Jump to content
IGNORED

Hordalands høyeste faste punkt - fylkesfjell


TrondE
 Share

Recommended Posts

Dette er vel egentlig en gammel nyhet, men jeg fikk ikke rede på de nøyaktige dataene før i går. Siden det er av interesse for kommunetopp- og fylkesfjellsamlere, velger jeg å 'offentliggjøre' saken i dette forum.

Breene er på retur i landet vårt, årsaksforholdet skal jeg ikke gå nærmere inn på her. Det er Hardangerjøkulen det gjelder i denne omgang. På de offisielle kartene har hele platået vært dekket av bre. Men Norges vassdrags- og energiverk (NVE) sitter på kart fra 31. august 1961, som viser 3 små skjær beliggende like nordøst for høyeste brepunktet. Siden dengang har muligens fjellet vært skjult av overliggende snø og is. Forsommeren 2004 dukket skjæret fram igjen, og ble nå behørig målt av NVE med dGPS data fra Dagali, den 26. mai samme år. Samtidig målte man inn høyeste brepunkt som viste seg å ligge 0,3 m lavere. Høyeste fjellpunkt er dermed slått fast med sikkerhet.

Nøyer meg med å gjengi følgende opplysninger:

Hardangerjøkulen - fast fjell H = 1861,4 m N = 6713567 E = 415113 (EUREF89 UTM-sone 32)

Fjellet ligger i Ulvik kommune, noen steinkast (300 m) nord for kommunegrensen mot Eidfjord. Et annet spørsmål som naturlig dukker opp, er: Hva skal fjellet hete?

Et fylkesfjell må jo ha et navn. CO2-toppen er nevnt, men sannsynligheten er stor for at det vil dukke fram mange nye co2-topper etterhvert, så man bør nok finne fram til et mer spesifikt navn. Loddet er herved kastet ;)

Som det framgår av fotografiet, er ikke toppen 'jomfruelig', siden det er lagt opp en liten røys der, og det er boret ned noen øyebolter i berget.

Det kunne også være interessant å høre hvor mange av dere som har stått på skæret :roll:

post-564-133474454293_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jeg var på toppen i begynnelsen av mai i fjor. Så naturlig nok ikke noe fast fjell her opp da, men en større metallstang stakk opp av isen nær det høyeste punktet, men ikke helt på toppen. Jeg vurderte at dette kunne være en markering av knekken på kommunegrensen mellom Ulvik og Eidfjord. Eller var det en markering av dette skjæret?

post-480-133474454313_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Det kunne også være interessant å høre hvor mange av dere som har stått på skæret :roll:

Yup, var der 9. mai 2004 og 10. mai 2005. I 2004 la me merke til ein litt malplassert 'skavl' i denne posisjonen, og etter litt graving dukka 'nunataken' opp!

Har elles kommentert dette tidlegare, i eit litt 'off-topic' innlegg til tråden om 'Finnmarks høyeste fjelltopp', som refererte til TrondE si 'fylkestoppliste', sjå http://www.fjellforum.net/viewtopic.php?p=31653&highlight=#31653.

Som utflytta 'Ulviking' er eg også godt nøgd med at Hordaland sitt høgaste punkt no er trygt plassert i Ulvik kommune ... ;)

Torbjørn

Link to comment
Share on other sites

Jeg trodde Kyrkjedørsnuten var Hordalands høyeste fjelltopp uten bre.

Kyrkjedørsnuten er 1790, medan punkt 1816 sør-sørvest for denne er det høgaste 'fjellpunktet' i Hordaland utanfor Hardangerjøkulen. Kyrkjedørsnuten er dermed høgaste toppen 'med namn' i Hordaland utanfor Hardangerjøkulen.

Torbjørn

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy