Jump to content

Hvordan tenne bål om Vintern?


Swoosh
 Share

Recommended Posts

Hei, er det noen som kan gi noen gode tips til hvordan man skal få fyr på bålet på vinterstid?

jeg forutsetter at man ikke har med seg hjelpemidler som papir, tørr ved, tennveske osv. Men bare tenner på det man finner til bålet.

Link to comment
Share on other sites

du må prøve å komme ned til bakken, hvis ikke vil bålet bare falle sammen, da det smelter snøen under seg. Når du vet at det ikke er lenge til du skal slå leir bør begynne å se rundt deg etter god ved, tørre trær osv. Hvis dette er vanskelig kan det være lurt og ta en liten ekstra tur i området rundt leiren din etter at du har slått opp telt etc. Du kan pakke alt ut av sekken din og frakte veen i den, da vil det holde seg tørt(sekken skal tåle det). Det er viktig med gode bålforberedelser. Bruk heller litt ekstra tid. Når du har grav deg helt ned til bakken burde du gjøre klar veen du har funnet. Som å dele den opp i riktig størrelse i forhold til gropa, og ha det klart. Lag et lite bål av det tørreste og beste du finner, når du får fyr på dette kan du spe på. Det er viktig at du ikke legger på for mye ved. Siden bålet er i en grop trenger det ekstra mye luft.

Husk: Øvelse gjør mester :wink:

Link to comment
Share on other sites

Guest Srx (Ron)

Er ikke alltid man kan grave seg ned til bakken. Jeg bruker ofte å legge noe grovt trevirke i bunnen som bålet "ligger" på.

For å få fyr kan du bruke never eller lign, sliter du fremdeles er det alltid lønnsomt å smi trefliser av noe tørr materiale.

Er ikke noe vanskeligere å ordne bål vinterstid enn sommerstid.

Link to comment
Share on other sites

Enig med SRX, ikke noe vanskeligere enn sommeren. Det kommer jo ann på hvor du er, men er du i gran/furu skog kan du jo holde utkikk etter knekte grener og gamle sår, her finner du kvae som brenner uansett om det er tørt eller fuktig. Hvis du går på mer viddeaktig område ville jeg ikke begrenset meg til å begynne å se etter ved når jeg nærmet meg leirplassen, men tatt med meg tørre små kvister fra ganske tidlig av sånn i tilfelle. Jeg tror jeg nesten aldri har gravd ned til bakken, jeg gjør som SRX, lager et "gulv" av no grov ved. Døde, men stående gran/furu trær brenner jo som regel meget bra da, frisk brisk brenner også meget bra og lenge og varmt, men det får jo bli opp til deg hva du vil hogge ned.

Link to comment
Share on other sites

Dersom du har med deg spade ( og det har du jo, er det fort gjort å lage et bålsted som ikke forsvinner ned i snøen. Grav en grøft ned i snøen, med form som et kvadrat. La "innmaten" i kvadratet stå igjen (ca 1m x 1m).

Nå har du egentlig gravet ut benker, fotgrop og et slags bord i midten. Bruk skistaven og lag en luftekanal for trekk fra midten av bordet, og ut til en av sidene. Bålet fyrer du opp midt på dette "bordet", gjerne oppå noen aviser eller lignende.

Det som er fint med denne løsningen, er at etter som bålet graver seg ned i "snøbordet" ditt kan du bare skjære vekk snøkanten rundt bålet. Slik vil det kunne få nok oksygen i lang tid.

Dersom du har tid så lager du deg en leskjerm rundt bålet også, så kan du sitte der i flere timer.

Dette har jeg hatt stor suksess med på flere vinterturer med speidere og elever. De setter stor pris på å kunne sitte og grille. Husk liggeunderlag til å sitte på!

Link to comment
Share on other sites

Guest Srx (Ron)

Hmmmm.............. Noe mer arbeid dette da for å lage bål.

Bevares funker det og, har gjort noe lignende, men da for bruk i hele påska!

Link to comment
Share on other sites

Takk for fine tips, men problemet jeg har hatt er ikke selve snøen men at det aller meste jeg finner er vått,rått eller frossent, og når jeg får fyr så dør det ut med engang fordi det ikke blir stort nok. Må vel være mer tålmodig med å finne mer never og småkvister da.

Link to comment
Share on other sites

Guest Srx (Ron)

Det er en del ting jeg gjør ganske ubevisst tror jeg.

Tørrest ved finner du der hvor skogen er tettest.

Se etter døde grener etc. som ennå henger på trærne. Er du i gran eller furuskog er dette som regel en lek.

Har det vært skikkelig vått kan du klyve neveren, og bruke det tørreste til opptenning. Ta vekk det våteste og mate med det når du har fått litt fyr. Smi småkvister helst av tyri /furu eller annen tørr ved og mate etter med. Dette funker men jeg er ikke så begeistret å grille på tyrived.

Vinterstid hvis veden er froset våt, må du nesten "sprette" fuktigheten ut av veden på bålet.

Jeg pleier ofte hvis veden er våt og stable den til tørk rundt og gjerne i bålet omså.

Det freser og koker litt, men må man så må man.

Kan være lønnsomt og klyve veden, tørker lettere da.

Bål får man uansett, det bare tar litt lenger tid og mer planlegging.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Hei.

Planlegging er viktig. Ta med tennbrikker og stikker så har du en utfordring mindre.

Ellers er det skjelden en ikke finner noe tyri. Om du då ikke er på fjellet eller i nyere skog. Det er mange som ikke ser forskjell på tyri og råtne falne furuer. Det er ikke altid like enkelt. Men setter du øksa i dem ser du ofte om det er tørt eller råte. Lukter ofte sterkt av tyrien. Ellers er det bjørkenever som egner seg best som "tennbrikke". Bruk ett sitteunderlag e.l. som vifte for å tenne bålet ordentlig.

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Er en god start på bålfyring. Finne helst ei tørrgran, dele kubbben og bruke den aller innerste kjernen av stokken når det er våte forhold. Kløyve i veldig tynne fine pinner og ha nok på lager til og bygge opp bålet så du får ei glogrue.

Gjøre all vedsankinga og tilberedning før oppfyring syns jeg er lurt.

Ellers mange gode tips her da.

Øvelse gjør mester.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Hei, er det noen som kan gi noen gode tips til hvordan man skal få fyr på bålet på vinterstid?

jeg forutsetter at man ikke har med seg hjelpemidler som papir, tørr ved, tennveske osv. Men bare tenner på det man finner til bålet.

Legg den veden du finner i en haug å tenn på ;) Enklere blir det ikke :roll: I gamle gamle dager brukte de tørr kumøkk, den er luftig og brenner vistnok godt. Sikkert ikke så delikat hvis du har tenkt å grille pølser, men.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Sverger til pagodebål:

3. Pagodebål:

Det er flere definisjoner på hvordan et pagodebål skal bygges, å her velger jeg å bruke Johan Chr. Frøstrups oppskrift, som er den jeg lærte når jeg tok naturbruk og naturforvaltning. Mann legger først en 4-5 stokker ved siden av hverandre i bunnen av bålet. På tvers av disse legges et nytt lag med mindre stokker, og slik fortsetter mann til bålet har en 3-4 lag. Det kan bygges bredere i bunnen og noe høyere hvis dette er ønskelig. Dett kommer an på hvor stort bål som ønskes, og hvor store stokker som mann starter med i bunnen av bålet. På toppen av dette bålet, som nå har blitt firkantet, lager mann et lite ”bål” av never og småkvist. Når dette tar fyr vil glørne ramle nedover i bålet og antenne pinnene/stokkene under. Dette er et bål som gir lite røyk, men god varme. Et annet pluss med en slik type bål er at det trenger lite mating underveis i matlaging (Frøstrup, Johan Christian, Fjell og vidde, 1998). Andre navn som også er brukt på denne typen pagodebål er ”vinterbål og opp-ned bål” (Oslo og Omland Friluftsråd, friluftsrådenes landsforbund, 2003: litt om bål).

http://kathy.stud.hive.no/gym/mappekrav_4_baal.htm

post-1472-133474459694_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Boganis
   Symboler/ikoner til bruk i Alpha GPS/hundepeil (og jeg formoder andre Garmin GPSer som har farveskjerm) og PC-programvaren Garmin BaseCamp.
   Av en eller annen uutgrunnelig årsak er det slik at symbolene kun synkroniseres mellom GPS'en og BaseCamp om de er navngitt som følgende:
   I GPS'en må alle symbolene hete: Custom * (eks. Custom 0, Custom 1, Custom 2, Custom 11, Custom 55 etc.)
   Tilsvarende symbol på PC'n må hete: 00* eller 0** (eks. 000, 001, 002, 011, 055).
   Dette tok det meg evigheter å finne ut av. Først la jeg 00* filene på både GPS og  i PC'en, men da synkronisertes ikke symbolene mellom enhetene og en fikk kjedelige prikksymboler under overføringer. Men når jeg fant ut at de skulle ha ulike navn på de to enhetene gikk synkronisering av symboler brillefint!
   Således ligger symbolene som skal overføres til GPS'en i mappen "IkonerTilAlpha"  
   Koble GPSen til PC via USB-kabelen og legg symbolene i mappen:
   Garmin >  CustomSymbols
   Altså kun ikonene, ikke selve TilAlpha-mappen.
   Ikonene til bruk i BaseCamp på PC'n, ligger i mappen "IkonerTilBaseCamp"  
   Om man vil benytte ikonene i Garmins BaseCamp legger man ikonene i mappen:
   Denne PCen > Dokumenter > Min Garmin > Tilpassede veipunktsymboler
   Altså kun ikonene, ikke selve TilBaseCamp-mappen.
   Om ikke mappen: Min Garmin og/eller: Tilpassede veipunktsymboler   finnes må disse mappene skapes. Mappen: Tilpassede veipunktsymboler   må ligge under mappen: Min Garmin.
   Om noen skulle være interessert i å lave egne symboler gjelder følgende:
   Symbolfilene må være i 24-bit Windows bitmap format (*.bmp)
   Symbolene må være 32x32 piksler
   For å få deler av symboler transparente benyttes fargen magenta (RGB: 255, 0, 255)
   Det kan se ut som det kun er mulig å ha 56 Custom Symbols. Jeg har ikke funnet ut hvordan det er mulig å overskride denne grensen.
   Veipunktene er lavet av undertegnede, og ifall det skulle være tvil om hva de forestiller kommer det her en beskrivelse:
   000 Tiur
   001 Røy
   002 Orrhane
   003 Orrhøne
   004 Lirype
   005 Fjellrype
   006 Jerpe, hann
   007 Jerpe, hunn
   008 Jerpe, hann (variant)
   009 Rugde
   010 Ringdue
   011 Fasan
   012 Rapphøne
   013 Skjære
   014 Kråke
   015 Nøtteskrike
   016 Stokkand, hann
   017 Grågås
   018 Ærfugl, hann
   019 Krikkand, hann
   020 Krikkand, hunn (kan vel benyttes til de fleste hunnvarianter?)
   021 Brunnakke
   022 Kanadagås
   023 Mandarinand Om noen skyter en, la meg vite hvordan de smaker!
   024 Hare
   025 Rev
   026 Bever
   027 Rådyr
   028 Elg
   029 Hjort
   030 Rein
   031 Dåhjort
   032 Villsvin
   033 Bjørn
   034 Muflon
   035 Grevling
   036 Røyskatt
   037 Ekorn
   038 Mink
   039 Mår
   040 Mårhund
   041 Gaupe
   042 Jerv
   043 Ulv
   044 Stensopp
   045 Svart trompetsopp
   046 Spissmorkel
   047 Kantarell
   048 Traktkantarell
   049 Tyttebær
   050 Blåbær
   051 Multe
   052 Bringebær
   053 Bjørnebær
   054 Markjordbær
   055 Slåpe

   Jeg jakter både i Sverige og Norge, derfor finnes det arter med som ikke nødvendigvis er jaktbare i begge land, men kun ett. Så sjekk jaktbarheten/jakttidene først!
   Beste hilsener,
   Thomas Risan
   thomas.risan(alfakrøll)gmail.com
   Tilpassede veipunktsymboler ver. 2.1.zip
  • By tobhar02
   Nå har det seg slik at jeg og en kompis har snakket mye om å ta en lengre tur i villmarka i Kanada. Det vi sliter med, er å finne ut av hva vi bør ha som budsjett på en slik tur. Hva trenger vi av papirer, priser på flytransport, lisenser for jakt og fiske, ca pris på tur totalt? evt andre ting vi bør tenke på. Andres erfaringer innenfor tur i Kanada generelt (jakt, fiske, reise, utstyr)
   Vi er fortsatt ganske tidlig i planleggingsfasen så vi er også åpne for forslag når det kommer til områder
  • By Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • By AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • By Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy