Jump to content
IGNORED

Ventilasjon i vintertelt


pulknewbie
 Share

Recommended Posts

Kjæresten min er en frysepinn, og vi er ikke helt enige i hvilke regler som gjelder for ventilasjon i vintertelt.  Jeg mener følgende universelle regel gjelder:  For å unngå kondens, sover man med åpen ventilasjon i begge endene av teltet.  En annen sak er at jeg må ha full ventilasjon for i det hele tatt  å få sove.  Kjæresten sovner på momentet, okke som,  om det er ventilasjon eller ikke.  Hva hvis man fyrer  inne i teltet?  Er det da også en universell "regel" om at der skal være full ventilasjon i begge ender av teltet?  Håper noen kan greie litt ut når det gjelder ventilering i vintertelt  🙂

Link to comment
Share on other sites

Dette lærer du kjapt på tur ift hva som funker for dere.  Ingen fasist på % åpning av ventiler, værforholdene, type telt, og personlige preferanser avgjør. 

Åpning i begge ender gir mer gjennomlufting, vs en åpning gir litt lufting der ventilen er. Mye vind, mindre åpning. Lite vind, mer åpning. Ingen vind gir en del kondens uansett åpning, osv.

Jeg har våknet med tåke og stillestående luft på vinteren, da er det høy luftfuktighet også inne i teltet. Mye av kondensen blir til rim på innsiden av ytterteltet (og noe på andre overflater) gitt minusgrader, utfordringen er det som drysser ned på annet utstyr som sovepose etc ved bevegelse, eller tilsvarende vanndråper når en fyrer og samtidig oppstår bevegelse i teltduk. 

Rim kan ristes ut/av, kostes ut av innertelt osv.

Start med bra med åpning om det ikke blir for kaldt og mye trekk inne i teltet, og reduser åpning til du er fornøyd. Om det ble litt for mye kondens/luftfuktighet inne i teltet, så har du lært til neste gang at under de forholdene skal du lufte litt mer.

Link to comment
Share on other sites

pulknewbie skrev (48 minutter siden):

 Hva hvis man fyrer  inne i teltet?  Er det da også en universell "regel" om at der skal være full ventilasjon i begge ender av teltet?  Håper noen kan greie litt ut når det gjelder ventilering i vintertelt  🙂

Hvis du fyrer i teltet blir det straks noe helt annet. Da MÅ du ha veldig god ventilasjon okke som. Du må også ha ventilasjon langs bakken.

Faren for CO forgiftning er stor ved fyring i telt. Hvilken brenner du har, hvilken gryte du bruker, eller du ikke har gryte på brenneren har stor innvirkning på hvor mye CO brenneren produserer.

Det er mange tråder her på forumet som omhandler dette som du bør sjekke ut.

Link to comment
Share on other sites

Vår siste praksis.

De to siste turene har vi kjørt praksis med lukket innertelt om natta. 

 

Åpen ventil på vindside  av teltet. Øverst. På yttertelt.

Dette har gitt enten rim eller dråper i yttertelttaket, men veldig lunt og varmt i innertelt og ingen kondensfukt i innertelt. 

Dette i ytterteltet tørker vi bare vekk som første aktivitet til kaffekok om morgenen.

Dette ga en solfri morgen ca 10 grader i innertelt ved -5 ute og rundt 0 i fortelt. -2 i kuldegrop. 

 

Ved fyring er det åpne ventiler i begge ender. Det hender vi fyrer et boost rett før leggetid så ikke alle synes det er kjølig å komme seg i posen.

 

Ved fyring med kalde kjeler på er det ventilering i begge ender og åpen dør. Ved mye vind litt mindre åpen dør.

På tidligere turer der det har vært ned i -20 inne i teltet i løpet av natta så er det typisk rim i taket i innertelt også...

 

Morgentrimmen: 

 

20200502_082642.thumb.jpg.5b0b1f562cfe0d76b6ac0135135e86dc.jpg

Ellers har vi gjerne en regel som er grei for de fleste som er med: Vi rigger for at den som lettest fryser eller har tynneste pose skal få en trivelig natt. Det er så uendelig mye verre å fryse om natta en å bli bittelitt varm. Jeg er pose for idiotikulde så det ender gjerne med at jeg sover med posen halvveis på. Ikke noe problem for meg så lenge ingen andre fryser...

Edited by Espen Ørud
Det var visst ikke helt enkelt å legge inn kum 1 bilde fra mobil så jeg har fjernet det ene av bildet som ble postet dobbelt...
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Fjellrypa85
   Fekk i sommer kjøpt eit Mountain Hardwear Trango 3 vintertelt for ein rimlig penge. Eg har ikkje tidligere erfaring frå desse amerikanske telttypane som bare har lufting ned mot bakken, men det verkar på meg at det blir for lite lufting når det på vinteren vil legge seg snø rundt teltet. Har difor sydd ein lufteventil i eine kortenden av ytterteltet der det var eit plastvindu. Stoffet er 55 g/m silnylon der fargen matcher bra resten av teltet. For å holde formen på ventilen er det lagt inn ein bit av 10 mm liggeunderlag og det er festet ein bardun i 3-punkt slik som på Hilleberg sine ventiler. I ventilen er det lagt inn ein åpne/lukke funksjon med glidelås og material frå eit kassert innertelt som puster. Dette for å kunne regulere luft som slipper inn og snø som kan drive inn. Teltet er enda ikkje testet med den nye ventilen, men håper og tror at ventilasjonen blir vesentlig bedre på teltet.
   Følg meg gjerne på Instagram der eg heiter utstyrsmakaren.


  • By sørkite
   Hei! 
   Jeg skal ha meg ny skallbukse og sitter igjen med en følelse av at jeg bør ende på en av følgende:
   - Bergans Storen pants
   - Norrøna Falketind GTX
   - Norrøna Trollveggen GTX Light Pro

   Dette er alle dyre bukser, men jeg har tenkt å ha denne lenge og bruke den til det meste av tur både sommer og vinter, så det bør funke litt allround.  
   Har tidligere erfart at jeg har behov for mye lufting da Stormberg sin Nonsbu bukse med sine 10-15cm lufting på sidene ikke var på langt nær nok. Dette var på vinterstid ved -2 til +1 grader ca. 
   Er det noen som sitter med noen tips eller råd til valg av bukse setter jeg veldig pris på det. Selv om det skulle vært noen bukser som ikke er nevnt her. 
   Takker for svar

   Mvh
   Sørkite 
  • By trondlk
   Er i prosess med å se på flere ulike telt, både enmann og tomanns. Skal primært brukes til turer alene på Hardangervidda o.l Informasjon om vekt og andre egenskaper er lett tilgjengelig på nett. Har sett på flere telt fra bl.a. Hilleberg og Helsport.

   Det jeg likevel savner er mer objektiv informasjon om hvordan en riktig luftgjennomstrømming helst skal foregå. Mens Helsport på noen av sine telt får inn luft i luker nede i teltet, for så å slippe disse ut mer oppe i teltet, har Hilleberg i sine Soulo, Jannu og Allak luftstrømmene kun i toppen av teltet. På Allak er det ikke mindre enn to luker i toppen av teltet (selv på soverommet hjemme sover man ikke i gjennomtrekk).

   Kan egentlig to så ulike prinsipper fungere like bra mht luftens vandring teltet? Og hva er best for brukeren? Er dette telt som har vidt ulikt bruksområde, f.eks at Hilleberg er mer egnet i høyereliggende kalde vindområder, for å unngå at luften kommer rett inn mot kroppen til dem som sover?

   Få deres erfaring på dette?
  • By Gjemnesekspressen
   Hei. Jeg har etter flere turer i hardt vintervær gått til innkjøp av nytt telt og trenger litt hjelp til å finne steder hvor en kan kjøpe "ekstrautsyr" for å få modifisert teltduken.
   Valget falt på Hilleberg Staika pga solid konstruksjon og enkelt oppsett i sterk vind.
   Valget stod lenge mellom staika, Helsport Storsylen og helsport patagonia. Staikaen ble valgt ut pga sin helt selvstående konstruksjon og 2 innganger med like store fortelt mens de andre har bare 1 inngang og kun 1 fortelt.
   Staikaen skal dog modifiseres.
   takventilasjonen i yttertelt skal syes på tynn myggnetting(helsport sin er for grovmasket) for å hindre at snøfokk skal blåse inn i forteltet og det skal syes på stormatter rundt hele. Med stormattene så kommer også behovet for å få sydd i 2 ventiler for å opprettholde den naturlige luftgjennomstrømningnen. Tenkte å få montert på 2 runde ventiler som kan snurpes igjen med en snor.

   Er det noen her inne som vet hvor en kan få tak i resrvedeler til teltduken? Jeg har allerede seilmaker tilgjengelig som kan gjøre modifikasjonene men det hadde vært synd å måtte ta deler fra mitt gamle nanok expedition for å få det nye staika slik som jeg vil

   hvis det er noen som hadde andre relaterte tips så hadde jeg også satt pris på det
  • By rayun
   Jeg har brukt Backpacker 1 som telt/gapahuk til korte og enkle turer.

    
   Dette er egentlig et krypinn som jeg liker svært godt, men det er litt i korteste laget og medfører ofte våt sovepose i hode og benende.
   Når så Anton Sport hadde tilbud på Nanok produkter falt jeg for fristelsen og bestilte et Nanok Domus Solo. Teltet veier 100gr mer, men sovekomforten er mangedobblet.

    
   På dette teltet er det en ganske stor glippe mellom duk og bakke. Dette er jo en del av ventilasjonsløsningen, men når så innerteltet kun er mesh kan det bli trekkfullt. Med hele 10cm glippe er det heller ikke bare luft som finner veien inn under duken.

    
   Jeg ønsket å kunne strupe denne luftingen og valgte å sy litt på webreima / pluggfeste.

    
   Et par cm ut fra duken ble det sydd som vist på bildet og dermed var et kortere pluggfeste mulig.

    
   På dette teltet er det bare i hodeenden det er glippe mellom duk og bakke og de 3 pluggfestene som er der fikk samme behandling.
   Ute på tur er det jo som regel noe ujevnt terreng med tuer og lyng. Men dersom jeg skulle treffe flat mark eller det er sterk vind kan jeg nå enkelt strupe ventileringen. Helt fra 10 cm om alle plugger er i langt feste og ned til 0 cm om alle plugger sitter i det korteste festet. Og med 1 kort og 2 lange eller vise versa alt der i mellom.

    
   Løsningen kan sikkert brukes på telt fra andre produsenter også. Det er forøvrig greit å ha i bakhodet at dette er et ventilasjonsløsningen og ved å strupe for mye så går det ut over inneklima.
    
    
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy