Jump to content

Hit og dit og tilbake igjen


Martin HJ

Mye er sagt og skrevet om grenselandet, og mange har dratt hit for å oppleve både jakt, fiske og det gode liv. Så noen større introduksjon trengs ikke for å skildre vår villmarkstur inn i skogen og marka. Vi har selv vært her oppe et par ganger tidligere med packraft og kano, da har øst og vest av parken blitt utforsket. Denne gang var det nordre del av grenselandet som skulle bli bevandret av våre fjellstøvler. Med storsekk på rygg og kamera i hånd hadde vi syv dager til rådighet for å oppleve den nordligste delen av Femundsmarka i en tidlig høstdrakt. Så hell deg en kaffekopp og sett deg ned for å bli med på vår tur gjennom denne villmarken.

 

Min gode venn Christian og jeg ble enig om at en ukestur i begynnelsen av september passet bra i år, vi hadde kommet frem til endel plasser å legge turen til rundt om i det ganske land. Vi ville treffe med været og da er det greit å ha noen alternativer. Vi snakket om Pasvik i nord, Jotunheimen i midten og Hardangervidda i vest, men endte opp med å dra til Femundsmarka i øst. Leirbål, koieliv, furuskog og et variert landskap fristet. Vi ville dra en plass hvor vi ikke hadde vært før og en skikkelig rundtur med ny leir hver dag var i tankene. Vi kikket på kartet og fant ut at det å følge vassdraget Mugga inn mot svenskegrensen og tilbake igjen virket som en spennende ferd med utgangspunkt fra Langen Gjestegård. Sekken ble pakket, bilen ble fylt og gasspedalen ble tråkket på i seks timer til vi parkerte ved siden av jordet på høyre hånd i enden av grusveien. Med skarvene snøret godt rundt ankelene og fiskeørna montert på rygg gikk vi innover i villmarken.

zx9TwPk.jpg

Stien innover den første biten er bred og god, ingen problemer med å tilbakelegge en god del kilometer på denne veien selv med tung sekk på rygg. Lufta er frisk og klar, bjørketrærne har såvidt begynt å gulne. Høsten har allerede ankommet her oppe, noe som passer meg godt siden jeg for lengst er lei av sommervarmen. Det tar ikke lange tiden før vi passerer Lorthølbua og vi kan kjenne lukten av røyk som sniker seg opp i neseborene fra pipa der borte. Vi har ikke tenkt å gjøre leir der inne inatt, så det gjør ingenting at folk har innlosjert seg på den særegne tømmerkoia. Magen melder om at påfyll av næring er nødvendig og en rask lunch blir arrangert rett etter passeringen av den første tømmerrenna som minner om en svunnen tid. 

JqAKNkh.jpg
Tømmerrenna fra gamle dager

YPBIOCC.jpg
En rast og en kikk på det digitale kartet 

Kroppen er mett og sjelen i høygir, pakning på og videre innover. Vi tenker på å gjøre leir et sted ved utløpet til Mugga der den renner ut i Femunden, vi har sett på kartet at en odde rett etter tyskerbrua ser lovende ut. Lite vet vi at det er tilrettelagt for leirliv her nede på denne plassen. Vi ankommer brua over Mugga og ser bort på tiltenkt leirplass, et gledelig syn møter oss da vi ser ferdig vedstokker stablet opp mot et tre. Her er det bare å sette øks og sag til verks og rigge seg til. 

U4sXSw7.jpg
Det er såklart perfekte hengetrær til Amokene våre på leirplassen, med kveldssol og sjøutsikt attpåtil

8ZykZpX.jpg
Kan ikke klage på utsikten fra køya

up7tnc3.jpg
Første leirbålet

IgyK5Fc.jpg
Til den første middagen har vi tatt med entrecote, pasta fylt med trøffel og bearnaise. Det er verdt sin vekt i gull.

En fantastisk kveld er det med god mat og rødvin i koppen, en behaglig start på turen. Det nytes vel og lenge til gjespene melder seg i kø og kroppen blir sløv, Amoken frister under tarpen - god natt.

Neste morgen våkner vi til den umiskjennelige lyden av regn som hamrer ned på duken, vinden slår inn fra vest og væromslaget er et faktum. Yr har meldt om vekslende vær hele uka, men alt av utstyr er pakket ned i vanntette poser og ytterlag med lette klær av goretex er med. Vi blir liggende en stund å lytte til været, tørre og varme i posen. Men tilslutt tar kaffetørsten overhånd og morgenrutinene må iverksettes, primus tennes under tarpen og vannet settes over. Det skal lette i tolv draget, så vi tar det helt med ro før vi rusler videre på vår ferd videre innover i marka. 

Vi har sett for oss leir nede ved Svartsjøen en plass, har hørt det skal være fin fisk å få i dette vannet og. Etter nærmere titt på kartet så ser vi at det ligger en tømmerkoie like vest for Svartsjøen og det frister å ta inn på en sjarmerede litta hytte idag, vi setter kursen mot denne som heter Gubbtjønnbua. Sekken er lettere etter matfesten igår, men det merkes på skuldrene at den fremdeles er litt for tung. Det ligger et par kalde halvlitere med forfriskende øl oppi der, de forsvinner ikveld vet jeg. Det hjelper å få av noen kilo de første dagene når man er på tur, vandrerlivet blir fort mye trivligere da. 

EPvndfA.jpg
Furutrær er noen fine folk

L4cl2ob.jpg
Noen har gitt seg ende over

Vi går cirka ei halv ei før vi trer av stien og inn i terrenget, vi går straka vegen bort til Gubbtjønnbua og tror det går greit. Men her går det mye opp og ned og tjo og hei, pulsen får seg et ekstra gir og svetten står horisontalt ut fra pannebrasken. Vi tråkker gjennom kratt, stein og skog med bestemte steg og støkker opp et helt symøte av tiur type røy rett foran nesene våre, om vi ikke hadde nådd makspuls ennå så fikk vi det i allefall nå. 

Etter litt slit så ankommer vi tømmerkoia og den er tom for levende vesen, det setter vi pris på. Vi finner frem matposen og tar oss til rette i den flotte bua. Det er et idyllisk lite vann i forkant med en tilhørende bålplass, her skal vi kose oss resten av dagen. De to kalde halvliterene som jeg snakket om skal virkelig smake nå. Bålet blir fyrt opp og utstyr hengt til tørk etter nattens uvær.

6mjUjtY.jpg
Gubbtjønnbua i all sin prakt

yyuExIZ.jpg
Gubbtjønna ligger som et speil idet sola sier takk for idag og god kveld

Ny dag truer med et gjesp idet vi lukker opp øyene inne på koia, det er kjølig i stua og vedovnen fyres opp og morgenkaffen settes på. Kokekaffen blir målt opp til øyene på ørreten som er hanken på trekoppen min, det er perfekt mål for en god og sterk kaffekjele. Havregrøten blir inntatt med rosiner og kroppen blir fylt opp med energi. Idag skal vi opp i bjørkeskogen på snaufjellet, nærmere bestemt Nedre Muggsjøen. Vi vet ikke helt hvor vi skal gjøre leir idag, men finner nok en fin plass der oppe langs Mugga. Vi pakker sakene og legger i vei, ørreten blir prøvd på i Svartsjøen men vil ikke bite på. Det er gråvær i lufta, men den gule kula skal hilse på senere idag påstår de vise. 

nJqE2eh.jpg
Møresilda gjorde ikke jobben i Svartsjøen

URyrYxQ.jpg
Myrlandskap er vakkert på sin egen måte, dog kanskje ikke det gjeveste underlaget å vandre på
5t6G74t.jpg

Sekken er blitt forsynt av ned til idealvekt og vandringen går nå som en lek. Med lette sprett bortover myrkanten ser vi frem til å komme opp på fjellet. Det stadig skiftende terrenget med tykk furuskog, myrlandskap, mangroveskog med tett bjørkeskog og et teppe av bregner langs bekkene og steinete flater er noe som gjør det artig å ferdes her oppe. Vi går stadig inn i nye biotoper og fryder oss over kontrastene sammen med det skiftende været. 

I enden av et større myrområde ser vi en ny tømmerkoie komme innenfor synsvidde, Langmyrbua er navnet på denne. Den ligger vakkert plassert til i en lund av høye bjørketrær i et ellers åpent landskap. Vi smetter inn i bjørkelunden og gjør unna dagens lunch på bålet her. Bacon og potetmos blir arrangert i flammene og livet leker.

eKsbjkn.jpg
En vakker plass som tatt ut av eventyrene til Tolkien

JeQbY0J.jpg
Kokkelering på lavt nivå

aVFD6Zd.jpg         yeaGmm7.jpg
Kaffen er klar for Christian og Christian er klar for kaffen

Etter tidenes lunch i villmarken valser vi videre fra Langmyrbua til Nedre Muggsjøen, en fin etappe for to fine karer. Reinsdyrene dukker opp på vår høyre flanke og følger oss et stykke oppover, alltid et hyggelig møte inne i denne villmarken. 

YHZ0UZ1.jpg
Vi løper grasiøst side om side med Rudolf og de syv hjelperne bortover steppene mens det synges Circle of Life av full hals og plutselig er vi ett med den allmektige naturen... Vel det var kanskje ikke helt slik det var, men en liten periode der føltes det sånn. 

aOKGnJn.jpg
Etter at den verste rusen fra Moder Jord hadde roet seg, måtte vi kikke litt på kartet for å se at vi ikke hadde løpt oss helt av sporet sammen med reinsdyrene.

VqT9DMJ.jpg
Nedre Muggsjøen blir nådd og leting etter passende leirplass blir igangsatt.

Vi kommer oss frem til stedet der hvor Mugga må vades oppe ved Nedre Muggsjøen, det finner vi ut av at vi vil gjøre imorgen og leirplass må bli etablert for dagen. Etter litt snoking i nærområdet finner vi fire fine furutrær som står som i hvert sitt hjørnet av en firkant, det kunne ikke passet bedre for et Amok og tarp oppsett. Vinden drar seg opp litt fra vest igjen og vi setter opp tarpen som vindskydd, Christian gjør det enkelt og legger seg rett på bakken mens jeg vil henge i trærne da jeg syns det er så gøy. 

Etterhvert finner vi frem fiskestenger og vi følger Mugga i et flott elveparti mot selve innsjøen, med kveldsolen rett imot blir dette en spektakulær kveld og hyggen er til og ta å føle på. Fisken uteblir igjen selv om det nappet et par ganger i innløpet til Muggsjøen. 

Sw39kxZ.jpg
Perfekt leirplass

UFAHJqO.jpg
Nydelig kveldstur langs Mugga

wno6nWq.jpg
Et tre som får Christian til å fundere på hvordan verden er skrudd sammen, filosofen kan dukke opp i oss alle her ute.

Våkner opp etter en rolig natt fylt med merklige drømmer og ser ut fra køya mi at frosten har lagt seg i landskapet, minusgrader i luften og det blir en kald affære når man skal ut av posen. Fort på med ullundertøy og få fyra opp primusen, sulten som en bjørn og kaffetørst som Herman Friele. Christian og hunden Zelda kryper frem fra under tarpen til duften av nykokt kaffe, sola dukker etterhvert opp over horisonten og varmer opp mennesker og dyr.

DJhnNgu.jpg
En kald morgen

ZXyuy5V.jpg
Om litt er kaffen klaaaaar

Etter en kanonbra morgen og når sola har fått tatt tak, gyver vi løs på dagens etappe mot Muggsjølia. Dette er en gammel seter hvor drifta ble avviklet på slutten av 1800 tallet og det skal visst ha skjedd uforklarlige fenomener her, Stor Hans pleide å slå kniven i veggen over seg når han skulle sove her fordi han mente det var et vern mot onde krefter og ha stål over hodet når man sov. Her skal vi innlosjere oss for natten og vi satser på et folketomt hus der borte, det er to åpne koier på den lille setra. Et fantastisk traskevær er det mens vi går langs den store innsjøen som ligger flatt i en luft uten vind, fiskestanga blir svunget innimellom for å se om prikkepetter er i siget. Det vaker grov fisk langt utpå, men man rekker ikke ut til den uten flytende fartøy. Muggsjølia blir ankommet utpå dagen, ingen folk å se. Deilig. 

Ux7ofGX.jpg
Blikkstille er Nedre Muggsjøen i morgentimene, fantastiske sydenstrender er å finne flere steder rundt denne innsjøen.

Muggsjølia er en trivlig plass for vandrere, det er sus over denne plassen. Man kan nesten føle den gamle virksomheten i lufta her selv om det er over hundre og noe år siden det var aktivitet her inne. To vann ligger i nærheten kalt Muggsjølitjønna og Stortjønna, det fiskes i begge disse vannene på ettermiddagsturen. Fisken uteblir som vanlig, vi ser heller ingen smatting eller rulling. Sol blir til regn utpå kvelden og vi fyrer opp i ovnen, sveler blir laget på den gamle Jøtulen og vi setter oss ned i Helinoxene ved døråpningen. En cubaner blir tent og en franskmann havner i koppen, da kan kvelden bare komme.

nUb8ENZ.jpg
Et lys er tent på setra

ukb25W0.jpg
Det kokkeleres sveler til kvelds på ovnen i koia på Muggsjølia

NiaNT5c.jpg
Christian og Romeo Julieta har en hyggestund

uNdutKy.jpg
Kartet studeres for de neste dagene

Det er fremdeles grått og vått ute når vi våkner opp dagen derpå, det skal vedvare resten av døgnet så ingen vits å vente på bedre tider. Pakning på og komme seg avgårde ut i regnet. Vi har lyst på fisk nå, og ser for oss å finne det i de stilleflytende elvepartiene av Mugga. Vi setter kursen ned i skogen igjen og mot en tømmerkoie som ligger bra til med tanke på akkurat dette. Grunnhåbua tett på Mugga blir dagens mål. Dråpene plasker ned med vinden og det er godt å ha hode under en vanntett hette på Norrønajakka, om en stund ser vi furuskogen igjen og stuper så ned i denne beskyttende atmosfæren iform av store gamle bartrær. 

GGM7li1.jpg
Rusling i regnet

NhyVzmq.jpg
Det er høstpreg i marka

Grunnhåbua har kanskje turens fineste beliggenhet med villmarksskog av gamle furuer og bjørk på alle kanter og Mugga som renner stille forbi bare et steinkast unna, dette er virkelig en perle. Her bestemmer vi oss for å bli i to dager, og bare bruke dagene til å suse opp og ned langs Mugga på leit etter vak og passende plasser til kaffekok. Nydelig vær er i anmarsj imorgen og vinden skal død ut, tid for villmarkshygge på høyt nivå.

J0ZXBPH.jpg
God morgen sier skogen

gdTq3j6.jpg
Sus og dus i villmarken

d9bhTFP.jpg
Det er virkelig bare å nyte skogens ro og fylle lungene med frisk høstluft

EL1hLTk.jpg
Velkommen inn i varmen

Mens vi spiser duggul ved et stille parti litt lenger opp i elva ser vi det begynner å vake.

"Gå å få tatt opp den fisken da Christian, så får vi hvertfall en fiskemiddag på denne turen"

Og gutten trenger ikke å bli bedt to ganger før fluestanga svusjer frem og tilbake over hodet og fluesnøret legger seg flatt utover elva, den duskete flua flyter stille over der det hadde vaket og smatt sier det så sitter den på. Et lite basketak og så ligger det en pen Harr i håven. Middagen er sikret.

PA76Fpc.jpg
Christian har funnet seg en helt egen øy

LD75mSk.jpg   20J5Pvl.jpg
Den som fisker får fisk

ARhFIGc.jpg
En pen steikefisk av typen Harr

Og med det så fyrer vi vårt siste kveldsbål for denne gang og sitter igjen med en fantastisk flott tur i minnene og er glade for å ha fått oppleve nok en ny plass med vakker natur slik som bare Norge kan by på. Takk for oss.

fFr6ZTN.jpg

 

 

 

 


 

 

 

 

Edited by Martin HJ


  • Like 35
  • Thanks 7
  • Haha 1User Feedback

Recommended Comments

Så bra skrevet!! Og jeg får så lyst til å dra dit.  Ganske rart hvordan et vondt kne plutselig blir så mye bedre.  I morgen skal jeg til Lovisenberg diakonale sykehus, og kanskje det de har funnet et "trix i Ludo".  

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 timer siden, Tom42 skrev:

Så bra skrevet!! Og jeg får så lyst til å dra dit.  Ganske rart hvordan et vondt kne plutselig blir så mye bedre.  I morgen skal jeg til Lovisenberg diakonale sykehus, og kanskje det de har funnet et "trix i Ludo".  

Lykke til og god bedring, de er flinke på Lovisenberg. Håper de finner en løsning på problemet ditt! Glad jeg kunne "lindre" et vondt kne :) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 timer siden, Kjetil E. skrev:

Knakende flott rapport og knallgode bilder.

Hva slags kamera ble benyttet?

Kjetil

 Takk, det var en knakende flott tur og 😃

Brukte en Canon 800D sammen med 10-22mm og 35mm av samme merke :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

På 12.10.2019 den 12.37, tshansen skrev:

Det bildet av lyset og kniven på kartet..... 10/10 

Flott rapport og gode bilder :-) Dæven nå fikk jeg lyst på tur igjen.

Takk for det, brukte endel tid på å få riktig lys og plassering på det bildet :)  Godt å høre at jeg fikk vekket turlysten i deg, det gledes :D 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Martin HJ skrev (På 12.9.2019 den 16.51):

Lykke til og god bedring, de er flinke på Lovisenberg. Håper de finner en løsning på problemet ditt! Glad jeg kunne "lindre" et vondt kne :) 

 

Edited by Tom42
Link to comment
Share on other sitesJoin the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Annonse


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy