Gå til innhold
  • Bli medlem

All aktivitet

Denne strømmen auto-oppdateres

  1. Siste time
  2. Når det gjelder materialer i teltet så ser det ut til å ha endret seg underveis i produksjonen i følge annonser jeg fant i gamle aviser og tidsskrift i digital arkivet til Nasjonal biblioteket. Nedenfor er utklipp fra en Norrøna annonse fra Jakt - Fiske - Friluftsliv nr. 6 1976: Her er ytterduken oppgitt til å være laget av akrylbelagt nylon. Tilsvarende for bunnduken. Og innertelt av silikonbehandlet nylon. Men i annonse fra Intersport i Ski & Snø nr. 3 1981 oppgis det at teltet er laget i polyester i stedet. Ut fra avisannonsene til og med 1980 så var duken laget i Nylon (polyamid) mens i annonsene etter 1980 så oppgis den til å være polyester, og det i annonser fra forskjellige butikker. Så da virker det sannsynlig at Norrøna har endret materialet. Og det ikke er Intersport som har tatt feil i sin annonse tekst. Og i boken Norsk kvalitet fra 1989 om norske kvalitetsprodukter , så har Norrøna Ravneskar et eget kapitel med historien om teltet. Der oppgis det at ytterteltet er av laget av polyester, bunnen av kraftig polyamid og innerteltet av pustende polyester. Så det bekrefter vel endring i materialer fra første versjon til senere versjoner. Så da er spørsmålet når ditt telt er produsert.
  3. I dag
  4. Barents Trollheimen UL er litt i samme gate, men har samme høyde over et lengre område før det skrår. Ser du i røverkjøp tråden, er det gunstig pris pr nå for 24modell.
  5. Det er vel de som har silikon belagt bunnduk, for å spare vekt, som har de glatteste bunndukene. Som eksempelvis Adventure versionen av Lofoten teltet har.
  6. Målet er kosetur i fjellet med en høy grad av 'luksus'. Første planlagte tur blir opp til en uke, alt ettersom. Når leiren er etablert blir jeg gjerne et par dager før jeg går videre. Da blir det å fiske, gå noen små turer, sitte og slappe av med noe godt. Her snakker snakker vi om en nullstress affære Det er ønskelig å holde vekta innafor. Med det som er på pakkelisten så langt blir sekken ca. 27 kg. Det er tungt, men det blir lettere underveis etterhvert som jeg spiser opp maten, og det kan bli lettere i starten ved å bytte telt. Tempo og distanser skal tilpasses med tanke på helse, sikkerhet og kos. Det blir sommertur nå, men vår og høst er aktuelt. Jeg har ingen planer om å telte om vinteren, men aldri si aldri... Ja, dette blir det ene nye fancy teltet jeg skal ha, så det må passe de fleste behov, gi høy grad av komfort og være av god kvalitet. Det blir også begynnelsen på å redusere vekt - senere kommer ny og lett sovepose og litt justeringer på annet utstyr. Det ser veldig ut som Helsport Explorer Pro Lofoten 3 er tingen. Snodig nok er det nesten ikke noe å finne av omtaler og tester av akkurat denne modellen, og derfor rådfører jeg meg med tur-guruene her, som har svart belte i fjellvandring
  7. Skal du på ekspedisjon og plikter eller er målet rusletur med fiskestang og kaffebål? Er vekt et behov? Årstid? Er du på jakt etter «one tent to rule them all» (fritt etter Tolkien), en «Jack of all trades» (nå ble det veldig lite norsk her)?
  8. Godt tilbud på Barents telt 🙏🏻
  9. I går
  10. .. og Brav inngår Ferd som igjen eies av tobakkskongen og to døtre. Et helt vanlig invisteringsobjekt 😃
  11. Etter en utrolig kostbar Glimt-supporter-vår, har jeg klart å stå over mange, alt for fristende, friluftsutstyr-tilbud. Vanskelig har det vært!
  12. Awesome stuff ! Så ut til at dere hadde en flott tur Tøft å dra av gårde med den flokken, jeg synes det er nok når jeg har med meg de to yngste alene, det er mye stæsj som fort skal med 😅 Så det har ikke blitt noe lengre turer, enda, men nå blir minste 9 til høsten og fått bra grep på skigåinga, så jeg håper å få til en lengre tur til neste vinter (om det kommer snø..) Takk for at du/dere deler 🙌
  13. Ok da, så røyk jeg på Nortent Torv liggeunderlag (som nå er på 40%), men jeg lot meg ikke friste til å hive med sovepose og /eller Vern 1 på 20% avslag. Egentlig litt stolt over det 😊
  14. Jeg får snakke litt mer med meg selv... Det kan muligens være å anse som trening til solotur? :-)) For å få en mer solid referanse slo jeg opp Ravneskaret i dag. Det var jaggu koselig inni der, med mange gode minner. Jeg synes fortsatt det er god plass for én mann. Jeg passet på å ta noen mål av dette 'historiske' teltet for de som er interesserte (lurer fremdeles på material specs for duken i yttertelt, innertelt og bunn): Nå som denne tråden drar i retning av Ravneskar-historie slenger med en link til et intervju med Tomas Carlström, Ravneskarets far. Historien begynner på @6:13. Siden jeg er mester i å overtenke har jeg nå en rekke kandidater for nytt telt. I den dyrere enden er Helsport Explorer Pro Lofoten 3 og Helsport Fjellheimen Superlight 3 Camp. I den billigere enden har jeg tittet på Dovrefjell Vidda Light 3p, Naturehike Opalus 3p, Jotunheim Svartdalen 3p og Sydvang Skaring 3p Ultra Light. Forteltene i alle disse er jo ren luksus, spesielt i det Pro Lofoten teltet med den åpningen i fronten - bare synd det er det med kortest innertelt. Jeg er litt usikker på om disse ultra light teltene med supertynn duk tåler nok av vær og herjing. Akk o ve, valgets kvaler - kanskje jeg ikke klarer å ta noen avgjørelse og ender med å bruke Ravneskaret 😛 Selv om jeg føler en slags lojalitet til Ravneskaret skal jeg innrømme at både vektbesparing og det med nye nytt og gildt frister Hvis andre har noen 'overtanker' rundt noe av dette, sleng dere på!
  15. Fantastisk at dere tar denne turen med hele flokken. Det er til inspirasjon for oss andre.
  16. Deilig tur til Krokavatnet idag.
  17. De svarer nok selv, men jeg tenker at du vel bør holde litt avstand, for ikke å bli plagsom.
  18. Finnes det muligheter til å følge dere for oss som ikke har Instagram, Snapchat og lignende?
  19. Ok, takk. Min erfaring er at blåtind tennvæske, og fritidsparafin, er fint drivstoff. Egentlig samme produktet, men tennvæsken et hakk mer flyktig, så i teorien skal den kreve litt mindre forvarming.
  20. Han mener ut fra sin erfaring at parafin av god kvalitet er det beste valget for Optimus 111T. Andre valget er "white gasoline/coleman fuel". Sprit unngår han, siden han ikke liker hvordan sprit oppfører seg i brenneren, videre lavere energiinnhold som medfører høyere forbruk, og i tillegg til at sprit har en aggressiv virkning på gummi og aluminiumsdeler. Han sikter vel til at sprit ikke er bra for pakningene. Lenke til innlegget hvor han beskriver dette: https://classiccampstoves.com/threads/optimus-111-hiker-multi-fuel-restrictor-tubes.44602/#post-474235
  21. Slutsatsen är ju att några nytillverkade bra kvalitets brännare finns ej att köpa. Jag har en Kap Artic med sv tillverkad Optimus brännare med original tyst brännarhatt. Finns äldre eftertillverkade tystbrännar hattar men de bästa tillverkas ej mer,men de är ju alla universal och ingen är anpassad till ett specifikt kök och störningar inträffar Alltid i princip på något område av användandet. Jag har en Optimus polaris som nästan ej är använd men bästa unviveral kök då går på Allt utom alkohol inkl gas, som brinner självrensande munstycke med en magnet. Har MSR pocket rocket dl på den del av året som kallas sommar i fjällen. Trangia GB 74 även ok gas brännare för Trangia som även går i nödfall med vätskematning dvs vänd kanister,jag har bara provat för att få upp effekt och värme på brännare och sedan vänt tillbaka. Desto renare parafin du använder desto mindre underhåll. K.A. kostar några kronor(lika nytt O.P.) beg men finns flera tusen tillverkade så finns i bland till salu tidigaste mod. tillv i Kirruna så borde finnas i Nord norge området såldes på Domus tex och senare tillv Trangia dessa,går även att köra på andra brännare än Optimus,gamla båtkök har ofta Optimus 207 brännare som min Renoveringen kostar i princip max 100 kr + ev frakt och tex lite avslagen cola till att få ren mässingen med. https://www.base-camp.co.uk/exploded views/Optimus/207 burner.htm Här köpte jag packningar till brännaren .
  22. Veldig mye bra info i inlegget ditt, takk Men hvilke råd gir han om drivstoff til 111T, utover «prøv deg fram»?
  23. Från Abisko kungsleden söder över finns ett krigsmonument någon timmes vandring från tåget väl utmärkt med info tavlor.
  24. Om dere tenker å dele turen, så hadde det vært kult om folk hadde lagt ved brukernavn på SoMe. Jeg kommer personlig til å komme med daglige oppdateringer på snapchat: benjamenparow
  25. Vinteren 24/25 kan vel de fleste enes om at ikke skriver seg inn i historiebøkene som den beste og utviklingen mot påske tilsa at tur på hytta ville bli mindre spennende. Selvfølgelig kan vi kose oss på hytta uten snø, men planene om å ta med barn og hunder på toppturer i nærområdet og lek i snøen, det så litt mørkt ut. Diverse alternativer ble diskutert, teltleir i jotunheimen feks, men det var ikke så tiltalende for de på 4 og 7 hvis resten skulle på randoturer. Mor i huset som, i alle fall tidvis, er ambisiøs optimist forslo å ta toget til Finse og gå noen dager med telt og full pakke. Far var som vanlig litt skeptisk, det var tross alt 6 barn i alderen 4-13 år som skulle være med og ikke alle er superivrige til å gå langt på ski. I fare for å bli stemplet som den alltid kjipe måtte undertegnede bare bite det i seg og være med på å planlegge tur. Planen ble å kjøre til Ustaoset, ta toget til Finse og gå tilbake. Og hvis dere lurer på hvorfor vi kjører til Ustaoset og ikke bare tar toget fra Oslo, prøv å kom dere til Oslo S og tilbake med 3 pulker, 6 barn og 2 hunder. 4-åringen måtte ha med pulk og vi trengte 2 transportpulker for å få med oss alt. Planen var at våre 2 Sibirske huskyer skulle trekke en fjellpulken 168 alene, men dette hadde vi ikke prøvd før så barnepulken ble rigget med dragfester bak for å ha en liten transportpulk hengende på slep, sånn i backup. Lørdag 12. April Avreise Fetsund kl 0600 med bil og henger for å nå toget 12:08 fra Ustaoset. Vi hadde beregnet god tid, men var litt usikre på parkeringsmuligheter. Google hadde gitt oss indikasjoner på at det var parkeringsmuligheter på stasjonen, men det stemte ikke. Bagasje og unger ble lesset av på stasjonen før vi etter litt rundspørring fikk leie en parkering til 200kr dagen. Jaja det fikk heller være. Toget var stappfullt med pulker og utstyr, vi var vist ikke de eneste som skulle starte fra Finse denne palmelørdagen. Det gikk vist av 150 personer, noe flere en vi foretrekker å starte en tur med, og langt flere en de 2 som gikk av toget sammen med fruen en onsdag 4 uker tidligere. Etter opptelling på perrongen for å være sikre på at alt og alle var kommet av toget var det bare å spenne skiene og skli forbi Finsehytta og svinge i retning Krækkja. Varmegrader og slush gjorde føret litt trått, men sirkuset var i gang. Det var tidvis litt misnøye og klaging når vi startet på stigningene, ungene var vist mest gira på gaming og avslapping i påsken, men det ga seg fort. Faktisk var interessen stor for å trekke pulk, tvillingene på 13 og brødrene på 11 og 9 konkurrerte nærmest om å trekke pulk opp bakkene, og det med smørefrie/felle-ski av ymse slitte kvaliteter. Hundene løste også oppgaven trekking av pulk fint, selv om de ikke forstår helt det med jevnt og passe tempo, det er full spiker eller full stop p. Været skiftet litt med overskyet og sol, tidvis kunne vi skimte Hardangerjøkulen opp på vår høyre side. Etter 9km ble det camp ved Brattefonnvatnet og skydekket lettet og gjorde at vi kunne spise middag ute i strålende sol. Det ble lek og morro ute og rundt teltet. Etter at ungene hadde lagt seg insisterte fruen på at vi måtte vente til fullmåneoppgangen. Det ble ganske magisk. Søndag 13. april Det var en del minusgrader i løp av natten, men ikke verre enn at de voksne klarte seg fint med 3 sesong pose, ungene hadde fått vinterposene. Etter frokost ledet fruen raskt og effektivt riving av leir. En Artic bedding fikk alle liggeunderlag tømt for luft, og en sovepose. På den måten slapp vi i det minste å rulle og pakke 7-8 underlag, men måtte fortsatt blåse opp. Nattefrosten ga litt raskere før og alle ivret i vei. Motivasjonen for noen av barna var egentlig at vi skulle gå alle milene helt frem første dagen, slik av vi kunne dra hjem. Egentlig liker de godt å være på tur så litt rart. Uansett, vi var alle litt spent på monsterbakken som mamma hadde dratt pulk opp noen uker før, og denne monsterbakken var motivasjon i seg selv. Og til monsterbakken kom vi til slutt, etter at undertegnede vist nok med viten og vilje hadde sent hunder og pulk etter mamma for en stygg takling. Jajaj, man får tåle noen gloser etter slike uhell. Når monsterbakken kom skulle alle gutta vise at de var menn, her skulle det helst dras alene, men de forsto raskt at det var bare å samarbeide. De imponerte foreldre og andre skuelystne stort med innsatsen. Også Lillesøster på 4 fikk noen km på ski denne dagen. Etter en 11-12km kom vi oss frem til Krækkja der det ble vaffel, de burde jobbe litt med kapasiteten på vaffelsteking. Ventetiden ble lang når vi skulle ha 8 vafler. Interessant hvordan historien om sirkuset vårt på tur ble gjenfortalt på engelsk i peisestua før vaflene var ferdig. Teltleir nr 2 ble på en odde rett bortenfor Krækkja. Drittværet som egentlig var meldt tidligere på dagen begynte så smått å sige inn. Vi var glade for at vi ikke fikk regn og vind midt på dagen. Mandag 14. april. Igjen hadde vi fint skareføre og kunne suse avgårde over Store Krækkja og Ørteren før vi krysset RV7 ved Lægreidstølen. Her var det fullstendig galematias, biler parkert over alt, kø, folk, hunder… Vi startet videre mot Tuva, men 4 åringen var kald og sulten så det ble å søke ly bak første løa, frem med primus, varmeflaske, mat og Kakao før alle igjen var klare for fight. Løypa innover mot Tuva var i overkant befolket for vår smak og det var ikke lett å få hundene til å gå dit vi ville når det var så mange Settere å leke med på alle kanter. Ble fort bedre når vi krysset Nordover en mer direkte rute mot Ustaoset. Nok en gang ble Mor og Far overlatt til en lett sekk og måtte nøye forvalte hvem som skulle få lov til å trekke pulk. Mest stas var det å trekke lillesøster på 4, selv om dette nok lett var den tyngste pulken, Det ble en ganske tidlig leir, til noen sin fortvilelse. De ville jo tilbake. Uansett med en fin barflekk, lovnad om skihopp konkurranse og nok Snop (påskeharen hadde klart å legge 6 egg langs løypa vår) ble det en super ettermiddag med lek morro og alle ønsker om å komme hjem ble glemt. Tirsdag 15. April Siste dag var gutta i full fyr igjen og satte i vei med pulker og hunder, mens lillesøster som vanlig dikterte hvem som skulle dra hva og gå hvor. Vi voksene begynte å bekymre oss litt for snømengder, nedkjøringer og isforhold på Ustevatnet. Snøforholdene gikk stort sett bra, litt sikksakk og noe tråkking i lyng tåler vi. Gutta på 13 imponerte stort ned bratte bakker med pulk hengende bak, helt uten skader på pulkdrag, seg selv eller lillesøster, selv om det ble noen bråstopp i vierkratt her og der. Hundene måtte slippes ned de bratteste bakkene for å berge storpulken sånn nogenlunde helskinnet. Det var utenfor sesong for sauebeite og reinsdyr var ikke observert, så da fikk det heller være at de jaget ett rypekull avgårde. På tross av 45km på delvis skarpt skareføre hadde poter holdt fint uten sokker hele veien, men etter den nevnte rypejakten måtte vi frem med sokker for å beskytte potene siste biten. Vel nede ved Hornbustølan, på sørsiden av Ustevatnet, ble det fort slutt på skiføre, men isen på vannet så grei ut. Ungene var derimot ikke helt enige og var redde for å gå over vannet, en lokal hytteeier støttet deres skepsis. Han var derimot i førsteomgang ikke veldig løsningsorientert for hvordan vi skulle få 3 pulker, 6 barn og 2 hunder med oss 7-8 km på grusveien bort til bilen. Han foreslo at vi kunne prøve å søke opp grunneier som kunne låse opp bommen. Etter litt om og men ble det til at noen av oss gikk for å hente bilen, mens han kunne åpne bommen på telefon når vi skulle inn. Vi takket for hjelpen, men syntes vel egentlig det var litt lite hjelpsomt å bruke 20min og en tur med bikkja før han fant på å hjelpe oss selv. Kort oppsummert en fantastisk tur som gikk over all forventning. Erfaringer: ungene trenger skikkelige dunjakker beregnet på tur. Det skal være like lett eller lettere å holde varmen for dem. Noe votter og klær av ymse kvaliteter trenger oppgradering. Barna trenger ski med mer fjellskikvaliteter.
  26. Et veldig godt poeng. Og jeg tenker på friluftsprodukter så må man kanskje først og fremst regne på «pris pr time bruk». Min erfaring er at for friluftsprodukter så er det ofte (men naturligvis ikke alltid) sammenheng mellom pris og kvalitet. Jeg har som nevnt ovenfor fortsatt en Ajungilak Tyin Elite sovepose fra 1992 i bruk på vinteren. Jeg har Trangia sett fra 1993 som er akkurat like bra. Jeg bruker en Haglöfs Tight dagstursekk fra 1994. Jeg har en Berghaus Gore-tex jakke fra 1992 som kona har overtatt og fortsatt er i jevnlig bruk. Og jeg har en North Face Gore-Tex jakke og selebukse fra 1999 som fortsatt er i rotasjon. Den gang også «dyre» produkter, men pris pr time er nå sikker under 1 øre. Kjøper du en Stormberg jakke så kan du sikker kaste den om 2 år.
  27. Jeg har 20 års erfaring med Abulon Top 0,20. For meg et uovertruffent monosnøre med lang holdbarhet! https://www.seimstrand.no/fritid/fiskeutstyr/fiskestenger/tilbehor/abulon-top-020
  28. Hvis du trenger noe turutstyr eller ønsker deg noe greier, kanskje ikke vente? Prisene stiger og jeg tror de fortsatt vil stige. Finner du et bra tilbud, kan det være lurt å slå til. For fem år siden kjøpte jeg et Helsport telt på deres outlet for 5000,-. Veilede pris idag er 15000,-. De færreste av oss har den lønnsutviklingen.
  1. Last inn mer aktivitet
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.