Gå til innhold
  • Bli medlem

Matlista til Lars Monsen:)


Siig

Anbefalte innlegg

Annonse

Regner med det står en del om det i bøkene hans.

Husker fra Canada På Tvers (alt ligger forresten ute på nrk.no nett-tv) at han brukte endel drytech på våren spesielt. Ellers gikk det jo en i del det han fikk fatt i underveis, spesielt fisk, men også vilt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva og hvor mye mat man bør ha med seg synes jeg varierer fra en "ekspert" til en annen.

Men her er det jeg har kunnet lese meg til så langt: grovt regnet forbruker en mann ca. 2500 kalorier i døgnet i "bymodus". I tillegg kan man regne ca. 350 kalorier i timen når man går med sekk i ulendt terreng, noe mindre uten sekk. Går du seks timer med sekk og surrer rundt og fisker eller noe sånt i fire ser regnestykket omtrent sånn ut:

2500 (døgnforbruk)

2100 (6 timer á 350)

1000 (4 timer á 250)

--------------------------

5600

=============

For å få i deg det trengs det feks. 1 kilo proteiner/karbohydrater og 200 gram fett/olje.... HVER DAG!!! Å bære med seg så mye proviant blir nesten umulig på lengre turer, og på korte turer trengs det ikke fordi de fleste har en kilo eller tre de kan tære litt på 8)

I USA er Adventure Racing veldig populært, og der har de regnet ut hvor mye mat det lønner seg å pakke med. For mye mat resulterer i at du forbruker mer energi for å bære det, og for lite resulterer i at du går tom. Det finnes dataprogrammer som tar hensyn til alt fra høyde og vekt på deg og vekt på utstyr til turlengde og vanskelighetsgrad, og så regner på grammet ut hva du skal pakke. Litt ekstremt for vår bruk, men jeg tenkte jeg skulle nevne det likevel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En av de tingene som Lars Monsen påkeker er at fett har man på kroppen, proteiner kan man fange med fiskestang. Men karbohydrater er vanskelig å finne i naturen, så de tar man med på tur.

Jepp ;) Da Lars Monsen skulle være 30 dager i Børgefjell satt han hjemme å spiste kalorier, og gikk opp 6 Kilo! :D:D Hehe, for en herlig turforberedelse, og vite at en kommer hjem slank og fin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På lengre og tyngre turer, fks over ei uke, merker jeg godt hvordan matlysten forandrer seg fra dag til dag. For min del så fungerer det ikke slik at selv om jeg har gått i 5-7t med sekk på 30kg, så spiser jeg som en hest. Apetitten varierer for hver dag, selv med samme arbeidsmengde. Jeg er normalt bygd i forhold til høyden.

På de lange turene jeg har gjennomført så spiser jeg og drikker mens jeg går, fks tørket frukt, nøtter osv, har dette i en liten veske som henger på hoftebeltet på sekken. Jeg har også prøvd å legge inn søvn på max 2t på de lange transportetappene, men trengte faktisk omtrent 1t på å komme til hektene, resten av etappen gikk heller ikke noe fortere av den grunn.

En ting som jeg synes er utrolig deilig er å kjenne at man "går seg i form", og mot slutten av de lange turene føler jeg meg lett som en fjær og flyr ned fra fjellet!

Nikke

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva man tar med av mat på tur handler jo om hvor mye du orker å bære i forhold til hvor mye du vil nyte. Selv tar jeg gjerne med egg og bacon til hver dag om jeg bare skal på helgetur. Maten er da en viktig del av turen.

Skal du på ekspedisjon over lengre tid må du tenke vekt, holdbarhet og volum.

Jeg har litt kjennskap til hva Monsen har pleid å spise på tur. Vet at han på espedisjoner har spist mye potetmos, og fisket ved siden. Mos er lett og gir brukbart med karbo. Ved vandring tar han ofte bare sjokolade til lunch for å spare tid. Fortalte at han tidligere har tatt vitaminer på lengre ekspedisjoner, men at han ikke merket forskjell om han lot være. Mente dog at fisken var viktig næring på tur. Han har sogar brukt makrell i tomat sammen med mos. Risengrynsgrøt står også på menyen hans.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva man tar med av mat på tur handler jo om hvor mye du orker å bære i forhold til hvor mye du vil nyte. Selv tar jeg gjerne med egg og bacon til hver dag om jeg bare skal på helgetur. Maten er da en viktig del av turen.

Enig der Tor-Kjell.

Maten har kommet mer i fokus på helgturene her også, så egg og bacon er omtrent fast på slike turer.

Skal du på ekspedisjon over lengre tid må du tenke vekt, holdbarhet og volum

Og det er vel det Monsen tenker på, vekt, holdbarhet og volum, men tror allikevel han unner seg noe "ekstra" på noen turer, gjerne da kano er i bruk.

Ellers vil jeg bare tilføye at for min del skal det lite til av noe ekstra før det føles som luksus på de lange turene. En fin ordning er at om man er 2-3 på tur, skal hver og enkelt av oss ta med en liten overraskelse i matveien, det er spennende og setter en spiss på turen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.