Gå til innhold
 • Bli medlem

SturlaS

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  314
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

SturlaS vant dagen sist 4. august 2012

SturlaS hadde mest likt innhold!

Om SturlaS

Profile Information

 • Gender
  Male

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Ja og nei. Det blir fort teknisk og lite interessant for de fleste. Men bruken av tauet mener jeg er relevant for valg av tau. Skal jeg f.eks. ha et tau til persing på sportsruter vil jeg ha et annet tau enn om jeg skal koseklatre med barna.
 2. Hva mener du UIAA-fallverdien på klatretau indikerer da, hvis det jeg skriver er tull? Du må i så fall forklare hva du mener med "hvor mange klatrefall et tau tåler". Det stemmer som du sier at fall aldri vil slite av et tau (helt uavnhengig av UIAA-fall-verdi). Da må i så fall tauet få en tilleggsbelastining f.eks. i form av en skarp kant. Men - mange fall på et tau vil redusere dynamikken i tauet, og til slutt har du i værste fall et semistatisk klatretau. Det vil gi alt for store fangrykk på sikringer og personer i sikringskjeden, og det igjen kan føre til at sikringer ryker
 3. Grivel levere klatreseler med det de kaller shield. Dette skal etter sigende (dvs. reklamen) være bra for klatrere som sliter med korsryggen, og skal også gi bedre komfort. Jeg har ikke prøvd dette selv.
 4. Som PTG sier frarådes det å bruke mekanisk taubrems på naturlige sikringer fordi sikringen som tar fallet kan få en mye hardere belastning. Forøvrig er GriGri et glimrende redskap hvis du kan å bruke den. Å bruke GriGri fordi sikreren er uerfaren kan være en livsfarlig strategi, noe flere klatreulykker dessverre bekrefter. Hvis du skal lære opp nye klatrere anbefaler jeg å starte med friksjonsbrems som f.eks. ATC. Når de har sikringsgrep og reflekser 100% på plass kan du vurdere å gå videre til f.eks. GriGri. Det er en god grunn til at mange (alle?) arrangører av grunnkurs klatring uteluk
 5. SturlaS

  Bladet

  Det stemmer. Veldig praktisk og lite synlig med kjetting men også større mulighet for skade. Var selv vitne til en klatrer som tok tak i kjettingen og ble hengende fordi hånda kom i klem. Måtte ha hjelp for å komme seg løs og helikopter ned fra fjellet.
 6. Alltid kult med klatrefilmer! For din egen sikkerhets skyld bør du ta en sjekk på innklipsing av karabiner i hengeren på bolten. Det kan se ut som du flere ganger gjør dette feil på filmen.
 7. Vel, for meg gir det ingen verdi i forhold til å bli opplyst før valget at et AUF-medlem kommer med sine synspunkter om eget og andre parti. Men det kan være andre brukere her på FF som finner din informasjon verdifull. Uansett mener jeg tråden bryter mot FF's netikette, men det er ikke opp til meg å avgjøre. Den jobben gjør moderatorene veldig bra.
 8. Hva har denne tråden her å gjøre? Partipolitisk propaganda er ihverfall ikke jeg interessert i å lese om på FF..
 9. Den matten så interessant ut! Men er den stiv eller myk omtrent som en vaskeklut? Litt av poenget for min del er å få et flatt og stabilt underlag. Den situasjonen der har jeg erfaring med... 30-40 minus på Vidda, 2 mann, 2 primuser, parafin, forsvarets soveposer, ferdigsydd knappetelt. Husker ikke hvem som skulle ha fyringsvakt men ihvertfall våknet kompisen min av at det var kaldt. Han fylte på med parafin - trolig i ørska - og sølte mye parafin utover liggeunderlaget. Dette tok selvsagt fyr da han skulle fyre opp. Jeg våknet av et vræl og vi fikk sammen kvalt flammene
 10. Følger bloggen til et par svensker som er på tur NPL. De har også en løsning med lokk og reimer slik at transport i pulk blir enkelt. Se her: [Hidden Content]
 11. Jeg var litt spent på varme kombinert med treverk, men har ikke hatt noen problemer. Jeg kan se på plata at den er påvirket av varmen men ingen svimerker osv. Nå har ikke jeg brenneren stående på i timesvis så om det blir for varmt ved fyring f.eks gjennom natten vet jeg ikke. Fester brenneren med gjennomgående skruer og mutter, mens flaske og evt andre ting festes med strikk som har knute på baksiden av platen.
 12. Jeg har skjært til ei passelig finerplate (husker ikke helt tykkelsen). Hadde egentlig regnet med å måtte bytte ut plata hvert år da treverk trekker vann men den har jaggu holdt i mange år så langt. Lett vekt, enkelt å borre hull i og litt fleksibiel så den ikke knekker så lett i sekken, pulken osv.
 13. Det så herlig ut! Jeg ble litt nyskjerrig på sikringsmetoden din. Håper det er OK med et par spørsmål om soloering her på forumet.. Hva slags taubrems bruker du på tur oppover (første gang)? Når du går opp igjen for andre gang, er det noen grunn til at du går på tauet i stedet for å klatre som normalt med sikring fra topptauet?
 14. SturlaS

  liste til jakt!

  Nei den boka bør du absolutt ikke kjøpe. Jegerprøveboka kom i helt ny utgave for noen år siden og jeg håper inderlig alle kursholdere bruker denne. Se f.eks her: [Hidden Content]
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.