Jump to content

Fjellskistaver - teleskop eller fast lengde


Elisepåtur

Recommended Posts

Hei! Jeg skal kjøpe meg nye fjellskistaver, men er litt usikker på om jeg skal velge teleskop eller fast lengde. Skal brukes til både turer med sekk og turer med pulk. Tenker Jostedalsbreen, Hardangervidda og Hallingskarvet i 2024 og Finnmarksvidda i 2025. Jeg har et par teleskopstaver til toppturer, men de har for liten trinse og for hardt grep til at jeg kan bruke de på lengre fjellskiturer. Har også et par fjellskistaver i fast lengde, men som bør byttes ut. Jeg ser i tidligere tråder at det er flere som anbefaler Gipron sine teleskopstaver, men synes personlig at grepet på Åsnes sine staver ser bedre ut. Er det noen som vet noe om påliteligheten av Åsnes sine teleskopstaver, om jeg heller burde gå for fast lengde?

Link to comment
Share on other sites

Har Åsnes Nansen teleskopstenger. På "startstreken" for Hardangervidda-krysning klarte jeg å knekke teleskoplåsen, med en kombinasjon av kald plast og litt for stramt tilskrudd. Det endte opp med en god mengde gorillatape rundt staven for å låse lengden der jeg ville ha den. Samme tape og lengde har sittet på siden Påsken 2022 nå, og jeg har ingen planer om å endre den😅

Når du først har din "perfekte lengde" er det lite poeng med teleskop har jeg funnet ut. Man har også litt å gå på med håndtakene på Åsnes-stavene. Et poeng for å ha teleskop er kanskje om du vil "kjøre" litt mer med skiene og ikke ha så lange staver.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Har hatt Åsnes expedition med teleskop i mange år, ein favoritt til fjellskitur. No treng eg eit par nye, og det blir med fastlengde.

På fjellski treng eg mindre variasjon i lengde enn på topptur, stort sett berre for å endre litt belastning eller få lågare grep (meir varme i fingrane). Då held det stort sett med langt skumgrep. 

Dei i karbon/kevlar er stive og bra, og etter å ha brukt det i nokre år blir det ikkje tilbake til alu på fjellskistav. Den kontante responsen (stive) i kombinasjon med den låge vekta synes eg gir god pendel og stavbruk. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ser du nevner at grepet ser bedre ut. Vil anbefale å kjenne på de ulike grepene før du bestemmer deg! Jeg har selv et par Åsnes (teleskop)staver der grepet irriterer meg. Det er ovalt på en måte som gjør at det egentlig blir for tykt for mine hender. Dette var ei problemstilling jeg ikke helt var klar over før jeg skulle bytte de gamle godstavene mine og plutselig ikke fant noe som passet til småfingrene mine.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg har tre par skistaver. Et par Swix i fast lengde som ikke brukes.. Et par teleskop Gipron hvor jeg har forlenget grepet til godt nedpå staven med griptape til tennisracket, disse brukes på fjellskiturer, jeg liker å variere grept i høyden både på flatmark og i bratta. Og et par relativt lette teleskop fra Leki hvor jeg har kjøpt til løssnøtrinse som jeg synes fungerer bra på topptur. Giprontrinsene hekter lettere i kratt/skog enn de fra Leki. 

Uansett, konklusjonen min er at jeg foretrekker teleskop på fjellskiturer som involverer både lett sekk, tung sekk og pulk.  Jeg kan være enig i at grepet til Gipron ikke er helt optimalt, men ellers er de bombesikre. Jeg sendte de en mail for et par år siden med forbedringsforslag, men fikk aldri svar :D. Til tross for manglende egenerfaring, men hva jeg hører fra ymse turfølge, så ville jeg ut i fra dine behov  ha testet ut noe Åsnes teleskop med løssnøtrinse.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy