Gå til innhold
  • Bli medlem

Norges "Nasjonalfjell"


Jobru

Anbefalte innlegg

Jeg syns ikke Snøhetta er all verden, det flotteste ved fjellmassivet er navnet. At mange mener det bør være "nasjonalfjellet", kan vel kanskje henge sammen med at man trodde lenge at fjellet var høyest i landet... ?

I en avstemming (demokratisk) tror jeg Galdhøpiggen, Glittertind eller Besseggen hadde vunnet, dersom de var kandidater. Rett og slett fordi så mange har gått der, og har et "forhold" til det (oj, hvor flott det var... det var noe annet enn å gå tur i parken). Langt færre har noe forhold til Stetind, Skagastølstindane, Romsdalshorn osv som har langt stoltere/mektigere av utseende - som vi naturelskende nordmenn liker å assosiere oss med (høy nasjonalfølelse, stolthet). OG som vekker begeistring blant de som se de. Det er noe annet å f.eks kjøre gjennom Romsdalen eller over Sognefjellet, enn hva det er å kjøre over Dovre!!

I den grad vi trenger et nasjonalfjell!!

Det bør kanskje også lages en avstemming for å finne ut hva som skal være vår nasjonalbre, nasjonalfjord, nasjonalelv, nasjonalvann/-innsjø, najsonaldyr, njasnoalfisk... :D OG nasjonalfuggel, for Fossekallen er litt stusselig, som vi nordmenn ikke skal være... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 102
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Morsom diskusjon, men Snøhetta og Dovre er jo ikke helt det samme. Det heter ikke ”Enig og tro til Snøhetta faller”. Med hensyn til spennende og sinnsbevegende klatrehistorie er det ”de tre topper” det snakkes om: Store Skagastølstind, Romsdalshorn og Stetind. Det er til og med skrevet skjønnlitteratur hvor Stetind står meget sentralt i romanen. Jeg må innrømme at selv som nordlending stemte jeg på Store Skagastølstind, men den falt jo pussig nok tidlig ut. Jo, når det passer, hører jeg på Reiseradioen/Nitimen selv om jeg ikke har nådd pensjonsalderen riktig ennå. Og dere som ikke hører på den, har gått glipp av mye moro som den herlige lomværingen, Bjarne Rimi med sine lokale urter og sjalottlauk, fargehandler Ingvaldsen fra Drammen og pappagutten fra Blærum, Preben.

Bjarne Lindholdt fremhever Kvanndalstind. Jeg er enig i at det er et flott fjell, men Slingsby omtalte den ikke som den vakreste, men som ”the steepest in Europe”, mens Stetind var ”the ugliest in the world”. Nå mente vel ikke Slingsby at Stetind var stygg, men at den var skremmende. For Slingsby var vel Slogen noe av det vakreste han hadde sett av fjell, noe han hadde god grunn til å synes.

Jeg oppfordrer alle til å lese pionerenes beretninger. Da får fjellturen en dimensjon i tillegg til naturopplevelsen. Fjell som har en rik klatrehisorie som beveger ens sinn, har en spesiell plass i mitt hjerte. Derfor synes jeg Stetind er en flott representant som Norges nasjonalfjell hvis en først skal velge noe slikt. Skal en vise en utlending et bilde av Norges nasjonalfjell, føler en vel mer stolthet av å vise fram Stetind enn Snøhetta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det ville vært flaut å vist fram en fullblods alpin fjelltopp til en utlending og fortalt han at dette er Norges nasjonalfjell. Det er så mange blankskurte alpine topper her i verden som får Stetind til å blekne. Snøhetta derimot er ganske spesiell der den står som en krone over den typiske Norske vidda. Jeg tror ikke en ny avstemning ville være urettferdig fordi det er så mange Jotunheim patrioter her. Jeg tror ikke det er det er så viktig for disse patriotene at nasjonalfjellet må ligge i Jotunheimen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det ville vært flaut å vist fram en fullblods alpin fjelltopp til en utlending og fortalt han at dette er Norges nasjonalfjell. Det er så mange blankskurte alpine topper her i verden som får Stetind til å blekne.

Hvilke da? Kombinasjonen hav og fjell er jo bare helt rå og er unikt over alt i verden...

Om man skulle ta med seg postkort til en annen verdensdel for å vise frem virkelig flotte norske fjell, hvem ville vel da valgt åskammen Snøhetta med en radar på toppen?

Jeg hadde med meg bilde av Torghatten til Nepal, og de var selvfølgelig kjempeimponert over det. Kunne ikke måle seg med Ama Dablam, men det er svært spesielt.

Neste gang skal jeg ta med postkort av Stetind. "Nice mountain" vil de si da og nikke forståelsesfullt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med hensyn til spennende og sinnsbevegende klatrehistorie er det ”de tre topper” det snakkes om: Store Skagastølstind, Romsdalshorn og Stetind.

Men en kåring av nasjonalfjell handler vel om mye mer enn bare klatrehistorie..? Slik jeg ser det handler det om nasjonal identitet, et fjell som folk flest har et visst forhold til. Fossekallen er ikke den tøffeste fuglen som finnes, og torsken er ikke verken den største eller den styggeste fisken vi har. Snøhetta er nasjonalfjellet, et fjell som de aller fleste nordmenn forbinder med selve nasjonen Norge :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne radarstasjonen er liten og er ikke lett å se fra avstand. Sånn sett står det mye værre til med Gausta. Hvis Snøhetta er en åskam så er den jaggu med rå til å være en åskam. Snøhetta er iallefall et fjell som virkelig ruver. Den har en god plassering i Norge, en plassering som gjør at de fleste som kjører mellom nord og sør vil kunne se dette fjellet. Hvor er breen på stetind? Vårt nasjonalfjell bør i det minste ha en bre. Snøhetta er og et mere folkelig fjell som egner seg for for et større publikum.

post-568-133474431708_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det ville vært flaut å vist fram en fullblods alpin fjelltopp til en utlending og fortalt han at dette er Norges nasjonalfjell. Det er så mange blankskurte alpine topper her i verden som får Stetind til å blekne. Snøhetta derimot er ganske spesiell der den står som en krone over den typiske Norske vidda.

Fjorder er da langt mer "typisk" for Norge. Spør en utlending!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det trenger ikke være det mest typiske for en Nordmann. Det spørs vel egentlig hvor i landet man kommer fra. Det er fjorder og heftige kystfjell andre steder i verden også. Chile, Alaska, New zeeland og Grønnland for å nevne de viktigste. For meg er Hedemarksvidda, Hardangervidda, Finnmarksvidda og Vassfaret, vel så typisk norsk som det fjordene er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et svært viktig poeng med at en bør velge Snøhetta som nasjonalfjell er at det også er et skikkelig 17. mai fjell. Folk i alle aldre og fra store deler av Norge, valfarter til snøhetta hver 17. mai. Er dette tilfelle med Stetind? Folk bør da i det minste få muligheten til å feire 17. mai på sitt nasjonalfjell.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kikk litt på bildene på de vedlagte linkene (under), og man kan igrunnen skjønne hvorfor Stetind ble valgt, og ikke Snøhetta på Dovre!

www.tysfjord.net/displayimage.php?album=18&pos=6

www.tysfjord.net/thumbnails.php?album=18

Ambolten Stetind er spektakulær, iøyenfallende, majestetisk og en fin representant for Norge som Nasjonalfjell! :)

(Det som skurrer, er kanskje at fjellet er mest interessant for klatrere og de som bor i landsdelen).

__________________________

Rune.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et svært viktig poeng med at en bør velge Snøhetta som nasjonalfjell er at det også er et skikkelig 17. mai fjell. Folk i alle aldre og fra store deler av Norge, valfarter til snøhetta hver 17. mai. Er dette tilfelle med Stetind? Folk bør da i det minste få muligheten til å feire 17. mai på sitt nasjonalfjell.

Da er Kolåstinden også kandidat! Og Saudehornet! Og alle de andre fjellene nordmenn velger å feire nasjonaldagen på hvert eneste år!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Der er jeg faktisk enig med deg Svein. Toppene du nevner er bedre kandidater enn Stetind. Bildene av Stetind er inponerende nok, men jeg synes ikke fjellet er spesielt pent. Når det gjelder alpine fjell vil jeg nok si at Romsdalshorn, Austanbotntind, og en haug med andre sunmørs og Romsdalstopper penere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bildene av Stetind er inponerende nok, men jeg synes ikke fjellet er spesielt pent.

Pent?? Tror faktisk 99% av de som har sett Stetind vil si det er et svært vakkert fjell og et utenom det vanlige spektakulært syn. Og jeg tror ikke 99% vil si det samme som radarmasten på Snøhetta :P

Så jeg tror og håper at du argumenterer så dumt at du risikerer at folk som faktisk er enig med deg vil stemme på Stetind i stedet :)

Stetind er et svært vakkert fjell.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om jeg ikke synes Stetind er det vakreste fjellet jeg vet om, så synes jeg heller ikke at det er et stygt fjell slik som Slingsby mente. Men det er mange fjell i Norge som jeg synes er penere, og det tror jeg det er flere som er enige i. Og jeg holder fast på at det bør være mulig for den jevne nordmann å være med på et 17. mai tog til nasjonalfjellet. Det skulle bare mangle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Artig debatt :)

Personlig synes jeg dere må få opp øynene for Rondslottet, som er min favoritt. Og det er flere gode grunner til det:

- Navnet, veldig majestetisk og flott (som faktisk er viktig om man skal velge nasjonalfjell)

- Den varierte og spennende formen på fjellet, alle sider er veldig forskjellige. 700m lodrett vegg på ei side, bratt urd rett ned i Rondvatnet på ei annen side, rygg ut mot en annen topp (Vinjeronden) og bred rygg ned mot Langlupdalen.

- Tilgjengelighet, ikke noen enkel topp som alle kommer seg opp på, men en topp alle med middels god form greit kommer på. Det går an å skryte av å ha vært der for de fleste, selv om det er en enkel topp for de fleste på dette forumet.

- Utsikten både fra toppen og til toppen er upåklagelig (Den sees godt fra mange steder og med vidt forskjellig opplevelse)

Av andre alternativer synes jeg Stetind har sin sjarm, men dens utilgjengelighet for andre enn de "ekstreme" og dens ensart gjør den litt for spesiell for å bli nasjonalfjell. Litt det samme mener jeg om Storen. Snøhetta har veldig mye av det samme som Rondslottet, men forsvaret har jo ødelagt noe her. Glittertind og Galdhøpiggen er da kjedelige topper som utover å være de to høyeste har lite å by på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Har ikke Stetind egentlig en ganske puslete PF? :evil:

Forøvrig er det en skandale at ikke fjell som Snøhetta eller Store Skagastølstind stikker av med seieren. Stetind er stygg den ja, er jo bare et eneste stort sva.

Og det var "stygg" Slingsby mente. Jeg underbygger hans nevnte utsagn med: "At den byr på noe vakkert syn, ville være synd å si", "one stone with a crack across it". Det var Slingsby som fikk nordmenn interessert i fjellet som rekreasjonssted. Av respekt for han burde vi valgt Norges vakreste fjell, og Slingsbys favoritt, Store Skagastølstind.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snøhetta burde være det opplagte "nasjonalfjellet".

Fordi:

* Det knytter sammen tre av våre fem landsdeler (Trøndelag, Østlandet og Vestlandet).

* Det er godt kjent og likt blant de fleste nordmenn.

* Det har en historisk dimensjon (omtalt helt siden kongeferdene til Nidaros i middelalderen)

* Det har en symbolsk dimensjon ("Enig og tro til Dovre faller" etc.)

* Snøhetta har noe veldig og ruvende majestetisk over seg

* Dessuten er Snøhetta et vakkert navn (ikke noe finurlig dialektnavn)

Stetinden er det ekstremt få nordmenn som har noe forhold til, der det ligger isolert og inntil ganske nylig svært utilgjengelig på østsida av Tysfjorden. (Mange kystfjell burde kommet foran i køen.) At Nitimen / reiseradioen har mandat til å kåre nasjonal ditt og nasjonal datt er direkte tåpelig.

Mvh. Trond

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.