Jump to content
Tor-Erik-L-77

primus multifuel brenner ikke riktig, hjelp :)

Recommended Posts

Heisann!

Har en stund hatt en primus multifuel brenner som tidligere har fungert helt utmerket men i det siste har den etter noen minutter godt i gang begynt å "poffe"/hoste og brenner ikke jevnt og har generelt dårlig effekt. Først trodde jeg det var den nye silencer cap'en som var roten til problemet men med orginal varmespreder er problemet fortsatt det samme. Jeg har demontert og renset alt som kan renses og demonteres uten at dette hjalp noe særlig. Har bare benyttet alkalytt fuel på denne og har forsøkt forskjellige merker men fortsatt samme problemet.

Noen som har vært borti noe lignende og har noen flere tips til ting som kan forsøkes ? Hvis ikke er det vel bare og levere den inn og reklamere... 

Link to post
Share on other sites

Hei. 

Hvor gammel er primusen?  Har selv hatt en for noen år tilbake som jeg selv med, dette når jeg brukte flytende drivstoff. På min var kjernen til problemet en dårlig o-ring som forårsaket falskluft/ trykk problemer mellom væske beholder og selve brenneren. 

Edited by steingrd
Fjernet sitatboks
Link to post
Share on other sites

Har nå hatt ute begge o-ringene og de virker veldig bra men satte dem inn med fett for å se om det ble noen forskjell og det ser ikke slik ut. Har selv tenkt på filteret i selve pumpen men primus har et kobber rør med en liten hvit dings i enden der det suges inn fuel - det virker ikke som om dette lar seg demontere på noen måte ? Har forsøkt å blåase gjennom der med ventil åpen og det gikk greit vertfall. Legger ved en video som demonstrerer problemet:

https://www.youtube.com/watch?v=4o-ax1jCzCE

Link to post
Share on other sites

Sjekk filteret i enden av røret som suger drivstoff i pumpehuset og filteret i inntaket til brenneren (skru av slangen, så ser du det). Disse er like: små, sylindriske og mulig å kjøpe løst på fornuftige turutstyrforretninger. Ikke prøv å fjern filterne med mindre de ser tette ut, eller med mindre du har erstatninger klar. Du vil trolig ødelegge dem idet du fjerner dem. Blås dem ren før du gjør noe mer. Forsiktig bruk av trykkluft går også an.

Jeg vet ikke om dette er årsaken, men det er verdt å sjekke. Jeg ble etter tilsvarende symptomer oppmerksom på hvor mye skitt jeg hadde i drivstofftanken. Før var jeg heller ikke veldig oppmerksom på hvor jeg slengte fra meg drivtstoffslangen når jeg pakket. Nå bruker jeg noen plasthetter over slangen og over skrukoblingen på brenneren når slangen ikke er koblet til.

Link to post
Share on other sites

Takker for alle inspill folkens! Jeg finner kun et filter på multifuel'en min og det sitter helt i enden på innsugs stange som går ned i flaska. Jeg klarte å få pirket ut denne biten helt bare for å teste uten og den brenner nå med mye høyere effekt og helt dønn stabilt! Så altså er det kommet noe i det filteret, skal forsøke og file litt av filteret og montere på igjen :)

Link to post
Share on other sites

Virker som årsak til problemet er funnet, det samme med løsningen :)  Fantastisk hvor mye godt som kan komme ut av et forum og en post ;)  Kjedelig å plages med turutstyret så bra om det ordner seg framover for din del!  

Edited by steingrd
Fjernet sitatboks
Link to post
Share on other sites

Jeg har aldri opplevd samme problemer som deg, men har merket at det ofte kommer en del dritt i drivstofftanken. Derfor har jeg ved flere anledninger før tur filtrert drivstoffet gjennom ett kaffefilter. Kanskje dette kan gjøre at problemet ikke dukker opp igjen?

Link to post
Share on other sites
11 timer siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

Kappet litt av på den filterbiten og remonterte, da var jagingen tilbake og effekten MYE dårligere. Siden jeg bare brenner ren alkalytt kommer jeg til å droppe filteret helt tror jeg :)

Jeg kuttet ut dette filtret for mange år siden. 

Link to post
Share on other sites

Bra det løste seg!

Et lite innspill til feilsøkingmetode: Siden brenneren også går på gass, vil å prøve med en gassboks kunne verifisere om feilen ligger i brennerdelen eller i pumpe/drivstoff-flaskedelen. Ved å kjøre gassboksen opp ned vil det gå flytende drivstoff gjennom systemet frem til dysa (selv om gass skal ha annen dysestørrelse). Brenner den normalt på gass, er det pumpa/flaska/drivstoffet, gjør den ikke det er det slangen/brenneren. 

Link to post
Share on other sites

Har eksprimentert litt videre men vet ikke om jeg er helt fornøyd med effekten fortsatt.... Det beste jeg får til er å koke 1l kaldt vann på ca 6m30sek.

Har da ventet til brenneren er godt igang på sin fulle effekt og tatt tiden fra kjelen ble satt på til det boblet. 

Hva mener dere er en akseptabel tid for å koke 1l kaldt vann folkens ?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By andy2
   Hei.Jeg har en primus (av merket Primus) for å skru på gassboks, fra tidlig 2000-tallet. Den er todelt; en del som skrues på gassboksen, så selve brenneren (med tenner) som skrues fast på den nederste gassboksdelen. Se bildene for forklaring. Disse to delene skrues sammen ved å skru på en liten bolt med et altfor lite hode. Og nå har dette hodet knekt. Med det resultat at bolten sitter igjen i gjengene, og jeg får ikke de to delene til å holde sammen. Se rød ring på bilde 1. Primusen kan ikke brukes da kjelen vil velte av.
   Har noen:
   1. Tips til å få ut den lille bolten? Tror den er for liten til skrueuttrekker ("grisepikk"). Hvis ingen andre tips, så får jeg forsøke å bore den ut.
   2. Tips til å få tak i ny skrue/bolt for å erstatte den som er knekt, og som passer i gjengene?
   Jeg vet jeg kan kjøpe ny brenner, men det er noe med å reparere det man er fornøyd med. Jeg har kontaktet Primusshop.no, men de kunne ikke hjelpe med deler.Noen her inne med tips og erfaringer? På forhånd takk for svar :-)  • By _K._
   Hei! 
   Jeg står mellom å kjøpe Trangia 27-4 HA eller 27-4 UL stormkjøkken. Hvorfor burde jeg velge det ene fremfor det andre?

   Takk for hjelpen!

   k.
  • By Diger Jotne
   Prøver å finne meg et kokesystem som kan brukes året rundt over "alt". Nå drar ikke jeg på polar turer og slikt. Ikke flere ukers turer på vinter eller sommer, men det blir en del turer og ei natt her og der.`Lager gjerne mat som krever litt mere enn å koke vann.
   Så langt har jeg prøvd kvistbrenner, sprit brenner, vanlig bål og skru på gassboksen brennere. Fordeler og bakdeler er det med alt.
   Kunne tenke meg å kjøpe inn 1 multifuel brenner. Da har jeg uansett årstid og tempratur et system som funker. Så kommer jo da det store spørsmålet. Hvilken skal jeg da invistere i?
   For om jeg ser på Optimus så er det jo Nova, Nova+ og Polaris å velge mellom. MSR har et par Whisperlite og XD. Primus har også et par. Aliexpress har også osv.
   Noen som har noen innspill
  • By Chris B.
   Etter en tur i fjor forsvant brenselflaska mi med tilhørende pumpe. Derfor er jeg dessverre nød til å kjøpe en ny. Problemet er at jeg finner ingen butikk som kun selger pumpe, kun brenner med flaske/pumpe sammen. Jeg trenger både pumpe og ei flaske så kan godt være pakke, men brenner har jeg. Brenneren er en primus omnifuel. Noen som kan hjelpe? 
  • By Overland
   Hei.
   Kjøpte meg nettopp en Primus Primetech som jeg vil ha med meg på tur, tenkte å teste den hjemme men siden jeg er nybegynner med primus og gassbeholder så trenger jeg litt hjelp.
   Har kjøpt to gassbeholdere, en stor og en liten, 2 forskjellige merker. Koblet på den store, men ingenting skjer, ingen lyd og vil ikke tennes. Skrur av gass og bytter beholder. Når jeg skrur  på den minste så begynner den å lage fssss-lyd og gass slipper ut, er beholderen ødelagt? Er det noe galt med primusen kanskje? 
    
   Noen her med erfaring som kan hjelpe? 😊
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy