Gå til innhold

ArneH

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  12
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om ArneH

Nylige profilbesøk

372 profilvisninger
 1. ArneH

  Ullkartanker

  Ser bra ut, takk for hjelpa!
 2. ArneH

  Ullkartanker

  Noen som har tips om hvor man får kjøpt rimelige ullkartanker, eller eventuelt noen litt dyrere, hvis det er verdt prisen? Jeg skal bruke de i Neos forposer, så de kan gjerne være høye.
 3. Det kan godt hende at fisken er litt var på fortomtykkelsen, men jeg tror lengden ned til blinken er viktigst. Hvis du kikkfisker og ser at fisken svømmer rundt blinken uten å ta så kan du prøve å forlenge fortommen enda litt mer enn den "obligatoriske" forlengelsen Espen nevner. Når det gjelder hovedsena har jeg litt vondt for å tro at fisken bryr seg om det er 0,25 eller 0,30 ovenfor blinken. En røyeblink er et rimelig fremmed element i et vann, og ofte har man til og med et blinkende lys over denne blinken, så om disse rare greiene har en tynn strek eller litt tynnere strek over seg tror jeg betyr veldig lite. Når det er 5 kilos fisk i vannet ditt så ville jeg følt meg rimelig naken om jeg kjørte en sånn på 0,25, og hadde lett byttet opp til 0,30 for å redusere sannsynligheten for å slite det som trolig hadde vært mitt livs fisk PS. Du bør ha 155 mm bor for å få opp de aller største i vannet. PSS. Legg gjerne ut en turrapport etter at du har vært på storrøyevannet
 4. Jeg ville gått opp til minst 0,30 i senetykkelse. Når man kjører fisk på 2+ kg bare noen få meter under hullet kan det bli store belastninger på sena både mot iskant og pga plutselige utras. Hvis du bruker fluorkarbon til fortom er det viktig å være nøye med knutene og sjekke de litt oftere enn til vanlig. Til hovedsena er det viktig å bruke vanlig mono for å få litt strekk og demping. Du bør også velge en litt kraftig krok når det er såpass stor fisk i vannet. Når det gjelder fiske med mormyska vil jeg faktisk påstå at krokstørrelse/tykkelse er viktigere enn senetykkelse. Jeg har bøyd kroker og mistet flere storfisk på i den "vanlige" størrelsen på 5 mm selv med ganske forsiktig kjøring, og har av den grunn sluttet å bruke så små mormyskaer.
 5. Ja det går an å prøve. Ser det står en del om forskjellene mellom renset bensin og miljøbensin/alkylatbensin her:
 6. Bruker rensa bensin, vanlig kjele og brenneren er renset. Miljøbensin høres ut som et bra tips, tusen takk for det!
 7. Fyrer en del i telt om vinteren med min Primus Omnifuel og sliter litt med lukta. Lyden kan jeg leve med, men når det blir en rimelig stram eksoslukt i tillegg så synes jeg ikke ulempene forsvarer varmen. Har god lufting i teltet. Hvordan opplever dere dette med fyring og lukt? På kortere turer har jeg tatt med ekstra rødsprit og spritbrenner til fyring. Lydløst og nesten luktfritt. Leser at rødsprit på Omnifuel ikke fungerer. Foretrekker Omnifuelen fremfor stormkjøkkenet til matlaging, bla. siden man slipper unna med mindre drivstoff med mfbrenner og bensin etc.
 8. Gode poenger! Spesielt provoserende er det man planlegger denne lettvinte løsningen når vi har rævva full av klimagassbefengte oljepenger og har tjent store penger på å eksportere vannkraft fra elver lagt i rør i alle år - vi burde ta oss råd og tid til å unngå en videre ødeleggelse av naturen. Men så lenge kraftmarkedet fungerer og prisene ikke varierer ekstremt mye så er vel ikke dette en meningsløs sammenligning? Det er fortsatt et overskudd? Det er vel ingen som ønsker at vi skal koble oss av dette markedet og være selvforsynte året rundt. Jeg er ingen ekspert på dette, så jeg setter pris på all info.
 9. Enig i at det kanskje var litt "harde ord", at det er lurt å være kildekritisk, og at man kanskje bør ta noe av det som står der med en klype salt. Samtidig tror jeg at man skal være forsiktig med å avskrive noen basert på bakgrunnen deres. Jeg tipper forfatteren har satt seg ganske mye grundigere inn i temaet enn de fleste politikerne på Stortinget. Kilder fra 2018 er heller ikke spesielt gamle. Det vil si at det var et kraftoverskudd på litt mer en 15 TWh i 2016, eller misforstår jeg noe? Det er omtrent det samme som forfatteren av Harvest-artikkelen påstår at overskuddet var i 2017, så jeg ser ikke helt poenget ditt. Her er tallene for 2017 (2018 er ikke beregnet enda, såvidt jeg kan se): https://www.ssb.no/energi-og-industri/statistikker/elektrisitet/aar. Som du sier så kan produksjonen variere fra år til år. Hvor mye har ikke jeg oversikt over, men poenget er at vi har et greit overskudd og det er absolutt ikke noe hastverk med å bygge ut mer vindkraft på land før vi har sett på andre alternativer. Topper dekkes av det nordiske kraftmarkedet som vi er en del av, slik som foroll forklarte bra lengre opp her. Hadde vi ikke tømt magasinene når kraftprisene er gode er det heller ikke sikkert vi hadde hatt behov for å importere så mye som vi gjør. Befolkningsvekst og at forbruket er økende er tatt hensyn til i utregningene i Harvest-artikkelen. Det er ingen miljøorganisasjoner som sier at vi ikke trenger mer fornybar energi. Det som er poenget er at vi må ikke forhaste oss og gjøre uopprettelig skade på norsk natur før vi absolutt må. Vi har tid, strøm og penger nok til å vente og prøve å finne bedre alternativer (utbedring av eksisterende vannkraftverk, solceller, havvindmøller osv.)
 10. Her er en oppklarende sak fra Harvest med harde tall og fakta angående temaet. Trenger Norge vind?: https://www.harvestmagazine.no/pan/trenger-vi-vind Sitat fra artikkelen: "Hvert år bruker vi ca. 130-135 terrawatt-timer (TWh) elektrisitet i Norge. (En terrawatt-time er en milliard kilowatt-timer.) Vi produserer ca. 145-150 TWh." Innen 2035 vil dette overskuddet dobles: "Med andre ord kan kraftoverskuddet dobles fra dagens 15 TWh til 30 TWh, selv om ikke et eneste nytt vindkraftverk skulle få konsesjon.". Det som legges til grunn for økningen er prosjekter som allerede er under utbygning eller har fått tillatelse, økt produksjon i vannkraft på grunn av klimaendringer, solcellepaneler m.m. Vi trenger altså ikke mer kraft med det første. Punktum. Et argument for å rasere mer norsk natur må i tilfelle være for å hjelpe til med å kutte Europas klimagassutslipp, men det er ikke sikkert at engang det vil ha en effekt (på grunn av usikkerhet i forhold til hvordan kvotesystemet vil utvikle seg). Det dekkes i denne artikkelen: https://www.harvestmagazine.no/pan/trenger-klimaet-norsk-vind
 11. Etter å ha skyllet brenneren fungerte den bedre, men det samme problemet oppsto igjen etter en stund. Ved nærmere inspeksjon så det ut som at det lå metallspon oppi flaska, og det virker som at det var det som etterhvert tettet inntaket. Det er mulig dette var produksjonsrester, men trolig var det forlengeren på sugererøret (vedlagt bilde) som skrapte av dette metallet fra innsiden av flaska hvis man er litt uforsiktig ved lukking/åpning. Jeg kunne se tydelige skrapespor etter den. Tok derfor av denne forlengeren og skyllet gjentatte ganger. Etter det har brenneren fungert som den skal. Jeg tok også ut og renset alle løse deler, men jeg tror det var gjenklogging av inntaket som var problemet. Tusen takk for hjelpa!
 12. Hei, Helt siden jeg kjøpte min omnifuel har jeg hatt problemer med at den slukker ved den minste berøring, og når den først har slukket er det ikke mulig å fyr på den. Trykket er bra, men det virker som at det kommer for mye luft og for lite bensin. Så lenge jeg holder fyrstikken over brenneren så er det fyr, men med en gang jeg fjerner fyrstikken så slukker det. Hvis jeg venter ei stund og lar den kjøle seg ned før jeg på nytt forvarmer så kan det hende at den fungerer en liten stund igjen. Noen som har hatt lignende problemer og vet hva som kan forårsake det? Mvh Torgeir
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.