Gå til innhold

Kakachka

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  34
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Hund på Besseggen, erfaringer?

  Om du går opp eggen er det ikke noe problem for en hund som er vant med å være på tur. Litt avhengig av linjevalg opp eggen må du kanskje gi litt hjelp et par punkter men ellers burde den greie seg selv. Og ned mot Gjendesheim er det greit at den ikke bruker deg som brems. Viktigst er det heller å vurdere hvor godt du kjenner hunden og hvor god kontroll har du på den - og hvordan er den i møte med andre hunder (spes masete løshunder)?
 2. Reinsfjell 2 / Reinsfjell superlight 2 og hund?

  Da jeg kjøpte Ringstind ble jeg advart mot superlight av selgeren som hadde bikkje på rundt 30 kg - han erfarte at bikkja tråkka hull i bunnduken i innerteltet. Det er ikke noe problem om du aldri har bikkja i innerteltet, men verdt å tenke på om du har det en og annen gang. Bikkja trenger neppe mer plass en 65 cm for å sove / oppholde seg i teltet (hvor stort er bilburet om du har det?). Bikkja vår ville nok foretrukket et 'eget' lite fortelt uten bagasje fremfor å ligge sammen med støvler, sokker, sekk og primus - dog med nesa i nærheten av mat og godbiter. Greit å kunne fyre og lage mat uten at bikkja ligger oppi også da. Og så kan den få lov til å være glad uten at ting ødelegges / fyker rundt. Det ligger et reinsfjell ligger på outlet'n nå btw.
 3. Toppturski nybegynner

  Sjekk Toppturskolen på Friflyt - der får du tips om det meste, også utstyr. Og å prøve sko hos den lokale sjappa for å handle på nett fra utlandet syntes jeg personlig er ufint og noe man holder seg for god til.
 4. Nybegynnertelt

  Sjekk finn.no vil jeg foreslå. Nå vet jeg ikke hvor du bor, men det ligger bla. et Eureka Zephyr SUL for 1.500 der nå, selger er på Jevnaker (og jeg har ingen kjennskap til selger). Jeg ville dessuten satset på noe som står ok uten bardunering (dvs. ikke tunneltelt) med din erfaring og antatt bruk så er det kjappere å slenge opp uten å tenke for mye på plassering, underlag, plugger og bardunering etc.
 5. Hvilken hund passer meg?

  Borgern: Hunden din er nok heller unntaket for rasen. Alle huskyene (siberian) vi har hatt i familien opp gjennom årene har hatt et utpreget jaktinstinkt - og av en eller annen grunn trigger sauen det særdeles godt. Vi kjenner fler andre med samme rase og de har alle samme erfaring. Og som noen sier: Huskyen er den eneste sauesikre hunderasen som finnes. Du kan nemlig være sikker på at den tar sau om den får sjansen.
 6. Trenger tips til brede sko med stiv såle

  Jeg har også brede føtter og bor for det meste Keen sine sko, men jeg trives også veldig godt med sko og støvler fra Kayland og Five Ten. Begge har modeller som er lette og med stiv såle, både sko og støvler. Siden jeg bor sørpå er det vrient å lete etter butikker, men det ser ut som Tromsø Sport hvertfall har en Five Ten sko med temmelig stiv såle: http://www.tromsosport.no/en/products/five-ten-camp-four-dark-shadow
 7. På de fleste Garmin enhetene kan du også lage dine egne custom kart f.eks. ved å scanne orienteringskart eller fra skjermdump på nett. En løsning er å sette sammen et antall skjermbilder fra en god karttjeneste på nett. Lagre det som bilde og hent opp som overlay i google earth. Der kan du justere det til å passe med terrenget og så eksportere hele greia som en .kmz (?) fil til gps'en din. Tar ikke så lange stunden å snekre sammen et godt kart for et område man skal på tur da. Ligger mange tutorials på nett på dette (google custom map garmin, ev. sjekk www8.garmin.com/outdoor/custommaps_instruct.pdf)
 8. Du trenger ikke basecamp, men det kan være lettere å legge opp ruter der enn på enheten. Alternativt kan du jo lage ruter i masse andre kartverktøy / nettsider. For å få over kartet trenger du laste ned zip-fil fra frikart, pakke ut gmapsupp.img fila. Det enkleste så er å koble til enheten med usb til pc'n din og flytte over fila til internminnet eller minnekortet (dukker nok opp som to ulike usb-disker). Min Oregon er ikke glad for å ha dem i internminnet så jeg legger frikart m.m. på minnekortet og renamer dem (f.eks. topo-sommer-frikart.img). Koble løs enheten fra pc'n , start den og gå inn på aktive kart, da skal det dukke opp der og du kan deaktivere worldbasemap eller hva det innebygde kartet heter og aktivere det kartet du lastet over. Kartet listes basert på informasjon i fila, ikke filnavnet. Om ikke jeg husker feil vil du ikke se hvor et kart ligger i menyen - enheten skiller ikke mellom internminne og minnekort.
 9. Vasking av Arcteryx Gore Tex skallbekledning

  Jeg har ikke tørketrommel og har re-impregnert både bukse (arcteryx) og jakke (bla. fra norrøna og millet) med godt hell. Kjører plaggene to runder i vaskemaskina, først med Nikwax sin vask og deretter vaske-inn impregnering fra samme produsent. Vanlig sentrifugering og drypptørk. Jeg har prøvd med strykejern for å se om det hjalp men merket ingen forskjell. På meg virker det som om det er bedre å ta runden i vaskemaskina litt oftere enn å vente til klærne stinker og lekker.
 10. Kaffetesten

  Aeropressen er lagd for å stå den veien, men det forutsetter svært finmalt kaffe om ikke mesteparten skal renne gjennom før du presser. Og så fin malingsgrad får du ikke i maskinene i vanlige butikker, ei heller i en del kaffebutikker. Å bruke espresso funker, men da blir det en røssli' dose koffein. Å sette den opp-ned tillater bruk av grovere kaffe (filtermalt) og man lager seg strengt tatt bare en enkel kopp med god filterkaffe. Og som en kuriositet: Det er faktisk VM i kaffebrygging med aeropress: http://dailycoffeenews.com/2014/06/13/how-to-brew-the-worlds-best-aeoropress-the-2014-world-champions-recipe/
 11. Du kan kikke på link til Harvest for inspirasjon - de hadde nylig en artikkel om Sikkilsdalen.
 12. Hvilken bukse hadde du valgt.....

  Jeg har en Mountain Equipment Trojan bukse i windstopper som har blitt min absolutte favoritt på både korte og lange turer om det er i skoegn eller på fjellet. Buksa er utrolig lett, veldig behagelig (strech) slitesterk og vindtett. I tillegg har den god lufting og kan lett brettes opp. Den og en lett regnbukse og du kommer til å trives uansett vær. Jeg har også en Fjällreven bukse i G1000 materiale (ikke stretch dog) som har blitt parkert for godt da den føles for stiv og jeg syntes den er spesielt ubehagelig når det er varmt og beina blir svette/klamme. Det føles som den klamrer seg til knærne og er ekstra belastning når man bøyer beina.
 13. Perfekte turbil ?

  Hva er budsjettet ditt....? Og vil du ha stor eller liten varebil? Selv har jeg nå lang Caravelle og har hatt Transporter. Begge har 'bagasjehylle' baki som man tilfeldigvis kan sove på. I Transporter får du greit 180 cm med kort bil, mens i Caravelle er det ca. 175 cm bak 2.seterad i den lange utgaven. Må du ha tette vinduer (gardiner ingen opsjon) så er det vel kun Transporter som gjelder og om du får den med comfort-vegg og to enkeltstoler og da sitter begge godt på tur selv om du er lang. Ellers har du jo MB Viano/Vito også. Det eneste jeg ville hatt som absolutt krav hadde jeg vært deg var bakluke og ikke bakdører (låvedører). Dog finnes det ting man kan slenge over lovedører, men jeg syntes lettheten i å vippe opp luka og stille seg under for å lage mat, skifte, sitte og kikke på verden m.m er uovertruffen.
 14. Den jeg bruker klistrer mer enn godt nok og jeg har aldri vært borti at den har løsnet (er selvheftende i hele lengden, så om enden løsner gjør ikke det noe). Å dra den av er lett nok. Det eneste som er knot er om man får en brett på tvers - da er den vrien å få fra hverandre igjen. Den trenger ingen festing av enden men en liten tape-bit kan være lurt dersom den kan bli utsatt for slitasje. Dog bare ruller den seg gradvis opp og detter ikke av.
 15. Det er vel Biltema sin variant av Coban som koster vesentlig mer (type 8-10x). At den står under hest skyldes vel bare bredden da dette er et generelt produkt, og bredden kan man jo klippe til. Det er vel også det som brukes av bla. blondbanken for å feste bomullsdotten etter tapping. Obligatoriski 1.hjelpssettet mitt på tur (Coban, har ikke testet Biltema sin) da den er selvheftende selv når den er bløt og fantastisk fin til å lage midlertidige bandasjer for oss som driver med (vann)sport hvor kutt og skraper forekommer.
×