Jump to content

Omnifuel i trangia


Otoen

Recommended Posts

Tenker å kjøpe primus omnifuel.., har trangia stormkjøkken fra før, og sett diverse på nettet som tilsier at jeg kan klare å få omnifuel til å passe i trangiaen.... Noen som har fått til dette? Hva trenger jeg av eventuelle adaptere og hvordan gjøres det? 

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Hei, det passer. Jeg har den kombo'en, har også utvidet den med en stillebrenner, Gsi rustfri kaffekjele har plass til brenneren inni kjelen og Trangia Duossal gryter (alu utenpå rustfritt inni). Se på videoen i tråden 

Det fungerer bra, men er ikke anbefalt av Trangia. Kjører du full guffe når det er varmt, blir vindskjermen varm. Sikkert det som er grunnen pluss at de selger sin egen. Adapteret koster ca 50kr på nettet pluss frakt. Forvarmer du med 2.5 ml rødsprit blir det maks 10 cm høye flammer. Kjekt hvis du må fyre opp inne i teltet. Solid bra løsning, men veier noe mere enn en lett vindskjerm. Du må også lage en inngang til slangen i bunndelen på trangiaen. Gjort på et par minutt.

Edit: link til adapter Slik ser den ut

IMG_1253.JPG

IMG_1255.PNG

Edited by Radiosugge
Lagt til link og bilder
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 timer siden, Otoen skrev:

Tenker å kjøpe primus omnifuel.., har trangia stormkjøkken fra før, og sett diverse på nettet som tilsier at jeg kan klare å få omnifuel til å passe i trangiaen.... Noen som har fått til dette? Hva trenger jeg av eventuelle adaptere og hvordan gjøres det? 

Gass eller parfin/bensin?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har Trangia gassinnsatsen. Det er lettere en Omnifuelen, men den funker på gass og bensin. Har ikke testet på parafin, da jeg syns det er noe herk. Søler du, blir det aldri borte. Tror jeg har litt  "diesel-allergi", som gamle mekanikere ofte får. Løsning er utrolig bra, om du ser litt vekk fra vekt og ikke minst pris. Men jeg ga bare 500kr for en nesten ubrukt Omnifuel på finn, hadde trangiaen fra før.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Tom42 skrev:

Gass eller parfin/bensin?

Jeg har gjort det - tilpasset Primus omnifuel, bensin til Trangia stormkjøkken. 

1. Støttene er bare til å fjerne ved hjelp av en tang.  De er bare nestet fast

1 (640x480).jpg

Deretter boret jeg to 3 mm hull, der hvor festene var sveiset på, slik at toget ikke var gått om du skal bruke primusen i original stand. 

2 (640x480).jpg

3 (640x480).jpg

Det er da bare å bruke to stk 3 mm skruer + vingemuttere

 

Men så var det tilpassingen til stormkjøkkenet da

4 (640x480).jpg

Laget et "adapter" (1) dersom du ikke tar av koppen.  Men koppen har en større diameter enn hullet i stormsettet, derfor anbefaler jeg heller å arrangere et Tacoselskap. 

Skru av koppen og lag et "adapter tilpasset Tacolokket.  Bor et hull i senter, legg gjerne på en kobberpakning under og skru lokket fast til primusen.  En kommer pakning lager du enkelt av et lite stykke kobber som du borer et hull i og gløder. 

Legg en bit glassvatt eler steinull i lokket for å holde på bensinen/rødspriten når du skal forvarme 

5 (2) (640x480).jpgOg skulle du ønske å dra på tur med en strippet og lettere Omnifuel kan du bruke primusen som vist over.

6 (640x480).jpg

Og slik ser primusen ut med kopp i stormsettet.

7 (640x480).jpg

Så må du bore to hull.  Ett til regulatoren og ett til drivstoffslangen

P4120010 (640x480).jpg

-------------------

Men etter at jeg laget denne

1 (480x640).jpg

 

har jeg gitt bort hele stasen

Men jeg kastet ikke alt på båten, for det kan komme en tid da også jeg må ty til kunstige stimuli.  Derfor har jeg boret et 8 mm hull i ovnens brenneplate, og der kan jeg skru fast en Trangia gassbrenner.  Men gassovnen ligger godt forvart i sekken.  I løpet av 4 ukesturer på Hardangervidda har jeg brukt gass ved 3 anledninger - meste for å prøveg.jpg

Eller man kan lage en Sodaboxstove.  Oppskriften finner du på Youtube

 

1g (640x384).jpg

 

 

 

 

 

P4120010 (640x480).jpg

7 (640x480).jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Destruktiv vs non-destruktiv.......

Gjør du det med et ferdig adapter får du brenneren litt lengere ned i trangiaen, med trolig bedre flammespredning, samt at primingpaden sitter mere beskyttet. Stilleenheten gir også bedre regulering ved lav effekt. Men ideen er vel akkurat den samme. Ser ut som du har fyrt bål inne i trangiaen !

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Supert med såpass med tips.. Takk takk:)

 

tanken er å bruke miljøbensin, fyrer opp for matlaging samt for varme i telt.. Trolig kjøper jeg Bergans Wiglo lt4.. 

Trangiaopplegget ser jeg får meg at kan være en ekstra sikkerhet i forhold til stabilitet, men kanskje unødvendig.. Mindre sjans for at kjeller etc bikker av også... Har ingen erfaringer med omnifuel, så bare synsing..

Link to comment
Share on other sites

Har du Trangia i dag @Otoen, og skal kjøpe Omnilite? I så fall har du kjeler og det du trenger for å bruke plate som @whistler foreslår. Kjøper du adapter til 50kr pluss eventuell frakt og lager et pent hull i Trangia vindskjermen kan du teste den løsingen også. Det er bare enkel skruing for å montere den i Adapteret uten å ødelegge noe, hvis du ikke gjør som @Tom42. Forskjellen i pris er ikke stor og forskjell i vekt blir vekten av vindskjermen til Trangia minus vekten av beinunderstellet til Omnifuelen, vindskjermen og plateunderlaget. Tipper forskjellen er 2-300 gram. Kan kontrollveie hvis det er av interesse. Stillebrenner og bedre gryter/rustfri kjele trenger du ikke ta i denne runden. Så er du det minste teknisk og ønsker en meget stabil løsning - og ikke får hjerteinfarkt av 300 gram ekstra er Trangia løsningen! Tipper den også bruker mindre drivstoff uten at jeg kan dokumentere dette.

Er du i nærheten av Sundvollen kan jeg svært gjerne demonstre oppsettet!

PS: Har også en Coleman Apex II som @dsk har anbefalt hvor jeg bruker den løst - så er vel med i begge leire her. Men hvert sitt bruk.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 timer siden, whistler skrev:

Mitt tips: La trangia være trangia og kjøp en slangebrenner. Lag til et underlag av en bit laminat eller kryssfiner. 

Veldig enig i dette.  Har hatt Omnifuel og hadde samtidig Whisperlite,  men liker Whisperlite bedre så solgte førstnevnte. 

Oppsummert: Kjøp Whisperlite. Dropp Trangia og Omnifuel. Hvorfor ikke Omnifuel? Whisperlite bråker lite til null ut av esken, er en annerkjent ekspedisjonsbrenner og har grei "simmerfunksjon" selv om Omnifuel er bedre på akkurat det. 

PS: Uansett hva du gjør styr unna parafin. Renset bensin er bedre på alle områder. Sist helg på telttur med dattera kjente jeg lukt av renset bensin da vi gikk ut i skauen. Vel vitende om at bensin fordamper stresset jeg ikke med det. Hadde parafin lekket ut av flasken hadde elendigheten satt seg i omkringliggende soveposer mm for alltid. Kom frem til leirplassen og fant ut at det hadde lekket ut minimalt. 10 min lufting og problemet var borte. 

Edited by SnorreL
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg har sjeldent observert en tråd med så mange gode argumenter, selv om ikke alle er enige med hverandre så har de argumentert saklig for sine syn.

Trangia har 3 store fordeler, 1) Det er veldig stødig, og risikoen for å velte en kjele er så godt som eliminert. 2) Vindskjermingen er meget bra, dette gir veldig god drivstofføkonomi, samtidig som vindskjermingen ikke har stor sannsynlighet for å smelte. 3) Settet er greit å pakke opp/ned. 

Siden du har Trangiasettet fra før så kan du fint  prøve ut variasjoner uten vindskjermen til Trangia , og evt. tilpasse den brenneren du ender opp med dersom du føler at savner noen av fordelene til Trangia. Kjeler og panner fra Trangia passer jo på det meste.

Jeg er selv tilhenger av at man lett skal kunne regulere ned flammen til meget lav styrke. En del av primussene som er nevnt over krever mer fingerferdighet enn jeg setter pris på for å få til dette.  Kjennetegnet på de som er lette å regulere er at selve reguleringen sitter nede på brenneren. (Optimus Nova +) med regulering ved å vri på slangen er unntaket, den er vanskelig å justere uansett!  :-(  Optimus Nova og ikke minste Coleman Apex er de to beste jeg har i så henseende.  Jeg har ikke testet MSR dragonfly, men denne er kjent som en god bråkebrenner, og jeg mener at den nok var et forbilde for konstruktørene av Optimus Nova.

Vi ser også at brennere med disse egenskpene veldig ofte er bråkebrennere, så hvis støy er avgjørende så må man velge. Coleman apex (evt Coleman 550B) er stille, og regulerbare, men vanskelige (550B umulig) å bygge inn i Trangia. Disse er også i praksis rene bensinbrennere, (selv om det er mulig å bygge om, og kjøre på parafin)

Det siste og kanskje avgørende argumentet er at man skal føle seg komfortabel med, og ha tillit til det produktet man bruker. Avgjørelsen blir til slutt subjektiv, og ikke alltid endelig.  Vi ser over her at Snorre valgte Whisperlite p.g.a. støy  men på bekostning av hvor lett det er å regulere ned til svak varme.  Jeg har en meget gammel Whisperlite og det er en god brenner. Skulle jeg kjøpt dagens modell ville jeg isåfall valgt en som kan bruke både bensin og gass. Det tok meg mange år å innrømme at bensin er rimelig trygt, og at parafin har vel så mange ulemper, men igjen vil jeg henvise yil Snorres erfaringer av lekkasjer.

 

dsk

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Gjør oppmerksom på at Addnature kjører skikkelig rabatt på Trangia multifuel:

https://www.addnature.no/trangia-multifuelbrenner-x2-450795.html

I tillegg kommer 15% rabatt ved å bruke koden: JULEDEAL2   !!!!!!!!!!!!!!!

Jeg måtte bare kjøpe en nå :)

Skal brukes utover vinteren med Transporter pulk som hjelpemiddel og der man ligger i Lavo ifbm. isfiske.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, Blaser skrev:

Gjør oppmerksom på at Addnature kjører skikkelig rabatt på Trangia multifuel:

https://www.addnature.no/trangia-multifuelbrenner-x2-450795.html

I tillegg kommer 15% rabatt ved å bruke koden: JULEDEAL2   !!!!!!!!!!!!!!!

Jeg måtte bare kjøpe en nå :)

Skal brukes utover vinteren med Transporter pulk som hjelpemiddel og der man ligger i Lavo ifbm. isfiske.

 

Bare ett lite minus på denne. Veldig mye støy. :)

Link to comment
Share on other sites

Tipper at det går, men da må man tømme slangen ved å snu flaska slik at den blir tom for bensin. Har ikke prøvd, tanken har ikke en gang slått meg. Litt upraktisk, men kan gjøre et forsøk, hvis det ikke finnes noe på nettet. Viktigste er og unngå høye flammer inne i teltet, samt unngå sot, slik at det ikke blir driftsproblemer. Har funnet noe som funker og stoppet testingen der. Litt ekstra pumping blir det kontra vanlig opptenning ved andre gangs tenning. Pleier å la trykke være i flaska på dagtid, men ikke om natta inne i teltet. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Blaser said:

Nåja, vedr. støy så har jeg allerede Svea'n, 111T og en Fire maple. De er helt klart med i bråkefamilien, er X2 på samme nivå ?

Synes du virkelig at 111 T bråker? Den er jo nærmest lydløs i forhold til de eldre 111 B med "jetmotor". Da snakker vi bråk! Eller som noen av oss kaller det, en vakker lyd som gir ro i sinnet, nærmest som musikk, et sus i sivet :) .
Til gjengjeld er de gamle bråke-111 mer effektive enn T-modellene, og de tåler også mer vind.

Link to comment
Share on other sites

6 timer siden, Blaser skrev:

Gjør oppmerksom på at Addnature kjører skikkelig rabatt på Trangia multifuel:

https://www.addnature.no/trangia-multifuelbrenner-x2-450795.html

I tillegg kommer 15% rabatt ved å bruke koden: JULEDEAL2   !!!!!!!!!!!!!!!

Jeg måtte bare kjøpe en nå :)

Skal brukes utover vinteren med Transporter pulk som hjelpemiddel og der man ligger i Lavo ifbm. isfiske.

 

Hmmmm.. Kanskje gå for denne istedet da..., har jo trangia stormkjøkkenet fra før, og er kun bensin som er aktuelt som noe annet enn gass. Støy.... Tja, er jo snakk om å bruke dette bla i teltet.. Ikke noe jeg skal sovne ved uansett.. Vil lyden bli irriterende, sammenlignet med omnifuel? Kvaliteten på denne ok opp mot omnifuel?

Link to comment
Share on other sites

Endte med en bestilling av denne til trangia gitt:). Såpass ok tilbud:). Tok med ei lykt til å ha i telt også:). Får tro at denne gjør jobben,MOG at jeg blir fornøyd både i forhold til matlaging samt evnt varmebehov..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy