Gå til innhold
  • Bli medlem

Fjellski med og uten stålkant. Kjøper for mange med stålkant?


fiskekongen

Anbefalte innlegg

17 minutter siden, runerene skrev:

Du må ha hatt utrolig intelligente bikkjer, siden du klarer å lære dem å ikke bli kuttet av stålkanter...

Bruker man stålkanter på tur med hund, er det å regne som en søknad om å skamfere bikkja, så enkelt er det. Jeg kjøpte øyeblikkelig et par ski uten stålkant etter at ei av bikkjene som var med på tur klarte å kutte seg på skia mi mens jeg sto bom stille i sporet. I mitt hode tok jeg alle forholdsregler, men man kan faktisk ikke gardere seg mot alt. Det var griseflaks at det "bare" ble et par centimeters kutt, og ingen sener ble skadet - og at vi nesten var nede ved bilen igjen. Jeg tok konsekvensen av at jeg hadde vært idiot, og endret atferd. Så får heller den firbeinte bli igjen hjemme når randoskia blir med på topptur.

Spør en hvilken som helst veterinær om hva h*n mener om stålkanter og hund, og jeg garanterer at du får et engasjert partsinnlegg om emnet.

Tja, har nok vært heldigi 20 år ;)  Men, som sagt; aldri kuttet noen av bikkjene på tur hverken løse, under kløv eller snørekjøring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Etter min mening er det for få som bruker stålkant. Det er kommet masse fine, lette ski med stålkanter som de fleste markatravere hadde profitert på å ha. Suverent å ha kontroll på hardt føre.

Når jeg har gått med hund (har ikke hatt hund selv i voksen alder, men går mange ganger sammen med andres hunder) så har jeg brukt ski med 3/4 stålkant. Dvs at det ikke er stålkant de første og siste 20-30 cm. Om tuppen er borti poten der skien er myk, så er det da uten ståkant. Om man tråkker på hunden med midten av skien, vil det bli skade uansett hva slags kanter man har, fordi den stive skien vil legge for mye vekt på poten..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er klar over at dette med stålkanter og hund er en sak med mange sider.  Jeg er helt klart i ytterkant ;)

Har jobbet endel med å "eie" området rundt staver og ski når jeg er på tur.  Ingen av mine hunder har fått lov til å oppholde seg i rekkevidde av staver foran meg, hverken i fart eller stille.  Dette har vært løst ved å være konsekvent med å gi et lite dunk med trinsa i sida når hunden har glemt seg bort. Samme på trugetur med kvasse brodder. Dette gikk veldig bra den tida jeg hadde hund. Men, uforutsette ting kan alltid skje og sikker er man aldri.  En ting er jeg sikker på: uten stålkanter hadde jeg hatt alvorlig mye mindre kontroll på min egen retning og føler sannsynligheten for å komme i kontakt med de firbeinte hadde vært ennå større.  (konsekvensene hadde kanskje vært mindre).  Uansett hva man velger, må man holde fokus og ha en plan på hvordan man løser utfordringen. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg snakker først og fremst om snørekjøring, pulktrekking el. Men jeg låner aldri ut en av mine hunder til kamerater, som bruker stålkanter. Til det er risikoen og potensiell konsekvens alt for stor! Mange har spurt og mange har fått nei.. Men det har hent at jeg har lånt ut både hund(er) og ski, om jeg ikke kan være med på tur selv.. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er svært fornøyd med fjellski med stålkanter.  I hellende terreng og skareføre gjør det skituren tryggere og man kommer lettere fram over alt. 

Jeg skulle ønske hundeeiere tenkte over at andre i skiløypa eller ellers på fjellet har stålkanter på skia. Når man møter hundeeiere med løs hund bør de ha så pass kontroll over sin hund at jeg ikke står i fare for å skade hunden. Jeg har møtt bikkjer som har flydd i føttene mine , hoppa og sleika.  Lurte på om jeg skulle rope stålkant i stedet for hei til hundeeierne som kom luntene rolig langt etter. Kun tilfeldigheter at det har gått bra hittil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ingen erfaring med smørefrie ski bortsett fra at jeg alltid har kjøpt dette til mine barn da de var små. Klok av skade fra fiskeutstyr: Jeg har tilbrakt mange timer med å vase opp snøret på barnas fiskesneller bare fordi jeg stolte på ekspeditøren i butikken som mente at innebygget billig snelle passet for barn. Jeg var ikke villig til å gamble med skismøring til andre enn meg selv når familien skulle på skitur med små barn, og derfor ble det smørefitt til dem og ikke til meg selv. Dette har fungert bra, men selv har jeg altså aldri brukt smørefrie ski. Noen ganger, helst sent i sesongen, har jeg opplevd skiløpere med smørefrie ski som suser forbi mens jeg sliter med å finne rett smøring, men det er ikke ofte. Stort sett så hører jeg bare lyden av dem i utforkjøringene. Noen smørefrie mønster lager mye lyd, og jeg kan forestille meg at dette ville irritert meg grenseløst hvis jeg skulle gå på slike ski. Enkle smøringsprinsipper og feller har fungert bra og det kommer jeg ikke til å endre på.

dansker.png

Endret av REs
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten kommentar til smørefrie vs smøreski: Jeg har gått på teip (er vel egentlig et slags klister som du tar på som du ville gjort teip). Har gått på alt fra isete føre, et par plussgrader og nysnø og i -10 grader og oppkjørte nysnø-løyper. Har fungert veldig bra. Det eneste det ikke funka på var -5 grader og 5cm fluffy fjoner. Da hadde jeg dårlig glid. Bedre enn med kortfell da. Bonusen er bl.a. at du ikke bryr deg om det går fra isklisterføre til tørrsnøføre. Du har feste og glid samme hva. Har gått på samme teipen siden mars ifjor og har vel gått 2-300 kilometer, og burde vel bytte den snart, men fungerer fortsatt bra.

(Det var en variant av denne, som er beregnet for +5 til -20: Rex TapeGrip hvis noen ble nysgjerrige)

Endret av Blackbrrd
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.