, som også har mer lys. Kjøpte denne på tilbud. 

   Den nye har disse data, og bruker cr2032 batteri som holder i en evighet, ved mitt bruk.

   Den nye er oppgitt til å veie 26 gram, noe den gjorde. Den er da 2 gram lettere enn den forrige, noe av dette er spart på at de har tatt vekk mulighet til å feste den på capsbremmen.  Men trenger ikke fløyte og likte den gamle strikken bedre. Byttet om og sparte 2 gram til. 

   Tok også det letteste coveret. Da har jeg spart 4 gram, og fått en bedre lykt i tillegg. Det er 14% ned i vekt.🤣
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.