Gå til innhold

nova

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  77
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om nova

Nylige profilbesøk

481 profilvisninger
 1. nova

  Sikkerhet i fjellet

  Dette med sikkerhet i fjellet tror jeg er et veldig sammensatt problem. Noen hopper i trollveggen og andre tar risikable turer. Hvis det ikke er litt ekstremt så er det kjedelig. Ulykker som følge av mer eller mindre bevisst risikoadferd tror jeg aldri man får gjort noe med. Kom foresten til å tenke på denne artikkelen: https://www.helsport.no/norexplore-haute-route-i-alpene Men utover all den lett tilgjengelige informasjonen på varsom.no, værmeldinger ol. så har jeg ofte tenkt at mange vanlige folk kunne trenge mer grunnleggende kunnskaper om turlivet. Tilgjengelig informasjon om slikt er så fragmentert og usammenhengende at hvis man ikke har erfaring på forhånd så blir resultatet mindre bra. Det kan bli litt som at man tror man kan gå til nordpolen hvis man har lest ekspedisjonsboka til Ausland. Jeg synes noen burde lage et nettsted som kunne lære folk om friluftsliv og gi dem en realistisk forståelse av behovet for sikkerhet. Ikke bare "må" men "hvorfor". Skulle tro det var en økonomisk løsning. Det som er så selvfølgelig for enkelte at de ikke en gang ikke tenker over det kan godt være noe som skaper farlige situasjoner for andre. Og det finnes eksempler på de som "ble erfarne fjellfolk" etter å ha gått på masse kurs men som omkom pga nybegynnerfeil.
 2. Disse tankene virker kjente. Selv pleier jeg å legge mest vekt på magefølelsen. De "gode ideene" i hodet må alltid etterprøves i forhold til hva jeg føler i magen. Magen kan bedra den også, men ikke over tid. En eller annen sa en gang noe ganske underfundig. Det man følte i samme sekund som man voktet om morgenen, det var det værd å merke seg. Gamle folk sier ofte at de angrer på alt det de ikke har gjort. På en annen side tror jeg at hvis man skal få utbytte av en lange sammenhengende perioder med tur og villmarksliv så bør man ha en viss mengde vilje og psykisk energi. Eller kanskje en spesiell interesse, som f.eks fisking eller fotografering eller hva som helst. Ett eller annet som kan være en drivkraft for å holde seg i aktivitet på en possitiv måte. For min del har jeg nok opplevd perioder i livet hvor friluftslivet ble ren "rutine". Hvor det å dra opp en ørret blir nesten like spennende som å plukke en pakke fiskekaker opp fra en frysedisk. Men da har det vært mye friluftsliv også. Noen mennesker styres av følelser. Andre av vilje. Noen motiveres av å sette seg mål. Andre av spesielle interesser osv. Tror jeg hadde prøvd å analysere meg selv. Men hvis jeg først skulle begi meg ut på noe slikt så ville jeg kanskje latt meg friste til å prøve noe i rettning av det denne svensken har gjort: https://www.youtube.com/watch?v=AEfeRuA9ZRg I løpet av de siste årene har jeg fått litt interesse av slike youtubere. Antall følgere handler ikke så mye om hva de gjør men hvordan de lager videoene. Man kan lære mye av å studere de som blir mest sett.
 3. nova

  Hvem inspirerer deg?

  Jeg tror nesten jeg har lest alle vilmarksromanene til Jack London :) I en periode leste jeg veldig mye. Den første boka jeg leste mener jeg hadde tittlen "der guldrushet raser" eller noe slikt. Om Storm og Shorty som gikk fra Skagway til Dawsen for å lete etter guld. Jack London hadde nok evnen til å la seg inspirere han også. Det er veldig lett å leve seg inn i bøkene hans. Det er noe spesiellt med sjøen som ikke helt kan forklares. Lyset, været og bølgene skifter hele tiden. Havet er på en måte levende. Det å sitte i en kajakk og se bunnen langt under gjennom det grønne vannet eller å sovne til lyden av bølger som bryter mot svabergene gir fred i sjelen.
 4. nova

  Hvem inspirerer deg?

  Neimen om jeg vet hva som innspirerte meg. Jeg kan huske da jeg som veldig liten så havet for første gang. Det syntes jeg var utrolig spennende. For jeg hadde hørt sjøfolk snakke om livet til sjøss og om fremmede havner. Jeg kan også huske første gangen jeg så nødekte høyfjell om sommeren. Det var også noe som rørte ved noe inni meg. Som om det var i fjellene jeg egentlig hørte hjemme. Veldig rar følelse. Men det som etter hvert ble det mest inspirerende var det totale fravær av sivilisasjonen i negativ forstand. Fravær av lite hensynsfulle ledere på arbeidsplasser, fravær av krav om å snyte kunder og fravær av press fra arbeidskoleger som ville snyte arbeidsgiver osv. Fravær av stress og klokke. Fravær av absolutt alt som kunne tenkes å være negativt. Et slags sivilisasjonsvakum hvor man kan være seg selv hundre prosent. Et sted hvor tiden ikke spilte noen rolle. Men hvis navn må nevnes så tror jeg faktisk Jack London's historier fra Alaska er de som jeg husker best. Det er mange år siden jeg leste dem men jeg husker dem fremdeles.
 5. nova

  Hvilke stein er dette? Meteoritt?

  Tror metoritter som når bakken helst består av metall. Ofte jern og nikkel tror jeg. Jeg gjetter på at det ikke er en sementklump. Stein kan bestå av uendelig mange forskjellig tilfeldige blandinger. Men det kan danne seg veldig mange rare klumper i forbindelse med bål og brann også. Og kanskje fra gamle smelteovner av forskjellige slag?
 6. God jul. Egentlig har jeg tenkt at "det norskeste" ved julen er det jeg synes er minst "julete". Og det er "gnomen" i julenissevariant. I gamle dager var vel det nærmest en liten djevel som bodde på låven?
 7. nova

  Nærturen

  Jeg har også stor tro på nærturer. Transportetapper tar utrolig mye tid. Fra jeg sitter/ligger i sofan, til jeg f. eks er ute å løper en tur i skogen tar det typisk fem minutter. Tiden jeg sparer på slike nærturer er ofte den samme som den tiden hele nærturen tar. Jeg ser også poenget med å spare drivstoff og annet forbruk, for verdens resursser forbrukes med rekordfart. Men jeg vet ikke helt om jeg kan sette dette i sammenheng med klima. Jeg har lest veldig mye om klima og vær men har enda ikke funnet noe som sannsynliggjør menneskeskapte klimaforandringer av betydning. Faktisk har jeg ikke helt sett den påståtte konsensiusenigheten heller. Det forskes på uendelig mange områder og de fleste er vel enige om at klimaet er så komplisert at de ikke kan si noe sikkert om noe som helst. Isbreer i norge begynte å smelte alt på syttenhundretallet og under breene finner de visst rester av gress ol. Hvis noen vil gi seg selv litt bedre samvittighet, selv om de kjører litt bil, så kan de ved å senke temperaturen i huset litt og dusje litt fortere, lett spare inn bilens energiforbruk. Da blir strømmen i stedet sendt til EU og da fyrer de litt mindre i kullkraftverkene. Helt bokstavelig. Og hvis noen vil gi seg selv enda bedre samvittighet så kan de droppe flyreiser. Drift av pasasjerfly og flyplasser med alle sine sikkerhetstiltak osv, og transport til og fra flyplassene er den gigantiske elefanten i rommet. Spesiellt hvis man regner "skadelig forbruk" i forhold til tid. Maksimalt god samvittighet kan man få ved å unngå de vanligste livsstilsvanene som skaper størstedelene av helseproblemene i samfunnet. Her snakkes det om innsparing av virkelig mange milliarder. Og vi snakker om leger med veldig høye inntekter som forbruker myye mer enn gjennomsnittet. Ved å gjøre en eneste lege arbeidsledig kan man kjøre veldig mye bil :) At vedfyring forurenser hundre ganger mer enn en dieselbil har jeg fullstendig fortrengt. Så jeg fyrer med ved både hjemme og på tur. Det er antagelig den svarteste flekken på min samvittighet :) Kort sagt kan man vel si at turer i naturen generellt kan løse veldig mange problemer?
 8. nova

  Netthandel og personvern

  De reklamerer ovenfor potensielle nettbuttukker som kanskje kan bli kunder om at Klarna Checkout kan gi betydelig økt omsettning. Årsaken er selvsagt at de driver med mye mer enn bare betaling. De skriver om dette på nettsidene sine. Det værste jeg vet er å oppdage at turutstyr jeg har kjøpt er dårlig. En gang kjøpte jeg et par støvler på tilbud. Jeg likte dem så godt at jeg kjøpte et par til siden jeg er storforbruker av slike. De var nøyaktig like. I dag er det siste parret utslitt. Men det holdt tre ganger så lenge som det andre. Har ikke sett så mye turutstyr med "innebygget levetid" som for andre forbruksprodukter. Men dette er en av mange ting jeg frykter hvis bindeleddet mellom selger og kundene blir styrt av en stor aktør. Ser for meg at utstyr som holder mål kan bli markedsført som kjempedyrt "ekspedisjonsutstyr" og annet utstyr blir dårligere og billigere med tanke på at folk skal kjøpe nytt hele tiden. Ikke fordi prisene er reelle men fordi man vet at noen er villige til å betale mye mer enn andre for å få akkurat det de vil ha. Utviklingen går raskt. Det er ikke lenge siden google og facebook var noe ukjente greier for spesiellt interesserte. Og hvem husker "Usenet" og "Gopher". Hva får vi i fremtiden? Det bestemmer vi i dag. Hvis vi bare følger strømmen vil den utviklingen vi har sett de siste årene bare skyte fart. Og det handler om at markedsføring blir stadig mer individuellt tilpasset. Og jo mer digital informasjon vi legger fra oss, jo lettere blir det å loppe oss for penger. For at vi ikke blir påvirket har jeg forlengst gitt opp og tro. Det brukes tusenvis av milliarder på markedsføring og reklame. Og hver krone blir nøye vurdert med tanke på lønnsomhet. Dvs, hvor mye vi blir påvirket. Men alt for mye reklame sendes ut på måfo. Det er det problemet de jobber med nå for tiden. Og nettet har åpnet opp for uante muligheter. De vil identifisere og analysere kundene og bruke alle slags psykologiske teknikker for å kunne dytte på dem det de finner mest lønnsomt. Har sett denne utviklingen lenge i andre sammenhenger.
 9. nova

  Netthandel og personvern

  Man er ikke annonym om man bruker MS windows heller. Vil man være anonym må man bruke spesielle operativsystemer og anonymisering av ip-adresser. Ellers vet jeg ikke helt hva jeg skal tro annonsene du nevner? Klarnas opplegg er jo ment å gi bedre fortjeneste. Da må de vel enten selge deg mer enn du trenger eller så må de selge dårligere eller utdaterte ting? Eller er det kanskje noe de gjør i begynnelsen for å skaffe seg en god image? Slikt er ganske vanlig. Om noen synes at personvern er underordnet, eller om man stoler på Klarna, og at klarnas opplegg er noe man ønsker så må jo det være greit. Men for alle dem som ikke har noen som helst nytte av å bli registrert i Klarnas systemer og likevel blir registrert, så synes jeg ikke det ikke greit. Ikke noe nettbutikker skulle påtvinge folk. Det blir som facebooks skyggeprofiler. Jeg ønsker ikke å bli gjennkjent som en av Klarnas seksti millioner kunder hvis jeg besøker en av de rundt nitti tusen butikkene som bruker Klarna. Har ingen interesse av at de for sin egen del skal gribbe til seg og lagre informasjon som tilhører meg personlig. Jeg tror de har store planer men umulig å si hva det kan bli til. Klarna har tatt på seg veldig mange hatter på en gang. Hva de kan finne på å bruke folks private informasjon til i fremtiden er det ingen som vet. Et av forbeholdene de ber folk om å godta er så vidt jeg husker at de ikke vil slette informasjonen så lenge det kan tenkes at de har bruk for den. Hvis de greier å bli markedsdomminerende nok vil kanskje alle nettbutkker måtte bruke dem for å kunne konkurrere? Vil det være i vår interesse tro?
 10. nova

  Netthandel og personvern

  Hva staten tilegner seg av informasjon vet vi lite om. Slike diskusjoner tar bare helt av og ender i ingen ting. Utgangspunktet mitt var i hvert fall et ganske spesiellt utviklingstrekk når det gjelder netthandel. Og mange er jo avhengig av dette for å få tak i spesiellt turutstyr. Jo mer utbredt netthandelen har blitt jo vanskelighere er det å få tak i ting utenfor de store sentra.
 11. nova

  Netthandel og personvern

  Det jeg mener burde være et krav er valgfrihet. Nettbutikker har hatt mange måter å bruke Klarna på. Noen har gjort det helt valgfritt og andre som en obligatorisk løsning. Jeg har også opplevd at man ikke har kunnet handle uten å oppgi personnummer. Mistenker at nettbutikker har blitt kreditert for hvert nummer de har fått registrert. Eller så har jeg opplevd at jeg gjenntatte ganger blir bedt om å oppgi dette. SELV OM JEG SKAL BETALE DIREKTE MED ET KREDITTKORT! Dette alene, kombinert med krav om å klikke i deres "accept-boks", gjør at jeg er forundret over at folk synes dette er så gyselig greit. For problemet oppstår, som nevnt flere ganger tidligere, når en kjøper må klikke i en boks som sier at man uten videre godtar en lang rekke betingelser. Klikker man ikke på den kommer man ikke videre. Og slik kan kundens godkjenning dokumenteres. Datatilsynet har i årevis oppfordret folk til å lese slike betingelser fordi man rett og slett kan fraskrive seg alt det personvernet som loven gir dem. Vanskeligere er det ikke å forstå. Hva klarna krever skrev jeg litt om innledningsvis. Alt er 100% unødvendig for hvis man skal betale med et kredittkort! Er dette noe vi bør bagatilisere eller bortforklare? Hvis alle applauderer dette i dag vil de som tjener penger på slikt helt sikkert gå mange skritt videre i årene som kommer. Typisk lager nettbutikkene en personvernerklæring hvor de bedyrer sin lovlydighet og sitt strenge personvern. Stort sett det motsatte av det Klarna oppgir for sin del. Og med noen få ord kan de i forbifarten henvise via en link til underleverandører som f.eks Klarna. Uakseptabelt etter min mening. Jeg ble helt uvitende dratt inn i klarnas system selv om jeg alltid har betalt direkte med kort. Jeg ble klar over det når personlige data plutselig dukket opp gjennom automatisk utfylling og klarna-mailene begynnte å strømme inn. Til og med personnummer sendes over nettet gjennom slik autoutfylling. Det betyr antagelig at hvem som helst som fyller ut en slik bestilling med lett tilgjengelig informasjon kan få tak i folks personnummer. Jeg kunne skrevet ganske mye om hva man egentlig beskytter seg mot. Men mye ligger litt frem i tid og emnet passer ikke helt på en nettside som dette. Men det ligger mye informasjon om slikt på nettet. Vel, det var min mening om denne saken
 12. nova

  Netthandel og personvern

  "Rene formaliteter som høres værre ut på papiret". Sant nok, men kan i følge Klarnas egne opplysninger også være mye verre enn dette. Men dette tar det litt tid å sette seg inn i. Informasjon om folks privatliv har bokstavelig talt blitt en handelsvare. Og den eneste grunnen til at noen kjøper den er for å tjene mer penger. Vanligvis kke gjennom verdiskapining men for å kunne tyne mer penger ut av folk. F. eks er jo all reklame betalt av forbrukerne gjennom økte priser. Og økte priser kan f. eks øke salget av dyr kreditt. De som driver slike virksomheter bryr seg kun om juss og maksimal fortjeneste. Folk flest blir betraktet som dumme sauer. "Gi dem en sukkerbit så kaster de alle hemninger over bord". Og når de blir avhengig av å få sukkerbiter så kan man begynne å ta godt betalt for dem også. Mye slikt handler om å skape en verdiøkning, men verdiøkningen befinner seg kun inne i hodet på folk slik at de blir villige til å betale mer for det samme. Men slikt kan det selvsagt ikke snakkes høyt om. Mye tyder vel på at Klarna ønsker å etablere seg som et slags mellomledd mellom nettbutikker og kunder. Og jo mer markedsmakt de oppnår jo mer kan de ta seg til rette. Det de gjør i dag trenger ikke å si noe som helst om og hvade vil gjøre i fremtiden. Men en ting kan jeg garantere. Klarna er ikke navnet på en svensk julenisse. Alt de gjør vil i siste instans belastes kundene. Nærmere bestemt oss. Hva om Klarna f. eks lanserer nye tilbud til nettbutikkene. "Mer effektiv vareflyt" eller en modull for "kostnadseffektiv økning av kundetilfredshet". Når de har sikret seg fullstendig innsikt i folks økonomi og vaner kan de lett finne finne ut hvilke kunder som gir mest lønsomhet. Både ut fra hvor ofte de klager og hvor prisbevisste de er. Eller hvem som kan tenkes å være mest liberale for å godta varer med feil og mangler. Hvem som gir lettest opp ved trenering av reklamasjoner osv. Man kunne ramse opp slike variabler i det uendelige. Kanskje til og med svartelisting av folk som skriver slike innlegg som dette? Det er ikke lenge siden jeg registrerte at vareutvalget i en nettbutikk varierte med ip-adressen. Og mange har vel oppdaget at hvis man sletter coocies, så kan priser forandre seg. Regner med at dette er noe som vil bli stadig mer vanlig. Egentlig mener jeg bare at en slik bussiness som Klarna burde kunne velges helt bort av dem som bare vil betale for for en vare. Bakgrunnen for å starte denne tråden var faktisk at jeg valgte bort en butikk med "tvungen klarna" til fordel for en som godtok ren kortbetaling. Jeg tapte ingen ting på det. Men om det vil bli slik i fremtiden vet jeg ikke.
 13. nova

  Netthandel og personvern

  Det skjedde for en del år siden. Det ble sendt ut et stort antall cd-plater med ligningsopplysninger og av en eller annen grunn fulgte personnummret med. Men slike lekasjer skjer hele tiden. Jeg vet at kommunen jeg bor i la ut lister på nettet hvor innbyggernes personnummer fulgte med. Det er ikke vanskelig å få tak i informasjon idag. Men store selskaper er avhengig av at folk gir dem tillatelse for å bruke den. Enten ved å informere tydelig eller få folk til å klikke "accept".
 14. nova

  Netthandel og personvern

  På ingen måte. Men dette er jo et nettsted som handler mest om friluftsliv.
 15. nova

  Netthandel og personvern

  Ikke la tråden gli helt ut da! Det var kjøp av turutstyr jeg hadde i tankene. Og muligheten for å kunne gjøre dette uten at tredjepartsinteresser skulle blandes inn.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.