Gå til innhold
  • Bli medlem

Bot for ikke å overholde båndtvangen.


flode

Anbefalte innlegg

Jeg ble den 1 juni i 2011 observert og anmeldt av naturoppsynet for ikke å ha holdt min flatcoated retriver i bånd. Dette var på høgfjellet i Sunndal Komune. Det var en reinsflokk i nærheten.

Naturoppsynet hevder at dette skjedde på en sånn måte at reinen ble skremt. Jeg benektet dette, da jeg har bilder av reinsflokken som går og beiter bare minutter etterpå. Bildene ble tatt med en 300mm.telelinse. Reinen er så langt unna at hele flokken får plass i søkeren. Først 9mnd. senere får jeg vite at jeg er anmeldt ! For 3 dager siden fikk jeg bota som lyder på 9000,- kroner, med fratrekk på 2000,- for å ha innrømmet min "forbrytelse". Jeg kan legge til at hunden er av typen fuglehund og er redd for både rein og sau. Jeg kommer til å godta boten da jeg ikke har ressurser til å ta opp kampen med en institusjon som har ett helt oljefond i ryggen.

Så....hva mener fjellfolket om dette...som fortjent eller ?

Flode

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Synes at straffen var litt vell streng, men båndtvang er båndtvang uansett om hunde er redd rein eller har lyst til og spise de.

9000,- for og ikke ha hunden i bånd? Tror faktisk du slipper billigere unna ved og selge knark til unger i netto'n :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det er fortjent. Det er alt for mange hundeeigarar som ikkje respekterer båndtvangen. Og i tida det ikkje er båndtvang er det alt for mange hundeeigarar som ikkje respekterer at dei også då skal ha kontroll over hunden sin. Eg reknar med at hundeeigaren som er ansvarleg for denne episoden også påstår at hunden hans bare er snill og grei: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.8020262

Og det er sjølvsagt bra at du også fortel kva som skjer, slik at andre kan lære av det, og forhåpentlegvis ta meir ansvar enn det du har gjort.

Reinen kan sjølvsagt bli skremt av ein fuglehund som vimsar omkring, sjølv om hunden ikkje er tøff nok til å springe etter reinen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Føler meg avkledd og avslørt her. Kan noen legge ut en link, hvis det finnes slik info på nett, til en oversikt over hvor og når det er båndtvang på feks Hardangervidda? På forhånd takk.

En av sommerturene ifjor ble lagt til Hardangervidda, og der var det endel sau i et område, men hunden viste ingen interesse for sauene, og sauene bare flyttet seg litt lengre opp i lia. Kan jo like gjerne vært meg (menneske) som førte til at de flyttet seg 500m. Men jeg kunne altså ha blitt obseservert, og en bot kan da havne i postkassa når som helst. Dette skal ikke skje igjen! Det er mitt fulle og hele ansvar.

Nikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nikke: Etter hundeloven er det båndtvang i hele landet fra 1 april til og med 20 august. Enkelte kommuner med mye husdyr på beite utvider båndtvangen til 1 eller 31 oktober.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan noen legge ut en link, hvis det finnes slik info på nett, til en oversikt over hvor og når det er båndtvang på feks Hardangervidda? På forhånd takk.

Hundeloven finn du her: http://www.lovdata.no/all/hl-20030704-074.html

§6 seier "I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo. " + litt om tilgangen til lokale forskrifter

Så er det mange kommunale forskrifter som utvider denne perioden mellom anna pga dyr på beite. Desse finn du ved å søke på 'Forskrift om båndtvang' på lokale forskrifter på lovdata, eller leiter på den aktuelle kommuna si heimeside.

Dersom du er usikker, er det best å ha hunden i band så langt utover hausten som det er dyr på beite.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes at en slik bot er på sin plass, det er bare synd at ikke flere blir tatt. Har flere ganger oppservert noe som minner om trening av fuglehunder i både Trollheimen, Forollhogna, Dovrefjell og Børgefjell. Sisnevnte episode førte desverre ikke til at eieren (med to løse Engelsk-settere og oterfjøla utenpå sekken!) ble tatt, da han unngikk to karer fra Statskog med noen få timer...En ting er at reinen kan og blir uroet rett før kalving, men spiser disse fuglehundene virkelig ikke kyllinger?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes dette er latterlig. Er det båndtvang, så skal du ha hunden i bånd. Sånn er det bare.

Om du ikke liker å drasse med en hund i bånd, nei da får du drite i hunden og gå uten istedenfor.

9000 NOK er slik at du ikke skal gjøre samme feilen om igjen, og gjerne fortelle andre om det.

Har selv sett noen på ski med hunden løs. Dette resulterte i at hunden fikk luktet rådyr eller lignende og beina etter den. Dette var såklart en smarting i kondomdress og med fuglehund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man skal holde hunden i bånd ja. En fuglehund har jo ganske stor aksjonsradius også, så den vil ofte løpe lengt vekk fra eieren.

Men en bot på 9000,-, eller 11000,- som den oprinnelig var på er å ta vel hardt i!

Men hvordan er det om man går med hunden i langline? F.eks. en glatt lett synlig fuloriserende line på 15-30 meter som hunden bare sleper etter seg?

Jeg synes dette er en ypperlig måte å lufte hunden på dersom det er en hund som ikke har så lang aksjonsradius, som betyr at den ikke går langt vekk fra eieren. Er hunden i tillegg flink på innkalling, og du alltid har linen innenfor rekkevidde kan den gå rundt trær og busker mens den snuser og koser seg glugg ihjel mens du har god kontroll på hunden og slipper å følge etter den imellom buskene og krattet på siden av stien. Skulle det oppstå noe uventet er det bare å bøye seg ned til bakken og ta tak i linen. Du har begge hendene fri, og det er lett å ta fram godbiter/belønning, hundefløyte, klikker, osv. når du har begge hendene fri.

Begynner linen å komme utefor rekkevidde er det bare å rope/plystre/fløyte og gi en belønning når hunden kommer på inkalling, og også gi belønning når den søker kontakt umotivert. Da vil den etterhvert holde seg innenfor lengden til linen helt automatisk. Har gjort dette mye selv, og det fungerer helt ypperlig.

Jeg synes dette er like bra, men mye mye tryggere enn å gå med hunden helt fri. Med en fuglehund, blir det kanskje litt vanskelig siden den har så stor aksjonsradius, men de fleste andre hunderaser er dette null problem med.

Det er noe dritt å gå fjelltur med hund i kort bånd, men sånn er det desverre.

Vil det å gå med hunden i langline som er innefor rekkevidde bli definert som "hunden i bånd", eller "hunden går løs"? Vil du kunne bli bøtelagt for dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil det å gå med hunden i langline som er innefor rekkevidde bli definert som "hunden i bånd", eller "hunden går løs"? Vil du kunne bli bøtelagt for dette?

Såklart blir dette definert som om hunden er løs.

Når det er båndtvangsperiode, så skal hunden sitte fast i den som har kontrollen over dyret.

Resten av året er det uansett krav om kontroll på dyret, enten med bånd eller med at hunden reagerer på innkalling.

Og møter du folk eller dyr så skal hunden være kalt inn og være hos deg umiddelbart, det finnes ikke slakk for at hunden din "bare" skal hilse på først. Dyret skal vekk fra hva man møter på, enten det er mennesker eller dyr.

Måten du beskriver med langline er en fin måte å _trene_ med en valp som skal lyde på innkallinger, utover dette så er det en verdiløs måte.

Må du ha langlina hengende på hunden hele tiden etter at den skal ha lært å lyde innkalling så betyr det at hunden din ikke har lært dette skikkelig.

Når det kommer til bøtelegging så er det vel ikke ofte den som fortjener det mest er den som blir straffet, men at det deles ut bøter er helt på sin plass.

At størrelsen på bota er såpass er jo bare fint, svir det ikke litt så er det kanskje ikke så virksomt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det er fint å ha hunden i bånd jeg, da snørekjøre utstyr med belte på sommers tid også, gjør at man kan gå mye lengre på en dag med hund som rekker...

Jeg kobler løs hunden på vanskelige partier, bratte partier snøskavler ol der det er uforsvarlig for meg å ha de i bånd, faren for å falle å ødelegge meg er for stor...

(hunden har da kløv på å går maks 10 meter unna, og kommer på innkalling)

Angående bota så er jeg også todelt, det er bra noen får bot, og at det faktisk var en snev av vurdering inne i bildet fra anmelder...

På den andre siden er beløpet helt utrolig (sett mot å skyte noe, kjøre for fort, voldtekt, osv), og at den norske hundeloven er fattet på et helt utrolig vis...

Vi som har retrievere kan ikke jakttrene hunden vår på dummys på lovlig vis engang om man skulle fulgt loven til punkt og prikke...

Med 300mm objektiv og en flokk så vil det bety at de var over 1km unna deg, og angiveligvis så var det hunden som skremte dem, ikke deg, eller noe annet...

Vet det er surt, men tror ikke du kommer noen vei med noenting, blir ord mot ord...

Skal man snakke uforsvarlig så kan man jo snakke om lars monsen, sommers tid med huskyer, over canada, eller? :-)

* Naturreservat / fuglereservat = alltid båndtvang (kommer ann på verneforskriften)

* Naturreservat = sjekk før tur...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan man ikke. Det kreves en aktiv gjetesituasjon. Som tidligere redningshundaspirant kunne jeg ikke gå med bikkja løs som jeg ville under samme argumentasjon, men måtte være i et aktivt søksmønster, ellers måtte bikkja kobles. Ei gjeterbikkje kan fint søke på overvær etter sau i bånd, for deretter å slippes løs når gjetingen skal utføres.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Såklart blir dette definert som om hunden er løs.

Resten av året er det uansett krav om kontroll på dyret, enten med bånd eller med at hunden reagerer på innkalling.

Hvor har du dette fra??

Man skal ha kontroll på hunden slik at den ikke forvolder skade, og det har man om man har festet er langt tau i den. Utenom båndtvang har man anledning til å bedrive jakt med løs hund som i svære mange tilfeller er utenfor hørehold, og derved ikke mulighet til å kalle den inn. Forutsatt at man har sluppet hunden på eget tereng, har hunden sågar lov til å følge vilt inn på annen manns eiendom mot at det normalt ikke beiter husdyr der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

§ 4. Alminnelige regler om sikring av hund. Vilkår for å la hund være løs

Hunder kan være løse bare når de

a) blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, eller

;) er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel.

Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll.

Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

Hundeholderen skal vise særlig aktsomhet der det er barn, for å hindre slik kontakt mellom hund og barn som barnet eller voksne som følger barnet, ikke inviterer til, og for å forebygge at barn blir skremt. Om nødvendig skal hunden bli satt i bånd eller holdt tett inntil hundeholderen.

Hunder skal alltid holdes under slikt tilsyn at de så vidt mulig hindres i å drive eller forfølge vilt, jf. likevel § 9 tredje ledd.

§ 6. Sikring av hund ved båndtvang m.m.

I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har så absolutt fortjent en bot, men jeg ville ha bestridet en anmeldelse som hadde kommet ni måneder etter ugjerningen. Størrelsen på boten står heller ikke i forhold til forbrytelsen.

I skog og fjell har jeg hunden alltid i bånd under båndtvangsesongen. Ikke fordi jeg er redd for å møte oppsynsmannen, men fordi jeg er tilhenger av å beskytte viltet i en sårbar periode. Jeg lar dog hunden leke løs med andre hunder på fotballbanen i nabolaget da intensjonen til loven er å beskytte viltet, og ikke for å være sær mot hunder. Kommer det en bot så får jeg ta den. Såpass unner jeg jaktkompisen min.

Mindviruz: En hund i langline er løs med mindre man har den andre enden av langlina i hånda.

Hvis du tror at en fuglehund har stor aksjonsradius så har du ganske begrenset erfaring med hunder. Fuglehunder er blant de jakthundene som har kortest aksjonsradius.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Loven må ligga til grunn og følgast opp med ein form for sanksjon som gjer at den fatisk har ein funksjon. MEN eg må sei at brotet på bandtvang og størrelsen på bøten var urimeleg, kan lange hasj på plata og sleppe med mindre ....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tor Mangle:

Om du leser litt så er det referert til både loven og ikke minst forskriften til loven i flere innlegg her, forskrift er i de fleste tilfeller nødvendig å lese for å ha lovforståelse.

Personen som nevner det du spør om lurer på om langlina kan henge etter hunden uten at noen ansvarlig person holder i andre enden, og det blir ikke i henhold til hva hverken loven krever, eller folk som ikke vil ha en hund opp i ansiktet ønsker.

Såklart gjelder en annen lovforståelse når det kommer til jakt, og da er det ikke bare hundeloven en må lese heller.

Dette kan de som jakter, så jeg forstår ikke helt hva du spør etter?

Og har man hund løs, enten det gjelder jakt eller ikke, så finnes det en ganske grei lovhjemmel til å skyte/uskadeliggjøre løs hund om man oppfatter/føler at den er truende ovenfor folk eller dyr.

Hunder blir skutt i slike tilfeller flere ganger hvert år, og som brukshundeeier er det mer enn nok motivasjon til å trene opp hunden på innkalling, ikke slippe dyret ut av syne på feil steder, og i tillegg overholde båndtvang.

I tillegg kommer politiets beslutning om avlivning til bruk etter situasjoner, også dette flere ganger i året.

Til tross for alt dette så er det ingen ting i veien for å ha en fin fjelltur med hunden, både jeg og mange andre klarer dette hvert år bare man er oppmerksom på at man kun er på besøk hos de som bor der, at man ikke eier stedet alene, og at det er flere tilstede enn seg selv, alltid.

Ang bøtestørrelse:

Om man langer dop, kjører for fort, snyter på skatten, slår til en politimann, og i tillegg lar hunden løpe løs og blir botlagt for alt sammen samme måned så skjønner jeg at det kan bli problemer med å betale huslånet akkurat da. Ellers så er nok nivået i mine øyne akkurat passe som motivasjonsfaktor for de som ikke gidder passe på hunden sin.

At andre lovbrudd som kun skader andre indirekte er priset lavere er jeg nok heller ikke for, men det stor forskjell mellom de to lovbruddene og har ingen sammenligningsverdi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eirik78,

Jeg syns du bør lese deg litt opp på jussen rundt det å ha hund. Hundeeiere og hunder har sterkere rettigheter enn det du gir uttrykk for.

Båndtvang er båndtvang, den er absolutt for alle andre enn tjenestehunder og gjeterhunder i arbeid.

Begynn med å lese dommen rundt Nora Brekke. Da vil du se at man ikke skiller mellom jakt, jakttrening. Man trenger bla ikke å se/ha kontakt med hunden sin til enhver tid.

Du vil også finne at hunder også har rettigheter, rettighet til bla å kunne løpe fritt..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 - 9000 kroner er vel omtrent i området for å kjøre snøscooter uten tillatelse på ubrøytet skogsvei, eller i fjellet forøvrig. Så det kan jo tyde på at det er i det området man mener at potensiell fare for forstyrrelse av faunaen bør bøtelegges. Jeg for min del vil si at det bør kunne påvises skade før man skal bøtelegge såpass høyt. Men en smekk på fingrene for å ikke overholde båndtvangen i båndtvangsperioden bør man få. Slik at vi unngår svenske tilstander hvor man i en rekke av nasjonalparkene ikke har lov til å medbringe hund mellom 01.05 og 31.12 (men man må gjerne kjøre snøscooter i tilgrensende naturreservat...) Så det greieste er jo om enhver hundeeier i det minste skummer gjennom hundeloven, det er forøvrig svært lite jakt som bedrives lovlig med hund i ordinær båndtvangsperiode for de som eventuelt måtte tro det skulle være problematisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke sikker på hvilken lovhjemmel du tenker på, men antar at du snakker om nødverge.

Mange misforstår nødvergeretten som et ubetinget frikort til å begå straffbare handlinger. Det er feil. Dersom mindre inngripende tiltak kunne ha gitt samme resultat skal det være forsøkt først. Dessuten må nødvergehandlingen stå i forhold til det man prøver å beskytte.

Det finnes nok eksempler på folk som har skutt, påkalt nødverge og lært seg noe nytt om det norske rettsystemet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke sikker på hvilken lovhjemmel du tenker på, men antar at du snakker om nødverge.

Dersom du hadde lest hundeloven, så hadde du visst at det står fleire heilt bestemte situasjonar der loven gjev rett til å avlive ein hund (kapittel 5).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.