Jump to content
zimwalker

Bål (bok om bål, ikke bokbål)

Recommended Posts

Leste et sted at det var kommet en bok om bål/bålbrenning som jeg ville kikke på som mulig julegave. Husket ikke forfatter, så jeg søkte litt rundt, og finner til min overaskelse at det har kommet hele to bøker om dette i år. Noen som har lest /sett i begge disse og kan si noe om de, ev. anbefale?  Bor ikke nær bokhandel som har disse inne så kan ikke bare gå å bla i de selv. Gavemottaker jeg har i tankene er erfaren turgåer, men har liten erfaring med bålbrenning etter det jeg vet.

Tittel: Bål for all slags vær og terreng
http://www.kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&b_kid=1069038&b_id=1583859
Forfatter: Thomas Svardal
Veil. pris: Kr 399,00
Forlag: Kagge
ISBN: 9788248917120
Utgitt: 2015-07
Side: 151
se for eks.: http://www.aftenposten.no/familieogoppvekst/Slik-lykkes-du-med-a-tenne-bal-606930_1.snd


Tittel:     Bålet - fra gnist til ild
https://www.cappelendamm.no/_b%C3%A5let-%C3%B8ivind-berg-9788202482954
Forfatter: Øivind Berg
Veil. pris:     Kr 379,00
Forlag: Cappelen Damm
ISBN/EAN:     9788202482954
Utgitt:     2015-09
Antall sider:     157
se for eks.: http://www.forlagsliv.no/inspirasjonoginnsikt/2015/09/16/na-kan-du-tenne-bal-igjen/

Dertil ser at jeg Larsdx tidligere i år skrev at han jobber med et tilsvarende prosjekt, men detter ikke noe som er utgitt enda, men vil komme i 2016/2017 - om det blir noe av... skrev han.

Var forøvrig innom en bokhandel forleden dag. Der hadde de ingen av de oven nevnte bøker inne, men derimot ei bok om snømåking ... og da tenkte jeg; hva blir det neste!? :)... men det er kanskje ikke så rart ...i vårt moderne samfunn... (googler: "Måk Snø! heter boka og kom i 2013 på Juritzen forlag.)

 

Edited by zimwalker
Link to post
Share on other sites

Har ikke sett noen av bøkene om bål, men de har den første på biblioteket mitt og den har jeg bestilt. Veldig glad i å lage bål! . 

Savner en bok om å grave grøfter, altså forskjellige slags grøfter og hvordan man steinsetter de, jeg tror iallfall man gjør det med noen typer grøfter. Jeg synes det er spennende å høre om hva og hvordan folk gjorde det i gamle dager og det er viktig at kunnskapen ikke forsvinner. 

Tror bok om bål blir en populær julegave, så håper du finner bøkene. 

Link to post
Share on other sites
5 timer siden, Hufsa skrev:

Har ikke sett noen av bøkene om bål, men de har den første på biblioteket mitt og den har jeg bestilt. Veldig glad i å lage bål! . 

Savner en bok om å grave grøfter, altså forskjellige slags grøfter og hvordan man steinsetter de, jeg tror iallfall man gjør det med noen typer grøfter. Jeg synes det er spennende å høre om hva og hvordan folk gjorde det i gamle dager og det er viktig at kunnskapen ikke forsvinner. 

Tror bok om bål blir en populær julegave, så håper du finner bøkene. 

Å låne på biblioteket er jo et godt tips, bruker å gjøre det slik selv, også om det er ei bok jeg vurderer å kjøpe. Men denne gangen har de ikke disse bøkene inne lokalt, og da blir det innlån, og selv om det går fort, går dagene frem til jul også fort..  :-/

(btw: Googlet nå og sannelig fant jeg ikke ei bok om grøftegraving: "Grøftegravning i metodisk perspektiv" https://www.saxo.com/dk/groeftegravning-i-metodisk-perspektiv_grethe-heldbjerg_haeftet_9788759306468.  - og dette høres jo ut som midt i blinken for det du etterspør her, men leser man også undertittelen " - et videnskabsteoretisk og metodologisk overblik" så skjønner vi at her ble det heller fullstendig skivebom...)

2 timer siden, Gal Krokfot skrev:

Sjekk Yngve Ryd - Eld.

Den boka har jeg selv kjøpt! Er omtalt flere ganger her på forumet (søk på etternavnet "Ryd" gir flere treff), men tror den blir litt "lang" for den som bare vil ha noe som er "rett på sak", som jeg tror er det som vil bli fortrukket her.. Den er billigere enn de to norske, så er ikke meg i mot slik sett (som julegave ), men spørs om den blir lest da. Ikke alle norske som leser svensk like lett.. Ser også ut som at den er utsolgt f.t., søkte etter den hos to nettbokhandlere nå, men den kom ikke opp hos den ene (der jeg kjøpte den tidligere) og hos den andre kom den opp som utsolgt. Men den som leter finner sikkert noen som har den inne.

En nylig skrevet tråd her inne gikk meg "hus forbi", den handler om den ene av de to bøkene jeg nevnte over, der det spørres om vi syns boka er verdt "350-400?".
http://www.fjellforum.no/forums/topic/37699-bok-b%C3%A5l-for-all-slags-v%C3%A6r-og-terreng-verdt-%C3%A5-kj%C3%B8pe/#comment-344049

Link to post
Share on other sites

Har alt bestilt boken til Svartdal. Var den jeg fant mest forhåndsinfo om, samt at "bla i boka"-linken på forlagets nettside faktisk viste noe få sider av interesse, motsatt med boken av Berg på Cappelen Damm sin side - der hadde de klart å legge ut noen blanke sider og et par sider med "bålprosa" (stor tekst, sentrert på siden med "bål-prosa-betraktninger" jeg selv kunne ha skrevet) . Så får jeg nå bare håpe at boka havner i postkassen før julaften - og at gavemottaker ikke sier "Hva - tror du virkelig ikke at jeg kan tenne opp et bål eller!!!?" :-)

Edited by zimwalker
Link to post
Share on other sites
zimwalker skrev (På 25.11.2018 den 14.09):

"Eld : flammor och glöd - samisk eldkonst " (2005) er nå også kommet i norsk utgave:

"BÅL - SAMISK ILDKUNST" (2018)
https://www.dreyersforlag.no/bal.6072277-332339.html

Dollagáttis / Ved bålet (2018) - av Marit Mikkelsdatter Eira Murud.
www.gavpi.org/voksne/1483-dollagattis-ved-balet.html

Fant denne fin fine boka hos Samisk litteratursenter. Boka er bl.a. basert på  Yngve Ryd sin bok (se over) + mye annen litteratur (heri også bøkene til  Berg og Svardal (jf over)). Men boka bygger kanskje først og fremst på mange personlige informant-intervjuer. Hun skriver bl.a at: «Når bokprosjektet tok til , ville jeg snakke med samekvinner om temaet da jeg hadde hørt at i flere samiske områder hører ved- og bålarbeidet kvinnene til» og hun takker derfor de som "tålmodig og med godt humør har delt sine kunnskaper om ved og bål".

Boka er på nordsamisk (s 4 -115) og norsk bokmål (s 117-228). Egen relevant samisk-norsk ordliste bak i boka (s 229-239)
Boka koster kr 350 og da er frakt inkludertSå feil, frakta var kr 55 for  denne boka, gratis frakt var ved henting i butikken.

Fra vaskeseddelen:

Sitat

"Vet du hvilke tresorter som er best å bruke når du skal tilberede mat på bål, når du vil skremme bort insekter eller når du vil ha glør lengst mulig? Ulike tresorter eller brensel gir ulik varme, røyk og lys. Boka formidler kunnskaper om tresorter og hvilke  egenskaper de har, og hvordan man bruker dem.

Tekst på nordsamisk og norsk.

Marit Mikkelsdatter Eira Murud  er fra Kautokeino, og har vokst opp i en reindriftsfamilie. Dollagáttis er hennes andre bokutgivelse. Jahki Sámis (2012) er hennes første bokutgivelse. Norsk utgave: Året  i Sápmi (2014).»

Edited by zimwalker
feil fraktpris
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By Brian_D
   Er det innafor å bruke bålbrenner/kvistbrenner som for eksempel Firebox Stove eller Uco Flatpack Grill under det generelle bålforbudet mellom 15 april - 15 september? 

  • By Frans
   Hei, litt ny frilufts nyter her.
   Jeg har en vanlig panne fra hjemmet jeg ikke er redd for. Hadde det gått å bruke denne til bål ?
   Eller må man han spesial panne for å lage mat på bål?

   Er det noe man skal holde seg unna (eks teflonpanner eller annet)
    
   mvh Noob  
  • By UTE avdelingen
   Se videoen fra Tove’s vintertur, to netter under et tarp, bålkos og isfiske. Utprøving av en muslibar blir det også. Og huskiene Kiro og Enja er selvfølgelig med. La deg inspirere. 
    
  • By turgåer1
   Heisann!
   De fleste er sikkert klar over at "Norges Fjelltopper over 2000 meter" er utsolgt overalt. Derfor lurte jeg på om det er noen som har et råtips til hvor man kan ha hellet med seg om man ønsker å kjøpe denne. Kanskje det er noen som kjenner noen som kunne tenkt seg å selge boken?
   Håper på svar!
  • By Fiskeren Jonny
   Planlegger en tur til Indre Agder.
   Noen som har vært der i den senere tid og vet hvordan forholdene er i forhold til i tenne bål?
   Har med primus så den dekker mat og kaffe hvis en ikke får lagd bål, men er alltid koselig med litt bålhygge på tur.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy