Jump to content

fiskeutsyr til innlands/fjellfiske for grønnskolling


can

Recommended Posts

Er litt grønn på dette så tenkte å be om råd her. Budsjett tja ikkje så dyrt at eg ikkje tør bruka det men ikkje det billigste rælet heller, noe som tåler litt uvøren bruk stanga blir sannsynligvis ikkje pakka ned men bært i handa eller festa på sekken. liker helst å prøva/ sjå på det som eg skal kjøpa så blir vel xxl eller mx sport på Raglamyr men tenkte at litt generelle råd hadde vært greit, berre å komme med konkrete også.

 

Har ei 8 fot 3 delt berkley 2-12 grams kan den brukes? eller bør eg kjøpa ny? Liker at stanga kan kaste litt langt. Snelle har eg ikkje  så det må eg ha: størrelse, prisklasse, bør eg ha 2 spoler osv tenkte å fiske med sluk, spinner, makk og kanskje med flåga og dupp.

 

Liker helst 2 delte stenger og sneller med frontbrems, kor tjukk gøt bør eg ha? tenkte kanskje å ha 2 spoler ein med multi og ein med mono, og er det noken som kan fortella meg korleis eg skal gjera da når eg skal skifta spole, svivelen går jo aldri gjennom toppringen på stanga slik at eg må alltid kutta av gøtten, er det noke eg ikkje har tenkt på der, blir mange spørsmål dette her.

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Stanga du har funker helt fint til mange typer fiske. I skogsvann, bekker og småvann på fjellet helt topp. Skal du fiske i større vann og etter stor fisk hvor det er aktuelt med tyngre sluker ville jeg valgt ei lengre og kraftigere stang. ca 10 fot 5-25g kan være et greit utgangspunkt, da er den lang nok til fluedupp også.

Som snelle til stanga du har passer det fint med ei i 1000str. Kjøper du ei stang i tillegg som beskrevet over kan du velge 1500 og bruke snella til begge stengene. Du må nok regne med å kutte snøret når du skifter spole. multi i 0,10 til stanga du har, 0,12 til ei litt kraftigere passer fint. Gjerne med monofortom 0,20-0,25. Mono er ok til bunnmeite med mark. Ser du foretrekker todelt, men synes du bør vurdere flerdelte. Har selv blant annet ei 5-delt lawsonstang på 9-fot, knallstang.Mye enklere under transport. Tenk å gå gjennom fjellbjørkeskogen mei ei antenne av ei stang stikkene en liten meter opp fra sekken, tungvint og stangødeleggende.

Det meste av det du får kjøpt i dag er gode stenger. Kjøper du en pakke med stang og snelle kommer du langt med 1500 -2000.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Snella trenger ikke være så stor. Den gjør vanligvis jobben bra om den er liten. Små sneller er ofte lettere og har en jevn lett gange og god balanse.

Mitchell Avocet er gode sneller til en grei pris, men vil du spandere litt mer så kan du gå for en Shimano.

Daiwa lager også rimelige sneller, men jeg har ingen erfaring med disse.

Abu lager også både gode og mindre gode sneller men skal du ha kvalitet fra Abu så må du nok betale litt mer.

Kjenn på snella i butikken. Kjenn om den har en jevn og lett gange, virker fast uten slark av noe slag og at balansen er fin. (Du kan ofte kjenne forskjell på to like sneller av samme merket.)

Den ene spolen kan godt være så grunn som mulig.(Reff Abuspolen på første bildet.) Multi snøre er veldig tynt og bygger lite på spolen. Spolen bør helt være helt full og når du kaster så bør det ikke minke for mye. En høy grunn spole er bedre enn en lav og dyp spole.

 

Abusnella lengst til høyre på det første bildet synes jeg er litt klumpete på grunn av bremsen og den doble sveiven, men den går lett og fint og brukes stort sett bare til sjøfiske. 

 

Her er noen eksemplarer fra min egen snellesamling og her kan du tydelig se hvordan spolen forandrer seg opp gjennom tidene.

Og til slutt min siste anskaffelse. En Mitchell 304 fra en gang tidlig på 1960 tallet

 

Det beste med de gamle snellene på bildene er lyden. Lukk øynene og sveiv sakte rundt og så kommer bildene fra barndommens fisketurer, en barndomstid som jeg ønsker at langt flere barn i dag burde få oppleve.

post-4220-0-78487000-1394437747_thumb.jp

post-4220-0-94813700-1394437768_thumb.jp

post-4220-0-35322200-1394437790_thumb.jp

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Her er tre sneller fra ABU. Litt store til ørretfiske.

Tre forskjellige priser og helt forskjellig kvalitet.

Ca. 200,- 300,- og 400,- kroner

 

Bildet med to sneller viser to forskjellige sneller til ca. samme pris. den største fra Biltema og den andre er en Tica.(Kjøpt på Europris.)

Snella fra Biltema er, etter min mening, kun brukbar til å ligge og slenge bak i bagasjerommet på bilen, mens den fra Tica er en kjempefin snelle til slukfiske etter f.eks. sjøørret. Men Tica krever at du holder den grundig ren spesielt hver gang du har fisket i saltvann.

post-4220-0-75547600-1394439510_thumb.jp

post-4220-0-06516900-1394439521_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Skal du ha ny stang så er Shimano beastmaster en av mine favoritter, men de koster ofte en arm og et øye.

Slik du beskriver bruken av stanga så ville jeg unngått de letteste karbonstengene og heller sett etter en glassfiberblanding med litt god aksjon. (Rene glassfiberstenger finner du nok bare på Fretex eller loppemarked.)

Glassfiber tåler mye mer juling enn de nye karbonfiberstengene.

Rimelige blanke ringer uten keramisk innlegg holder ofte bedre enn de dyre med all verdens flotte betegnelser. 

Innerringen har en lei tendens til å falle ut hvis du ikke kjøper de dyreste eksemplarene.

 

http://www.elbe.no/fisk/andre_napp/elbeskolen/utstyrstips/6813/no

 

Du kan også finne en del gode brukte stenger på finn.no

Eks. http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=47076376

 

Her er det som er igjen av min Kinetic Discovery 6' 6" etter siste fisketuren.

Slukvekt 2 - 12 gr.

Materiale HM58 Graphite

Ringen i toppen på denne stanga knakk og ble reparert fire ganger før stanga fikk sitt nådestøt.

post-4220-0-42435700-1394441120_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Har ei Shimano nexaave stang til sjøfiske som eg er fornøyd med den er 9 fot og 14 til 40 gram. Ser at skittfiske har nexave 7 til 21 gram 8 fot er det noe å satse på? kaster den langt nok til ett stort fjellvatn mon tru eller har han førstnevnte rett som meiner at eg bør kjøpe meg ei 10 fot. Eg tenkte kanskje å slå til på nexave stanga til 400 kr og ei nexave snelle nemlig nexave 1000 FC til 750 kr, dette bør vel duge til fjellfiske? Eller bør eg bruka pengane mine på noe annet? Fælt så små bokstaver det blei da, håper andre og har godt syn.  

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Frode_H

Et par ting å ta i betraktning. vegetasjon: hvor lang stang får du i hele tatt brukt? hvor stor fisk jakter du?

når det gjelder snelle, så vil ikke langt kastende 10 fot stang, 1000 snelle, 0.25 mono sene og stor fisk være noe god match.

0.25mono på 1000 snelle gir meget korte kast og lite snøre på spolen. stor fisk på lett snelle betyr kjøring av fisk. med så lite snøre lar ikke det seg gjøre.

 

Ta en titt på Lawson stenger. her får du veldig mye stang for pengene. og her finner du meget gode tilbud på en del av de: http://www.skittfiske.no/Avdelinger/FISKEUTSTYR/Stenger/Haspelstenger/Lawson

 

som snelle så er det KUN Shimano med V formet spolekant som er verdt å se på når det kommer til kaste egenskaper(pass på at begge spolene er i aluminium). Her merker du fort at du kaster omtrent like langt med mono som med multi: http://www.skittfiske.no/Avdelinger/FISKEUTSTYR/Sneller/Haspelsneller/Shimano-frontbrems

har jeg skulle valgt en allround kombo til en fin pris, så har det blitt Lason Northern Lite 9 fot 3-15g og en Shimano Exage 2500. det kommer seg på 1300,- om du vil ha litt mere kastevekt, så er Explorer serien et godt valg og litt rimeligere. der får du 9fot med inntil 7-28g kastevekt.

 

PS: Lange stenger krever en del trening for å mestre å kaste med. men til gjengjeld så får du bedre kontroll på fisken under kjøring.

Link to comment
Share on other sites

Ser at noen her har god kunnskap om sneller.

Så mitt spm er:

Vil en shimano rarenium ci4 1000 passe til shimano beastmaster dx 165UL 1-11g?

Evnt, vil samme snella passe en beastmaster 3-14g i lengde 210/240/270? Hvis ikke, hvilken str burde man ha? Brukes til fiske etter ørret og røye på fjellvann av ymse ste, mest fra land, og noe fra båt.

Link to comment
Share on other sites

Skal du ha snelle som passer begge stenger er ei 1000 snelle er bra valg. Det ideelle ville nok vært ei i str 500 til UL stanga. Kanskje ei 1500 hvis du skal opp på 270. Men som ei snelle som passer greit til alt funker det fint med 1000. Fyll opp spoler med ulik tykkelse på snøret så bytter du etter hvilken stang. Jeg har lignende stenger selv og bruker multi 0,08 på UL og 0,10 eller 0,12 på de andre. Med mono fortom 0,18 - 0,22 Tips: Fyll spolen med litt teip innerst så slipper du å bruke en formue på å fylle spolen. Hvis spolen ikke er full blir det korte kast. Bruker du mono kan 0,15-0,18 på UL og 0,20-0,22 være ok. Da trenger du ikke teip.

Link to comment
Share on other sites

Ser at noen her har god kunnskap om sneller.

Så mitt spm er:

Vil en shimano rarenium ci4 1000 passe til shimano beastmaster dx 165UL 1-11g?

Evnt, vil samme snella passe en beastmaster 3-14g i lengde 210/240/270? Hvis ikke, hvilken str burde man ha? Brukes til fiske etter ørret og røye på fjellvann av ymse ste, mest fra land, og noe fra båt.

 

Rareniumsnella er så lett at den vil passe greit på UL-stanga, selv om den vil se litt stor ut. Har rarenium 1000 selv, og bruker den på beastmaster 240/270 3-14g. Her fungerer også rarenium 2500 godt.

Link to comment
Share on other sites

Takk for gode svar tidlig en søndagsmorgen:)

Skulle kanskje hatt en 500-snelle på UL-stanga, men den rareniumen frister veldig. Vekta er 170gram bare... Og hvis jeg vil bruke litt større stang, kan jeg bruke den snella der også. Men prinært skal denne snella brukes på UL'en..

Link to comment
Share on other sites

Bedre å legge penger i ei kvalitetsnelle enn i 2 av middels kvalitet!

Det jeg også tenkte. Har en beastmaster 270 som jeg har brukt en avocet gold III 2000 på, mulig at jeg blir å bytte ut denne snella med en avocet IIII gold, så kan jeg ha med meg 2 stenger på tur:

-shimano Beastmaster dx 165UL 1-10 med rarenium 1000

-shimano beastmaster 270L 3-14g med avocet gold IIII, str 1000.

Men er litt fristet å bytte ut den lengste stanga med en kortere teleskop/5-delt stang, kanskje 210/240cm, kan godt være en lightning rod feks.

Er veldig usikker nå hva jeg skal gjøre haha:p

Link to comment
Share on other sites

tenkte kanskje å ha 2 spoler ein med multi og ein med mono, og er det noken som kan fortella meg korleis eg skal gjera da når eg skal skifta spole, svivelen går jo aldri gjennom toppringen på stanga slik at eg må alltid kutta av gøtten, er det noke eg ikkje har tenkt på der, blir mange spørsmål dette her.

 

Det er vel ikke så ofte du bytter mellom de to at det er noe problem å knytte svivelen på nytt? Dessuten er det smart å bytte knuten en gang i mellom og klippe bort de ytterste cm av senen siden denne ofte slites først.

 

Ellers ser jeg vel ikke helt hvorfor du trenger både mono og multifilament utenom som reserve. På multifilament er det lurt å bruke en fortom på 3-4 meter ytterst og denne skal være litt svakere enn multifilamenten (men gjerne mer slitasjesterk). Da unngår du å ryke multifilamenten på midten om du setter fast og nylonfortom går også fortere i oppløsning i vannet enn det multifilament gjør.

Link to comment
Share on other sites

kommer ann på hvor stor fisk du regner med at du kan møte på. Har f.eks hatt mer suksess med store sluker type 15-20g etter stor ørret, enn de mindre 10-12g. Fisk aggresivt, kraftige rykk, etterfulgt av et par sek stopp. Ørreten er territorial og hugger ofte pga dette. Av sluker kan du plusse på 15-20g møreslilda kobber/rød og Jensensild rød/svart(18g). Prøv også Dirty Harry 18g.

Link to comment
Share on other sites

ok, korleis fisker de med makk? og går det ikkje an og fiske med dopp og flåge eller nymfe eller er det sluk som er tingen?

 

Fisker selv aldri med makk, eller flue. Kun sluk. I vann med stor bestand av småvokst ørret er nok kanskje mer flue m dupp tingen, og da helst tørrflue(mye mer spennendes også :)) Prøv med ørretbomber. Makk har jeg prøvd uten de store resultatene. hvis du gidder, og grunneiger tillater det så er jo Oter topp redskap etter små-vokst ørret.

Link to comment
Share on other sites

Mark kan så absolutt fungere det. Der det er bra bunnforhold kan 2-3 ssg splitthagl rett på sena 30 cm ovafor kroken funke bra. la det ligge et par minutter, ta inn en meter og la det ligge igjen. Å la det ligge lengre kan også fungere. Et slep bestående av skjesluk og mark kan også fungere bra, spesielt til røya. Makk og dupp er selvsagt også et alternativ. Mange måter å gjøre dette på.

Flue og dupp fungerer også. kanskje spesielt i litt grunne vann. Vanlige oterfluer, muddlere, streaking caddis virker. Og om kvelden, spesielt i ruskevær store svarte fluer.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Disse tre slukene trenger du:

 

Lillauren

 

a398e9e59c776ffa8e883f5e742155eb-image.j

Sølvkroken Spesial

 

 

7258d299abbad28f6f959ee9b70ab16c-image.j

Hallingkongen

Hallingkongen%20Kobber%20R%C3%B8d.Jpeg

Kanskje lurt å ta med to tre spinnere også. En blank, en kobber og en sort med gule prikker.

Lys bunn og klart vann = blank sluk / spinner.

Mørk bunn uklart vann = mørk sluk / spinner.

Jeg har også god erfaring med denne i forskjellige farger. Tror den kalles "Tasmansk djevel".

post-4220-0-38538000-1395047643_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy