Gå til innhold
  • Bli medlem

Fraværende turrapporter???


Jakob

Anbefalte innlegg

Turrapporter er i praksis turtips til andre. Når noen spør om slike turtips generelt, betyr det at vi også da skal kopiere inn tekst fra egen ekstern side i stedet for å linke? Hva skiller slike spørsmål fra å lage en link under turrapporter? Jeg ser ikke noe skille... Summen av slike linker øker relevansen og gjør ting mer synlig via Google, altså bare til det bedre. For å snu ting på hodet, jeg skjønner ikke vitsen med å bruke søkefunksjonen på FF når Google er mye bedre og også kan begrense søk til domene om en ønsker det. Skal en søke etter informasjon/turtips må det jo være mye bedre å søke på et større område enn bare FF? En annen ting er at rapporter fra "nuet" får større og større risiko for faktafeil jo eldre de blir, her snakker jeg av erfaring.

Dette med reklame for private blogger/nettsider må settes litt i perspektiv. For den som er fjell-/friluftsinteressert er FF bare en liten del av totalen, for turrapporter er mange nettsider mer tilpasset dette. Å hoppe fra domene til domene er veldig enkelt, at folk bare vil holde seg til FF skjønner jeg egentlig lite av. FF har også en funksjon som gjør at FF ikke forlates, link åpnes alltid i nytt vindu/fane. Jeg er tildels enig i at bare en link er knapt, det skal lite til for å gjøre posten mer informativ uten å kopiere inn absolutt hele teksten. Men så er det dette å ha samme informasjon liggende to steder. Hva når informasjon på privat nettside endres/forbedres? Fjellforum tar ikke skade av at en ekstern side får flere treff, FF har fått sitt treff når turrapportsiden åpnes. Og som jeg skrev ovenfor, linker øker relevansen og med mer trafikk på eksterne sider er det lettere å finne fram via Google.

Så et annet moment. I den spede begynnelse var det omvendt i fht markedsføring, for å få FF opp å gå var samarbeidet mellom eksterne sider avgjørende for å få markedsført FF. Ikke bare de sidene som gikk sammen om å starte FF, men også andre var med på å markedsføre med å lage linker og anbefalinger. Før FF hadde mange prøvd å lage forum uten å få det til, nettopp pga mangel på markedsføring/samarbeid. Suksessoppskriften var at alle de største private sidene gikk sammen og startet et felles forum, fjellforum. Av de 9 sidene som "markedsføres" i stolpen til venstre som samarbeidspartnere, er det bare 4 som var med i begynnelsen. Og tas den siden som ikke funker bort, er det bare 3.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

En liten digresjon. En kan jo alltids stille spørsmålet om hva som får folk til å bruker mye tid på å lage turrapporter og publisere bilder osv, og dermed øker mangfoldet på nettet til glede for alle med denne interessen. Kontrasten er stor til de som ikke gidder å lette på pekefingeren for å klikke på/følge en link (som noen har uttrykt). Når jeg vet hvor mye tid det tar å lage turrapporter, tåler jeg fint en link i stedet for å forlange enda mer. Såpass respekt må det gå an å ha når folk velger å bruke av tiden sin. Urimelig kritikk dreper engasjement.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En annen ulempe ved eksterne turrapporter er at de (i mine øyne) ikke er like innbydende å kommentere her på forumet. Jeg synes iallefall det er merkeligere å bare kommentere en link, og ikke ha en enkel mulighet til å sitere. Derfor kan en miste fin diskusjon og tilbakemeldinger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv er jeg ikke flink til å skrive turrapporter, selv om det er spennende turer og slikt.

Får meg aldri helt tid til det, men liker å lese turrapporter.

Men om jeg skulle ha skrevet ville jeg nok skrevet allt på forumet og ikke på privat nettside.

men det er min mening.

Men har kjøpt meg nytt kamera, så det blir kanskje noen bilder med en lite forklaring under.

Men er jeg på tur liker jeg å være på tur, glemmer ofte allt som har med by og jobb å gjøre.

Bildene og turrapporter av mine turer er i hodet og i hjerte mitt :lol: , men er glad folk er flinkere enn meg til å skrive og ta bilder.

Får meg til å prøve nye å fine steder jeg ikke ville ha tenkt på selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En av de første turrapportene som ble skrevet finner vi i Markus evangeliet:

12. Deretter drev Ånden ham ut i ødemarken, 13. og der var han i førti dager og ble fristet av Satan.

Han holdt til blant de ville dyr; englene tjente ham.

Keep up the good work...... 8)

Det er vel en turrapport som er en god del eldre, og som er fra en skikkelig langtur. Turen gikk fra Egypt til Israel. Turlederen het Moses mener jeg å huske....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lompa skrev:

Det er vel en turrapport som er en god del eldre, og som er fra en skikkelig langtur. Turen gikk fra Egypt til Israel. Turlederen het Moses mener jeg å huske....

.

Den turen var vel heller en gruppereise med fullt campingutstyr, kameler og gullkalver og sånt som strakk seg over 40 år i ørkenen. (Husk dette var før GPS'ens tid)

Turlederen ble vistnok stemt ut før målpassering.... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel det som er problemet, at det har blitt stadig mindre turrapporter på FF.

Igjen, jeg skjønner ikke dette med å ikke følge linker hvis en liker å lese turrapporter. Hva er problemet? Er samme tekst dårligere på en annen side?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel det som er problemet, at det har blitt stadig mindre turrapporter på FF.

Igjen, jeg skjønner ikke dette med å ikke følge linker hvis en liker å lese turrapporter. Hva er problemet? Er samme tekst dårligere på en annen side?

Det er greit å lese rapporter som ligger på linker, men jeg syns at det blir unaturlig å diskutere rapporten på FF når den ikke ligger på FF. I det siste har vel en stor del av rapportene som tidligere vil ligget på FF havnet på peakbook.

Dag Evje sitt eksempel er vel beste fall skryt og skryt i turrapporter er godt sablet ned i FF tidligere :) .

For min del har jeg nesten sluttet å skrive rapporter fordi turene stort sett er trilleturer med barnevogn etter 2k-turer som er nylig og godt beskrevet av andre. Kan ikke tenke med at det er så interessant å lese om hvor sliten jeg var da jeg brukte dobbelt så lang tid og de samme bildene. :) Har imidlertid skrevet et par rapporter fra "Syden". Disse inneholder fakta som kan være interessante for andre som får mark i stumpen av å ligge på stranden eller shoppe ræl fra glorete sjapper bla rosa engelskmenn dag etter dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vil bli en liten innskjerping i dette kravet med at man ikke kan poste linker men også må ha med teksten på forumet, men som vanlig har vi stor takhøyde.

En utfordring er selvsagt for de som skriver nettsidene sine på engelsk - men det er ikke så mange av de her nå.

Når teksten ligger på forumet kan man klippe og lime og diskutere deler av turen på forumet uten å gå inn på en annen side for å kopiere osv. jeg tror det er en bra ting. En annen ting er at treffene i google på forumet blir mye større - noe som er bra for oss og for vedkommende som postet turrapporten. Mange av disse turrapportene med bare en link har nesten ikke lesere.

Jeg mener det er bekymringsfullt dette med få turrapporter. Nå er det en dautid for turer for mange, men allikevel er det en stor nedgang - noe jeg mener er litt synd. Jeg skulle vel skrevet mer selv, men som Busken er det mest småturer med barnevogn, bæremeis, akebrett, bæresele osv - og det er ikke noe spennende for andre å lese om.

Som andre har nevnt så hadde det vært flott om noen av de tusenvis som har fått hjelp med utstyr og slikt kunne delt sine turer med oss også - uansett hva slags friluftsliv det kan være.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden Sunnmøre/Romsdal tidligere var en av de mest aktive regionene mht turrapporter på FF (nå nesten helt dau), her er mitt inntrykk/syn på hvorfor det har blitt sånn.

1) Mangel på interesse. Folk leser, men kommenterer ikke. Tror folk blir skuffet når de ikke får respons på det de selv opplever som en flott turopplevelse. Dette gjelder stort sett alle turer som ikke går til 2k topper (muligens med få unntak). Dag G fikk blåst ut vedr det samme for ei tid tilbake, en bekreftelse av "fenomenet".

2) Forumet har endret seg mye. Fra å være et toppturfiksert forum (tidligere aktive turrapport-skrivere), har det blitt mer og mer fokus på annet friluftsliv. Av de siste 50 tråder teller jeg bare 7 som handler om toppturer. Mitt tips er at peakbook overtar mer og mer denne kategorien skribenter. Og kanskje er det begynnelsen på slutten på fjellforum som fjellforum, og begynnelsen på begynnelsen på fjellforum som et rent friluftsforum...

Det vil bli en liten innskjerping i dette kravet med at man ikke kan poste linker men også må ha med teksten på forumet, men som vanlig har vi stor takhøyde.

3) Etter en diskusjon omkring dette for ei tid tilbake endret i alle fall jeg "policy", og jeg vet at andre har gjort det samme. Fjellforum er ikke noe must for de som har aktive nettsider, men det er et sted å gjøre folk oppmerksomme på noe og det er i seg selv et TURTIPS til FF's brukere. Synd at dere ser så snevert på det, vi som driver ikke-kommersielle sider (fjellforum inkludert) er IKKE i konkurranse med hverandre. Noe jeg tolker deg i Kjiver at vi er, siden dere vil ha FF høyest mulig opp på Google, da må det selvfølgelig bli på bekostning av de som faktisk har skrevet teksten. Det ER en terskel å gi fra seg en tekst med alt det innebærer, derfor er det lite aktuelt for meg å gjøre det. Og enda mindre etter at en kommersiell aktør har kommet inn som samarbeidspartner i fjellforum.

Det du skriver her Kjiver er forresten også en selvmotsigelse. Det er ikke takhøyde å forlange at hele teksten skal limes inn på FF. Hvis en link ikke er bra nok i en tråd som åpnes under turrapporter, er den heller ikke bra nok når noen spør om tips generelt. Det gjør tråden like død om nettsiden det linkes til blir borte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ER en terskel å gi fra seg en tekst med alt det innebærer, derfor er det lite aktuelt for meg å gjøre det. Og enda mindre etter at en kommersiell aktør har kommet inn som samarbeidspartner i fjellforum..

Sikter du til Friluftsliv? Det har i alle fall vært med minst 2 andre mer eller mindre kommersielle aktører som samarbeidspartnere i flere år allerede, så det isolert sett burde ikke bety så mye.

Jeg kan godt forstå skepsisen til å gi fra seg materialet sitt når man driver eget nettsted, slik som bl.a. du gjør, men det bunner vel litt ut i motivasjonen for å bl.a. skrive.... Er det å skaffe trafikk til og anarkjennelse for eget nettsted eller er det å få flest mulig til å lese det en skriver og ev. feedback på at noen har likt det? Eller en kombinasjon? For noen spiller kanskje det med kontroll over eget materiale inn.

Personlig gjør det meg ingenting å dele teksten på Fjellforum. Det er likefullt et fint medium for å generere trafikk til egne nettsider. Teksten er uansett ikke så veldig spennende uten bilder, illustrasjoner og lignende. Så de som er ordentlig interessert klikker seg videre for å se hele pakka. De som ikke er interessert eller lider av en irrasjonell lenkeangsgt (eller prinsipprytteri) gjør det ikke. .... og sånn går nå dagene :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan godt forstå skepsisen til å gi fra seg materialet sitt når man driver eget nettsted, slik som bl.a. du gjør, men det bunner vel litt ut i motivasjonen for å bl.a. skrive.... Er det å skaffe trafikk til og anarkjennelse for eget nettsted eller er det å få flest mulig til å lese det en skriver og ev. feedback på at noen har likt det? Eller en kombinasjon? For noen spiller kanskje det med kontroll over eget materiale inn.

Når en bruker mye tid på å lage noe, så er det selvfølgelig et ønske om at det blir brukt. Hvis nytten er lav forsvinner mye av motivasjonen til å holde på. Dette tør jeg påstå er hovedårsaken til alt dugnadsarbeid (som jeg definerer min nettside å være). Det er i alle fall min motivasjon. Men jeg har noen prinsipper om opphavsrett og da er kontroll nødvendig, klipp/lim er derfor uaktuelt. Å skrive en rapport til tilpasset FF's krav blir for mye pes, da får heller de som vil lese følge med på eget initiativ. Eller Google seg fram til det de trenger. Jeg har skrevet før at jeg kun kommer til å poste turrapporter i de tilfeller der jeg vet at den har stor interesse, og da blir det typisk kommunetopper og topper med høy pf. Men da med en egen tilpasset minimumstekst, og forstår jeg dere riktig - uten bilder :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner ikke helt dette med at man savner tilbakemelding på turrapportene her på fjellforum. Det som betyr noe for meg er at de blir lest av mange. Da har man truffet en tråd hos leseren. Jeg har ikke en funksjon på nettsiden min så jeg kan få tilbakemelding i fra leserne og savner det heller ikke - utenom en gammeldags gjestebok. Det som betyr noe er antall treff - og pussig nok er de mest leste rapportene på hjemmesiden min også de med mest treff på forumet.

Ofte er det ikke så mye å gi tilbakemelding om. Jeg leste med glede den turraporten nå fra han som hadde syklet Norge etter kysten. Fornøyelig og artig lesing, men jeg velger å ikke gi noen tilbakemelding når jeg ikke har noe å melde, og slik er det vel ofte?

Vi burde jo hatt en "thumbs up" knapp - men vi holder oss på det trygge 90 tallet når det gjelder design... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner ikke helt dette med at man savner tilbakemelding på turrapportene her på fjellforum. Det som betyr noe for meg er at de blir lest av mange. Da har man truffet en tråd hos leseren. Jeg har ikke en funksjon på nettsiden min så jeg kan få tilbakemelding i fra leserne og savner det heller ikke - utenom en gammeldags gjestebok. Det som betyr noe er antall treff - og pussig nok er de mest leste rapportene på hjemmesiden min også de med mest treff på forumet.

Jeg finner ingen slik sammenheng. De som ligger på topp er de som tradisjonelt er mest populære. Slogen, Jønshornet, Skårasalen, Kolåstind osv. Og de finner folk enten ved søk på siden eller via Google. Fjellforum genererer litt ekstra trafikk dagen + dagen etter en turrapport er linket opp, that's it. Når et lite og relativt uinteressant fjell for fjellforums brukere, Engesetfjellet (535), har over 10.000 visninger, og adskillige andre i samme kategori har mellom 5-10.000 treff, sier det seg selv at brukerne finner det de vil ha. Men blant de øverste ligger de meste kjente som "alle" går på, enten de er lokale eller tilreisende.

God helg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg leste med glede den turraporten nå fra han som hadde syklet Norge etter kysten. Fornøyelig og artig lesing, men jeg velger å ikke gi noen tilbakemelding når jeg ikke har noe å melde, og slik er det vel ofte?

Fornøyelig og artig lesing.. Da hadde jo du noe å melde :cry:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kan bli både flinkere til å lage og kommentere turrapporter. Alltid hyggelig med kommentarer selv om man ikke har mer å melde enn feks "Flott rapport og fine bilder, så ut som en fin tur!". :cry: Når det gjelder linking til eksterne rapporter så synes jeg det er smart om man legger teksten inn i FF, slik blir det lettere å søke seg fram til rapporten på både Fjellforum og Google. Lover å bli flinkere til dette når det gjelder Peakbookrapporter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med Sondre her, men vet med meg selv at jeg er dårlig til å kommentere/gi feedback på turrapporter selv om jeg leser de fleste med glede. Og de jeg leser med aller størst glede er faktisk ikke rapporter fra de "store", vågale turene, men de mindre ambisiøse turene som bare handler om glede over å være på tur; kort eller lang.

Men jeg føler ikke at jeg kan klage over lite turrapporter her i forumet da jeg selv ikke skriver turrapporter. Delvis av latskap, delvis at mine lite "ambisiøse" turer (til tross for at jeg selv gleder meg mest over de som faktisk skriver om sine "nærturer" og "koseturer")

Skal se om jeg ikke klarer å skjerpe meg og skrive en og annen rapport selv, men det blir ikke før fottursesongen er i gang. Ski er ikke min greie :cry:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner vel ikke helt at det er noe problem å følge en link. Så vidt jeg husker ble jhs sine linker til www.ryggsekk.net godt mottatt på fjellforum og kommentert i stor grad, noe som selvsagt var fullt fortjent også!

For meg så er egentlig peakbook en slags broder til fjellforum, men det er kanskje bare jeg som ser det sånn. Ei nettside for toppentusiastene på fjellforum. :lol: Jeg skal ta meg sammen og skrive rapportene på fjellforum og lime de inn i peakbook eller omvendt. Da er det ikke så farlig med dette kameratullet mitt, får jo ofte "snylte" på turkompisens bilder på peakbook etterpå. At jeg ikke har tenkt på saken før... Jeg ønsker iallfall ikke å bidra til en labrere turrapportbolk på fjellforum.

Ellers enig med kjiver når det gjelder kommentarer eller ikke kommentarer. Selvsagt alltid moro å få respons, men hvis det var den eneste grunnen min for å skrive tviler jeg vel på at jeg hadde giddet. Er interessant å dokumentere egne turer, og fra tid til annen er det moro å lese de igjen og komme på ting man hadde glemt ved de turene. Er jo endel turrapporter jeg har lest med glede men følt at jeg ikke har hatt noe vettugt å komme med i form av kommentarer. Sånt er lettest på turrapporter som minner om ens egne turer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Jeg går ikke på topper, men jakter og fisker. Selv ikke alle mine bekjente vet hvor jeg ferdes.

For meg blir det å skrive rapport å publisere fiskevann og jaktområder.

Nå fisker sikkert ikke (alle) dere med garn eller drar på småviltjakt med ett kobbel med fuglehunder men av vane og bitter erfaring så forteller jeg sjelden bort mine goplasser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig Jakob.

For dårlig av meg selv, og sikkert også andre (hvis vi ser bort fra Sondre og et par til..)

Merker dårlig samvittighet for dette her, har vært en del inne for spørsmål, som jeg har fått gode svar på.

Handler vel om å gi og ikke kun å ta...

Skriver etter neste tur i alle fall...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.