Jump to content

Cronos
 Share

Recommended Posts

Hei!

 

Vurderer å kjøpe meg telt.

Dette blir i så fall mitt første telt.

Jeg er såpass fersk at jeg ikke engang vet hvilke krav som skal stilles til et telt, men noe har jeg dog fått med meg.

 

 • Det skal være lett.
 • Det kommer til å bli brukt 1-2 ganger i året. Totalt 2-3 netter. Og da kun sommerstid. Og mest sannsynlig ikke i regn. 
 • Kommer ikke til å trenge all verdens plass i fortelt til 17 bikkjer, søskenbarnet på Gjøvik og fandens oldemor.
 • Trenger jeg fortelt i det hele tatt?!
 • Kommer til å bli brukt i skog/lavfjell. (Ikke høyfjell).
 • Hvilke andre kriterier må man vurdere?

 

Alternativet er å sove under åpen himmel, evt. med presenning.

 

Har søkt litt her på forumet, men fant ingenting med disse kravene.

Link to comment
Share on other sites

Dersom du berre skal vera i skogsterreng på sommarstid ville eg vurdert ein tarp og myggnett. Enkelt setta opp og lett å bera. 

Elles kan du gå for eit 2 manns tunneltelt, idiotsikkert.

 Fortelt: kjekt å ha til å setje våt sekk eller våte kle inn under så du slepp dette i innertelt men ikkje noko must i skogen sommerstid. 

Link to comment
Share on other sites

Helsport Nordmarka på xxl. Ca tusen spenn, et bra nybegynnertelt til det bruket du skisserer. Ingen vits med telt til fire-fem tusen som blir gammelt før du rekker å bruke det.

Hvor fort blir egentlig et telt gammelt?

Er det slik at et telt som ligger mye i boden blir dårligere av dette over tid? Hvilke egenskaper er det som i tilfelle svekkes?

Link to comment
Share on other sites

Er det tørket skikkelig før det legges bort og lagres tørt kan det ligge lenge. Har en kompis som kjøpte telt for konfirmasjonspengene, nå har han passert 40 og brukte teltet senerst i år. En annen har også et telt som er omtrent like gammelt som fortsatt er i bruk. De største problemene med akkurat disse er at de er umoderne.

Et telt fra disse dager blir kanskje ikke fullt så umodne siden det er litt andre materiale i blant annet stenger. (Glassfiber før, aluminium nå)

Det brukes normalt to typer materiale i telt: Silnylon som er nylon sim er behandlet med silikon på begge sider flere ganger. Silnylon har ikke tapede sømmer fordi tape ikke henger. Men blir de sydd på riktig måte og med riktig tråd at de blir tette likevel.

Polyester belagt med polyuretan, her er sømmene tapet og innsiden har en gummiaktig "feel". Sistnevnte er billigst og vil etter lang tid kanskje begynne å flasse på innsiden.

De to overnevte teltene er PU belagt, så lagres teltet riktig er det sikkert ikke noe problem. Så det verste er egentlig å ha et telt i boden som ikke blir brukt. .

Link to comment
Share on other sites

Sjekk finn.no vil jeg foreslå.

 

Nå vet jeg ikke hvor du bor, men det ligger bla. et Eureka Zephyr SUL for 1.500 der nå, selger er på Jevnaker (og jeg har ingen kjennskap til selger).

Jeg ville dessuten satset på noe som står ok uten bardunering (dvs. ikke tunneltelt) med din erfaring og antatt bruk så er det kjappere å slenge opp uten å tenke for mye på plassering, underlag, plugger og bardunering etc.

Link to comment
Share on other sites

Hvor fort blir egentlig et telt gammelt?

Er det slik at et telt som ligger mye i boden blir dårligere av dette over tid? Hvilke egenskaper er det som i tilfelle svekkes?

 

 

Så det verste er egentlig å ha et telt i boden som ikke blir brukt. .

 

@Omnilite sier litt om stoffets kvaliteter, og du har noe rett @RSH hvis spørsmålene var stilt retorisk. 

 

Selv har jeg bare ett telt, som brukes aktivt over alt. Det er et Helsport Børgefjell T3 kjøpt sent 80/tidlig 90-tall en gang. Jeg har skiftet bunnduk, men ellers mente Helsport at det holdt seg bra da jeg sendte det inn for en sjekk for noen år siden.

 

Poenget mitt med formuleringen "som blir gammelt før du rekker å bruke det" henspeiler like mye på det at mange kjøpelystne nordmenn er veldig opptatt av å ha det siste. I tillegg blir det litt som å kjøpe bil. Det er kult å ha mange hestekrefter under panseret, men skal du kun kjøre ungene i barnehagen og en tur på butikken annenhver uke, er det liten vits med grom motor. Den fine motoren gjør liten nytte når den bare står der i garasjen og støver ned. 

 

Jeg personlig vil gjerne ha det beste, men til en fornuftig pris. Et ekstremtelt  fra Helsport til 8000,- gir meg da ingen merverdi enn ett normaltelt til 4000,-. Eneste er at jeg kan briefe med rød og gule farger på teltet på den ene turen jeg er på, og ellers vite at jeg i kjelleren har et telt jeg KAN bruke på vinterfjellet i storm, hvis det noen gang skulle bli aktuelt. Og så veier det gjerne like mye som et damplokomotiv i tillegg. HA! 

 

Når TS kan få et forunftig telt til en grei pris. Så stilles vedkommende i en situasjon der han/hun lettere kan ta et selvstendig valg siden når bruken øker og bruksmønsteret viser hva det neste kjøpet blir.

Link to comment
Share on other sites

Når jeg og bikkja skal på 1-2 dagers turer bruker jeg kun gapahuken som de selger på xxl for 299,- (Backpacker 2) En del kondens om det regner...men tørker fort når du åpner opp. Har flere telt, men gapahuken er førstevalget på sommerstid.

Link to comment
Share on other sites

Her var det mange gode forslag! Takk for alle innspill.

 

Med mine behov p.t. så ser kanskje gapahuken ut som et godt alternativ.

Men jeg finner det ikke på XXL sine sider?! Har de sluttet å føre den??

Jeg ser Magasinet har en gapahuk som heter "Backpacker": 

Hidden Content

Er dette den samme? Denne heter dog ikke "2". Hva misser jeg i så fall ut?

Link to comment
Share on other sites

Den på magasinet fungerer helt fint :) Enkel å sette opp er den også og enkel å flytte rundt om det ikke var så godt å ligge der du først tenkte som det så ut til. Har ikke testet den i regn da den bare blir brukt på fine dager, mest som en hule for hunder og vindbeskyttelse for hoder. Men også som en trygghet om været brått skulle slå om (noe det har en tendens til å gjøre på fjellet)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Kallen
   Heisann! Kjæresten og jeg har nettopp kjøpt oss telt og turutstyr, og vi skal begi oss ut på vår første tur. I den anledning lurer vi på om det finnes noen gode (og lett tilgjengelige) teltplasser i byfjellene i Bergen? Vi har sett litt på området rundt Storevatnet ved Stoltzekleiven; og dette virker aktuelt da det ikke er i drikkevannsområdet eller i Fløyenområdet.
    
   Vi har ikke bil, og er da avhengig av beina, buss eller tog.
   Har dere andre tips til teltplass eller erfaring med telting ved Stoltzen?
    
   Takk  
  • By DFM62
   En liten rapport etter 3 netter i mitt nye Big Agnes Copper Spur HV2 Expedtion. Turen gikk på Hardangervidda, fra Haugastøl til Mogen. Må si jeg var litt spent på et amerikansk 3-sesongers med løs ytterduk. Har et Staika fra før so for meg blir referansen for et 2-manns fjelltelt.
   Med en god del vind de 3 første dagene, anslagsvis i området opp til nominelt 8-9-10 ms, ble det grei test på vindegenskaper og jeg har vel fått bekreftet at valget av Expedition utgaven var det riktige - for meg. Forskjellen mellom Expedition og non-expedition utgavene (foruten en vektforskjell på ca 1 kg) ligger i at Expedition bruker hel duk i innertelt, har kraftigere stenger, kraftigere duk osv. I tillegg er altså innerteltet i Expedition "hel ved" og ikke kun mesh. På Expedition kan du heller ikke bruke yttertelsdøren som "Baldakin". Det blir litt vektforskjeller mellom disse versjonene, Expedition til venstre. Mitt eksemplar veier inn på akkurat 2.4kg:

    
   Det skulle fort vise seg at akkurat tett innertelt var lurt - med ventilasjonspanelene helt åpne trakk det merkbart når det blåste som mest. Med litt justering av åpningene ble det etterhvert riktig så lunt og fint inne i teltet. Argumentet om at "det er greit å ha god sovepose, for det trekker mye i innerteltet" (klarer ikke å finne igjen den kommentaren fra en annen tråd) ble viktig for mitt valg av modell.
   Teltet takler vind forbløffende bra! Litt positivt overrasket - konservativ som jeg er, har jeg nok vært noe skeptisk til "rakkelverket" av et stangskjelett, men innså ikke at "edderkoppen" med stangkryss i midten faktisk utgjør to relativt avstivede trekanter, med den stivheten det innebærer, kontra tradisjonelle buer som krysser. Innerteltets innfesting, med klips over stengene, bidrar også til avstivningen. Resultatet er at teltet leer seg knapt i vindkasta, ihvertfall i de styrkene jeg opplevde disse dagene.
   Oppsett i vind gikk greit: jeg plugget ned innertelt først, med fotenden opp mot vinden (hodeenden er den halvdelen av innerteltet som innerteltsdørene åpner for). Teltet har grå og røde koder for fot- og hodeende. Sett opp stangskjellettet og tre de på plass i maljene sine. Hekt på klips til innertelt og fest tverrstanga til slutt.
   Så kneppes de grå klipsa på ytterteltet i fotenden fast. Hold duken samlet og fest borrelåsene som sitter under hvert bardunfeste rundt stengene. Dette er viktig, ihvertfall i vind - du forankrer bardunen til stanga på denne måten, slik at bardunen ikke bare er festet i ytterteltsduken. Fortsett "medvinds" til du har kneppet fast duken i de røde klipsene. Stram så opp ytterduken i hvert av de fire klips-festene. Deretter barduner.
   Av en eller annen uforståelig grunn har BA valgt å sende med 10 plugger, riktignok av god kvalitet, mens du egentlig trenger 12. Merkelig sted å spare penger - det kan kanskje diskuteres om du egentlig trenger de siste 2 - for utspenning midt på endeveggene, men allikevel... Jeg valgte å ta med Hillebergpluggene mine - i hovedsak fordi de er noe lettere.
   Som det skulle framgå av bilder er det grei plass - til 1. Hvordan noen ser for seg at dette skal være et 2-manns telt er litt uklart for meg. Det finnes ikke mindre enn 12 +1 små og store lommer i innerteltet. +1 er dekslet for lufteluka rett over hodeposisjon -hvis den er lukket, dobler den fint som lomme, men hvis luka er åpen, forsvinner den muligheten. Kjempedigg med så mange lommer! Her har Hilleberg noe å lære! I tillegg finnes det hemper for tørkesnorer "overalt". 
   Sømkvaliteter og generell finish er bra. Innerhøyden er ok, men ikke mer. litt lavt til å stå på kne på underlaget og ta av og på klær, men det går.
   Har ikke fått testet teltet i regnvær, så jeg skal ikke si så mye om hvordan det vil arte seg, men jeg er kanskje noe overrasket over mengden kondens på innsiden av yttertelt på morgenen når jeg skal leggge sammen teltet. På en teltkonstruksjon av denne arten, med åpne skjørt hele veien rundt, og med masse vind og luftbevegelse, hadde jeg forventet mye mindre av denslags. Innerteltet var helt tørt alle dagene. Den løse ytterduken har jo også den fordelen at jeg ka ta av duken og riste den nesten tørr før jeg pakker den ned. det er litt verre med Staikaen - det kan gjøres, men det blir mer fomlete...
   Ellers er det grei plass for Jetboil'en - ingen angst for å komme for nær telduken. Lite og ingen effekt av oppvarming i teltet fra matlaging, antar den varmen bare er for kråka. Jeg hadde nok ikke stastet på dette teltet på tidspunkter hvor oppvarming ble viktig - da ville jeg hatt noe med duk helt ned til bakken, tror jeg.
   Alt i alt har dette teltet vært i overkant av hva jeg ventet - veldig godt fornøyd! 

   På morgenkvisten ved Lågaros

   Ved Ørteren


   Grei plass for å fyre opp en liten Jetboil


   Tomannstelt? Neppe!

   Sittehøyde med et chairkit er ok

   Ved Lågaros


    
  • By Espen Ørud
   Etter en vinter som over hodet ikke har samarbeidet så fikk jeg omsider til en tur i teltet igjen. I vinter har det stort sett vært Murphys Lov og stang ut. Enten har det vært uvær, sneras, stengte veier, sykdom, jobb eller annet som har kommet i veien for alle turhelger. 

   Denne halgen klaffet det heldigvis. Været var også spådd sånn passe. Maks vind på 8-9 m/s, minimalt med nedbør og temperaturer på ned til -4 var det Yr påstod på forhånd. De foreslo riktignok minimalt med sol, men vi ville være fornøyd om vi så den i løpet av helgen så det fikk gå. 

   FIkk med meg en kompis og hunden hans som jeg har fått glede av å høste noen ryper for i høst. Til tross for at jeg er allergisk for det aller meste med pels så kommer jeg veldig godt over ens med denne pelskledde skapningen. Såpass at jeg ville la det stå sin prøve med en helg i samme telt. Det skulle vise seg å gå helt greit hva allergien gjelder. 

   Kompis var skeptisk til vintertelting da forrige vinterovernatting var en frysehistorie gjennom 2 netter. Så vi helgarderte og tok han sommerpose i min Hyperlamina Torch. Det skulle vise seg å holde med solid margin all den tid det ikke ble noe særlig mer enn -4 til -6 om natten. Utendørs. Temperaturen i teltet lå nok noe over der med to voksne og en pelskledd varmekilde. 

   For å komme unna det meste av skuterlyd siktet vi oss inn på dette området: 
   Hidden Content


   Det er noe skutertrafikk her når vi kommer ut i mai da reinflytting gjerne foregår noe innenfor her, men enn så lenge så er det så å si umulig å få hørt en skuter i løpet av helgen. 

   Halvveis inn fikk ekvipasjen med hund overta den tyngste pulken:    På kvelden var det klar for noe nostalgi og noe moderne på kokefronten:    Vi prioriterte pastakoking på 111 og sausen i den litt mindre kraftige Omnilite Ti. Det var grei skuring og ingen fastbrenning denne gang. Men det krever litt røring. Maten ble i hvertfall utmerket. Tilbehøret var heller ikke så verst:    Lørdangen var en skikkelig gråværsdag, så det ble prioritert trening med hund og avslapning. PopQuiz på DAB-radio er fast turinnslag på lørdagsformiddagen om det er slik at man ikke er under forflytning. 

   Denne gang ble det hele nydt i chairkittet til Exped i teltet:    Det ble gjort en bitteliten innsats på isfisket på ettermiddagen uten at det ga så mye å skrive hjem om til tross for at det det ble en og annen fisk. Første natten hadde det også vært litt vind, men ikke mer enn at vi sov mer enn trygt. Sporene om morgenen tydet faktisk på at det hadde blåst mer enn vi hadde registrert, men i og med at vi hadde stolt på værmeldingen så var vi ikke spesielt begymret og sov godt hele natten:    Søndagen startet også grått og vi valgte litt hundetrening før jeg satt meg på isen og kompis fortsatte treningen. Det ble etterhvert såpass fint at det ble mer enn middels lunk i teltet og kjøling måtte iverksettes.    Etter hvert ble det riktig så flott både på isen og i teltet: 

   En og annen fisk fikk også kikke på finværet:    På hjemturen gikk det såpass unna på skareføret at vi måtte etablere spoiler på parispulken:    Det går overraskende greit selv med litt høy last når tyngden er lagt i bunn:    Nesten nede på veiene igjen registrerte vi at det antakelig er snø nok til en tur til eller to i år: 

   Så forhåpentlig er Murphy-kvoten oppbrukt for i år og vi kan få til noen fine vårturer fremover... 
  • By erles
   Ser etter en 2p telt - noen med gode tips? 

   Kriteriene er: 
   - vekt under 2kg
   - må tåle mye vind (høyfjell i skikkelig ruskevær!), og føles trygt. 
   - Aller helst 2 innganger og plass nok til sekk og primus i yttertelt. 
  • By sturela
   Er på jakt etter et telt til meg og mine to hunder. Har en husky og en stor vorsteh  og jeg er en mann på litt under 180 cm.Jeg  vil ha et telt som har bra bunnduk. Må ha insektnett i dør, være lunt. Blir brukt mest på vår og høst. Har i dag et tunneltelt( bjørgefjell 3 camp ) frå ca 1990.  Jeg er egentlig kanske fornøyd med det , men bunnduken er kanske slitt og det er litt stort.Klarer meg med et 2 mannstelt . Blir mest brukt i skogstereng, mulig fjelltur på sommer. Dør til innertelt bør være slik at det ikke blir tråkket på når dør er åpen.( dør må ikke ligge på bakken ) . Lite pakkvolum er viktigere en vekt da den ene hunden skal bære det og ikke jeg. Men vekten bør ikke være så mye over 3kg.Har lurt om Hilleberg kaitum 2 kan være et lurt valg. Kan sikker være lurt med kuppeltelt også da det kan være dårlig med pluggfester også i skogsterng. Viktige er også at det er bra avstand mellom innerduk og ytterduk slik at ikke sovepose blir bløt av kondens. Tar i mot forslag med stor takk
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy